27 februari 2023, door Isa de Laat

Restaurant De Mark en hotel De Durgerdam: toevluchtsoord in gemeente Amsterdam

27 februari 2023, door Isa de Laat

Restaurant De Mark en hotel De Durgerdam: toevluchtsoord in gemeente Amsterdam

Woehoe, we mogen weer de stad uit! Nee, natuurlijk is het geen straf om in Amsterdam te zijn, maar wanneer er op nog geen vijftien minuten rijden van Amsterdam centrum (nog wel gemeente Amsterdam) een hotel opent, dan zijn we er vliegensvlug bij. Aan de oevers van het IJmeer in Durgerdam (dan zit je dus heerlijk tussen de rietpluimen en gevelhuisjes aan het water) huist vanaf maart 2023 een boetiekhotel. Een boetiekhotel? Een hele mooie en rustgevende weliswaar en De Durgerdam is de naam. De locatie ging van herberg naar hotel naar café-restaurant en weer terug naar hotel. Geniet in alle rust bij De Durgerdam met als culinair middelpunt restaurant De Mark.

Hotel en restaurant

Hotel en restaurant

Een boetiekhotel, de naam verklapt het al. Klein en rustig met maar veertien stijlvol ontworpen kamers en suites, die qua kleurgebruik lekker matchen met de oevers van het meer.

En dat alles in Durgerdam of all places. Wellicht gaat er nog geen belletje rinkelen bij dijkdorp Durgerdam, maar dat belletje rinkelen wij wel voor je. Het kleine dorpje (waar de tijd tien keer zo sloom lijkt te gaan in vergelijking met Amsterdam centrum) heeft slechts één straat en bestaat verder vooral uit oever, meer, polder en nog meer polder. Klinkt misschien wat duf, is het allesbehalve. Het is een dorp met een rijke historie waar schepen van de zeilclub voorbijvaren en waar van oudsher de vissers van Durgerdam hun netten uitwerpen. En dat is genieten met de hoofdletter G, want onderweg kom je langs 17e-eeuwse gevelhuisjes, een kerkje met klokkentoren en hoog gras onderaan de dijk.

 

 

 

En dat o zo rijke verleden van de streek en de natuurelementen komen terug in het hotel, met bijvoorbeeld handgeschilderd schrijnwerk uit de tijd van de Zuiderzee, tegelwerk en zachte, sensuele, fluweelachtige stoffen in de kamers. En bij die fijne kamers krijg je dus gratis toegang tot het natuurlijke zwembad (IJmeer) en de omliggende natuur.

Hotel check, maar wat schaft de pot? Tegelijk met het hotel opent restaurant De Markt. Bij dit restaurant, gehuld in natuurlijke tinten, koken ze lokaal, vers en seizoensgebonden. Met het knisperend haardvuur naast de bar, een fijne wijnkelder (gegarandeerd goede wijnen) en een terras aan de waterkant, wil je nooit meer terug de stad in.

 

De Durgerdam