1 december 2021, door Dewy Brandjes

Je weerstand boosten? Eerste hulp bij supplementen met Holland & Barrett

1 december 2021, door Dewy Brandjes

Je weerstand boosten? Eerste hulp bij supplementen met Holland & Barrett

Met de start van de herfst liggen de griepjes, verkoudheden en loopneuzen weer op de loer. Dé tijd om je weerstand weer even een goede boost te geven door gezond en gevarieerd te eten (hallo pompoensoep), voldoende te slapen en te bewegen en (daar is-ie weer) je handen vaak genoeg te wassen. Ook kan het soms helpen om, ter aanvulling, bepaalde voedingssupplementen te gebruiken. Welke je dan het beste kunt nemen? We really don't know en het duizelt ons als we voor de schappen met tientallen supplementenpotjes staan. Gelukkig weten de experts van Holland & Barrett er alles over én mochten we ze 't hemd van hun lijf vragen.

Weerstand, afweer, immuunsysteem?

Weerstand, afweer, immuunsysteem?

Je weerstand boosten, het klinkt logisch, maar wat is weerstand precies en hoe geef je ‘m dan zo’n boost? We vroegen het de deskundigen van Holland & Barrett en werden overladen met tips en tricks die we eigenlijk eerder hadden willen weten. Te beginnen met een – hou je vast – korte les (niet afhaken!) over de weerstand.

Weerstand, afweer, immuunsysteem… Het betekent allemaal hetzelfde en is niets anders dan de verdediging van je lichaam tegen ziekmakers van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Een goede weerstand is belangrijk omdat dit ervoor zorgt dat je lichaam beter in staat is deze ziekmakers aan te pakken. Voldoende ontspanning en slaap, genoeg beweging en een gezond voedingspatroon zijn hierbij essentieel. Zeker wanneer de ‘r’ in de maand zit (maar eigenlijk altijd), zoals nu, is het extra belangrijk je lijf en weerstand wat extra aandacht te geven.

Leefstijl op nummer één

Leefstijl op nummer één

Een goede weerstand begint volgens de mensen van Holland & Barrett bij een gezonde leefstijl. Zoals we al noemden zijn ontspanning en slaap belangrijk en is het dus helemaal niet erg om op tijd onder de wol te kruipen of de hele zondag onder een kleedje op de bank te hangen met een glas rode wijn (valt wijn onder ontspanning?). Daarnaast is het belangrijk om genoeg te bewegen. En dan bedoelen we niet intensief sporten, nee nee, dagelijks een uurtje wandelen of fietsen op redelijk tempo is al voldoende. Uiteraard is gezond en gevarieerd eten ook van belang. Een gezond en gevarieerd voedingspatroon bestaat uit voldoende groenten en fruit, maar ook uit voldoende volkorenproducten, peulvruchten, vette vis en noten en zaden. How about dat glas wijn dan? Balance is key zullen we maar zeggen.

Wanneer het niet altijd lukt om gezond te eten en alle voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, kunnen bepaalde voedingssupplementen ter aanvulling helpen je weerstand op peil te houden.

Voedingssupplementen voor de weerstand

Voedingssupplementen voor de weerstand

Goed, dat wetende kunnen we over op waar wijzelf het meest benieuwd naar waren, namelijk welke voedingssupplementen ze dan adviseren, aangezien wij door al die supplementen het bos niet meer zagen. De wandelende supplement-encyclopedie van Holland & Barrett leerde ons dat vitamine C, vitamine D en zink de basis vormen van de weerstand-supplementen wat vitamines en mineralen betreft.

Ook zijn er bepaalde kruidensupplementen die de weerstand kunnen ondersteunen, zoals Echinacea en kattenklauw. Kattenwat? Kattenklauw ja, ook wel bekend als cat’s claw, en dat is dus geen kattenpoot, maar een kruid dat al eeuwen door Indianen wordt gebruikt ter ondersteuning van het immuunsysteem. Weten we dat ook weer! En dan heb je nog die multivitaminen, hoe zit het daar dan mee? Komen we later in de tekst op terug, beloofd.

Vitamine C en vitamine D: de all time weerstandboosters

Vitamine C en vitamine D: de all time weerstandboosters

Eerst meer over de vitamines C en D. Vitamine C is een antioxidant die je lichaam helpt te beschermen tegen invloeden van buitenaf, zoals virussen en bacteriën. Ook helpt het bij de opname van ijzer, een mineraal dat ook een positieve invloed op je immuunsysteem heeft. Je vindt vitamine C onder meer in fruit en groente – wist je dat rode paprika bijna drie keer zoveel vitamine C bevat dan een sinaasappel? Wij ook niet. Voor wie het niet lukt om dagelijks voldoende groente en fruit te eten, kan een vitamine C-supplement, zoals de Holland & Barrett vitamine C 1000 mg, een aanvulling zijn.

Vitamine D is ook zo’n vitamine die de afweer van het lichaam ondersteunt. Toch is vitamine D totaal anders dan vitamine C en alle andere vitamines. Vitamine D maakt je lichaam namelijk zelf aan uit zonlicht. Doordat we in het najaar minder buiten komen, kan het handig zijn een vitamine D3-supplement te slikken. Voor ouderen, mensen met een donkere huid en mensen die weinig buiten komen of hun huid bedekken, geldt het hele jaar door dat zij een hogere behoefte hebben aan vitamine D. Vitamine D3 is de best opneembare vorm van vitamine D.

Zink, echinacea en multivitaminen

Zink, echinacea en multivitaminen

En dan meer over zink. Dit mineraal kun je uit eieren, kaas, noten, peulvruchten en schaaldieren halen. Een zinksupplement kan een goede aanvulling zijn op je voeding. Je kunt er ook voor kiezen om een supplement te nemen waarin zink wordt gecombineerd met een ander mineraal dat de afweer ondersteunt, zoals koper of selenium.

Vitamine C, D en zink kun je prima combineren met die kruidensupplementen waar we het over hadden: kattenklauw en Echinacea. Echinacea is de bekendste als het gaat om weerstand. Weet je nog, die bitter smakende druppels die je vroeger misschien naar binnen moest werken als je weerstand niet optimaal was? Goed nieuws wat die smaak betreft, er bestaan tegenwoordig namelijk ook echinaceatabletten. We like!

Multivitaminen bevatten een reeks vitamines en mineralen in één supplement. Of iemand baat kan hebben bij een multivitaminesupplement is per situatie verschillend. Voor iemand met een drukke leefstijl, die moeite heeft alle voedingsstoffen binnen te krijgen, kan een multivitamine handig zijn. Iemand die van één specifieke voedingsstof meer nodig heeft, kan beter voor een supplement met alleen die voedingsstof kiezen, omdat in een multivitamine niet altijd de best opneembare vorm van de stof zit.

Baat het niet, schaadt het niet?

Baat het niet, schaadt het niet?

Hoewel veel mensen het wel denken, gaat ‘baat het niet, schaadt het niet’ voor voedingssupplementen niet op. Het is zeker niet zo dat wanneer je van een vitamine of mineraal meer inneemt dan je nodig hebt, de weerstand extra wordt ondersteund. Ondanks dat je een overschot aan vitamines vaak uitplast, kan een teveel van een bepaalde voedingsstof soms ook klachten geven. Houd je daarom altijd aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid en de dosering.

Heb je vragen over het gebruik van voedingssupplementen? Bij Holland & Barrett kun je altijd een van de winkels binnen lopen voor persoonlijk advies over leefstijl en supplementen. Ook kun je sinds kort online een afspraak inplannen voor een gratis telefonisch- of videoconsult, waarin je al je vragen kunt stellen.

In een notendop

In een notendop

Duizelt het je nog steeds? No worries, hier nog even alles op een rijtje. Handige supplementen* voor tijdens de ‘r’-maanden zijn:

  • De vitamines C en D
  • Het mineraal zink
  • De kruidensupplementen kattenklauw en Echinacea
  • Een multivitamine, indien je een all in one supplement handig vindt

 

What to do als je dan toch ziek bent, vroegen wij ons nog af. Simpel: uitrusten en veel kamillethee drinken. Het heeft geen zin om extra supplementen te nemen (helaas).

 

*Een voedingssupplement kan gebruikt worden ter aanvulling en is geen vervanging van gezonde en gevarieerde voeding.