Nederland, Amsterdam27 januari 2024, door Isa de Laat

Restaurant De Mark + Hotel De Durgerdam: een toevluchtsoord aan de rand van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 27 januari 2024, door Isa de Laat

Restaurant De Mark + Hotel De Durgerdam: een toevluchtsoord aan de rand van Amsterdam

Joe, we gaan de stad uit! Nee, niet echt: op naar Durgerdam, nog nét Amsterdam en meteen een van de mooiste stukjes van Noord Holland, op nog geen vijftien minuten rijden van Amsterdam centrum. Hier opende een waanzinnig hotel: De Durgerdam. What's in a name. Aan de oevers van het IJmeer (dan zit je dus heerlijk tussen de rietpluimen en gevelhuisjes aan het water) huist sinds maart 2023 een boetiekhotel. Een boetiekhotel? Een hele mooie en rustgevende op precies te zijn, en De Durgerdam is de naam. De locatie ging van herberg naar hotel naar café-restaurant en weer terug naar hotel. Geniet in alle rust bij De Durgerdam met als culinair middelpunt restaurant De Mark.

Hotel De Durgerdam + Restaurant De Mark

Hotel De Durgerdam + Restaurant De Mark

Een boetiekhotel, de naam verklapt het al. Klein en rustig met maar veertien stijlvol ontworpen kamers en suites, die qua kleurgebruik lekker matchen met de oevers van het meer.

En dat alles in Durgerdam of all places. Wellicht gaat er nog geen belletje rinkelen bij dijkdorp Durgerdam, maar dat belletje rinkelen wij wel voor je. Het kleine dorpje (waar de tijd tien keer zo sloom lijkt te gaan in vergelijking met Amsterdam centrum) heeft slechts één straat en bestaat verder vooral uit oever, meer, polder en nog meer polder. Klinkt misschien wat duf, is het allesbehalve. Het is een dorp met een rijke historie waar schepen van de zeilclub voorbijvaren en waar van oudsher de vissers van Durgerdam hun netten uitwerpen. En dat is genieten met de hoofdletter G, want onderweg kom je langs 17e-eeuwse gevelhuisjes, een kerkje met klokkentoren en hoog gras onderaan de dijk.

En dat o zo rijke verleden van de streek en de natuurelementen komen terug in het hotel, met bijvoorbeeld handgeschilderd schrijnwerk uit de tijd van de Zuiderzee, tegelwerk en zachte, sensuele, fluweelachtige stoffen in de kamers. En bij die fijne kamers krijg je dus gratis toegang tot het natuurlijke zwembad (IJmeer) en de omliggende natuur.

Hotel check, maar wat schaft de pot? Tegelijk met het hotel opent restaurant De Mark. Bij dit restaurant, gehuld in natuurlijke tinten, koken ze lokaal, vers en seizoensgebonden. Met het knisperend haardvuur naast de bar, een fijne wijnkelder (gegarandeerd goede wijnen) en een terras aan de waterkant, wil je nooit meer terug de stad in. De Durgerdam

restaurant De Mark

restaurant De Mark

Misschien is het nieuws, misschien ook niet, maar Restaurant de Mark staat onder de bezielende leiding van chefs Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot, ofwel twee van onze favoriete chefs van Nederland. Zegt je niks? Check dan ook zaken als Bistro de la Mer, de Juwelier en Restaurant 212, stuk voor stuk in onze lijst met beste en favoriete restaurants in Amsterdam. Niet vanaf dag één, maar wel al snel, namen de mannen het keukenroer over bij Restaurant De Mark en sindsdien is het er nóg beter, lekkerder en leuker. ‘Soulfoul food‘ hier, en een team dat zijn pappenheimers kent. Echt een uitje in eigen stad, dat voelt als een paar uur vakantie.

Restaurant De Mark

En we zijn nog niet klaar. Neehoor, want bij het ontbijt van De Mark wil je ook zeker weten zijn. Want bijzijn is meemaken. Niet normaal lekkere gerechten hebben ze op de kaart staan, zowel voor de volwassen als voor de kids. Zo’n ontbijt wat zichzelf verkoopt alleen al door de looks, maar wat dan ook nog voortreffelijk smaakt. Hier wil je heen en wil je aanschuiven, zelfs als je niet in het hotel slaapt. It’s worth it.