Engeland, Cotswolds13 november 2023, door Teun Tielen

8x restaurants in de Cotswolds waar je meer dan een English Breakfast wilt eten

Engeland, Cotswolds, 13 november 2023, door Teun Tielen

8x restaurants in de Cotswolds waar je meer dan een English Breakfast wilt eten

English breakfast? Je moet ervan houden. Met een bord vol bonen in de ochtend maak je niet iedereen blij. Gelukkig kunnen ze in de Cotswolds heus ook andere dingen op tafel zetten. We hebben acht restaurants in de Cotswolds waar je meer dan een English breakfast wilt eten op een rij gezet.

The Double Red Duke, Clanfield

The Double Red Duke, Clanfield

Vega(n)’s lopen met een boog om The Double Red Duke heen, carnivoren rennen er naar binnen. Steak is hier namelijk de chef’s special. Het vlees wordt bereid op open vuur door Richard Turner en Richard Sandiford, de Double Dukes. Vergeet niet, voor je je tanden in die steak zet, een aantal voorgerechten to share te bestellen. Want waarom zou je kiezen als je ook gewoon van alles wat kunt bestellen? Flatbread met geitenkaas, honing en kruiden, scallops met knoflook, gegrilde vis… niet mis. Het interieur vol rood leer en groen velvet trouwens ook niet.

The Double Red Duke

The Kingham Plough, Kingham

The Kingham Plough, Kingham

Modern Brits met een Mediterrane touch, dat is hoe de chefs van The Kingham Plough hun gerechten omschrijven. Dat Mediterrane tintje wordt wél helemaal gerealiseerd met lokale ingrediënten; het enige wat geïmporteerd wordt is de wijn. Naast wijn serveren ze hier een uitgebreide selectie van cocktails, lokale bieren en ales. Iets te diep in het glaasje gekeken? Slapen kun je er ook, daarvoor hoef je alleen de trap omhoog te nemen. De volgende ochtend staat er een Engels ontbijt (toch wel) voor je klaar.

The Kingham Plough

 

YOKU, Cheltenham

YOKU, Cheltenham

Yoku is het Japanse woord voor ‘dingen op de juiste manier doen’. Bij YOKU doen ze hun dingen dan ook op de juiste manier. Niet alleen wanneer het op eten aankomt, maar ook op het gebied van interieur. Het restaurant huist namelijk in het No. 131 Cheltenham, een van de knapste hotels in de Cotswolds. Op het menu van dit sushirestaurant in Cheltenham staan Japanse gerechten die naar je tafel worden gebracht wanneer ze klaar zijn, dus verwacht niet dat iedereen alles op hetzelfde moment voor z’n neus heeft staan. Op dinsdag en woensdag kun je kiezen voor een speciaal tasting menu, de andere dagen bestel je van de kaart.

YOKU

MUSE Brasserie, Cheltenham

MUSE Brasserie, Cheltenham

Bij MUSE Brasserie in Cheltenham komen de Franse en Aziatische keuken samen. Hier bundelen de Franse chef Franck Grillet en de Indiase chef Pramot hun krachten om de verwachtingen van gasten te overtreffen. Dat lukt meestal wel, want alleen al vanwege het interieur wil je bij MUSE eten. Blauwe muren gevuld met een oneindige hoeveelheid flessen wijn, bloesemtakken aan het plafond, en poederroze fluwelen stoelen. Hoewel er vlees en vis op de kaart te vinden is, is het merendeel van de gerechten vegan of vegetarisch.

MUSE Brasserie

The Wild Rabbit, Kingham

The Wild Rabbit, Kingham

The Wild Rabbit is een 18e-eeuwse pub met cottages in Kingham. Door de jaren heen is er het een en ander verbouwd, maar de sfeer en het eten zijn er nooit minder op geworden. Organic is een term die tegenwoordig door een hoop restaurants wordt gebruikt, en dat is niet altijd even terecht, maar bij The Wild Rabbit is dat het wel. En niet omdat het toevallig hip is: ze houden namelijk al jaren rekening met het milieu. Groenten en fruit komen van de biologische Daylesford markttuin een stukje verderop en het vlees komt van boeren in Staffordshire. Met dat alles maken ze fine dining gerechten, gecombineerd met door sommeliers geselecteerde wijnen die bij het eten passen.

The Wild Rabbit

The Potting Shed Pub, Crudwell

The Potting Shed Pub, Crudwell

In het dorpje Crudwell valt niet heel veel te beleven. Toch is het de moeite waard om de plaats te bezoeken, bij The Potting Shed Pub wil je namelijk geweest zijn. Het menu wisselt maandelijks omdat de focus ligt op lokale seizoensgerechten, maar klassiekers als black pudding en the Potting Shed burger blijven meestal op de kaart staan. Als het even kan ga dan langs op zondag, want van de Sunday roasts die bij de The Potting Shed geserveerd worden kan menig restaurant nog veel leren.

The Potting Shed Pub

The Coconut Tree, Cheltenham

The Coconut Tree, Cheltenham

Spicy eten, een informele sfeer en goede muziek; hét recept voor een succesvolle street food formule. Dat is wat vijf Sri Lankanen dachten toen ze in 2016 The Coconut Tree openden in Cheltenham. Die gedachte bleek te kloppen, en niet alleen omdat er voor die tijd nog weinig goede Aziatische restaurants te vinden waren in de stad. De kaart is gevuld met allerlei lekkers, het plafond met palmboomschilderingen. Zitten doe je er op houte barkrukken aan hoge tafels. Onderuitgezakt hangen kan dus niet, maar verder is alles hier lekker laid-back.

The Coconut Tree

The Chequers, Churchill

The Chequers, Churchill

The Chequers is een gastropub midden in Churchill. Een klassieke tent met een klassiek interieur. Antieke tafels, houten balken, flagstones op de vloer, lantaarns aan het plafond en een dartbord aan de muur. Ook de kaart staat vol met signature dishes als beer battered fish en venison pie. Een pub is geen pub zonder bier, en het aanbod van (lokale) bieren is dan ook groot.