Nederland, Gelderland20 september 2023, door Maartje

10 x met zijn allen uitwaaien op de Veluwe

Nederland, Gelderland, 20 september 2023, door Maartje

10 x met zijn allen uitwaaien op de Veluwe

Je kunt natuurlijk Apeldoorn gaan verkennen, en ook de stad Deventer ligt op een steenworp afstand van de Hoge Veluwe, het mooiste, grootste en groenste gebied van Nederland. Maar je kunt dat natuurgebied ook induiken en op zoek gaan naar al het leuks dat zich tussen de bomen en de heide bevindt.

HET UILENBOS, LUNTEREN (GELDERLAND)

HET UILENBOS, LUNTEREN (GELDERLAND)

Het Uilenbos is van oorsprong een pannenkoekenhuis dat al zeventig jaar bestaat en dat is net zo kneutering als dat het klinkt. Het terrein is in de afgelopen lockdown volledig vernieuwd en een droom voor ieder kind. Op het volledig omheinde terrein (lekker veilig) vind je een reuze binnen- en buitenspeeltuin. Met speelhuisjes voor de allerkleinsten, een autobaan voor de peuters en een kabelbaan voor de allergrootsten.

Aan de achterkant van het terrein vindt je een kinderboerderij met geitjes, konijnen en varkens die allemaal erg graag geknuffeld willen worden. Lekker buiten op de picknickbanken en die staan, heel overzichtelijk en handig, recht tegenover de speeltuin. Op een regenachtige dag zit je binnen in het knusse restaurant. De kids zie je alleen wanneer de pannenkoeken geserveerd worden. Als de buikjes gevuld zijn en de koters weer in de speeltoestellen hangen, is het tijd voor jou. Lees meer over Het Uilenbos

PAVIlJOEN de POSBANK

PAVIlJOEN de POSBANK

Paviljoen de Posbank, zonder ‘t’, is tijdens een wandeling door het gebied een onmisbare pitstop voor lunch of een drankje, en dat is het al sinds 2002. toen was het nog een theehuis maar dat volstond al snel niet meer. Het grote glazen pand in het hart van natuurgebied de Posbank is een plaatje en terecht een trekpleister. Bij binnenkomst stuit je direct op een grote rots waarin de trap verwerkt is, een mooi moment om even om je heen te kijken: het is glas overal waar je kijkt, met de natuur als achtergrond. Het menu is vast, lekker overzichtelijk, met daarop alles wat je na een tijd in de buitenlucht kunt gebruiken: warme chocomel, een koud biertje of een glas goede wijn, tomatensoep, uit de kluiten gewassen borrelhap- pen, grootmoeders gehaktbal, een clubsandwich en boerenlandbrood met een burger of een kroket. Let wel: Paviljoen de Posbank gaat iedere dag rond vijf uur ’s middags dicht, in de winter zelfs al om vier uur aangezien het midden in een stiltegebied staat. En na zonsondergang, dan gaat die stilte aan.

Verborgen B&B

Verborgen B&B

Verborgen B&B… En ja verborgen is de plek. Zowel qua bekendheid (voor ons dan – but ain’t no more) als dat de mini camping hartstikke verscholen ligt in de mooie oer-Hollandse omgeving. Want Nederland blijkt iedere keer weer mooiere dan we al dachten. Eigenaresse Ellen die haar buitenparadijsje met veel liefde en zorg runt, heeft geen fancy website en flashy foto’s, mocht je nu meteen gaan zoeken. Een summiere site is all it takes, meer is eigenlijk ook niet nodig. Gewoon even mailen als je wilt komen, centjes overmaken en je boeking staat. Kind kan de was doen.

Lees meer

speeltuinen

speeltuinen

Net buiten de Veluwe, aan de rand van het (hele mooie) plaatsje Barneveld, vind je De Happy Farm, een sympathieke speeltuin met kinderboerderij waar het kleine spul naar hartelust kan spelen. En… Je kunt er op een heuse pony rijden! Tussen 14.00 uur en 15.00 uur is daar aan de linkerzijde van het buitenterrein de mogelijkheid toe. Mits het weer het toelaat natuurlijk. Een best wel onvergetelijk ritje voor de kleine koters kost €1,00 per rondje.

In Apeldoorn kun je je hartophalen bij Speelweide Park Berg en Bos, een te leuke speeltuin waar varkens scharrelen én waar regelmatig (in de zomermaanden) een  theatergezelschap aanschuift!

Nog meer slapen op de Veluwe

Nog meer slapen op de Veluwe

Op zo’n anderhalf uur van Rotterdam, een uurtje van Amsterdam en iets langer dan een half uur van Utrecht, vind je Familiehotel Mooi Veluwe waar je leuk, en bovendien heel voordelig slapen kunt. Zo’n tien minuten van het stadshart van Putten ligt dit familiehotel midden in de bossen. En dat is precies waar we naar op zoek zijn. Toch? Middenin de bossen en toch genoeg restaurantjes en vermaak in de omgeving.

Wil je toch wat anders, denk dat eens aan De Wever Lodge in Otterlo, of zoek een van de accommodaties op de Veluwe uit in dit artikel. Succes verzekerd!

 

Doen op de Hoge Veluwe

Doen op de Hoge Veluwe

Tja, een weekendje Veluwe kan natuurlijk niet zonder een lekkere wandeling. De Hoge Veluwe is een van de 20 nationale parken van ons land. En de Veluwe is een van de grootste. De bossen, heidevelden en stuifzanden zijn perfect om die neuzen even op te frissen. Een van de verhalenwandelingen leuk ontzettend leuk met de kids!

Het Kröller-Müller Museum
Of je nu nog nooit geweest bent of al járen niet meer, je bent in de buurt van het Kröller-Müller. Van Gogh, Monet, Picasso, Mondriaan en de immense beeldentuin maken dit weekend toch nét iets meer bijzonder. Ook, of juist, met het kleine spul. Lees hier meer over al het leuks bij het Kröller-Müller Museum.

Paleis Het Loo
Ooit was het een echte koninklijke casa, maar sinds ruim dertig jaar is het open voor publiek. En dus was het tijd om Paleis Het Loo te vernieuwen. Tot 2021 is het paleis gesloten voor publiek maar de tuinen, stallen en restaurants zijn wel geopend van 30 maart tot 30 september.

Eten en drinken

Eten en drinken

Boshuis Drie Ermelo
Die stevige wandeling vanuit je hotel kun je inzetten richting Boshuis Drie. Het bereiken van deze 17-eeuwse voormalige boerderij in het bos is je missie voor een warme chocomel mét slagroom. Een lunch- en dinerkaart met gouwe ouwe als bospaddestoelensoep, kroketten op brood, pannenkoeken en allerlei soorten wild staan paraat.

Garage Royal
Dit restaurant staat op buitenplaats Koningsweg, een voormalige legerbasis die vorm kreeg als culturele enclave. Een droomplek, middenin de bossen. Ruik je het knapperend kampvuur al? Warm op met een glas rode wijn, kies een pizza of flammküchen van de kaart en geniet van deze fantastische en verrassende plek in de natuur. Garage Royal

Jorisbrood Ede

Jorisbrood Ede

Aan het randje van de Veluwe vind je het prachtige pand van Joris. JorisbroodWhat’s in a name. Joris huist zich in een oude kazerne en dat maakt Jorisbrood extra bijzonder. Naast het heerlijke brood en lekkers om mee te nemen, kan je er ook heerlijk plaatsnemen in het bakkerscafé. To go kan ook!
Verbindelaarsweg 90, Ede
Open: woensdag t/m zaterdag