25 juli 2023, door Sanne Carbaat

Michelinster restaurant Voltaire in Leersum serveert lichte gerechten mét heel veel smaak

25 juli 2023, door Sanne Carbaat

Michelinster restaurant Voltaire in Leersum serveert lichte gerechten mét heel veel smaak

Michelinster restaurant Voltaire dat zich in het oh zo knappe landgoed Parc Broekhuizen bevindt, is inderdaad onderdeel van Parc Broekhuizen, maar staat tegelijkertijd ook compleet op eigen benen. Een overnachting bij het landgoed én dineren in Voltaire is vanzelfsprekend het toppunt van er écht even uit zijn, maar mocht de portemonnee dat net niet toelaten is alleen een bezoek aan Voltaire een beleving op zich. Bij binnenkomst denk je bijna dat je verkeerd bent gelopen en per ongeluk de keuken binnenloopt, maar dat is dus precies de bedoeling.

 

Aan het roer staat Chef Arturo Dalhuisen (sinds januari 2022) en dat vinden we nogal goed nieuws. De drang om elke avond weer te leveren, om te verbeteren, om nieuwe gerechten op tafel te zetten en om zich keer op keer net weer anders te laten zien is hoog. Dat merk je aan alles wat je op je bord terug ziet (dat zijn kunstwerken) en aan de smaak. Bomvol smaak zonder dat er een specifiek ingredient gaat overheersen, en allemaal zo fris, zo licht. Dat je met zoveel smaakgeweld kunt koken zonder liters room en pakken boter te gebruiken, vinden we maar knap. Na een vijf- of zevengangen diner loop je meer dan voldaan weg, zónder dat je onaangenaam vol zit.

 

Culinair Landgoed Parc Broekhuizen heeft op donderdag 26 oktober 2023 de Green Globe certificering behaald: een internationale erkenning voor duurzaam opereren binnen de reis- en toerisme industrie, en dus een belangrijke stap naar het verduurzamen bij Parc Broekhuizen. Nóg een pluspunt!

 

Restaurant Voltaire

Restaurant Voltaire

Restaurant Voltaire mogen we best een beetje magisch noemen. De ramen zijn hoog, zodat het zonlicht (als het er is) altijd naar binnen valt én je hebt uitzicht over de bossen en het vennetje. Hierdoor voelt de ruimte groter dan het is, want het is expres overzichtelijk gehouden qua indeling van het restaurant en de tafels. Intiem, maar niet op elkaars lip. Een deel van het restaurant zit aan de open keuken, waar je dus constant de chefs in pannen ziet roeren en de borden op ziet maken. Rommelig, druk en lawaaierig? Zeker niet. Zelden zo’n kalme keuken meegemaakt. Niet dat het er niet druk is hoor (want dat is het!), maar Dalhuisen en team werken geconcentreerd, als een geoliede machine. Die manier van werken is ook iets waar Dalhuisen hard aan heeft gewerkt: het is in een nieuw team soms even zoeken, maar iedereen weet nu precies wat ze aan elkaar hebben. Die professionaliteit is er dus, zonder dat het stijf wordt (een van de obers had een vlotte polo aan, vonden we leuk).

Er staat een grote vloeiende bank met een met verf bespatte stof en een goudkleurige cocktailbar met een vrolijke mix van roze/bordeaux rode, groene, en grijze fluwelen stoeltjes, aangevuld met echte planten en goudkleurige palmbomen. Yum. Hoewel die yum vooral richting de keuken gaat.

Menu Voltaire | Menu Legume

Menu Voltaire | Menu Legume

Zo fijn dat Voltaire ook een menu legume heeft – alles vegetarisch. Alhoewel je ondertussen zou mogen verwachten dat alle grote namen een net zo uitgebreid aanbod hebben met groente in de hoofdrol, is dat nog steeds niet vanzelfsprekend. Afijn, hier dus wel. Iedere ochtend zie je de chefs in de keukentuin bloemen plukken, kruiden ruiken en kijken wat ze daarmee kunnen toveren. ‘s Ochtends nog in de tuin, ‘s avonds op je bord. De gerechten zijn kleurrijk, prachtig en natuurlijk het belangrijkst: zo. ontzettend. goed. De absolute favoriet was de coquille met ganzenlever en koolrabi (waar de koolrabi net zo hard de show steelt als de andere twee).

Het hele menu is kunstig, zonder gekunsteld te zijn, want alles op je bord ligt er voor een reden. De tomaat met watermeloen en basilicum is geniaal (zo licht, maar zoveel smaak: hoe doen ze het?) en ook het drop dessert (met een disk van de Napoleon dropsmaak) kunnen we niet anders omschrijven. Dalhuisen verandert het menu regelmatig, of tweakt waar ‘ie dat nodig vindt met de seizoenen mee.

Menu Legume en Menu Voltaire

Arturo Dalhuisen | Restaurant Voltaire

Arturo Dalhuisen | Restaurant Voltaire

Sinds afgelopen januari zwaait Arturo Dalhuisen de scepter in Restaurant Voltaire. Zijn eerste Michelin ster werd behaald in The White Room in het Amsterdamse Krasnapolsky. Dalhuisen kookte in de keukens van Daalder, was souschef in Restaurant de Leest (drie sterren!) en was één van de jongste chefs die werd gevolgd in de culinaire documentaire ‘De Nieuwe Garde’. Nu is het natuurlijk de bedoeling dat die tweede Michelin ster in de keukens van Restaurant Voltaire wordt gehaald. En jongens, we geloven dat dat helemaal goed komt.

 

Voltaire en Parc Broekhuizen

Voltaire en Parc Broekhuizen

Restaurant Voltaire en Parc Broekhuizen zijn magnifiek, maar dat werd de plek niet zomaar: onder scherp toezicht van de rijksdienst voor de Monumentenzorg werd het landgoed jarenlang gerenoveerd. De historische elementen van zowel het in- als het exterieur werden in ere hersteld en aangevuld met eigentijdse kunst, maatwerk (geen kamer is hetzelfde), marmer (veel marmer) en modern design. En kleur. Hoera voor kleur! Alles even prachtig. De suites zijn dromerige, witte en luxe pied-à-terres om nooit meer uit te komen, heerlijk zachte bedden, meer grijswit marmer en nog meer goed gekozen moderne kunst in veel zwart en wit met af en toe dus die colour pop.

Parc Broekhuizen is landgoed, boetiekhotel, restaurant, brasserie, terugtrekplek en je reinste trouwlocatie in één. Samen met restaurant Voltaire een must go. Zet maar op de bucketlist.

Parc Broekhuizen