Nederland8 april 2022, door Michel + Renske

Bakkers + Bakkies: dit zijn de beste ambachtelijke bakkers van Nederland

Nederland, 8 april 2022, door Michel + Renske

Bakkers + Bakkies: dit zijn de beste ambachtelijke bakkers van Nederland

Als de pandemie ons iets positiefs gebracht heeft (naast rust in lijf en leden voor veel mensen), dan is het wel een keur aan hele goede en originele bakkers. Reclamelui gingen bakken. Koks gingen (meer) bakken. Kantoorpeeps die thuis bleven gingen bakken. En wij? Wij gingen proeven. Prima verdeling. Het resultaat? Een hoop bakkers en net zoveel bakkies on the side: dit zijn de beste ambachtelijke bakkers van Nederland.

Amsterdam

Amsterdam

In Amsterdam weten steeds meer mensen the peeps van bakkerij Ulmus te vinden voor de heerlijkste zuurdesembroden en dito pastries. Dikke aanrader in de Baarsjes. In Noord werd Bakkerij Ex in no time een begrip. Deze favoriet vind je aan de Waddenweg en je mag er heen voor écht goed brood, eieren, lekkere broodjes (kimcheese) en zoetigheden (krentenbollen en bolussen). Niet echt Amsterdam, maar het is maar 15 minuten rijden (of minder zelfs als je vanuit Amsterdam West komt), en Bakkerij Mama móet vernoemd. Hier maar liefst meer dan 100 soorten brood en ander gebakken lekkers. Wel in Amsterdam, in de Jordaan, opende Saint Jean, een steenworp van het geliefde Toki. Beide zaken ‘doen’ koffie op zo’n indrukwekkende hippe, uber-gestylede manier (zonder de arrogantie). Het team achter Saint-Jean runde eerder Rustic Pastry: vegan high quality lekkers dat je via de online shop kon bestellen. Al is onze meest favoriete bakker toch Levain et le vin. Immers: perfect zuurdesembrood en de perfecte natuurwijnen. O! En in Amsterdam Noord zijn we, naast Bakkerij Ex, ook groot fan van Kometen. Lees hier maar eens: Kometen Broodcafé.

Voor zuurdesem met koffie (to-go) zit je bij Stadsbakkerij As goed. 10 knusse meters aan de oostkant van de stad. Ze hebben er o.a. lekkers van Goudfazant (heerlijke chocomouse)! Grammes is op haar beurt standaard binnen een aantal uur uitverkocht; vroeg gaan is een must. Op zondag tuig je naar Fort Negen in Amsterdam West: de enige bakker met (goede) croissants en verse broden die ook op zondag bakt. In het centrum een fatsoenlijke croissant bemachtigen? Op naar Bakkerij Wolf. Vergeet ook niet om de cinnamon bun te proberen.

Bartine Bakery & Market, Den Haag

Bartine Bakery & Market, Den Haag

Het leukste nieuws voor alle mensen in 070: na lievelings Pompernikkel is er een nieuw fijn adresje voor je brood supply: Bartine. Je weet wel, van dat heerlijke koffie- en lunchtentje bij station in de buurt – richting stad. Het team achter Bartine startte in de lockdown met bakken en dat beviel wel. Zo goed dat ze in het Haagse Zeeheldenkwartier nu een nieuw pand openen met een bakkerij aan de ene kant en een café slash winkel aan de andere kant.

Wil je nog een alcoholische tip? Ga dan voor de witte fles wijn met het vogeltje (bruin met rood) van wijngaard Dassemus (NL!). Krijg je geen spijt van. Lees meer over wijngaard Dassemus.
Piet Heinstraat 72, Den Haag
Open: woensdag – zondag 8:00-16.00 uur

Das Brot, Rotterdam

Das Brot, Rotterdam

Durf je het aan om de hoofdstad te verlaten? In Rotterdam vind je Das Brot, een klein zaakje waar je verrukkelijke desembroden shopt. Ook de sandwiches van de dag zijn perfect voor een snelle lunch to go. Een parel is het, jawel. Das Brot doet Duits klinken, maar is het niet per se. In Rotterdam staat deze kleinschalige bakker, waar ze de beste desembroden over de toonbank laten gaan. De oplages zijn klein en in wat ze maken zit veel liefde. Naast in het eigen winkelpand, staan ze ook vaak op de Rotterdamse Oogst Markt (tip!). Daarnaast staan ook hier een kleine greep natuurwijnen in de verkoop. Toch een fijne combi hè, dat wijn met brood.

Gouvernestraat 246, 3014 PX Rotterdam
Open: dinsdag – zaterdag

June bakery

June bakery

June Bakery bevindt zich in de groene weilanden in een meer dan prachtige bourgondische speciaalzaak, Eric’s Landwinkel. Zodra je de winkel binnenloopt, is de geur van vers desembrood, Franse baguettes, croissants, kardemom buns niet te missen. Er wordt de hele dag door gebakken, waardoor al dat lekkers verser dan vers is. Door de open bakkerij kun je  meespieken hoe alles met de hand wordt bereid. Het brood en de patisserie zijn geïnspireerd op de Franse en Scandinavische baktradities, waarbij eenvoud, kwaliteit en hoogwaardige ingrediënten voorop staan. Eric’s landwinkel heeft ook achtertuin en een kas waar je in alle rust kunt genieten van je kopje koffie met een warme croissant van de bakkerij van maandag tot en met zondag.

 

De Bakker van..., Hoorn

De Bakker van..., Hoorn

De bakker van… zit in Hoorn, aan het leukste pleintje van het (ontzettend leuke) dorp. Of stadje natuurlijk, stad! Naast de heerlijke bakkerij zit ‘Koffie van’. Afijn, je begrijpt, a match made in heaven.

 

Naast goed brood vind je bij De bakker van… ook van alles wat het leven leuker maakt. Zoals goede koeken, lekkere taart en heerlijke patisserie.
Kerkstraat 8, Hoorn
Open: Dinsdag – zondag

Meer leuks in het gezellige Hoorn? Op naar Ysbrandt Boutique Hotel (en in dat artikel nemen we meteen nog een aantal fijne tips in Hoorn in de slipstream mee – graag gedaan).

Meneer Leffers, Delft

Meneer Leffers, Delft

Heb je nog een goede reden nodig om Delft te bezoeken? Dan heb je ‘m nu: Meneer Leffers in Delft is hartstikke hot & happening en meer dan genoeg reden voor een blokkie om on its own. Sinds 2021 zit Meneer Leffers in een grotere zaak (dan daarvoor dus, ze zijn niet helemaal nieuw) en is er meer dan genoeg plek en capaciteit voor het beantwoorden van de toenemende vraag. Op naar Meneer Leffers, Delft, voor alles van canele tot heerlijke focaccia’s.

Delfgauwseweg 67, Delft
Open: dinsdag – zaterdag

Echt Brood, Breda

Echt Brood, Breda

Laten we voor dit lijstje vooral onze vrienden in Brabant niet vergeten, want ook daar wordt zeer goed brood gebakken! In Breda vind je Echt brood. Zoals hun sub line klinkt: “hier wordt zoals vroeger gebakken, met dus slechts 3 ingrediënten: zeezout, water, meel”.

Nu 2 jaar na opening is het er drukker en bruisender dan ooit. De recepturen breiden zich uit en het aanbod wordt almaar groter.
Boschstraat 30, Breda
Open: dinsdag – zondag

Meer Breda? Voila! Barts Best of Breda

Bakkerij Amadeus, Utrecht

Bakkerij Amadeus, Utrecht

De parel van Leidsche Rijn waar menig Utrechter voor omrijdt: Bakkerij Amadeus. Zelden heb je zo’n fantastisch pand gezien, zoveel kwaliteit in alles wat gemaakt wordt en zoveel liefde voor de gasten. Als je besluit te gaan, maak er dan meteen een compleet uitje van: bij Bakkerij Amadeus, Utrecht wordt ook hele goede koffie gezet en zo maak je van brood halen een prima activiteit.
Rijksstraatweg 20, Utrecht
Open: woensdag t/m zaterdag (ochtenden)

Jorisbrood, Ede

Jorisbrood, Ede

Aan het randje van de Veluwe vind je het prachtige pand van Joris. Jorisbrood. What’s in a name. Joris huist zich in een oude kazerne en dat maakt Jorisbrood extra bijzonder. Naast het heerlijke brood en lekkers om mee te nemen, kan je er ook heerlijk plaatsnemen in het bakkerscafé. To go kan ook!
Verbindelaarsweg 90, Ede
Open: woensdag t/m zaterdag

Elderflour bakery, Schiedam

Elderflour bakery, Schiedam

Schiedam is niet groot en Elderflour bakery, Schiedam is in stijl. Of, zoals ze zelf ook duidelijk op hun website vermelden: Elderflour bakery is een micro bakery. Kleinschalige bakkers hier dus. Elderflour is alleen open op zaterdag en tovert dan allerlei lekkers op toonbank. Zo zagen we een kimcheese brioche voorbij komen waar we nu nog van dromen… ZO lekker.
Los van al het lekkers in het zaakje, ziet het pand er ook nog eens erg schattig uit, met gestreepte zuilen en heerlijke ouderwetse lettering die de ramen sieren.
Lange haven 78, Schiedam
Open: zaterdag.

Mamie Gourmande, Leiden

Mamie Gourmande, Leiden

Leiden had lange tijd niet echt een topper als het om kleinschalige bakkerijen ging. Tot Mamie Gourmande haar intrede deed midden in de stad. Taartjes, broden, macarons, maar vooral… de perfecte amandelcroissant!

Ze koken hier echt naar Frans recept, dus maak je borst maar nat voor perfecte madeleines en échte Franse stokbroden.
Hogewoerd 128, Leiden
Open: maandag t/m zaterdagma