Nederland, Den Haag24 februari 2019, door Maartje

Haute cuisine op z’n Chinees bij restaurant Zheng in Den haag

Nederland, Den Haag, 24 februari 2019, door Maartje

Haute cuisine op z’n Chinees bij restaurant Zheng in Den haag

Sleutelwoorden onthouden? Oké fijn, want je hebt ze nodig. Want Zheng betreft veel uitleg, heel veel uitleg. Dus houd je koppie en sleutelwoorden erbij, dan doen wij de rest.

Zheng vind je in die mooie Prinsestraat in het Haagse Hofkwartier, waar voorheen HanTing Cuisine zat. Ter herinnering: HanTing was het eerste Chinese restaurant in Nederland met een ster. Maar eigenaarskoppel Han & Ting waren toe aan iets nieuws en gooiden de deuren dicht.

Zheng Den Haag

Zheng Den Haag

Om vervolgens afgelopen najaar diezelfde deuren opnieuw te openen. Magische deuren welteverstaan, want achter die handgesneden houten deuren lijkt het net alsof je China echt binnenwandelt. Dat komt deels door het prachtige interieur, deels door het prachtige porselein, deels door de charmante bediening en deels door het bijzondere eten. Alles bij elkaar komt China hier echt tot leven.

Laten we maar direct beginnen met het eten. Toch wel het belangrijkste vinden wij zo. Het menu is geïnspireerd op het Zheng-banket, een diner vlak na nieuwjaar voor de belangrijkste ambtenaren in het oude keizerrijk dat China ooit was. Dat ‘buffet’ bestond uit 120 gerechten. Per persoon.

Nu is dat buffet voor de Haagse dependance wat ingekort, maar het moet gezegd worden: dineren bij Zheng blijft een avondvullend programma. Het restaurant serveert geen gangen, maar ‘chapters’ en een menu bestaat uit 6, 8 of 12 van die chapters. Ieder hoofdstuk bestaat op zichzelf weer uit 3 of 4 kleine gerechtjes.

U volgt nog? Oké, dan gaan we de diepte in. Want in ieder chapter komen de vier belangrijkste keukens uit China voorbij: de Sichuanese keuken, de Kantonese keuken, de keuken van Shanghai en de keuken uit Beijing. En dat is nog niet alles: ieder hoofdstuk draait om een andere Chinese kooktechniek. Dat gaat van Chinese grill en barbecue tot aan fondue en stomen. Ook staat er iedere keer een ander deel van de Chinese cultuur en gezondheidsleer centraal. En, we zijn er nog niet, er staat ook steeds een ander kunstobject centraal, om terug te grijpen naar de lokale cultuur.

Zo ingewikkeld als het menu klinkt, zo exotisch zijn de ingrediënten. Van eendenmossel tot aan Anjou-duif, van Chinese mos tot popcorn, het is te veel om op te noemen, maar ó zo lekker.

Tot zover het eten. Maar ook het vloeibare menu verdient een toelichting. Zheng serveert verrukkelijke cocktails, alcoholisch én non-alcoholisch. En thee, ze serveren ook de lekkerste Chinese theeën! Die naadloos bij de gerechtjes passen. Zo ziet u, het is een hele kluif bij Zheng.

Dan nog even over het interieur. Zoals we al schreven is dat van vloer tot aan plafond en van ingang tot achtergang tot in de puntjes Chinees. De kleuren zijn prachtig blauw (zo mooi blauw!l. Het porseleinen servies speelt een grote rol en verschilt per gang. Per gang staat het servies, in delfts blauw of geel, symbool voor iets anders. Zo staat geel staat voor macht, royalty, geluk en welvaart. Zo ziet u maar weer, bij Zheng Den haag staat een avond boordevol (pun intended, ha) smaak, cultuur en explosie te wachten.

 

X,

Lise