Nederland, Den Haag20 april 2023, door Michel + Renske

The place to be in Den Haag: Restaurant Basaal

Nederland, Den Haag, 20 april 2023, door Michel + Renske

The place to be in Den Haag: Restaurant Basaal

We mogen écht niet (meer) neerbuigend doen over Den Haag. Echt niet. Steeds meer (mega) leuke concepten en prachtige ondernemingen poppen er als paddenstoelen uit de grond. Maar de echte rauwe, stadse, wereldse parels zijn zeldzaam. Ah wel, daar komt met Restaurant Basaal verandering in. Het restaurant zit er al vele tientallen jaren, maar werd 2021 - midden lockdown C - overgenomen. De stempel werd gezet: bizar goede wijnen, heerlijke snacks en fantastische happen in een ambiance waar je u tegen zegt - urban, modern en laagdrempelig - maar wel die écht goede service die je wilt hebben. Wij zijn verkocht en willen nooit meer anders. The place to be in Den Haag: Restaurant Basaal.

De buurt waar je niet moest komen

De buurt waar je niet moest komen

Restaurant Basaal huist zich aan de Dunne Bierkade een gracht die zicht verschuilt tussen Den Haag Centraal en Den Haag Holland Spoor. Een wijk waar je lange tijd niet per se hoefde te komen. Van dit dodgy end-gehalte merk je echter niks meer: de gracht is opgebeurd en er zitten meerdere gezellige tentjes. Je kunt voor de deur parkeren (ware het voor maximaal 2 uur) en met openbaar vervoer dus tip top bereikbaar.

Buiten in de zomer lijkt het ons heerlijk vertoeven aan de kade, waar je ook op hun grote terras kan plaatsnemen.

Heerlijkste (bio dynamyische) wijnen

Heerlijkste (bio dynamyische) wijnen

Bij Basaal hebben ze er duidelijk kaas van gegeten, zo’n restaurant beginnen. Het interieur is simpel doch stijlvol. Het doet ons een beetje Scandinavisch aan. Geen frutsels of tierelantijnen, maar toch knus.

De wijnkaart maakt indruk. Het is een gemixte lijst met wijnen vanuit heel Europa: grote telers, kleine namen maar allemaal met smaak geproefd en ingekocht. De host is ontzettend prettig en kundig en vertelt met liefde meer over de wijnen. Maar weet ook zeker wanneer er genoeg verteld is en er gewoon gedronken moet worden. Een echt horeca hart dus.

Wanneer je wijn bestelt, doe je zelf een plezier en neem er ook gelijk een snack (of twee) bij. Het aardappelbrood is een klassieker met leuke twist – want altijd op de kaart, maar altijd wisselend in receptuur. Zeg je Basaal dan zeg je aardappelbrood – laat deze dus niet missen in je avond uit.

Etenstijd

Etenstijd

Qua “echte” gerechten heb je niks te klagen. Er zijn een aantal wat kleinere happen, noem het starters, en een paar mooi hoofdmaaltijden. Wij zouden de mix en match toepassen en van alles wat laten komen. De knolselderij is hemels, met een mix van eekhoorntjes brood die ‘m heerlijk vol van smaak maakt. De tonijn is een must, omdat we hem bijna nergens beter en verrassender hebben gehad dan bij Basaal.

Dumplings zijn heerlijk en zien er ook nog eens heerlijk gezellig uit. Laat je bij elke hap een nieuw glas aanprijzen, want dat haalt het ultieme uit je gerechten. Mocht je non-alcohol willen, dan zijn er heerlijke limonades (huisgemaakt) die ook zeker de moeite waard zijn.

Allemaal richting Basaal zouden wij zeggen.