De beste restaurants van Amsterdam – Barts Boekje favorieten
We schrijven vaak (lees: heel vaak) over Amsterdamse horeca. Niet gek ook, want het is de thuisbasis van het grootste deel van team Barts Boekje. Met de pond naar Amsterdam-Noord, weer terug naar het centrum, door naar Zuid, eventueel via Oost en weer verder. We nemen iedere wijk mee in de zoektocht naar de leukste restaurants. De keuze is reuze, en ja, er zullen zaken in deze lijst staan waar je misschien niet direct van je stoel afvalt wat betreft de kwaliteit van het eten, maar het zijn wél stuk voor stuk adressen waar we steeds weer terugkomen. U snapt, een lijst met de beste en meest favoriete restaurants in Amsterdam. Ingedeeld per wijk, en in willekeurige volgorde. Spaar ze allemaal!
Het aanbod restaurants in Amsterdam blijft groeien en groeien. Weten wat er allemaal nieuw is? Dit is de Barts Boekje lijst met nieuwe restaurants in Amsterdam. En mocht je nu toevallig op een maandag bij dit lijstje terecht zijn gekomen? Dan wordt je zoektocht wat beperkter en sturen we je rechtstreeks door naar dit lijstje.
Enne... Om het je helemaal gemakkelijk te maken, maakten we een Google Maps met alle adressen én nog wat meer. Graag gedaan.
Het zal absoluut geen verrassing zijn dat we voor experimentele, verrassende en vernieuwende restaurants regelmatig naar Amsterdam-Noord tuigen. Is zo. En dus verdiende deze hoek van de stad sowieso een eigen artikel: Barts Best of, de leukste en lekkerste bars en restaurants in Amsterdam-Noord. Best een lange lijst, en je kwam juist hier op dit artikel uit omdat je een shortcut wilde, nietwaar? Is oké. Kijk dan vooral naar:
- Barracuda – Ongecompliceerde grote zaak, overheerlijke visgerechten
- Europizza en/of Restaurant Europa – Niet alleen voor pizza
- Bacalar – Verrukkelijke – not your usual – Mexicaan
- Restaurant de Mark (Durgerdam) – Vakantie in één avond
- Helling 7 – Bijzondere plek, heerlijk eten
- Cornerstore – Muziek & groente
O hey hallo Trees! De luitjes die ook achter het populaire restaurant Gertrude in Amsterdam-West (eveneens een favoriet) zitten, openden hun tweede Grande Dame aan de Zeedijk, in het centrum van Amsterdam, niet ver van het Centraal Station. Op de begane grond van Trees wordt er een wisselend menu van 4, 5 of 6 gangen geserveerd. Soms zelfs een extra gang of twee; is dat even boffen. Beneden in de bar ben je welkom om à la carte te komen eten. Alleen een cocktail of een glas wijn komen doen is ook helemaal prima. Goed nieuws: je kunt er ook lunchen van woensdag tot en met zondag. Brioches uit eigen keuken dan, met wisselende toppings. Succes? Mega succes!
Lees hier meer over Gertrude Amsterdam.
Let wel, we doen deze lijst in willekeurige volgorde maar toch… Bar du Champagne scoort hoog op de favorietenlijst. Vinden doe je de bar hartje Amsterdam, aan het Rokin. En Bar du Champagne hoort bij L’Atelier du Champagne, pal naast de deur. Het zal geen verrassing zijn wat je hier aantreft: een champagnebar it is, waar zo’n 120 soorten champagne op de kaart staan, met nog eens 400 cuvées achter in de winkel (je kunt binnendoor naar de winkel, als je daarom vraagt, en het niet te druk is). Naast een overvloed aan champagnes, kun je er ook terecht voor kleine gerechten en zogenoemde bar bites. Niet zomaar hapjes hoor; kunstwerkjes zijn het. Wat dacht je van een plak brioche met ganzenlever en gekaramelliseerde appel? Het menu verandert regelmatig, zo nu en dan neemt een gastchef de keuken over en heb je geluk (of pech, het is maar net waar je van houdt, staat er een DJ een plaatje te draaien).
Zelfs sushi haters vallen als een blok voor Ken Sushi (ok, niet allemaal misschien, maar we hebben bewijs). Weinig zaken kunnen tippen aan de Sushi van Ken. Verser dan vers en the best of the best. Sinds 1 maart 2023 aan de Geldersekade 19.
Al is dé Japanse omakase hit van Amsterdam HANABI. Verrassend genoeg gevestigd aan het Leidseplein, centrum-centrum Amsterdam, ofwel een plek waar de meeste Amsterdammers liever niet al te vaak komen. Das war einmal: HANABI is zo’n zaak voor sushi lovers in the know. Een oergezellig barretje, een drankje eerst, dan het trapje op omhoog en vervolgens steengoede sushi en meer. Omakase, wat op zijn Hollands wil zeggen dat de chef bepaald wat er gegeten wordt.
Meer tips voor Japanse restaurants in Amsterdam vind je hier.
ARCA is zo’n plek waarvan niet iedereen weet dat hij er is. Dit moderne Portugese pareltje van chef Henrique Sá Pessoa heeft net z’n menu opgefrist, en ja hoor, het is weer raak. Meer traditionele Portugese smaken, maar dan met die kenmerkende Sá Pessoa twist. Een feestje op je bord terwijl je meekijkt in de live cooking keuken. Fan van zeevruchten? Met de Arroz De Marisco zit je meer dan gebakken. Cocktails zijn, eerlijk is eerlijk, ook om over naar huis te schrijven. En vergeet vooral niet iets zoets te bestellen, want Chef Pâtissier Margarita Pugovka is terug met haar befaamde creaties. Oh, en terwijl je geniet van het (dikke aanrader) tasting menu met wine paring, kun je ook nog genieten van de kunstwerken in het atelier. ARCA, waar eten en kunst hand in hand gaan – zeker een mooie toevoeging aan onze favorieten in Amsterdam.
Waren we nu bij Bistro de la Mer of de De Juwelier? Allebei meer dan ok (sterker nog: beide in onze persoonlijke top 5 van Amsterdam), allebei van dezelfde eigenaren. At je vis, dan was het vast Bistro de la Mer, en anders een deur verder bij De Juwelier. Beide aan de Utrechtsestraat en de perfecte mix tussen bistro en chic. In dit juweeltje van een restaurant kun je aanschuiven voor lunch en diner, waarbij chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (ha! Bekende namen!) je voorzien van de heerlijkste gerechten. Niet de minste chefs, het duo had namelijk al twee sterren achter hun naam staan met restaurant ‘212’. De menukaart is niet groot, maar wat ze erop hebben staan is meer dan goed. Méér dan goed. En dus meer dan genoeg.
Never underestimate the power van een echte goede ‘American Diner’! Restaurant Stacks Diner in Amsterdam-West is je go-to wanneer je hier op ‘aangaat’ (and so we did): steengoede no-nonsense gerechten uit de Amerikaanse keuken.
Aan de De Clercqstraat 32 zit deze fantastische, onopvallende zaak. Hier geen arrogant personeel of overdreven gedoe. Nee, bij Stacks Diner eet je simpelweg geweldig, en zit je reuze gezellig. Op het menu klassiekers uit de zuidelijke Verenigde Staten, southern food zo u wilt. De looks zijn, de naam zegt het al, geïnspireerd op een Amerikaanse diner: veel rood, weinig licht, en een uitnodigende bar. We aten er langzaam gegaarde vleesgerechten, grits en comfort food op de best mogelijke manier. Fan, en we komen snel weer terug.
Bistro de la Mer is familie van de twee welbekende (en retegoede) sterrenrestaurants: de Juwelier en Restaurant 212. Zoals de naam al weggeeft: dit is een visrestaurant. De kaart staat vol visgerechten met een twist (lees: een cocktail met kreeft, avocado en jalapenos, om maar iets verrukkelijks te noemen). Alleen het beste van het beste wordt hier geserveerd (lees: iets met neusje van de zalm), maar dat kan ook niet anders met Richard van Oostenbrugge & Thomas Groot als chefs. Binnen hangt een laagdrempelige en ongedwongen sfeer. Een beetje New York (hallo smalle pijpenla van een restaurant en eten aan de bar, of aan net iets te kleine, hoge tafels) meets Amsterdam. Gewoon lekker aan de bar op een houten barkruk vis eten. En daar kreeg ook deze zaak – geheel terecht – een ster voor. Gelegen in de buurt van haar twee broers (horeca-broers, that is), aan de Utrechtsestraat. Je kunt hier terecht voor lunch en diner van maandag tot zondag. Nou, trek je jas aan, zien we je daar.
Allereerst vinden we Hotel de l’Europe toch wel echt het mooiste hotel van Amsterdam. En bij zo’n plaatje hoort natuurlijk een goed restaurant. En ook daar scoort het de l’europe goed. Zeer goed zelfs, en niet één keer, maar drie maal. Het meest enthousiast zijn we over Marie, de brasserie van Hotel de l’Europe. Niet ingewikkeld, wel goed (bestel er eens een pizza! Die is top). En je zit er met mooi weer te gek aan de waterkant (al is er met minder weer binnen ook genoeg te zien). Restaurant Flore wordt eveneens alom bejubeld (zijn we het mee eens): chef Bas van Kranen bewijst hier dat koken met groente allerminst saai is! En daar verdiende hij, terecht natuurlijk, een ster mee. Zin in Italiaans? Trattoria Graziella is een plaatje, inside and out. En borrelen doen we oprecht graag bij het klassieke Freddy’s Bar.
Met een locatie aan de Prinsengracht, dicht bij de Negen Straatjes, is Café Restaurant Verlan gewoon een goed idee voor wie goed eten wil. Het concept: geen gedoe op zijn Frans. Er is een dinermenu dat je de hele dag door kunt bestellen, en lunch kan er tot 15:00. Voor koffie zit je prima, een uitgebreide lunch ook, maar voor bites, borrel én een uitgebreid maal al helemaal. Je kunt plaatsnemen aan de lange marmeren bar en kijken hoe de koks het eten bereiden in de open keuken. Van woensdag tot maandag zijn ze open voor het diner en zaterdag en zondag voor lunch. Ideaal als je een dagje aan het struinen bent door de Negen Straatjes om bij Verlan je dag te eindigen (of een pauze te nemen of course).
Cape Town Social Club: een restaurant is het, geen club, met een titel die licht hint naar The Potluck Club in Kaapstad waar de twee eigenaren elkaar voor het eerst ontmoetten. Fast forward naar 2000-someting toen de heren elkaar weer tegen het lijf liepen in het Amsterdamse. Een vriendschap ontstond én de eerste ideeën voor een heus restaurant. Samen. De een op de vloer, de ander in de keuken. Tadaaa: Cape Town Social Club, Amsterdam.
De eigenaren ontmoetten elkaar voor het eerst in The Potluck Club in Zuid-Afrika en jaren later kruisten hun paden per toeval opnieuw, in hotel Zoku in Amsterdam. Zo ontstond een hechte vriendschap en uiteindelijk het idee om samen een zaak te beginnen. ‘Een representatie van een high-end restaurant uit Zuid-Afrika’ is hoe Heim het restaurant omschrijft. Kenmerkend zijn de donkerblauwe muren, die er al waren toen dit nog Jack’s BBQ Shack was. Er is veel opgeknapt, en met de gouden lampen en houten details willen de heren dat het restaurant een warm gevoel uitstraalt. Op de menukaart staan kleine gerechten, allemaal bedoeld om te delen. Zo heb je verschillende planken met vlees, kaas en brood, of kies je voor Harvest Board (€27) met van alles wat. Het favoriete vegetarische gerecht van de chef is de Tender Stem Broccoli (€13). Ook is er een breed aanbod aan cocktails, waaronder een drankje met lychee, Thaise basilicum en rode chili (€14). Cape Town Social Club
Oké, dit is een lijstje over de beste restaurants van Amsterdam. Maar! Een beetje dag begint het best met goed, vers brood. Ja toch? Vandaar: De beste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam.
Ach, en aangezien Amsterdam heus niet het centrum van de wereld is, verzamelden we voor het gemak ook de beste bakkers van de rest van het land (oké, een deel van het land) in een overzichtelijk lijstje: de beste ambachtelijke bakkers door heel Nederland.
Gebr. Hartering is zo’n restaurant dat al tijden doet wat het doet, en laat deze lijst juist ook voor dat soort zaken bedoeld zijn. Fijn om hier weer eens aan te schuiven! Een ruig Franse keuken, en, eerlijk is eerlijk, daarmee is het restaurant niet per se een allemansvriend. De kaart is klein en wanneer er net iets teveel knoesterige, grove gerechten op staan, kan het zomaar zijn dat je niet iets van je gading vindt.
Van hetzelfde, long time favoriete Franse (hoewel iets toegankelijker), laken een pak, is Kaagman & Kortekaas. Een restaurant hartje-hartje Amsterdam. Franse kaart, ruige (maar lekkere) gerechten, een hele fijne no bullshit zaak en een briljant avondje uit. Kaagman en Kortekaas
Choux, het restaurant in het opvallende rode pand, mag hier ook nog steeds een plekje claimen. Origineel, bruisend, jong en amicaal, dat zeiden we eerder en dat zeggen we nog steeds.
Beulings zit verscholen aan de Beulingstraat (jaja, we horen je denken), tussen de Herengracht en de Singel in. Het restaurant is klein, er kunnen max. 24 gasten tegelijk dineren. Het voelt een beetje huiskamerachtig aan en vooral heel knus en gezellig. Op z’n Frans: tafels met wit linnen, een open keuken en grote gordijnen. We moesten even twee keer kijken, maar een van de muren is afgedekt met vilt – voor de juiste akoestiek. Dé uitvinding! Handjes in de lucht, wat fijn om je tafelgenoten goed te kunnen verstaan (en de buuf een tafel verder niet). Lang verhaal kort: when life gives you Amsterdam, dan móet je een keer bij Beulins gegeten hebben. Ieder gerecht nog mooier en lekkerder dan zijn voorganger. Lam met asperges en hangop van schapenyoghurt bijvoorbeeld, of Hollandse Nieuwe met fijngesneden biet. Als toetje een basilicum bavarois met citroentaart en dan hebben we het nog niet eens gehad over de kaas. En de wijn. Want ook dat doen ze knap bij Beulings, het past allemaal. Na drieënhalf uur tafelen (ja, hier trek je even een paar uur voor uit) was de avond dan echt ten eind, maar deze gaat op het lijstje voor een derde, vierde en vijfde keer.
Als iemand vraagt wat het favoriete restaurant is in Amsterdam, dan noemen we steevast De Klepel in de Jordaan. Klein, bruin, gezellig en steengoed. Simpelweg nog nooit een slechte ervaring gehad in het bruine café op de hoek van de Prinsenstraat midden in de Jordaan. Een van de redenen is chef Job, jarenlang de man van De Klepel (voorheen Librije). En toen opende Job samen met vrienden en oud-collega’s, Wout, Tomas en Joost, een zaak die ze zelf nog misten in Amsterdam: Zoldering Amsterdam. Uiteraard verderop in deze lijst opgenomen.
Meer Italiaans in Amsterdam? We got you.
We love Café Parlotte. Parlotte? Yes, of eigenlijk: oui! Want dat betekent kletsen. “Over het alledaagse en over het leven. Over wat ons boeit en wat ons iets doet, over eten, over wijn. Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen de eigenaren zelf. Wij zien vooral een heerlijk café waar je tegen de avond aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen. Wat je ook doet, bestel de schelpjes. Die zijn verrukkelijk. Bovendien wordt diezelfde verrukkelijke saus ook per potje verkocht, kun je zelf thuis mooi het Parlotte trucje nadoen.
Aan het uiterste einde (bijna dan) van de door ons zeer geliefde Westerstraat stond al járen heel onopvallend een groen café te staan. Café De Parel is de naam, en dat was prima. Staat niemand in de weg maar echt oog hadden we er ook niet voor. Tot toen! Want tegenwoordig wordt er werkelijk fan-tas-tisch gekookt. In de categorie van, zeg, BAK, Choux, De Goudfazant, Entrepot… Afijn, you get the point. De Parel.
Oké, deze doen we even bij elkaar aangezien ze allebei redelijk nieuw (september 2023) zijn, en vlakbij elkaar zitten. De een op de Haarlemmerdijk, de ander aan het eind van diezelfde straat. Maar verder hebben ze helemaal niets met elkaar te maken hoor. Ja, je zou een voorgerecht bij de een kunnen doen, en dan het hoofd bij de ander, maar liever trek je voor beide een hele avond (of middag) uit. Hier mogen we ook nog even benadrukken dat we geen food recensenten zijn hoor, want eerlijk is eerlijk, we troffen het bij De Willem toch ook een keertje wat minder, maar dat wil niet zeggen dat we er niet heel graag weer terug komen; het is het totaalplaatje dat telt.
Thai Thai Poppetje, in een onopvallende woonwijk in de Amsterdamse Baarsjes en aan de Van Speijkstraat (in een zijstraat van de Jan Evertsenstraat) in Amsterdam-West, is een aanrader, en niet alleen voor iedereen die ‘gewoon’ van Thais houdt. Nope, Thai Thai Poppetje is ook zeker een aanrader voor wie graag goed en gezond wil eten, en het liefst zonder vlees. In de keuken staat de moeder van een van de uitbaters, een geboren en getogen Thaise. De halve winst. Uit haar keuken komen zaken als gefrituurde pangafilet met sesamzaadjes, citroensap en laos met zelfgemaakte zoete chilisaus, eenvoudige noodle bowls (perfect voor wie met de kids is), ‘Hor mok pla’: kabeljauw met rode curry, kokosmelk en kruiden (simpel en precies goed), papayasalade met gedroogd garnalenpoeder (nom!) en ‘Ma Hor Khao Tang Thod’ voor bij de borrel, een soort kleine rijsttaartjes met komkommer – je wil het. De looks zijn warm en kleurrijk, precies zoals de bediening is. Fan, dat zijn we.
Fancy meets fun en dat allemaal hoog in de lucht bij nieuwe food destination REM. Restaurant REM that is. Op het iconische REM-eiland heropende onlangs een groep ervaren horecaondernemers de deuren van het volledig gerenoveerde REM. Een restaurant, bar en rooftop in één. Ha! Van een kop koffie, een 6-gangen fine dining diner tot een cocktail of dansen; het kan er allemaal. En vooral om die mega leuke locatie en goede vibe, mag-ie niet ontbreken in deze lijst.
En REM is niet het enige toffe dakterras in Amsterdam! Dit zijn de leukste dakterrassen van Amsterdam
Beneden schuif je aan voor verrassende cocktails en dito bites. Een verdieping hoger kun je genieten van fine dining met bijpassende wijn(en). Je kunt kiezen uit vlees, vis of vegetarisch. Daarnaast zijn drankjes zonder alcohol, voor de non-alcoholico’s onder ons, natuurlijk altijd fijn. Vergeet niet nog even neer te ploffen op het dakterras, met het mooiste uitzicht op heel Amsterdam-West en Noord. Om goed af te sluiten, kun je het weekend alle REMmen losgooien en dansen tot in de vroege uurtjes.
Het beste terras van Amsterdam? Wie het weet mag het zeggen, maar pak vooral deze lijst er even bij (we did our best): de beste terrassen van Amsterdam.
Hoe dan ook: een van de beste, fijnste, mooiste, zonnigste en lekkerste is het terras van Tannay in Amsterdam-West. Ook in deze categorie omdat (bijna) iedereen deze altijd vergeet ;-). Zit je? Op het terras dus? Dan heb je achter je de monumentale panden van het Prinseneiland, terwijl je uitkijkt op het IJ, Silodam en de nieuwe bouw van de Westerdoksdijk. Uniek. Dan hebben we het overigens ook echt niet alleen over het terras (aan het water en met gigantisch veel zonuren, uitkijkend op een beeldschoon bruggetje) maar eigenlijk is dit hele buurtje aan de rand van het Prinseneiland de wandeling waard.
Sinds eind vorig jaar is het historische restaurant in handen van de familie Caron. Je weet wel, die van onze favorieten Café Caron & Cantine de Caron. Met de overname breidden ze de vertrouwde kwaliteit en goede sfeer van hun restaurants uit naar een unieke plek in de stad. Een echte daar-moet-je-weet-van-hebben plek. Wat trouwens misschien nog leuk is om te weten, is dat toen vader Alain Caron in de jaren ’80 voor de liefde naar Amsterdam verhuisde, hij hier als eerste baan in de keuken ging werken. Ontzettend mooi en symbolisch dat hij dit restaurant na al die jaren met zijn zoons over heeft mogen nemen.
De jongens achter BAK hadden een eenvoudig idee – echt goed eten en drinken zonder bullshit voor jonge mensen zonder buitensporig gevulde beurs – en besloten actie te ondernemen. In 2012 organiseerden ze guerrilla pop-up restaurants her en der in en rond Amsterdam, zoals in de Posthoornkerk en bij de Gebr. Hartering, waar ze een driegangenmenu voor € 25,- serveerden. En in de buitenlucht tijdens festivals in binnen- en buitenland. Met dank aan alle fans openden ze in februari 2013 het permanente BAK restaurant aan de rand van de Amsterdamse Houthaven en zo werd het een van onze favoriete restaurants en sowieso het favoriete restaurant voor wanneer vega-gasten ons vergezellen. O, niet onbelangrijk: de wijnkennis van de heren en dames BAK stelt nooit teleur.
Oké oké oké, we zijn dus nogal graag op de Utrechtsestraat te vinden. Whoeps. Want ook Zoldering behoort absoluut tot een van onze Amsterdamse favoriete restaurants. Niet zo gek, want de oorsprong van Zoldering ligt bij die andere favoriet: De Klepel in de Jordaan. Chef Job, jarenlang werkzaam bij De Klepel (daarvoor bij De Librije) opende Job samen met vrienden en oud-collega’s, Wout, Tomas en Joost, een zaak die ze zelf nog misten in Amsterdam: Zoldering Amsterdam. Een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder uitgebreid gangenmenu en met een wijnkaart om je kurkentrekker bij af te likken. Job zijn eigen woorden in zijn De Klepel afscheidsmail. En dat werd het: ongekunsteld briljant lekker eten bij Zoldering. We aten er onder andere een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber karnemelk-ijs, roze peper en dragon. O, en warme madeleine na. Feest.
Ze, en dan is ‘ze’ de mensen achter Café Beurre Amsterdam, waren nog niet open of we waren al smitten op het heerlijke blauw-witte interieur van de kleine, in eerste instantie onopvallende zaak in de Amsterdamse Staatsliedenbeurt. Daar zit Café Beurre op een hoek, met een deels overkapt terras, aan de Van Limburg Stirumstraat. Goed nieuws, want zoiets hadden we nog niet in de buurt. Zoiets? Ja. Een restaurants met niets dan vega gerechten en een dijk van een wijnlijst. Voor de vega’s en zéker ook voor de niet-vega’s! Zo kan het namelijk ook.
Overigens zit drie keer struikelen van Café Beurre ook Chez Nina: hier alles vegan en ook echt een aanrader. Lees hier meer over Chez Nina.
En er is meer nieuws: de mensen achter Beurre openden Le PETIT Péché, nu al een topper.
In de Pijp zit Café Caron. Dat is smullen. Dan hebben we het al gehad over Tannay. Dat is mega smullen. En willen we je de gouden tip geven voor een last minute reservering, en/of een grotere groep die wil smullen? Dat is Cantine de Caron in het Westerpark sowieso je antwoord. Eveneens gerund door de zonen van topchef Alain Caron (met hulp van vaders) en is fantastisch vanwege de klassieke looks en de goede Franse keuken. Een restaurant waar je nu echt iedereen mee naar toe kunt nemen, van je moeder tot een eerste date. Enne, tijdens de zomermaanden heb je hier meteen een heerlijk en zonnig terras te pakken. Een echte daar-moet-je-weet-van-hebben plek.
Over ‘altijd goed’, ‘top met grote groepen’ ‘ook voor kids’ en ‘steevast goed, leuk en lekker’ gesproken: Café Restaurant Amsterdam. Tegenover de watermolen in Amsterdam-West, niet ver van het Westerpark, zit je echt altijd goed, weer of geen weer (is het wel weer, dan is er namelijk een top terras, heerlijk beschut en aan een klein watertje). De zaak is groot en de kaart puilt uit van de Franse klassiekers. Zo’n grote menukaart, kan dat wel goed zijn? Ja! Is het. Want deze Franse klassiekers maakt de keukenstaf hier al jaren en dus weten ze precies hoe ze een en ander eenvoudig maar lekker (zoals het de Franse keuken betaamd) op tafel krijgen. Beste keuken van deze lijst? Niet per se. Zoals eerder gezegd altijd goed leuk en lekker? Ja!
In maart 2023 opende Bar Bellini aan de Ferdinand Bolstraat in het hart van de ó zo gehypte Amsterdamse Pijp. Een plek waar alles in het teken van dineren en borrelen staat. De eyecatcher is de open keuken in het midden van de zaak, waar gasten ook aan kunnen eten. Verder is er gewerkt met veel lichte en houten elementen, wat goed in de smaak valt bij de jonge, stedelijke lui. Het menu bestaat uit allemaal kleine gerechten, ideaal voor de sharing lovers onder ons. Voor de niet sharing lovers onder ons, de gerechten kunnen ook in gangen worden geserveerd. Verder hebben ze ook een klein terras aan de voorkant. Naast Bar Bellini hebben de jonge ondernemers ook onder andere Brasserie Lolita in Amsterdam.
Hij is redelijk nieuw, maar we komen er niet voor niets heel graag… Gitane in Oud-West. Heerlijk gelukt vinden we dit nieuwe restaurant aan de Jan Pieter Heijestraat in Oud-West. Precies zo’n zaak die doet waar je zin in hebt: creatieve vormgeving (10 punten voor de terrasbankjes), fijne bar-niet-te-ingewikkeld vibes, bedrukte wijnglazen met hun eigen logo (een GROOT zwak voor wijnglazen met een smaakvol logo – can’t help it), heerlijke kaart (al hoeven ‘de kleine gerechten om te delen’ van ons eigenlijk echt niet meer – sorrrry), en er zijn kokkels (kokkels = leven), en nergens wordt het té. Oja, ook hebben ze er echt de lekkerste wijnen en lokale producten als brood van Levain et Le vin. We’ll be back leuk Gitane!
Eerst was er bar glouglou, een wijnbar op een plein in de schaduw van de Oranjekerk in de Pijp met enkel en alleen vin naturels op het menu. Ongecompliceerd en meteen een hit. Maar geen one-hit wonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer, wijnbar met restaurant dit keer, Bar Centraal. Zowel qua naam als qua inrichting lijkt de zaak zich te hebben voorgenomen zoveel mogelijk onder de radar te blijven: aan de muren zwart noppenlinoleum, dertien in een dozijn kroegmeubilair en gedempte lampen. het eten overstijgt echter het alledaagse: eenvoudige, goed geprijsde kroeggerechten met namen als ‘aardappelen met bruine rijst’ blijken knetterverse, gebalanceerde borden met zomaar een paar van de lekkerste dingen die we in tijden aten. En dat in een onopvallende Amsterdamse kroeg op een hoek in Amsterdam-West.
We houden best van een Hollandse hap. En dan hebben we het niet over een stamppot boerenkool (is lekker, maar dat maken we gewoon thuis. In principe). We hebben het over eten geïnspireerd op de Nederlandse eetcultuur en lokale ingrediënten. Dat staat centraal bij 101 Gowrie. En dat valt onder de mooie naam New Dutch Cuisine. Ouderwets meets nieuwerwets dus. Als je een bord eten bestelt dan kan je typisch Nederlandse ingrediënten verwachten (lees makreel, kaas of bietjes), maar dan gecombineerd met nieuwe smaken. Én het wordt in een modern jasje gepresenteerd op je bord. Aan tafel! Lees meer over 101 Growie
Eerlijk is eerlijk – we waren vooraf een beetje sceptisch over Caffé Pico… Want wéér zo’n ‘mooie witte mensen plek’ in de Pijp (I know, soms zijn we zeiksnorren), en – ook eerlijk is eerlijk – we moeten zeggen dat Caffé Pico zijn achterstand (al voordat we elkaar ontmoet hadden) ruimschoots inhaalde gedurende de avond. Echt een lekker plekkie, echt lekker eten, echt leuke bediening (al moeten we zeggen dat ze een paar tafels naast ons wat minder geluk hadden wat dat laatste betreft). We waren vooral errug te spreken over de verrukkelijke pizza en de eenvoudige maar ontzettend goed uitgevoerde Italiaanse voorgerechten. Fijn terras bovendien ook nog eens. De gefrituurde courgettebloemen zijn een aanrader, en je mag ECHT niet vergeten om gebruik te maken van de toiletten, feestje daar! Caffe Pico
O, en alleen omdat we de familie Caron al een aantal keer in deze lijst genoemd hebben, krijgt Café Caron geen eigen blokje op deze pagina, maar dat is dan ook de enige reden.
Sjefietshé. Huh wat? Ceviche op z’n Amsterdams. Jeweetwel dat gerecht met vis gemarineerd in citrussap. De eigenaar van Sjefietshé miste zijn lievelingsgerecht op de Amsterdamse kaart en besloot: wat niet is, kan nog komen. Zo daar: Sjefietshé. De naam al met een Amsterdamse twist, zo ook de gerechten. Maar de grap is: zelfs als je niet van ceviche houdt, dan heb je bij Sjefietshé een geweldige avond. Scoor een plekje aan de bar – dat zijn altijd de beste plekken, ook hier – en laat de barmanober je af en toe wat toeschuiven waarvan je niet wist dat je het wilde bestellen. Succes gegarandeerd, iedere keer weer. Sjefietshé
De mannen van het befaamde restaurant Wijmpje Beukers in De Pijp hebben niet stilgezeten. Integendeel zelfs! Er ontstond een top plek, en dat bij het Museumkwartier op de Banstraat. De naam vraag je? Eetcafé Schotsheuvel! Een tweede plek waar je terecht kunt voor culinaire gerechten zonder poespas met een glas goede wijn in een Franse bistro-stijl. Sowieso fan van alles wat de lui achter Wijmpje en Schotsheuvel doen, maar nog een belangrijke reden waarom we Schotsheuvel specifiek bejubelen: reserveren kan er niet, en dat wil zeggen dat het er misschien wel druk is, maar je pakt zelden mis. Even wachten aan de bar (ook leuk) will do.
Leuk allemaal, maar ondertussen is er stiekem (niet zo stiekem, maar toch) al jaren een ultiem Japans restaurant in Amsterdam: Yamazato Restaurant in het Okura Hotel Amsterdam. We schoven onlangs weer eens aan bij het restaurant dat al jaren een Michelin ster (al sinds 2002) mag dragen en hobbelden dolgelukkig naar buiten. Je kunt sushi hier als supplement bestellen (yay) en het is het eerste Kaiseki restaurant (gespecialiseerd in minimalistische Japanse haute cuisine) dat buiten Japan een Michelinster kreeg. Lees meer over Yamazato
Maar het eerste Japanse restaurant van Nederland, is Japans Restaurant Umeno. Niet alleen het oudste: het is bovenal onovertroffen. In een donker, ontzettend leuk (het zou zomaar het design van een hip ontwerpbureau kunnen zijn, maar dat is het niet, wat het nog leuker maakt). Sinds Umeno van Mara Grimm in het Parool een 9,5 kreeg, moet je minstens twee weken van tevoren reserveren, dat je het even weet.
Om de hoek van een van de gezelligste horecapleinen van Amsterdam, het Van Der Helstplein, nét buiten de gebaande paden, waar ook o.a. Renato’s Osteria zit, daar om het hoekje huist Eetcafé Wijmpje Beukers. En dat eetcafé in de immer gezellige Amsterdamse Pijp is een nieuwe klassieker; er is niemand die niet gecharmeerd is van het ongecompliceerde huiskamerrestaurant en het is er steevast goed. Verfrissend onomwonden niet-van-de-hoogste-toren. Fijn. De twee eigenaren zijn zó enthousiast, het kan niet anders dan dat dat zijn vruchten afwerpt op jullie avond. Old school en toch cool. Heel Hollands eigenlijk, maar toch intrigerend. Ouderwets en juist daardoor eigentijds. Maar tijdloos. En – belangrijk – familiar. Want dat is een van de belangrijkste dingen bij Wijmpje Beukers (naast lekker eten en goed drinken natuurlijk): iedereen is welkom en zou zich thuis moeten voelen in het eetcafé.
Euh, tsja, Een ding dat we lastig blijven vinden: wanneer je je restaurant ‘N’ noemt, zoals deze heerlijke in Den Haag, dan is je zaak toch vrijwel onmogelijk te googlen? Of is dat het hele idee? Nahja, we vinden het lastig, maar daar gaat het hier niet om. Waar het wel om gaat, is dat er nog zo’n on-googlebare zit en wel in Amsterdam, en het is er (wederom) eentje die je wél wil kunnen vinden. Op je netvlies wil hebben. In de smiezen wil houden. Omdat de chef en zijn partners onze smaakpapillen al vaker verwend hebben. Restaurant JA Amsterdam, een zaak van de chef van onze geliefde restaurant Jacobzs. Op de plek waar voorheen Le Restaurant zat, Tweede Jan Steenstraat 3, werd het restaurant volledig gestript zodat niets meer doet denken aan zijn voorganger. Of aan Jacobzs waar chef Julius voorheen dus kookte. Niet omdat het slechte referenties zijn – het tegenovergestelde eerder. De eetplannen? Alles lekker. Het is er klein, het is er sfeervol. Met een driegangen seizoensdiner, kun je hier avond na avond uit de voeten. Uit de voeten kun je hier wat betreft wijnen ook. We staan alvast vooraan!
Stel hè, je wil echt goed uit eten maar niet in een stijf restaurant en het liefst nog betaalbaar ook. Waar ga je dan heen in Amsterdam? We raden je restaurant Wils, de nieuwste liefde van topchef Joris Bijdendijk, aan. Joris, juist, van Restaurant RIJKS, en zijn team koken in een open keuken op houtvuur. Dat open vuur brengt kleine gerechtjes met verrassende samenstellingen en bijzondere smaken. En een sfeervolle vibe met uitzicht over Amsterdam-Zuid. Wat restaurant Wils anders maakt dan andere restaurants is dat er op open vuur gekookt wordt. En dat vuur, de rook, de stoom levert bijzondere smaken op. Het houtfornuis is een grootse variant van de stoof waar Joris vroeger thuis op leerde koken. En hoewel het er in de keuken van de Bijdendijks een stuk minder profi aan toe gegaan zal zijn, is het knusse keukengevoel er bij Wils zeker. Het doet toch wat met je om die bedrijvigheid en passie in de keuken te bekijken. Lees meer
Café Remouillage zit in de Rivierenbuurt, all the way in Amsterdam-Zuid, op de hoek van de Vechtstraat en de Trompenburgstraat. De jonge chef Jonathan Sparber opende er stilletjes zijn deuren. Heel stilletjes; aan roeptoeteren doet Café Remouillage Amsterdam niet. Dus doen wij dat voor hen aangezien het restaurant een hele, hele goeie is. Een van de beste zelfs. Begin je avond relaxed met good food & wine. Aan koffie of sterke drank doet de zaak niet, en ook niet aan reserveringen. Dat houdt de drempel lekker laag en de pit erin. En wie er wat van vindt, die mag het zeggen, want daar wordt Café Remouillage alleen maar beter van. Tot snel!
Restaurant de Kas (hallo groene ster) in Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit restaurant serveert vooral groenten op basis van het plant to plate principe: ‘s ochtends geoogst en ‘s middags op je bord. En ja, soms is er ook een stukje vis of vlees van de partij, mocht je dat willen. Die snelheid, daar houden we van. Dat oogsten gebeurt voornamelijk in de eigen kas naast het restaurant en in de polder in de Beemster. Geen verrassing dat je hier dus seizoensgebonden gerechten eet. En lekker dat het is! En gezellig! 10/10.
Het is een beetje een inkoppertje, maar restaurant Rijsel weglaten hier, is toch ook geen optie, zeker niet omdat zaken zoals Kaagman & Kortekaas, en de Scheepskameel, vast en zeker door deze klassieker in Oost zijn geïnspireerd. Restaurant Rijsel is vanaf het allereerste moment dat het de deuren opengooide in 2012 Amsterdams favoriet der favorieten. Dat zit-em niet alleen in het fantastische eten – we hebben het hier over een klasse rotisserie, maar ook in de precies goede balans tussen uiteten-uiteten en een ongedwongen sfeer. Gesteven kleedjes en personeel op sneakers zeg maar. Ach, over Rijsel moet je niet lullen, daar moet je gewoon heen. Al kent Rijsel wel een piepklein probleempje: reserveren moet een maandje of twee van tevoren, en dan nog beland je voor een donderdag of vrijdagavond op de wachtlijst. Niet te doen. En op zaterdag en zondag hebben ze zelf ook weekend. Alternatief? Kaagman & Kortekaas. Maar toch. Rijsel
Amsterdam-Oost heeft al heel veel te bieden, maar voor een klein, gezellig en knus café met hoogstaande culinaire gerechten en een heerlijke wijnkaart was zeker nog wel plek. Midden in de Linnaeusstraat, de straat die al vol zit met leuke cafés als De Kuijper, Five Brothers Fat, De Biertuin en Louie Louie, vind je Buurtcafé de Tros. Hier kan de hele buurt, of uit de wijdere omgeving, aanschuiven voor een goede maaltijd of lekker drankje.
Het interieur is om van te smullen: de welbekende Bruno Rey stoelen, de picture perfect groene wijnkast achterin de zaak, de lange tafelkaarsen die de hele dag staan te branden, de bar waar je aan wil hangen en niet meer weg wil of de lange bank aan de muur, over alles is nagedacht. En dat kan je ook zeggen over de menukaart: van kleine snacks tot grotere gerechten en de (nu al bekende!) smash burger, hier kan je voor elke gelegenheid terecht. Ook heel fijn is dat ze de menukaart ook voor lunch serveren in het weekend. Dus mocht je iets anders zoeken dan een broodje of uitsmijter, dit is your place to be.
Het NewWerktheater in Amsterdam-Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en onlangs terugkeerde uit Kopenhagen waar hij bij restaurant Noma werkte, en maître Simon Witmaar die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzeevis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven worden. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters.
De drie musketiers (zonder Guillaume de Beer welteverstaan, maar met een nieuwe derde musketier: Vagarsh Mogatseljan) van de BREDA Group hebben de deuren van Trattoria BREDA & Enoteca geopend. Het restaurant bestaat uit twee delen, het voorste deel is een Italiaanse Traittoria met huisgemaakte pasta’s en de niet te missen houtoven. De houtoven wordt voor verschillende gerechten gebruikt: zeebaars in zoutkorst, geroosterde groente, pizzetta’s en meer. Natuurlijk zijn er verder op de kaart nog pasta’s, antipasti, primi, secondi en contorni te vinden. En de lunch bestaat voor een klein deel uit de avondkaart en huisgemaakte focaccia’s en salades. Voor de oplettende lezer: dit was inderdaad het vóórste deel, op naar de achterkant! Daar vind je een moderne Enoteca, Hier staan twintig wijnen die je kunt proeven of een glas of een half glas van kunt drinken. Mocht je nou helemaal verkocht zijn van de wijn die je geproefd hebt, kun je deze bestellen op de site! Van de boer, in je glas, in je eigen kast.
Een traditioneel Japans restaurant in Westerse sferen. Otemba is the place to be voor als je echt even zin hebt in een goede kom ramen met je vrienden voor jullie de kroeg induiken, naar de film gaan of gewoon voor een avondje bankhangen. En eerlijk is eerlijk, we aten hier de beste Tonkotsu ramen van Amsterdam. Met gyoza’s, tatsuta en kimchi frieten on the side natuurlijk. Wat drinken we? Japanse cocktails, Asahi en sake natuurlijk. Iets te spannend? Dan hebben ze op de tap ook gewoon je favo bieren van Amsterdamse brouwerijen. De funky geverfde muren met Japanse geisha’s en verder simpele, en daarom heel relaxte aankleding, maakt dit een plekje voor ieder moment van de week. En best of all, het is ook nog eens zeer goed betaalbaar.
We hadden ‘m ook bij Noord kunnen zetten, of bij Oost, maar het is natuurlijk gewoon het immer gemoedelijke Durgerdam waar the talk of the town van half 2023 zit: hotel De Durgerdam met restaurant de Mark. Aan de oevers van het IJmeer in Durgerdam (dan zit je dus heerlijk tussen de rietpluimen en gevelhuisjes aan het water) huist vanaf maart 2023 een boetiekhotel. Een boetiekhotel? Een hele mooie en rustgevende weliswaar en De Durgerdam is de naam. De locatie ging van herberg naar hotel naar café-restaurant en weer terug naar hotel. Geniet in alle rust bij De Durgerdam met als culinair middelpunt restaurant De Mark.
Hotel check, maar wat schaft de pot? Tegelijk met het hotel opent restaurant De Mark. Bij dit restaurant, gehuld in natuurlijke tinten, koken ze lokaal, vers en seizoensgebonden. Met het knisperend haardvuur naast de bar, een fijne wijnkelder (gegarandeerd goede wijnen) en een terras aan de waterkant, wil je nooit meer terug de stad in.
Saai man, die Zeeburgereiland-hoek daar… Mis! Want hier schuif je dus wél aan bij een van onze nieuwe stadse favorieten: restaurant VRR Amsterdam. Deze grote zaak kwam in de oude scheepsloods waar voorheen Rosa & Rita zat (VRR staat ook voor Voormalig Rosa & Rita – vinden we mooi). Ah! Daar! Juist.
En bij Restaurant VRR willen we zijn. Vanwege die ruige locatie (waar je bovendien lekker parkeren kunt maar waar je ook met de fiets vanuit de binnenstad zó staat – win-win), vanwege het buurten met Stadsbakkerij As (in hetzelfde pand) en vanwege de steengoede gerechten op basis van niets dan Nederlandse ingrediënten.
Mocht je nog niet overtuigd zijn, weet dan dat het ‘buurten met’ stadsbakkerij As geen toeval is: Restaurant VRR komt uit de koker van de oprichter van restaurant As (aha, topper alert) en is familie van Hotel de Goudfazant (high score). En hadden we al gezegd dat er een heel, heel erg fijn terras is?
Tromgeroffel because… The Hoxton heeft haar tweede vestiging aan de Oostelijke Handelskade in Amsterdam: The Hoxton, Lloyd. Deze parel (want eerlijk is eerlijk, we zijn al fan van The Hoxton) heeft een interieur dat we rechtstreeks naar ons huis willen verplaatsen.
En buiten dat je er prima kunt overnachten in een van de 136 (!) kamers, kun je ook genieten van al het goeds van restaurant Breman Brasserie en daarna je avond eindigen (of juist beginnen) met een fancy cocktail van Barbue. Wat wil je nog meer? Buiten nog meer informatie over deze vestiging dan (want er is heel veel meer).