Nederland, Amsterdam3 oktober 2023, door Maartje

Rons Rondje by Rons Gastrobar, Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel en Bloemendaal

Nederland, Amsterdam, 3 oktober 2023, door Maartje

Rons Rondje by Rons Gastrobar, Amsterdam, Ouderkerk aan de Amstel en Bloemendaal

Ooooo Rons Rondje. Rons Rondje! Dat klinkt toch meteen al fantastisch? Zeiden zij van Barts Boekje... Hoe dan ook, wij vinden het direct een van de leukste dingen die je kunt meemaken tijdens een Amsterdamse zomer: op de boot van Ron Blaauw's Gastrobar door de Amsterdamse Grachten, uiteraard met Rons lekkers aan boord. Doe ons nog maar een rondje Ron! Al kun je natuurlijk zelf een rondje langs Rons Gastrobar doen: er zijn er vijf!

Ron Gastrobar bij de C

Ron Gastrobar bij de C

Tussen de duinen, omringd door de natuur van Bloemendaal, vind je Ron Gastrobar bij de C. Op deze bijzondere plek kun je al het lekkers van land én zee proeven, van kraakverse vis tot frisse groentegerechten en botermalse stukken vlees. Het menu bestaat uit makkelijke, deelbare en betaalbare gerechten. Een plek met de vertrouwde sfeer die je van Ron gewend bent. In de zomer kun je komen genieten van het ruime terras en in de winter van het sfeervolle restaurant. Toch effe anders zo, dan in de stad.

Ron Gastrobar bij C

Rons Gastrobar

Rons Gastrobar

The one and not only (maar wel The One) Rons Gastrobar is natuurlijk Rons Gastrobar Amsterdam Zuid. Deze locatie heeft niet voor niets een ster maar vergis je niet: de lage drempel, en de ongedwongen gezellige avond, zonder gedoe, maakt Rons Gastrobar júist zo’n plek voor any day, any time. Het Parool noemde Rons Gastrobar in Amsterdam Zuid eerder ‘het Café Nol onder de sterrententen’, en dat is wat ons betreft de spijker op zijn kop (want we houden ook enorm van Café Nol). Hoe dan ook: een topkeuken zonder poespas op een gezellige plek om de hoek van het Vondelpark in Amsterdam Zuid. Aanrader much, zeer zeker ook voor de lunch (!). Nog leuker: sinds kort (oktober 2023) heeft Ron Gastrobar ook een geheel alcoholvrije wijnkaart! Zonder dollen. In samenwerking met de alcoholvrije winkel Nix & Nix werd deze samengesteld. Of we al geproefd hebben? Nee, dat niet, maar laat het maar aan team Rons Gastrobar over dat er niets de keuken in- en uitgaat dat niet uitgebreid goedgekeurd is door Ron en zijn voltallige team.

Rons Rondje

Rons Rondje

En mocht je nu echt een rondje willen doen, weet dan dat dit regelmatig georganiseerd wordt. Houd de site en socials van Rons Gastrobar in de gaten! Mocht je nog tekst en uitleg nodig hebben, dat moet je misschien weten dat het team van Ron zich dágenlang heeft gebogen over een aantal perfecte culinaire vaar- en fietsroutes door en om het Amsterdamse. Uiteraard gaat dit rondje langs de Gastrobars van Ron.

Bij iedere locatie staat er een hapje en een drankje klaar, kun je mooi seriously easy going kennis maken met alle het goede dat Ron Amsterdam gebracht heeft. Piepklein minpuntje: Rons Rondje is alleen te boeken als je met team bent dat minimaal 15 koppen telt. Perfect materiaal voor een (vrijgezelle)feest dus!

(sowieso zijn we nog meer Ron-fan toen we hoorden dat hij kookt voor het Doggie Dinner. Inderdaad, een diner voor honden waarvan de opbrengst naar het goede hondendoel gaat, doggiedinner.nl)

Ron Gastrobar Oriental Downtown, Amsterdam

Ron Gastrobar Oriental Downtown, Amsterdam

Op naar de Kerkstraat waar Ron Gastrobar Oriental zit. Wat blijkt: leest de titel ‘Oriental’, Ron Gastrobar Oriental is not your average Aziatische keuken (dat is overigens een thema deze week, lees ook maar even over LanTin in Naarden). Voor Ron geen babi pangang, loempia saté en sambal bij, maar gelukkig ook geen ver-van-je-bed-show gerechten. Aziatische dimsum, dat wel, net als spannende kleine gerechten, ongeveer een halve portie, zoals wontonsalade met gamba en knapperige rib-fingers, soft shell crab, oesterzwam, spinazie en kokosnoot, gesmoord varkensvlees met char siu saus en koriander en ook de inmiddels befaamde, op zich niet zo Aziatische maar wel heerlijke spareribs van de BBQ. Er zijn twee verdiepingen. Op nummer één de bar, op nummer twee tafeltjes. Wat kost een en ander? € 15 per gerechtje. Of je moet voor pekingeend voor 2 personen gaan. Dat kost € 69,50. Kan, maar zouden we overslaan. Daarvoor zijn de kleine happen veel te lekker. De gestoomde broodjes met kabeljauw bijvoorbeeld, of de garnalen ha kau met tobiko en wasabimayonaise en de dimsum (2 mandjes voor €15)  – zó lekkah. Ook leuk: voor Ron Gastrobar Oriental mag je je gewoon best een beetje leuk aankleden.

Rons Gastrobar Indonesia, Ouderkerk aan de Amstel en Laren

Rons Gastrobar Indonesia, Ouderkerk aan de Amstel en Laren

Het kán bijna niet dat je ze niet kent, de Gastobars van chef Ron Blaauw a.k.a. Rons Gastrobar. Er zijn er een paar maar het zou zomaar kunnen dat Ron’s Gastrobar Indonesia onze topfavoriet is. En blijft. Verdomd jammer dus dat we er zelden aanschuiven (schoven) aangezien we er ‘helemaal’ (jaja) voor naar Ouderkerk moeten (moesten). Ouderkerk is ook een favorietje hoor, maar alleen in de zomer, met de boot. Als het weer grauw is springen we toch wat minder snel op de fiets (dus dan moeten we een bob, nah ja, je kent het wel). En er opende een nummer 2 van de Vakantie Ron, zoals we Rons Gastrobar Indonesia heus mogen noemen: en wel in Laren. Hier ook Indonesische vakantie-vibes en verrukkelijk eten.