Nederland, Amsterdam18 december 2023, door Sanne Carbaat

Winterse roadtrip door Amsterdam-Noord en Laag-Holland – óók voor in de winter

Nederland, Amsterdam, 18 december 2023, door Sanne Carbaat

Winterse roadtrip door Amsterdam-Noord en Laag-Holland – óók voor in de winter

Een roadtrip door Amsterdam? Obviously niet door de binnenstad, maar in Amsterdam-Noord heb je al het eenrichtings-verkeer-en-drukte-drama niet. Bovendien kun je in Noord op veel plekken ook nog redelijk betaalbaar (en soms zelfs gratis) parkeren. En als je iets meer naar het noorden rijdt en je je dan in Laag-Holland bevindt, dan heb je helemaal zeeën van ruimte en een paar hele puike plekken! Een combinatie van het creatieve, rauwe van Amsterdam-Noord en het landelijke van Laag-Holland, en dat allemaal in één weekend.

 

Waar te beginnen, wat je kunt doen en waar je moet eten en slapen hebben we hieronder voor je verzameld.

 

Dag 1: Amsterdam-Noord: brewpubs, brouwerijen en een Amsterdamse winery

Dag 1: Amsterdam-Noord: brewpubs, brouwerijen en een Amsterdamse winery

Misschien een beetje gek om je roadtrip te beginnen met plekken waar alcohol de focus heeft, maar daar hebben we redenen en oplossingen voor: het zijn echt toffe plekken, ze serveren allen ook alcoholarme dranken én je kunt altijd nog een muntje opgooien wie er bobt. Of in de buurt slapen, dan is alles opgelost.

Oedipus Brewing Taproom – hier borrel je letterlijk tussen de brouwketels, wat het een knus-industriele vibe geeft. Van een ‘standaard’ IPA naar tripels met chilipeper en citroengras en meer experimentele bieren, plus de beste burgers van Amsterdam; die van de Beef Chief.

Walhalla Brewery & Taproom – een paar straten achter Oedipus vind je Walhalla, en als IPA je ding is, is het zonde om hier niet aan te schuiven. Op zondag is er soms ook live muziek.

Chateau Amsterdam – de enige winery in Amsterdam. Je vindt Chateau in een grote, kleurrijke loods. Het industriële erfgoed van Noord en een modern interieur komen in in een knap jasje samen. Goed eten, je kunt een proeverij van verschillende wijnen doen plus ze hebben een leuke shop met van alles dat over wijn gaat.

Taverno – in de zomer een megaterras in de zon, in de winter is het zo fijn binnen, mede omdat ze koken op open vuur (en dat ruikt zo lekker). De bieren op tap zijn voornamelijk uit Duitsland en daarom eenvoudig en heerlijk in hun eenvoud. Het menu oogt simpel, maar oh man: alles is goed en lekker.

New Media Museum Nxt | lunch bij Bacalar

New Media Museum Nxt | lunch bij Bacalar

Rijdt je iets meer richting het westen van Amsterdam Noord, dan rijd je richting het NDSM-werf. Nog iets daarvoor vind je Museum Nxt, het New Media Museum van Amsterdam. Restaurant Metro in de voorhal van Nxt is een goede voor de lunch. De ruimte is groot – loodsachtig- zoals dat alleen maar in Noord kan. Gezelligheid is er absoluut gecreëerd door heerlijke Bruno Rey stoelen, mooie spiegels en een te gekke betonnen bar, waar menig mens neerstrijkt voor een glaasje, aperitiefje of afzakkertje. We zeggen ‘u’ tegen de zalige wijnkaart en qua gerechten en smaken kom je beslist niet van een koude kermis thuis.

Daar net om de hoek vind je Taqueria Bacalar. Verstopt, maar genoeg mensen weten het te vinden, want het zit zo goed als altijd vol. Reserveren is een dikke aanrader, maar als je een tafel weet te bemachtigen, dan eet je de beste taco’s van de stad. Lunch en diner in het weekend, als je maar reserveert dus.

Van Dijk & Ko | Hotel Bob W

Van Dijk & Ko | Hotel Bob W

Als het weer echt niet te harden is, is Van Dijk & Ko je antwoord. Voor kerkbanken, lockers, opgezette dieren, op maat gemaakte tafels (die zijn te gek), semi-brocante (nooit te truttig) kasten (van gigantisch tot hangkastje) en stoelen en wederom nog meer snuisterijen (maar nooit van het kleine rommelspul) loop je bij  Van Dijk & Ko binnen – smullen. Ernaast vind je Neef Louis, die ook van alles vintage te koop heeft staan en daar kun je ook een kopje koffie halen.

Echt net geopend is het nieuwe Bob W in Noord. Modern, conceptual arty met (helemaal voor Amsterdamse begrippen) nog fijne prijzen voor een overnachting. Bij Bob vind je de betrouwbaarheid en diensten van een hotel met de functionaliteit en flair van een eigen appartement, en gevuld met meubilair en design van lokale kunstenaars. Op de Papaverweg, dus dichtbij Van Dijk & Ko en Taverno, als je de auto even wilt laten staan.

Per roadtrip gaan we uit van minimaal drie dagen, en dus twee nachten. Elke nacht op een andere plek met van alles knus en winterigs in de buurt.

Dag 2: Durgerdam in Laag-Holland

Dag 2: Durgerdam in Laag-Holland

Op naar Durgerdam, een klein stadje aan de oevers van het IJmeer. Hier vind je een nieuw boetiekhotel dat in maart 2023 de deuren opende: de Durgerdam. De locatie ging van herberg naar hotel naar café-restaurant en weer terug naar hotel. Klein en rustig met maar veertien stijlvol ontworpen kamers en suites, die qua kleurgebruik lekker matchen met de oevers van het meer. Culinair middelpunt is restaurant De Mark. Het is er knus, met veel donker hout en donkerbruin leer, een perfecte plek voor de wintermaanden. Bij dit restaurant, gehuld in natuurlijke tinten, koken ze lokaal, vers en seizoensgebonden. Met het knisperend haardvuur naast de bar en een fijne wijnkelder (gegarandeerd goede wijnen) wil je nooit meer terug de stad in.

De Durgerdam

Rondom Durgerdam

Rondom Durgerdam

Voor je incheckt bij De Durgerdam zijn er genoeg plekken om nog even een rondje te lopen, een visje te halen of een warme choco te drinken.

Markenvoor een visje bij Taverne de Visscher. Niet de knapste plek, wel echt zo oer-Hollands en echt lekkere vis. Loop ook zeker even naar het Paard van Marken, een oude vuurtoren, ongeveer en half uurtje vanaf het centrum. Marken is klein, maar knap met z’n houten huisjes op palen en smalle steegjes.

Melktapperijen – op verschillende plekken in Laag-Holland vind je melktaps waar je de verste melk haalt – farm to table was nog nooit zo kort! Bij de Melktap in Broekergouw kan dit, of in Durgerdam zelf bij de leuke Melktap & Boerderijwinkel. Routes om verschillende streekproducten in te slaan vind je heel overzichtelijk op de website van Laag-Holland: streekproductenroutes

Monnickendam – dit oude vissersdorpje is ongeveer een half uurtje rijden van Durgerdam. Visje halen in de oude haven, of een stuk appeltaart bij Het Weeshuis. Het Weeshuis vind je net iets uit het centrum (maar Monnickendam is maar net een stukje groter dan Marken, dus alles is prima beloopbaar als je eenmaal de auto hebt geparkeerd) en is een deftig pand uit de zestiende-eeuw. Als het weer het toelaat, heeft het ook een heerlijke theetuin.

Als je nu helemaal in de roadtrip vibe zit, dan is het boek ‘12 roadtrips door Nederland‘ van Hey Frits een hele goede om erbij te pakken!

Dag 3: klein rondje Laag-Holland

Dag 3: klein rondje Laag-Holland

De Rijp – een prachtig klein dorpje, ongeveer een half uurtje vanaf Durgerdam, door de polders en de weilanden. In de Rijp vind je Bram & Aagje, een oud-hollands snoepwinkeltje (met een kleine snoepautomaat buiten ook, mocht je voor een dichte deur staan).

Alkmaarder- en Uitgeestermeer – bootje varen in de winter is waarschijnlijk niet voor iedereen weggelegd, maar met een dikke trui aan en een thermoskan thee (of gluhwein) bij de hand is het heerlijk uitwaaien. Met de app ‘sloepennetwerk’ kun je zelf een route uitstippelen. Aanmeren bij ‘t Schippersrijk om een beetje warm te worden is ook een goede optie. De Zaanse Rederij in Westknollendam verhuurt het hele jaar sloepen en je kunt er parkeren.

Brouwerij Hoop – In Zaandijk vind je Brouwerij Hoop. Zeer zeker kun je daar terecht voor een bier van de tap, maar je kunt er bijna nog beter aanschuiven voor de lunch. Beetje American-diner inspired, maar dan op z’n Zaandijks. Goede burgers hier!