Nederland, Zeeland24 juni 2021, door Maartje

Kids to Go: 23 x De aller (maar echt aller!) leukste adressen voor jezelf en de kids van Zeeland

Nederland, Zeeland, 24 juni 2021, door Maartje

Kids to Go: 23 x De aller (maar echt aller!) leukste adressen voor jezelf en de kids van Zeeland

Natuurlijk zijn er speeltuinen, stranden en weilanden te over in het immer fijne Zeeland, maar wat als je zelf ook lekker wil zitten/ eten/ wat te zien wil hebben? Dan pik je de beste hotspots uit onderstaand lijstje en ga je op weg. Kinderen in de auto, snacks mee en op naar het land van Hier aan de Kust (waar de mensen onbewust... Afijn, you get the point).

 

Dit zijn de allerleukste adressen voor jezelf (en oké, zeker ook voor de kids) van Zeeland.

Meneer Nilsson

Meneer Nilsson

Dit is een fijn plekkie voor met de mini’s. Zo heeft het restaurant een speciale ruimte waar kinderwagens kunnen worden geparkeerd, zijn er faciliteiten voor het verschonen van luiers en er is een superleuke speelhoek voor kinderen!  Maar ook voor volwassenen is het bal. Je vindt Meneer Nilsson in het hartje van het idyllische Zierikzee in een schitterend monumentaal pand. Pluspunten dat je hier niet alleen heel lekker kunt ontbijten/lunchen/dineren, maar ook nog eens voor een prikkie. Meneer Nilsson.

Retro huisje Oostkapelle

Retro huisje Oostkapelle

Laten we maar bij het begin beginnen. Dit kleine, houten huisje verwelkomt je met een veranda. Enne… Binnen is het ook heel gezellig en klein, fijn en praktisch ingedeeld. Je komt hier retro meubels, veel groen spul, een vide en een LP-speler tegen. Ook al is het binnen klein, kun je buiten lekker de hort op. De bossen, het strand en Domburg zijn op loop- en fietsafstand. Lees meer.

Eetboutiek Sluis

Eetboutiek Sluis

Wie ooit bij restaurant Oud Sluis heeft gegeten, zal het adres herkennen: op dezelfde plek zit tegenwoordig De Eetboetiek. Eten kun je er, en hoe, maar ga niet naar buiten zonder de eetwinkel in te duiken. Eetboetiek.

Resort Land & Zee

Resort Land & Zee

Tegenover de duinen die je naar het Noordzeestrand op het Zeeuwse eiland Schouwen-Duivenland loodsen, ligt het kakelverse (niet verder vertellen want ze hebben deze zomer nog plek én hondjes zijn welkom) Resort Land & Zee. Dat is om verschillende redenen feest: 1) het oord staat op één van de mooiste plekjes van Zeeland. 2) Je logeert er in van die waanzinnige, nieuwe, van alle luxe voorzien, enorme safaritenten. 3) Wil je dat niet? In zo’n tent, dan is er ook nog een hotel en een ‘normale’ camping. Het terras van het bijbehorende Restaurant Zeeuws Verlangen ligt aan het water, just saying (maar verder gaat het hier wel vooral over de tenten hoor, en de omgeving).

 

Strand Café DOK

Strand Café DOK

Of je nou ingecheckt bent bij Resort Land & Zee of niet, het vrijwel naastgelegen Strand Café DOK is een aanrader voor wie met het kroost de hort op is (zonder kids overigens ook). Op het Strandpark de Zeeuwse kust in Noordwelle, dichtbij het veel bekendere Renesse, zit dit kindvriendelijke restaurant Strand Café de DOK. Winter of zomer? Maakt niet uit! De menukaart is verrassend en staat vol met lekkere seizoensgebonden gerechten (fijn voor jou ook) en het terras van het strandcafé kijkt uit op de enorme buitenspeeltuin (fijn voor de koters ook).

Strand Café DOK

Wil je binnen lunchen of dineren? Daar moet je wel even voor reserveren. Op het terras is dat niet nodig.

De Houtzaagwerf

De Houtzaagwerf

Is het Zuid-Frankrijk? Is het een droom? Nee! Het is de Uitspanning de Houtzaagwerf! Aan de rand van het Zeeuwse Kortgene, tussen de landerijen, parkeer je je auto bovenop een dijk en waggel je naar beneden (het geluid van de zaag volgend). Die naam kreeg het kleine sympathieke restaurant natuurlijk niet voor niets: pal achter een nog altijd in bedrijf zijnde houtzagerij opende een Franse buitenplaats met knus, warm (donker) binnen restaurant. Vooral in de zomermaanden is een middag of avond hier een on-Nederlands cadeau: er scharrelen kippen rond het allegaartje aan tafels en klapstoelen, overal liggen zacht gekleurde kussens en dekens en het kleine menu (soms staat er zelfs met krijtstrepen aangegeven hoeveel borden er nog te vergeven zijn) staat op krijtborden. Dat menu bestaat uit verser dan verse producten en wordt met een fikse Franse slag bereid. En alles zo, zo zoooo goed. Vakantie uit de boekjes, al is het maar een dag.

 

De Houtzaagwerf

Ook leuk: mocht je nog een stuk hout met een speciale afmeting willen, of een rustiek tafelblad zoeken, dan wordt het hier voor je op maat gezaagd. Win-win.

Het sfeerhuis aan zee

Het sfeerhuis aan zee

Je vindt dit gezellige huis (want what’s in a name, ha) aan de rand van het centrum van Vlissingen en op loopafstand van het strand en van de boulevard. Een plek waar je na een dagje Vlissingen lekker op adem kunt komen en even helemaal niets hoeft. Wat dacht je van luieren in de stadstuin bij het appartement? Sounds good. Het sfeerhuis bestaat ui een appartement en twee suites. Het appartement is geschikt voor 2 volwassenen en 1 kind. Het Sfeerhuis aan zee.

Buitenplaats Oudendijke

Buitenplaats Oudendijke

In het mini dorpje Ellemeet, vind je dit mini-mini-dorpje met de naam Buitenplaats Oudendijke. Hier staan leuke huisjes (met heerlijke bedjes) tussen de Zeeuwse weilanden. En er is een moestuin, een bloemen-pluktuin (issie weer!) en een speeltuin met zandbak en glijbaan en schommels voor de kleinsten, trampolines en skelters voor oudere kindjes. Ja, het is een vakantiepark. Maar niet zomaar één. Eén in de goed zin van het woord. Buitenplaats Oudendijke.

Cocoonhuisje

Cocoonhuisje

Handjes op elkaar voor Cocoon Huisjes, wat ons betreft de beste tip voor wie met het kroost Nederland wil gaan verkennen. Er zijn namelijk niet één, niet twee maar drie Cocoon Huisjes die hun naam helemaal waar maken: één in Drenthe, één in Zeeland en één in Limburg. Spaar ze allemaal zouden we zeggen. De huisjes zijn niet alleen mooi, maar ook met alles erop en eraan. Je hoeft de deur echt niet ook. Niet alleen dankzij de goed uitgeruste keuken, maar ook door de veelste fijne bedden, een heerlijke bank, gezellige eethoek en luxe badkamer. Buitenspelen? Tuurlijk. Trampoline, boomhut en speelschuur is the way to go. Cocoon Huisjes.

Strandcamping Groede & Fonteyn

Strandcamping Groede & Fonteyn

Als het ergens wel fijn is, is het daar aan de kust, de Zeeuwse kust. Bløf weet het, wij weten het, jij straks ook. Strandcamping Groede is in het bezit van stacaravans, veranda-chalets en panoramahuisjes op het strand. Een camping die heerlijk is voor de kleintjes. Uitzoeken maar! Lees meer.

Als je toch in Groede bent, bezoek dan even Fonteyn. Dit zaakje heeft een terras aan de fontein op het mooie dorpsplein van Groede. Je kunt hier genieten van homemade taarten, originele lunches, ontbijt, heerlijke koffie’s en meer. Fonteyn.

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Slapen in Stijl - Number 9

Slapen in Stijl - Number 9

Je vindt Number 9 in het historische centrum van Middelburg, op een kwartiertje rijden van de Zeeuwse kust. Binnen vind je een eigentijds interieur. Het pand bestaat uit vier appartementen die allen een heerlijk bad, een compleet ingerichte keuken, gezellige zithoek met televisie en een fijn boxspring bed hebben. En er is genoeg ruimte om een kinderbedje neer te zetten voor de mini’s. Number 9.

Landgoed In de Morellenput

Landgoed In de Morellenput

Niet alleen ziet de felturquoise buitenkant van het huisje eruit om op te eten, want we focussen voor nu even op de B&B; de binnenkant is minstens zo aantrekkelijk. Oud­-Hollands kneu­terig met overal waar je kijkt weer een fijn kleedje of geruite print. De B&B bestaat uit vier kamers met namen van oude Zeeuws­-Vlaamse dorpjes als Scherpbier en Sinte Pier, ieder met een eigen uit­zicht over het natuurgebied, waarvan je maar drie­ honderd meter verwijderd bent. Lees meer.

Het Kaslokaal

Het Kaslokaal

Toegegeven: het is een nek-aan-nekrace tussen Uitspanning de Houtzaagwerf en Het Kaslokaal wat betreft de prijs voor ‘de leukste en sfeervolste van Zeeland’. Ook Het Kaslokaal is een dijk van een buitenplaats in het Zeeuwse groen en ook hier vertelt de naam van de plek je wat je mag verwachten: in en rond een kas werd een geweldige horeca-locatie gecreëerd en ook hier scharrelen de kippen vrolijk rond. Met mooi weer zoek je een plekje in één van de vele zitjes in de enorme tuin, en mocht het regenen dan kletteren de druppels op de ramen van de kas. Voor het kleine spul is er altijd wat te beleven: een hoek van de tuin werd ingericht als (smaakvolle) speeltuin, er zijn allerlei lees- en doe-boekjes (allemaal hebben ze het thema tuinieren – zo leuk) en achterin de houten aanbouw werd een speelkeuken ingericht. Knappe kleine jongen die zich niet vermaakt.

Enne, ook de hapjes en de drankjes liegen er niet om! Alles wordt met veel liefde bereid en dat proef je. Je vindt de voormalige tuinderskas in Oostkapelle en vrijwel alles wat in de kas en theetuin geserveerd wordt komt uit de kas, de tuin of de omgeving. Zo zeggen ze bij het Kaslokaal ook wel: ‘In het Kaslokaal proef je Zeeland’ 

Het Kaslokaal

Ook echt even doen: dit (interieur)rondje door Zeeland: rondje Zeeland doe je zo

Georgie Cadzand

Georgie Cadzand

Achter de duinen van Cadzand vind je een klein plein. Daar zit Georgie, een klein winkeltje, een tentje met lekkere koffie en een kleine bar. Je kunt bij Georgie terecht voor een lekker kopje koffie, croissant of taart. Met dat laatste zijn de kids ook heel blij. Beloofd. But there’s more! Bij het barretje kun je kruidenlikeur uit de Noordzee kopen (adult proof natuurlijk). En als dat alles nog niet genoeg is, is Georgie ook een winkeltje waar je lekker kunt turen naar kleding, sieraden, vazen, kandelaars, lampen, stoelen en meer dingetjes. Georgie Cadzan

Natuurgebied Oranjezon

Natuurgebied Oranjezon

Zeg je Zeeland, dan zeg je buitenleven. Zee, uiteraard. Maar ook groen zover je kijken kunt. Eén van de mooiste en leukste gebieden moet Natuurgebied Oranjezon zijn, een Nederlands natuurgebied van circa 400 hectare op het Zeeuwse Walcheren vlakbij Vrouwenpolder. Tot 1995 was het in gebruik als waterwingebied. Nu lopen er paarden, damherten en af en toe een ree rond, en duikt er hier en daar een natuurspeeltuin op. De entree is aan het einde van de doodlopende weg (waaraan ook camping en Uitspanning Oranjezon liggen – bij die laatste mag je aanhaken voor een limonade) tussen Vrouwenpolder en Oostkapelle. Meteen rechts in die doodlopende weg is een parkeerplaats (betaald parkeren). Bij de entree van Oranjezon is ook een fietsenstalling.

Loods 10 Breskens

Loods 10 Breskens

Belangrijk om maar meteen te vermelden: Loods 10 in Breskens is het hele jaar door open! Yes. Zo hebben we ze het liefst. De leuke en ook nog eens aantrekkelijk strandtent is je vaste go to punt tijdens je weekend Zeeland, welk seizoen dan ook. Vanaf het strand kijk je uit over een altijd prachtige Noordzee en in de verte zie je Vlissingen liggen. Het zal geen verrassing zijn dat je na een heerlijke wandeling over het strand hier gegarandeerd goed zit.

Waarom dan? Ten eerste is er een open haard (yay!) waar je je goed voor kunt nestelen in de zalige stoelen. Daarnaast hebben we een voorliefde voor nacho’s en die zijn hier gewoon net een tikje anders dan elders en vooral HEEL erg lekker. Gesmolten kaas zoals je dat gewend bent maar dan daar nog een soort van kruidenkaas bovenop (oké dit klinkt misschien wat vies maar is het dus absoluut niet).

Lees meer

Domburgsche Bier- en Melksalon

Domburgsche Bier- en Melksalon

Domburg is een knap dorp en het beste van dat dorp aan de Zeeuwse kust moet de Domburgsche Bier- en Melksalon zijn. Een lokaal voor ontbijt (bovenal), lunch, koffie en nog wat te winkelen ook. De Domburgsche Bier- en Melksalon zit in een oud pand in het Domburgsche centrum(pje) en is zo’n zaak die je zou verwachten in, zeg, Amsterdam. Hip, dat is het, maar ook ongecompliceerd gezellig en authentiek. De naam komt van de salon die er in 1911 al zat: een kleine zaak voor een biertje waar je meteen je melk in kon slaan. Precies 100 jaar later werd de salon opnieuw geopend. Bij binnenkomst vallen de grote stellingkasten op rechts op, vol met streekproducten (Zeeuws bier van de Peelander en Tons Mosterd onder andere) en serviesgoed. Links staat de enorme koffiebrander achter de ouderwetse houten toonbank. Het is hier een zoete inval, met dank aan het gastvrije, jonge stel dat de zaak runt. In de winter en in het najaar zit het volk aan de grote stamtafel of in de lichte erker, in de zomer in de gezellige binnentuin die in 2015 is uitgebreid met de tuin van de buren. Vooral het ontbijt is populair: goed belegde boterhammen, met gehaktbrood of met boerenachterham, een hardgekookt ei, augurk en mosterdmayonaise bijvoorbeeld of gevulde croissants en tosti’s. Yoghurt met huisgemaakte muesli en honing is er ook. Kun je daarna mooi door naar restaurant de Visbar of het Badpaviljoen, beide in Domburg.

Pluktuin Hof Hazenberg

Pluktuin Hof Hazenberg

Bloemetjes plukken! Een rieten mandje pakken bij het bloemenveld en gaan. Bij Pluktuin hof Hazenberg kun je zelf een mooi boeket maken op een prachtige plek waar je daarna ook nog eens kunt genieten van een kopje koffie met wat lekkers.

Hof Poppendamme

Hof Poppendamme

Midden in het prachtige Zeeuwse landschap net buiten het kleine dorp Grijpskerke (niet ver van Goes) vind je een grote natuur- en speelboerderij: Hof Poppendamme. Vooropgesteld: het is er gigantisch! Parkeer en begin bij het grote weiland waar vanuit een kleine kleurrijke kas hapjes en drankjes geserveerd worden. Er zijn springkussens, een enorme zandbak, trampolines, er zijn konijntjes, een echte ‘beleeftuin’ (met kruiden en leuke uitleg over wat wat is) en aantrekkelijk zithoekjes voor groot en klein. Er staat zelfs een oude caravan om in en door te klauteren.

Ook met minder weer is het the one and only place to be in Zeeland: de schuur, die Hof Poppendamme heet, is al even gigantisch. De grootste ruimte werd gereserveerd voor eettafels waar je kunt lunchen (en verjaardagspartijtjes). Er is een aantrekkelijke zijruimte voor wie een fuif te vieren heeft, aan de zijkant is een boekenkast en staan er ouderwetse plofbanken opgesteld en loop je door naar achteren dan kan het kleine spul zijn lol op met heuse klimtoestellen van hout, een bewegende auto, overal speelgoed en kruip- en sluipruimtes. Leuker wordt het niet, beloofd.

Hotel Katoen

Hotel Katoen

In Goes (waarvan de G door de Zeeuwen wordt vervangen door een H die van diep moet komen) opent de voormalige chef van brasserie Appelmans (in Antwerpen in 2015 een van de leukste, of in elk geval modernste brasserie-hotels) Hotel Katoen. Het idee: het (goede) eten van Appelmans aangevuld met luxe slaapkamers in het voormalig stadsarchief van Goes. En zo geschiedde. Eerst de brasserie: er is een groot terras dat geflankeerd wordt door een wand van planten in terracotta potten aan een gezellig, ietwat verstopt plein. Binnen staat een grote bar centraal in de zaak, daaromheen ronde tafels – het beste idee voor wie met een groter gezelschap tafelen wil – en zowel hoge als lage tafels voor twee of vier. Door een open raam achter in de zaak schuiven de chefs de ongecompliceerde, lekker Hollandse gerechten aan de lopende band het restaurant in. Grove boterhammen met garnalenkroketten, tosti’s, een klassiek twaalfuurtje (soep, brood, rookvlees, zalm of kaas en een kroket), ossenhaasbiefstuk, kabeljauw en goulash. Maar ook huisgemaakte limonade en heel veel voor het kleine spul: er is een meer dan knus speelhoekje, er zijn boekjes, eigen Katoen kleurplaten en een pot met lolly’s waar wel drie kinderen in passen (indrukwekkend, die pot, zelfs voor ouders!).

Bij de 23 kamers van het hotel kom je via een moderne betonnen hal die de twee panden schakelt. De hal leidt naar een witte trap die je naar de kamers brengt, van reguliere slaapkamers voor twee tot luxe suites waar ook een gezin prima een paar nachten kan verblijven. Van die laatste zijn er twee en je bereikt ze via een loopbrug die zicht geeft op de daken van Goes. Favoriet? De suite met de vide. Boven op de vide staat een groot bed met krakend wit linnen, knappe jongen die daar nog uit komt. Of het moet voor een uitgebreide baddersessie zijn in het vrijstaande bad onder de historische oude spanten.

Hotel Katoen

Hof Keizersweel

Hof Keizersweel

Hof Keizersweel in Wemeldinge wordt ook wel een hobbyboerderij genoemd. Je kunt hier namelijk echt van alles doen: dieren bezoeken langs een dierenroute, genieten op het terras, het geven van een kinderfeestje of het volgen van diverse workshops. Of gewoon lekker genieten van een High Tea of hoe ze het zelf noemen: theeleuten op de boerderij. Hof Keizersweel

 

Wit Huisje Zeeland

Wit Huisje Zeeland

Ah heel, heeeeel vaak bejubeld – en niet alleen door ons maar door ongeveer voltallig instagrammend Nederland – is Lief Huisje Zeeland, het heerlijke vakantiehuis in het Zeeuwse gehucht Turkye, gemeente Waterlandkerkje (beide ieniemienie). Nu is Lief Huisje Zeeland te gek, en de perfecte uitvalsbasis voor een (romantisch) weekend weg voor twee, of als je, in je eentje, even wat te doen hebt. Zeg, een boek schrijven of zoiets. Allemaal top, maar Lief Huisje Zeeland is niet perse reuze geschikt voor kinderen vanwege de echt wel hele steile en vrij enge trap. Goed om te weten, nietwaar? Maar er is nieuws! En het heet Wit Huisje Zeeland.

Lees meer

KINDERCAFE LOKAALTJE MIDDELBURG

KINDERCAFE LOKAALTJE MIDDELBURG

Aan het eind van de gezellige Sint Janstraat huist het schattige Lokaaltje, een kindercafé waar de kids volop kunnen spelen, meer dan genoeg om te shoppen en een zonnige patio (Sint Janstraat 62).

Ook heel leuk: het kleine winkeltje Lievelings. Vanuit het Centraal Station is het een fraaie wandeling naar de binnenstad. Loop niet direct door naar de hoofdstraat: even de Londensekaai inslaan waar cadeau- en speelgoedwinkel Lievelings zit. Alleen lievelingsspullen hier (Londensekaai 1)

Enne, over lievelings gesproken: hier lees je al onze lievelingsen in Middelburg: Barts Best of Middelburg