Nederland, Limburg2 augustus 2023, door Bo Peters

Amuses in een oude bajes: bij Damianz in Roermond kan het

Nederland, Limburg, 2 augustus 2023, door Bo Peters

Amuses in een oude bajes: bij Damianz in Roermond kan het

Schreven we eerder over het vijfsterrenhotel het Arresthuis, gevestigd in de voormalige bajes en gelegen deep down south van ons land, nu over het restaurant dat hierin gehuisd is: Damianz.  Dat verdient deze parel van een restaurant namelijk. Vernoemd naar de voorlaatste bisschop van de Franse tijd – het gaat waaaay back, daar bij Damianz – de rijksgraaf Damianus van Hoensbroek. Nu is Damianz helemaal in een eigentijds jasje gestoken en een keertje aanschuiven moet (moet!) op de to do.

Damianz

Damianz

Nu zwaait sinds enkele jaren echter chef-kok Jeroen van Gansewinkel hier de scepter. En hij is niet te stoppen. Gelukkig. Damianz stond al een tijd op het vizier en dat bleek niet voor niets te zijn. Buitengewoon goed eten op een pracht van een plek, waar je van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat terecht kan. Uiteten bij Damianz blijkt één groot feest te zijn. Trek je mooie pakkie maar uit de kast en let’s go.

Waar deze voormalig bajes zich bevindt? Hartje Roermond in de Pollartstraat. Rollend naar de trein vanuit hier is geen enkel probleem. Er staat je een uitzonderlijk goed dinermenu hier te wachten. Of een lunch, want eerlijk: daydrinking is ook top. Je hebt de keuze uit een vier- tot zevengangenmenu (the more, the better is het motto) en je kunt ook kiezen voor het Chef’s menu. Dit houdt in dat je alle signature dishes van chef-kok Jeroen voorgeschoteld krijgt zoals oesters met foie royale framboos en verveine & langoustine met asperge (we zijn niet voor niets in Limburg!) met hierbij lychee, dille en Tom kha kai. Nom! Tien punten voor het vleugje Aziatisch invloeden bij de gerechten. Welke gerechten absoluut niet te missen zijn? Eerlijk, we kunnen niet kiezen. Ongekunsteld briljant eten. De presentatie, de verfijnde smaken, het alleraardigste personeel dat je wijnglas nog een keer bijschenkt (yay!) en het gegeven dat je niet stopt met rond kijken omdat alles zo knap is. Denk aan velvet banken, zwierige kroonluchters en marmeren tafels – warm, met chique accenten – en het rauwe randje van de voormalige bajes.

Dineren in de luchtplaats

Dineren in de luchtplaats

Het leuke? In elk menu zit ten minste één gerecht dat refereert naar de oude gevangenis. Dat maakt de verhalen over de gerechten aan tafel nog bijzonderder. Tip: laat de amuses serveren in de voormalige luchtplaats – dat nu fungeert als knappe binnentuin – met je snoet in de zon onder het genot van een Limburgse bubbel.

Kortom: fine-dining in een bijzondere setting waar het niveau immer hoog is staat hier centraal. Zonder dat het te chique of te stijf wordt. Eten op topniveau maar met een bourgondische Limburgse no-nonsense inslag en lief & vriendelijk personeel dat erop uit is om je een geweldige ervaring te bezorgen. Voor op je bucketlist, dat Damianz.

Damianz