Zweden13 juni 2022, door Barts Boekje

Barts Best of: rode houten huisjes in het hart van Småland

Zweden, 13 juni 2022, door Barts Boekje

Barts Best of: rode houten huisjes in het hart van Småland

Lijstjes alert! Wij maakten een lijstje met rode houten huisjes in het landelijke hart van Småland. Je kent ze wel. Van die cosy rode cabins. Onze randvoorwaarden? Bos, veel bos, een beetje skinny dippen, elanden spotten en buitenkoken. That's about it. Een vuurtje stoken voor je rode houten huisje. Zachtjes wapperende linnen gordijnen in de witte kozijnen van je cosy rode cabin. Van die rode houten huisjes waar de blauw met gele vlaggen aan de gevel er lustig op los wapperen. Wij weten waar je ze kunt vinden. Välkomna in één van de betere rode-houten-huisjes-stukjes van Zweden in het hart van het landelijke Småland.

Sallegården

Sallegården

Hear hear voor Sällegården. Waar alles, maar dan ook echt alles klopt. Voor de fijnste familievakantie ever. Sällegården staat voor een vrijheidsgevoel zoals je niet vaak ervaart. Op een huge stuk grond staan de drie überknusse rode houten huizen van Sandra en Mattias. Tyras Stuga, Stinas Stuga en Eriks Hus. Vrolijke rode houten huizen met okergeel gekleurde accenten. Alles even perfect afgestemd op de natuurlijke tinten eromheen. Vertelde ik al over het enorme meer voor het casual vangen van een visje? Of over de bastu? De betere sauna aan een idyllisch ander meer? Picknickplaatsen, boerderijbeesten, uren wandelen en vooral veel niks. Heel veel niks. In één van de fijnste hoekjes van het rustige, rural hart van Småland. Boeken die gården. Eeuwige dank van de hele familie gegarandeerd.

Sallegården

Wallby Säteri

Wallby Säteri

Bij Wallby Sätteri begint het grote genieten al bij het oprijden van de oprijlaan. Links en rechts licht glooiende velden die seizoensafhankelijk bezaaid zijn met bloemen, sneeuw of heerlijk geurend pasgemaaid gras. Op het gemillimeterde gazon doemt een wit adelijk slot op. Eromheen jouw te boeken rode houten huisje. Bij Wallby boek je je houten huisje inclusief beleving. Hoe dan? Nou, je bestelt een ontbijtmand die je voor dag en dauw meeneemt naar een wildspottoren. Of boek een romantische roeiboottour, ga languit in de sauna, ren over de bijbehorende houten vlonder en jump in het water. Of bestel een lokale bierbeleving. Heel veel lokaal bier bezorgd op jouw zelfgekozen Wallby plek. We stoppen. You get it. Wallby staat voor heaven. Een zeer smakelijke Smålandse heaven.

Wallby Säteri

Skansen Småland

Skansen Småland

Wanneer je als eigenaar van een rode houten cottage in Småland een bloementuin in Bonn beheert, dan ben je wat ons betreft speciaal. Nou dat zijn ze, de eigenaren van het Duitse Gabel & Spaten en van het Zweedse huis genaamd Skansen in Småland. Hun inrichting ademt creativiteit en hun behang gevoel voor smaak. In Bonn organiseren ze onder andere een Tea Time Workshop. En hier, in hartje Småland adviseren ze om met tea time richting Gamla Mejeriet te rijden. Een heel goed idee. Hadden wij zelf kunnen opperen. Als huurders zoeken ze naar creatieve breinen. Naar een Artist in Residence soort van. Via een persoonlijke mail bekijken ze de match. En is die er, die match. Dan mag je als creatieve ziel hun huisje huren.

Fotocredits: Skansen Småland (Instagram)

Skansen Småland

Sveaborg

Sveaborg

All the way Zweeds in Småland? Nou, dat hebben wij hoor. Sveaborg, een traditioneel rood houten huisje. In de tuin een stookplek to die for én binnen een styling waar je u tegen zegt. Sveaborg is het betere bijkomdomein van de Nederlandse Mirjam en manlief Enrico. Enrico staat voor handig en Mirjam voor styling. Binnen verwerkte Mirjam meters Zweeds linnen tot de kenmerkende minimalistische look. Die zelfde look waar overigens ook Barts Hey Frits zo’n fan van is. In de keuken een oud houtgestookt fornuis naast een wat modernere variant. Tel daarbij op dat Sveaborg nagenoeg op de geboortegrond van Astrid Lindgren staat en je bent såld. Verkocht, maar dan op z’n Zweeds. Een heerlijk vakantieverblijf midden op het Zweedse platteland. Koeien aan de ene, kraanvogels aan de andere kant. Potentiële elandenspotkans… groot!

Sveaborg

Lugnaway

Lugnaway

Stel je voor, je koopt een stuk Zweedse bosgrond met erop meerdere Zweedse droomhuizen… to be. Huidige staat: vervallen. Vogelnestjes in je slaapkamer en overal om je heen muren vol vergaan behang. The lady of the house had smaak. Absoluut. Op de überzweedse veranda stond vast ooit haar schommelstoel. Om zachtwiegend de zon achter de velden het bos in te zien zakken. Oh jeetje, dit is er eentje. Eentje om in de gaten te houden. Hier, in Husnäs, een dorp van een huis of zes, realiseren de Nederlandse Enrico en Mirjam hun Zweedse droom. Ze zagen en timmeren erop los. Zodra het klaar is geven wij een gil. En gillen zullen we, wanneer we ons bedenken dat er op een bepaald moment moderne glazen gedaantes op zullen doemen in het bijgaande bos. To be continued…

Lugnaway

Fotocredits: Mirjam Klopp

 

Praktische rode houten huisjes info

Praktische rode houten huisjes info

We maakten nog een aanvullend rijtje rode houten huisjes verhuurders. Voor jou, van ons. En een beetje van onze vrienden van Visit Småland.