20 april 2020, door Maartje

10 x met zijn allen uitwaaien op de Veluwe

20 april 2020, door Maartje

10 x met zijn allen uitwaaien op de Veluwe

Je kunt natuurlijk Apeldoorn gaan verkennen, en ook de stad Deventer ligt op een steenworp afstand van de Hoge Veluwe, het mooiste gebied van Nederland. Maar je kunt het natuurgebied ook induiken en op zoek gaan naar al het leuks dat zich tussen de bomen en de heide bevindt.

PAVIlJOEN de POSBANK

PAVIlJOEN de POSBANK

Paviljoen de Posbank, zonder ‘t’, is tijdens een wandeling door het gebied een onmisbare pitstop voor lunch of een drankje, en dat is het al sinds 2002. toen was het nog een theehuis maar dat volstond al snel niet meer. Het grote glazen pand in het hart van natuurgebied de Posbank is een plaatje en terecht een trekpleister. Bij binnenkomst stuit je direct op een grote rots waarin de trap verwerkt is, een mooi moment om even om je heen te kijken: het is glas overal waar je kijkt, met de natuur als achtergrond. Het menu is vast, lekker overzichtelijk, met daarop alles wat je na een tijd in de buitenlucht kunt gebruiken: warme chocomel, een koud biertje of een glas goede wijn, tomatensoep, uit de kluiten gewassen borrelhap- pen, grootmoeders gehaktbal, een clubsandwich en boerenlandbrood met een burger of een kroket. Let wel: Paviljoen de Posbank gaat iedere dag rond vijf uur ’s middags dicht, in de winter zelfs al om vier uur aangezien het midden in een stiltegebied staat. En na zonsondergang, dan gaat die stilte aan.

Verborgen B&B

Verborgen B&B

Verborgen B&B… En ja verborgen is de plek. Zowel qua bekendheid (voor ons dan – but ain’t no more) als dat de mini camping hartstikke verscholen ligt in de mooie oer-Hollandse omgeving. Want Nederland blijkt iedere keer weer mooiere dan we al dachten. Eigenaresse Ellen die haar buitenparadijsje met veel liefde en zorg runt, heeft geen fancy website en flashy foto’s, mocht je nu meteen gaan zoeken. Een summiere site is all it takes, meer is eigenlijk ook niet nodig. Gewoon even mailen als je wilt komen, centjes overmaken en je boeking staat. Kind kan de was doen.

Lees meer

speeltuinen

speeltuinen

Net buiten de Veluwe, aan de rand van het (hele mooie) plaatsje Barneveld, vind je De Happy Farm, een sympathieke speeltuin met kinderboerderij waar het kleine spul naar hartelust kan spelen. En… Je kunt er op een heuse pony rijden! Tussen 14.00 uur en 15.00 uur is daar aan de linkerzijde van het buitenterrein de mogelijkheid toe. Mits het weer het toelaat natuurlijk. Een best wel onvergetelijk ritje voor de kleine koters kost €1,00 per rondje.

Logisch natuurlijk, maar je eigen eten en drinken meenemen is niet toegestaan. Met uitzondering van babyvoeding! Ze zouden maar iets niet lusten… Nee, we houden het kleine spul liever tevree en hebben dan ook standaard een zakje appelkoekjes in onze tas, en een NaturNes Bio maaltijdpotje zodat we altijd goed beslagen ten ijs komen. 

In Apeldoorn kun je je hartophalen bij Speelweide Park Berg en Bos, een te leuke speeltuin waar varkens scharrelen én waar regelmatig (in de zomermaanden) een  theatergezelschap aanschuift!

Nog meer slapen op de Veluwe

Nog meer slapen op de Veluwe

Op zo’n anderhalf uur van Rotterdam, een uurtje van Amsterdam en iets langer dan een half uur van Utrecht, vind je Hotel Mooi Veluwe. Zo’n tien minuten van het stadshart van Putten ligt dit familiehotel midden in de bossen. En dat is precies waar we naar op zoek zijn. Toch? Middenin de bossen en toch genoeg restaurantjes en vermaak in de omgeving. Mooi Veluwe valt onder Eden Hotels. Huh, wie? Voorheen draaide deze groep hotels – opgezet door opa en nu gerund door de kleinzoon – onder de naam Hampshire Hotels. Die ook nog bestaan maar deze familietak heeft weer fijn de originele naam gekregen. En dat kleinschalige, familiegevoel is precies wat ze willen uitstralen. Onder Eden Hotels vallen ook het American en The Manor in Amsterdam, Babylon in Den Haag en Designhotel Maastricht. En nog 8 andere hotels in het land. Anyway, Mooi Veluwe ligt in de bossen dus. En wat is het lekker wakker worden ‘s ochtends op je eigen terrasje tussen de fluitende vogels met een croissantje en een boek. (Vanaf €70 per nacht)

Zit bovenstaand hotel vol? Kan gebeuren. Je kunt op de Veluwe ook slapen in een Tiny House (vanaf €140 per nacht) of bij Slapen in het bos (vanaf €150 per nacht).

Doen op de Hoge Veluwe!

Doen op de Hoge Veluwe!

Tja, een weekendje Veluwe kan natuurlijk niet zonder een lekkere wandeling. De Hoge Veluwe is een van de 20 nationale parken van ons land. En de Veluwe is een van de grootste. De bossen, heidevelden en stuifzanden zijn perfect om die neuzen even op te frissen. Een van de verhalenwandelingen leuk ontzettend leuk met de kids!

Het Kröller-Müller Museum
Of je nu nog nooit geweest bent of al járen niet meer, je bent in de buurt van het Kröller-Müller. Van Gogh, Monet, Picasso, Mondriaan en de immense beeldentuin maken dit weekend toch nét iets meer bijzonder. Ook, of juist, met het kleine spul. Lees hier meer over al het leuks bij het Kröller-Müller Museum.

Paleis Het Loo
Ooit was het een echte koninklijke casa, maar sinds ruim dertig jaar is het open voor publiek. En dus was het tijd om Paleis Het Loo te vernieuwen. Tot 2021 is het paleis gesloten voor publiek maar de tuinen, stallen en restaurants zijn wel geopend van 30 maart tot 30 september.

Eten en drinken

Eten en drinken

Boshuis Drie Ermelo
Die stevige wandeling vanuit je hotel kun je inzetten richting Boshuis Drie. Het bereiken van deze 17-eeuwse voormalige boerderij in het bos is je missie voor een warme chocomel mét slagroom. Een lunch- en dinerkaart met gouwe ouwe als bospaddestoelensoep, kroketten op brood, pannenkoeken en allerlei soorten wild staan paraat.

Schenkers Apeldoorn
We love kneuterig. Maar van een portie hipheid op z’n tijd zijn we ook zeker niet vies. Schenkers in de binnenstad van Apeldoorn is er voor koffie, lunch en een borrel. En is toch wel dé plek voor je hippe shotje latte art.

Garage Royal
Dit restaurant staat op buitenplaats Koningsweg, een voormalige legerbasis die vorm kreeg als culturele enclave. Een droomplek, middenin de bossen. Ruik je het knapperend kampvuur al? Warm op met een glas rode wijn, kies een pizza of flammküchen van de kaart en geniet van deze fantastische en verrassende plek in de natuur. Garage Royal

Slapen bij de Wever Lodge

Slapen bij de Wever Lodge

In het hart van de Veluwe, half verscholen tussen de bomen, staat de Wever Lodge. Een pracht van een hotel, klein en fijn mét een eigen bistro. Ha! En dat niet alleen: er zijn ook nog eens twee te gekke cottages en die zijn, pardon our French, fabuleus. De Veluwe op zich is eigenlijk al bijzonder genoeg, maar De Wever Lodge gaat nog een stapje verder. Alles draait hier om de liefde voor natuur (je zit er echt middenin) en het is ambacht, kwaliteit en luxe wat de klok slaat. Het lijkt een beetje alsof de tijd heeft stilgestaan: alle stadse drukte even op pauze. Naast de twee lodges zijn er veertien kamers en dus is het hotel klein genoeg om de massa te ontlopen, maar er is ook genoeg ruimte om met de hele familie even lekker weg te zijn. De Wever Lodge mag dan spiksplinternieuw zijn, de villa zelf bestaat al sinds 1934, toen nog als Pension de Wever. Alles werd tot in de puntjes toe in ere hersteld (je kent wel: sfeer van weleer, maar met hedendaagse luxe), van het pure en lokale eten uit de bistro tot aan de plekjes waar je van het allermooiste uitzicht kunt genieten – welk seizoen je ook gaat. Lees hier meer over De Weverlodge en check meteen ook deze lijst: de mooiste duurzame hotels van Nederland.