31 januari 2022, door Nina van Hilst

Oh no! Tips voor quarantaine met kinderen

31 januari 2022, door Nina van Hilst

Oh no! Tips voor quarantaine met kinderen

Oh no, het lijkt momenteel onvermijdelijk om een quarantaine met kinderen te voorkomen. Hopende dat iedereen zich toch goed voelt en de periode binnen snel voorbij is, zijn er andere obstakels te overwinnen. Quarantaine met kinderen en werk, hoe doe je dat? We vroegen het rond aan gezinnen die eerder een week (of twee) samen binnen zaten. Is je vraag of en hoe lang jullie in quarantaine moeten? Rijksoverheid heeft een handige quarantaine check. De leuke tips voor de quarantaineperiode delen we hier.

 

Heb je het als ouder gehad? Een portie escapism vind je natuurlijk op onze site. Zoals bij deze mooie cabins of de fijnste glampings van Europa.

Quarantaine tips

Quarantaine tips

As we speak is het zover. We zitten thuis vanwege een besmetting via school. Kan gebeuren en de klachten blijven hier nog uit (afkloppen). Met alle andere gezinnen die we de C-revue al zagen passeren, deden we een rondvraag voor tips. En die kwamen er:

 • Uit voorzorg kun je vast een DigiD aanvragen voor je kleine. Dit aanvragen duurt drie dagen. Nadat je een PCR-test bij de GGD hebt laten afnemen, kun je hiermee sneller de uitslag ophalen. Zonder DigiD moet je (soms lang) wachten tot de GGD je belt met de uitslag.
 • De quarantaine ingaan met de gedachte dat dit de beste week gaat worden. Al is het maar voor de gemoedstoestand van de kids. Met de gedachte ‘want wie vrolijk kijkt in de morgen, die lacht de hele dag’ wordt de dag vaak inderdaad een stuk aangenamer.
 • Tip van een vader: probeer vrij te nemen. Werken met kinderen erbij kan een behoorlijke uitdaging zijn.

Planning en werken

Planning en werken

 • Toch wel de beste tip wellicht; maak een dagplanning. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. Een uurtje film kijken, betekent ook een uur mama en papa niet storen, zodat zij dan kunnen werken. Een uur samen klusjes in huis, samen koken, knutselen, filmpje hier, werken daar, even een frisse neus halen en de dag is zo voorbij.
 • Oudere kinderen kunnen een (half) uur via Teams met schoolvriendjes samen huiswerk maken of geinen. Zo hoeven ze elkaar minder te missen.
 • Grotere kinderen kunnen zichzelf beter vermaken door het maken van schoolwerk, gamen of het lezen van een boek. Mocht het schoolwerk even niet gaan en dit voor te veel stress zorgen binnenshuis, let it go. Stress is nu voor niemand goed.
 • Samen klusjes doen. Kleine kinderen vinden het vaak leuk om te helpen met grote mensen klusjes. Samen de was opvouwen (dan maar even niet zo netjes), de planten water geven, ramen poetsen, koken of stofzuigen. Door het samen te doen, wordt het huishouden doen ineens een stuk gezelliger én heb je weer wat tijd kunnen doden.

Wat te doen?

Wat te doen?

 • By far de meest gegeven tip: meer schermtijd. Dus weg met die mom/dad-guilt dat je kind iets te veel uren films zit te kijken terwijl jij je werk op orde krijgt of even een moment voor jezelf wilt. Het is ok. We doen het allemaal.
 • In die scherm-trant worden nog getipt om een abonnement op Disney+, NPO of Amazon Prime te nemen. Bij sommigen krijg je de eerste twee weken gratis en daarna mogen jullie hopelijk het huis weer uit.
 • Geen schermtijd, maar wel even onder de pannen: een luisterboek. Bijvoorbeeld via een abonnement op Storytel. Die vonden we toch al fijn ook om mee te nemen op reis en voor onszelf om in de avond een boek te luisteren. Ook tijdens de quarantaine dus een mooi vermaak om mini even wat rusttijd te geven met het luisteren naar een spannend boek.
 • En dan nog de fysieke activiteiten: diamond painting, knikkerbanen bouwen door heel de kamer, tekenen op de ramen, een speurtocht door het huis, hutten bouwen en cakes bakken.