Nederland, Amsterdam19 oktober 2023, door Maartje Diepstraten

Restaurant Vermeer, Amsterdam (centrum)

Nederland, Amsterdam, 19 oktober 2023, door Maartje Diepstraten

Restaurant Vermeer, Amsterdam (centrum)

Vermeer? Restaurant Vermeer? Dat bestaat toch al honderd jaar? Ja, nouja, iets korter, maar ja, het restaurant is absoluut geen onbekende en staat al járen bekend om zijn meer dan uitstekende keuken. Niet zo gek: chef Chris Naylor werkte o.a. bij La Rive, Vossius en La Cirque, vaak in nauwe samenwerking met Robert Kranenbourg. Ha, we snappen het. Waarom we helemaal graag jubelen over Vermeer zijn hun vegetarische gerechten: interessante ingrediënten, bomvol smaak (dat je denkt: hoe krijg je zoveel smaak in een blaadje sla..) waar de groenten zingen.

 

We mochten laatst weer aanschuiven, en dat was een feestje. Zowel de vega als de vlees- en visgerechten werden geproefd en waar alles ontzettend goed was, kwamen de vegetarische gerechten als winnaar uit de bus. Prachtige plek, toplocatie en dus écht (echt!) een aanrader voor de vegetariërs.

 

Ook nog een leuke voor in de agenda: op 31 oktober 2023 viert Restaurant Vermeer de hoge kwaliteit van Nederlandse kazen met een kaasdiner. Het kaasdiner gebruikt kazen uit het assortiment van Fromagerie L’Amuse, die Chris Naylor met zijn klassieke keukenkunsten zal laten shinen.

 

Restaurant Vermeer

Restaurant Vermeer

Hoogwaardig eten in een ongedwongen sfeer voor – dankzij een kleinere rol van vlees- en visgerechten – een relatief kleine prijs. Budget is het niet, maar voor een vier gangen menu (incl. amuses en brood met de lekkerste boter die we in tijden aten) betaal je 85 euro. Voor eten in een fantastisch restaurant en dus fantastisch eten is dat zeker schappelijk.

Je kunt ook voor meer gangen kiezen uiteraard, en de prijs loopt dan zachtjes mee op, maar niks buitensporigs. Dat is ook een beetje het idee: omdat er geen uitgebreide menukaart is, alleen het ‘standaard’menu (vis/vlees of vega), eet je er zogezegd wat de pot schaft, op een 2.0-manier, en geef je slechts aan hoeveel gangen je verkiest (en wat je eventuele allergieën zijn). Op die manier kunnen Naylor en team koken met verse ingrediënten die voor een deel uit de eigen moestuin op het dak van het Hotel NH Collection (Barbizon Palace) komen, waardoor de prijzen (relatief) laag kunnen blijven, voor een, nogmaals, bijzonder hoogstaand menu.

Het menu

Het menu

Groente in de hoofdrol en van voornamelijk lokale leveranciers. Geen gerecht op de kaart dat we niet met liefde nog een keer – of meer – zouden bestellen. Alles Heerlijk, met een hoofdletter. Wat er anno herfst 2023 op het menu staat? Een fantastische coquille in de schelp met een randje focaccia eromheen. Of de coquille of de focaccia beter was, durven we niet te zeggen. Het gerecht met herfstgroenten en vadouvan was de winnaar van de avond: ongelofelijk hoe je zoveel smaak krijgt in zulke bescheiden ingrediënten. Ok, nog een ding willen we noemen (en de rest raden we aan to see for yourself): de wasabikaviaar. Yep, dat bestaat. Sterker nog: dat maken ze zelf en nu willen we nooit meer gewone wasabi..

Oh, en nog een applausje voor wijn sommeliers Bjorn en Fallon, die heerlijke en interessante wijnen voor je inschenken en daar vol kennis en een flinke dosis passie over vertellen. Reserveer vooral meteen, het gaat je niet spijten.

Restaurant Vermeer Amsterdam

En dan hebben we het nog niet eens over alle knapheid van Restaurant Vermeer gehad! Sjiek stoer, niet stijf, gewoon knap. En die doorkijkjes? Dat is typisch Vermeer natuurlijk. Leuk detail.