18 april 2022, door Maartje

Best of Bart: favoriete restaurants Amsterdam 2023

18 april 2022, door Maartje

Best of Bart: favoriete restaurants Amsterdam 2023

We schrijven vaak (lees: heel vaak) over Amsterdamse horeca. Niet gek ook, want het is de thuisbasis van het grootste deel van team Barts Boekje. Met de pond naar Amsterdam-Oost, weer terug naar het centrum, door naar Zuid en weer verder. We nemen iedere wijk mee in de zoektocht naar de leukste restaurants. De keuze is reuze, dus de selectie streng. U snapt, een lijst met de beste restaurants in Amsterdam. Ingedeeld per wijk, in willekeurige volgorde hoor, dat wel. Spaar ze allemaal! We trappen af met de blijvende favorieten.

 

Het aanbod restaurants in Amsterdam blijft groeien en groeien. Weten wat er allemaal nieuw is? Dit is de Barts Boekje lijst met nieuwe restaurants in Amsterdam. En mocht je nu toevallig op een maandag bij dit lijstje terecht zijn gekomen? Dan word je zoektocht wat beperkter en sturen we je rechtstreeks door naar dit lijstje.

De blijvende favorieten

De blijvende favorieten

Tsja, we kunnen het wiel hier wel nogmaals uit gaan vinden, maar puntje bij paaltje zijn een heel aantal favorieten gewoon jaar in jaar uit favorieten. Tijdloze tenten waar we liefst iedere week aanschuiven. Wil je uit eten in Amsterdam en wil je alleen het beste van het beste? Maak dan vooral een keuze uit dit on repeat-lijstje. Because they are worth it.

SCHEEPSKAMEEL (centrum/ oost) – Het zit ‘m (o.a.) in het ruime lichte lokaal op een bijzondere locatie hartje Amsterdam (op een voormalig marineterrein, vanaf het Centraal Station sta je er zo) en het zit ‘m in het Duitse menu, inclusief een volledige Duitse wijnkaart.

BAK (west) – Jong en vooruitstrevend zijn de chefs van BAK, ooit klein begonnen met gesponsorde pop-ups en een heldere visie: écht goed eten betaalbaar maken voor iedereen. Het broertje van BAK is Bambino: ook hier originele gerechten op tafel in Franse stijl en ook dit is een aanrader.

CHOUX (centrum/ oost) – Origineel, bruisend, jong en amicaal.

RIJSEL (oost) – Niet weg te denken uit geen enkel rijtje en tja, zolang ze het waarmaken, blijven ze er gewoon op staan.

BAR CENTRAAL (+ GLOUGLOU) – Eerst was er de wijnbar op een plein in de schaduw van de Oranjekerk in de Pijp met vin naturels op het menu (Glouglou). Geen one hit wonder: de mensen van de wijnbar gingen naar West en openden daar een tweede succesnummer (Bar Centraal).

KAAGMAN & KORTEKAAS (centrum) – Ruig Frans, net als GEBROEDERS HARTERING  (aanrader! Hoppa, pikken we die hier ook nog even mee), hoewel iets toegankelijker. Midden in de stad, een behoorlijk aangename verrassing, wat ook geldt voor de (meestal) vriendelijke rekening.

ENTREPOT (oost) – Die locatie! Restaurant Entrepôt zit in een van de oude loodsen aan het dok. Ooit niks, nu een ruig, licht, ongedwongen restaurant. Het menu is geen allemansvriend maar wie spannend wil tafelen, zit hier helemaal goed.

MENEER DE WIT HEEFT HONGER (west) – Chef-kok Simo Bouabgha en zijn team koken hier een Mediterraans verrassingsmenu’s met een klassieke twist. Met passie koken ze van kop tot staart een 4- of 5 gangen menu, waarbij elk gerecht een werkelijk waar feestje is. In combinatie met de huiselijke sfeer en lieve bediening maakt het dat je hier nog lang niet weg wil. Lees meer.

CAFÉ CARON (+ PETIT CARON (de Pijp) + CANTINE DE CARON (Westerpark) ) – Gerund door de zonen van topchef Alain Caron (met hulp van vaders) en is fantastisch vanwege de klassieke looks en de goede Franse keuken. Een restaurant waar je nu echt iedereen mee naar toe kunt nemen, van je moeder tot een eerste date. Ook van de familie Caron is de De Gouden Reael met een van de beste, fijnste, mooiste, zonnigste en lekkerste terrassen van Amsterdam-West. Een echte daar-moet-je-weet-van-hebben plek.

HOTEL DE GOUDFAZANT (noord) – Het enige restaurant waarvoor Amsterdam lange tijd naar het afgelegen Noord trok. Want de voormalige garage waar wat eenvoudige stoelen in werden gezet, met enorme bar en een open keuken, is de moeite waard. En dat is het nú, meer dan 10 jaar later, nog steeds.

 

Deze restaurants hebben meer dan terecht één of zelfs twee Michelinster(ren):  LE RESTAURANT (de Pijp), 212 (oost) en Restaurant MOS (centrum). Wij zijn er fan van!

AMSTERDAM CENTRUM/JORDAAN

AMSTERDAM CENTRUM/JORDAAN

We hoeven je vast en zeker niet uit te leggen dat het tussen de toeristische trekpleisters door nog knap lastig kan zijn om een goed en authentiek restaurant te vinden in hartje Amsterdam. Liever ploffen we in het centrum niet zo maar ergens neer, maar starten we Google Maps met eindbestemming bekend. Wat je dan intypt? De locatie van een van deze restaurants bijvoorbeeld. En vaak (heel vaak) kom je dan in de Jordaan uit:

 

Restaurant De Juwelier 

Restaurant De Juwelier 

Sterrenrestaurant De Juwelier op de Utrechtsestraat is een perfecte mix tussen bistro en chic. In dit juweeltje van een restaurant kun je aanschuiven voor lunch en diner, waarbij chefs Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot (ha! Bekende namen!) je voorzien van de heerlijkste gerechten. Niet de minste chefs, het duo had namelijk al twee sterren achter hun naam staan met restaurant ‘212’. De menukaart is niet groot, maar wat ze erop hebben staan is meer dan goed.

De Juwelier

Bar Parry + Balthazar's Keuken Amsterdam (Centrum/ Jordaan)

Bar Parry + Balthazar's Keuken Amsterdam (Centrum/ Jordaan)

Al tijden bejubelden we Balthazar’s Keuken aan de Elandsgracht. Die liefde is niet minder geworden. Sterker nog: er kwam er eentje bij en we waren opnieuw fan. De eigenaren van Balthazar’s Keuken openden namelijk om de hoek Bar Parry. Een klein, knus lokaal waar je de beste wijnen en de beste ongecompliceerde snacks eet.

 

Balthazar’s Keuken en Bar Parry 

Ken Sushi

Ken Sushi

Zelfs de sushi haters vallen als een blok voor Ken Sushi (ok, niet allemaal misschien, maar we hebben bewijs). Weinig zaken kunnen tippen aan de Sushi van Ken. Verser dan vers en the best of the best. Sinds 1 maart 2023 aan de Geldersekade 19.

 

Meer tips voor Japanse restaurants in Amsterdam vind je hier.

 

Ken Sushi

Bistrot Neuf

Bistrot Neuf

We gaan even op de Franse toer want als er een restaurant is dat we nog steeds heerlijk vinden, in al zijn vormen, dan is het het klassieke Bistrot Neuf aan het begin van de Haarlemmerstraat wel. Start met een oester of wat en laat je verder lekker leiden door de amicale bediening.

 

Bistrot Neuf

Otemba

Otemba

Otemba – je weet wel dat gezellige tentje op het hoekje van de Kinkerstraat? The place to be voor als je echt even zin hebt in een goede kom ramen met je vrienden voor jullie de kroeg induiken, naar de film gaan of gewoon voor een avondje bankhangen. De koude bieren van de tap, Japanse cocktails en sake, de lekkerste gyoza’s, tatsuta, Tonkotsu ramen en kimchi zijn echt een must try, geloof ons. De funky graffiti muurschilderingen met Japanse geisha’s en verder simpele, relaxte aankleding maakt dit een plekje voor ieder moment van de week. En best of all, het is ook nog eens zeer goed betaalbaar.

 

Otemba [samenwerking]

 

Bistro Suzette

Bistro Suzette

Verstopt op de Lijbaansgracht – de langste gracht van Amsterdam – vindt je de topper Bistro Suzette. Chef Henty van Holthe kookt hier een wekelijks wisselend menu waarin groenten van lokale telers de hoofdrol spelen. Maar ook een a la carte met een twist. Een klassieke steak tartaar, oester, maar ook een terrine van aubergine. Geen gekkigheid, gewoon hartstikke lekker. A fijn, ook gewoon een portie friet op de kaart of een groene salade. Lekkere wijnkaart ook, Frans of Duits en dan genoeg keuze. Op fles of op glas te bestellen en voor de fijnproevers onder ons, ook buiten de kaart is er altijd wat te vinden.

 

Bistro Suzette

Bar du Champagne

Bar du Champagne

Een relatief nieuwe die zijn plekje nu al heeft veroverd in deze lijst is Bar du Champagne, gevestigd in hartje Amsterdam op de Rokin. Bar du Champagne hoort bij L’Atelier du Champagne wat ernaast zit. De naam verraadt het al: het is een champagnebar waar welgeteld 120 soorten champagne op de kaart staan, en waar ze 400 cuvées achter in de winkel hebben liggen. Naast de overvloed aan champagne kan je hier ook terecht voor kleine gerechtjes en bar bites. En niet zomaar hapjes, het lijken wel kleine kunstwerkjes. Wat dacht je van een plak brioche met ganzenlever en gekaramelliseerde appel? Het menu verandert regelmatig, zo wordt er veel met seizoensproducten gekookt. Ze experimenteren met af en toe een gast chef en soms komt er weleens een DJ een plaatje draaien.

 

Toscanini

Toscanini

Fun fact: de chef van het Italiaanse Toscanini is een Zuid-Afrikaan, met een Italiaanse vader. En dan krijg je dus een restaurant waar het heel vaak Italiaans op zijn best is (maar heel soms ook echt een misser). En als het op zijn best is dan is het een Italiaanse avond zoals die zou horen: eindeloos en gastvrij. Geen vaste kaart, maar een wisselende kaart met verrassende dagspecaliteiten. Toscanini huist aan de Lindengracht.

 

Toscanini

L'europe hotel

L'europe hotel

De metamorfose die het hotel inclusief de bijbehorende horeca onderging is meer dan goed gelukt. In de zomer zit je perfect bij Marie op het terras, sippend aan je champagne en slurpend aan de oesters. Daarna een portie bitterballen kan ook gewoon. Op sjiek? Ga dan eten bij Flore om vervolgens de boel goed af te sluiten met een afzakker(tje) bij Freddy’s Bar. Zin in Italiaans? Zelfs dat kan bij hotel L’europe. Namelijk bij Trattoria Graziella.

 

Restaurant Flore

LINGUINI (JORDAAN)

LINGUINI (JORDAAN)

Oeuf werd geopend, een ontbijt met ei-restaurant in de Amsterdamse Jordaan. Die locatie van Oeuf ging toch maar op de schop en ervoor in de plaats kwam – eerlijk is eerlijk – nog iets veel beters: Linguini, een pastarestaurant. Geen gedoe, wel steengoede pasta’s voor kleine, hele schappelijke prijzen. Populair, dus zeker een weekje van tevoren reserveren als je in het weekend wil gaan.

 

Linguini

Parlotte + De Parel, Westerstraat

Parlotte + De Parel, Westerstraat

Aan het uiterste einde (bijna dan) van de door ons zeer geliefde Westerstraat stond al járen heel onopvallend een groen café te staan. Café De Parel is de naam, en dat was prima. Staat niemand in de weg maar echt oog hadden we er ook niet voor. Tot toen! Want tegenwoordig wordt er werkelijk fan-tas-tisch gekookt. In de categorie van, zeg, BAK, Choux, De Goudfazant, Entrepot… Afijn, you get the point. Lees meer over De Parel. Vlakbij De Parel opende destijds nóg een puike: Café Parlotte. Parlotte? Yes, dat betekent kletsen. “Over het alledaagse en over het leven. Over wat ons boeit en wat ons iets doet, over eten, over wijn. Mooie wijn, lekker eten, maar vooral ook de gezelligheid van samen een avond doorbrengen op een fijne plek. Dat is Café Parlotte”, zo zeggen ze zelf. Wij zien vooral een heerlijk café waar je tegen de avond aan mag schuiven voor wijn, oesters, charcuterie, kaas en andere lekkere dingen.

 

Parlotte en De Parel 

Beulings

Beulings

Bij Beulings schuiven we al een lange tijd aan, ze doen immers al vijftien jaar mee op de Amsterdamse markt. Waarom we er zo graag aanschuiven? Omdat het er simpelweg gewoon erg fijn en persoonlijk is. Beulings zit verscholen aan de Beulingstraat (jaja, we horen je denken), tussen de Herengracht en de Singel in. Het restaurant is klein en op z’n Frans: tafels met wit linnen en een open keuken. Het menu wisselt per seizoen, een zogenoemde table d’hôte.

 

Beulings

Celia

Celia

In restaurant Celia waan je je een beetje in Amerika. En dan niet Amerika als in fast food Amerika, maar Amerika als in Californië. Een zeebriesje vanuit Californië waait door de nieuwe zaak. Niet een zeebries à la windkracht 5. Nee, zo’n comfortabel, relaxed briesje van windkracht 2. Het design is van Jacu Strauss (die ook de hele en beeldschone renovatie van hotel Pulitzer deed) en het team van Lore Group, die ook Super Lyan – de bar van het Kimpton de Witt – hebben ontworpen, hebben hier bij Celia ook weer goed hun best gedaan. Simplicity is key. Gezellig, sfeervol, California in de 60’s en 70’s. Frisse en vrolijke kleuren, gele banken, witte en zwarte tegeltjes op de muren, knappe barkrukken, opvallend veel leuke lampen en dat allemaal met de warme kleuren van de houten vloer en details.

Chef Wolgang laat zich inspireren door de Californische keuken. Hij kookt bij Celia licht, fris, gezond maar ook comfort food. Die keuken uit Californië, oh my die keuken die is goed, beter, best. De kaart is markt gebonden, markt gestructureerd. Get the point? De ingrediënten zijn vers en simpel, geen poespas hier.

 

Celia

Smelt

Smelt

Ons (en vast menig ander) hart smelt als we aan kaas denken. Kaasfondue, croque monsieur, een kaasplank voor de borrel of een kaasplank als dessert – need we say more? Daarom kon Smelt, gelegen in de o zo gezellige negen straatjes, natuurlijk niet in deze lijst ontbreken. Het interieur is hier ook meer dan gezellig, denk aan houten tafels, dimlicht en kaarsen. De bar van voormalig bruin Café de Doffer is omgetoverd tot lange dinertafel waar je met je vrienden tot in de late uurtjes geniet van de beste Franse, Hollandse en Zwitserse kazen. De kazen komen bij niemand minder dan de Kaaskamer vandaan. Daarnaast serveren ze ook wijnen waar je u tegen zegt. Ze noemen zichzelf ook wel de huiskamer voor jouw ultieme kaas cravings. En niks was minder waar. Nog een aanrader is de fonduetosti met huisgemaakte kimchi of boeren beenham voor tijdens de lunch! Bon appétit. Ook een locatie in het Westerpark tegenwoordig.

 

Smelt

De Pizza's van La Perla + La Fiorita (jordaan)

De Pizza's van La Perla + La Fiorita (jordaan)

Waar La Perla al aan twee kanten van de straat zit, kocht de eigenaar van de pizzeria-plus ook het naastgelegen pand van het ‘hoofdrestaurant’ waar maar liefst 33 jaar lang Burger’s Patio huisde. Die is niet meer, al even niet. Niets was er lang, maar toen kwam er  (Team La Perla blijft bij zijn leest) een nieuwe Italiaan: La Fiorita Amsterdam. We staan er graag in de rij voor een meeneem pizza van La Perla en schuiven nog liever aan bij het nieuwe La Fiorita. Hoe wat waar en vooral waarom lees je hier: La Fiorita Amsterdam.

 

Meer Italiaans in Amsterdam? We got you.

Zoldering (Utrechtsestraat) + Café De Klepel (Jordaan)

Zoldering (Utrechtsestraat) + Café De Klepel (Jordaan)

Als iemand vraagt wat het favoriete restaurant is in Amsterdam, dan noemen we steevast De Klepel in de Jordaan. Klein, bruin, gezellig en steengoed. Simpelweg nog nooit een slechte ervaring gehad in het bruine café op de hoek van de Prinsenstraat midden in de Jordaan. Een van de redenen is chef Job, jarenlang de man van De Klepel (voorheen Librije). En toen opende Job samen met vrienden en oud-collega’s Wout, Tomas en Joost, een zaak die ze zelf nog misten in Amsterdam: Zoldering Amsterdam. Een toegankelijke bistro waar je kunt eten en drinken wat je wilt zonder uitgebreid gangenmenu en met een wijnkaart om je kurkentrekker bij af te likken. Job zijn woorden in zijn De Klepel afscheidsmail. Zoldering huist aan de Utrechtsestraat en serveert ongekunsteld briljant lekker eten. We aten er onder andere een ultieme steak tartare, perfecte oesters en een goddelijke octopus met mais, mierikswortel en gerookte kaas en een origineel gerecht met rabarber karnemelk-ijs, roze peper en dragon. Een aanwinst voor de stad, en dat is een understatement. 

zoldering.nl

Café Schiller

Café Schiller

Als we het over een gouwe ouwe hebben, dan mag Schiller uiteraard niet ontbreken: al meer dan een eeuw op het Rembrandtplein (waar je sowieso weer eens naar toe moet). Het riekt er nog naar de kunstenaars en artiesten van toen. Top tip ook voor een lunch met steak tartaar.

 

Café Schiller

Nazka

Nazka

First things first: voorop staat dat we vinden dat de Peruaanse keuken meer aandacht verdient (hallo, het land verbouwt meer dan 4000 soorten aardappels, hulde). Het is een soort ondergeschoven kindje (keukentje) en dat is écht zó zónde. De veelzijdige Peruaanse keuken staat in Zuid-Amerika al bekend als fantastisch en verrassend. Maar daar hebben we hier in Nederland vooralsnog niet veel aan. Met de komst van steeds meer Peruaanse restaurants zien we gelukkig wel verandering, zo ook met de komst van NAZKA.

De gerechten zijn verfijnd en hebben een creatieve twist. En toen waren we er nog niet. Wat dacht je? De kaart toont namelijk ook Chinese en Japanse invloeden, die zijn er ook in Peru…

NAZKA

"

Toch meer trek in een drankje? Kijk dan eens naar de fijnste wijnbars van Amsterdam die we hebben verzameld.

"

Amsterdam-West

Amsterdam-West

Door naar het westen van het centrum van Amsterdam, en we zijn in (hoe kan het ook anders) Amsterdam-West. Met het Westerpark als achtertuin van de buurt is er gegarandeerd genoeg te beleven, vandaar dat ook West een eigen lijstje kreeg met de beste restaurants van de buurt. Een aantal van die plekken waar je graag wilt wezen zijn de volgende:

Restaurant De School

Restaurant De School

Toegegeven, onze ervaring was niet altijd opperbest maar we besloten toch dat De School weer back on the list moest, omdat het de laatste tijd wél weer consequent opperbest was. Dus dan laten we een tijdelijke steek gewoon lekker links liggen. Bovendien vinden we dat er ook best wel weer een shout out mag naar het one stop shop concept dat De School is, met dank aan Café de School, het restaurant, de gym, de club én alle losse feesten en partijen die er georganiseerd worden.

 

Restaurant De School

Restaurant Adam

Restaurant Adam

Verscholen op de gezellige Overtoom vind je restaurant Adam. Een Amsterdamse hidden gem waarbij uniek zijn in elke smaakcombinatie dé drijvende kracht is. Vanuit de open keuken maakt chef en eigenaar Arne Russchen samen met chef Arjan Steendam gebruik van de best of the best ingredients en een flinke dosis creativiteit om jou van je stoel af te blazen. Alles op je bord moet vol van smaak zijn om je zintuigen wakker te schudden en ja: dat is het ook. Van worteltartaar, popcorn polenta, aardbeien sofrito tot een kalfsribeye die smelt op je tong. Een schilderij op je bord is het, bijna zonde om op te eten. Bijna.

Restaurant Adam

Café Binnenvisser

Café Binnenvisser

Café Binnenvisser aan de Bilderdijkstaat in Amsterdam-West blijft voor altijd een gouwe ouwe. Een fijn plekje met een relaxte vibe. Zo kom je geen opgedirkte mensen tegen, maar juist die mensen die passie hebben voor lekker eten en drinken,

Het cafe-restaurant waar het altijd goed en gezellig, staat al in de lievelingslijst sinds 2018. Een piepklein maar meer dan fijn menu. Walk in only.

 

Meer over Café Binnenvisser lees je hier.

 

 

Café-Restaurant Amsterdam

Café-Restaurant Amsterdam

Een gouwe ouwe met een heel groot menu, dat is Café-Restaurant Amsterdam. Nu is zo’n groot menu niet altijd een goed teken, maar we hebben hier nog nooit iets besteld wat níet lekker was. Het restaurant bevindt zich in het voormalige Machinepompgebouw vlakbij het Westerpark. Het is hier dus erg groot en hoog en er hangt een industriële Franse sfeer. Chic én gezellig. Een fijne plek om overdag koffie te drinken en te lunchen of om ‘s avonds te tafelen met vrienden.

Café-Restaurant Amsterdam

Gertrude (Oud-West)

Gertrude (Oud-West)

Seizoensgebonden koken is altijd fijn, weten ze ook bij Gertrude in Oud-West (niet echt Amsterdam-West dus). Je treft er een heerlijk en ongedwongen setting die we vroeger ‘huiskamerrestaurant’ zouden hebben genoemd. De looks zijn oldskool, een beetje Frans én een beetje Amsterdams. De sfeer is van dat gemoedelijke én een beetje hip (maar niet té), de ontvangst is allerhartelijkst. Seizoensgroenten en verantwoorde vis en vleessoorten staan centraal. Je bordje mag je delen, dat kan namelijk prima, maar het hoeft niet. En op de wijnlijst zijn ze trots bij Gertrude Amsterdam.

 

Gertrude

"

On a budget? Dit zijn de relatief goedkope restaurants in Amsterdam die ook nog hartstikke leuk zijn.

"

Amsterdam-Zuid

Amsterdam-Zuid

En ook in Amsterdam-Zuid barst het van de goede restaurants. Voor een groot deel in de Pijp. Op iedere straathoek en om de zoveel meter weer een nieuwe eetgelegenheid. In dit lijstje de crème de la crème van die hippe buurt in stadsdeel Zuid.

Een korte samenvatting van het lijstje hierboven, vind je weer hieronder:

Sjefietshe (de Pijp)

Sjefietshe (de Pijp)

We kunnen hier nogal wat redenen opsommen waarom het kleine, rete-sympathieke bar-restaurant Sjefietshe onze lievelings is. Vanwege de immer gezellige eigenaar onder andere, vanwege het al even gezellige bruine café dat de zaak is en omdat Sjefietshe de meeste en leukste goede ideeën had toen veel restaurants bij de pakken neer zaten (lockdown).

Maar de belangrijkste reden? Het is bij Sjefietshe gewoon echt waanzinnig goed en lekker! Maar echt. Het personeel kent zijn pappenheimers en zelfs wie niet (echt) van ceviche houdt, likt hier zijn bordje leeg. Altijd vol, en terecht, dus reserveer tijdig. De andere optie is het kleine broertje Sjefietshe al Paso, onder andere voor afhaal.

 

Sjefietshe

EETCAFÉ SCHOTSHEUVEL

EETCAFÉ SCHOTSHEUVEL

De mannen van het befaamde Wijmpje Beukers in De Pijp hebben niet stilgezeten. Integendeel zelfs! Er ontstond een top plek, en dat bij het Museumkwartier op de Banstraat. De naam vraag je? Eetcafé Schotsheuvel! Een tweede plek waar je terecht kunt voor culinaire gerechten zonder poespas met een glas goede wijn in een Franse bistro stijl. Leuk!

 

Eetcafé Schotsheuvel

Auberge Jean & Marie Amsterdam (de Pijp)

Auberge Jean & Marie Amsterdam (de Pijp)

Je zou denken dat brasserie-restaurant Auberge Jean & Marie Amsterdam in de Pijp er al járen zit, maar dat is niet zo; het restaurant opende halverwege 2016 maar is van een gevestigde orde waar je U tegen zegt. Het niveau van het Franse menu is immer hoog en de vriendelijke service steevast top.

 

Auberge Jean & Marie Amsterdam

WIJMPJE BEUKERS (de Pijp) + The Lobby (2 locaties)

WIJMPJE BEUKERS (de Pijp) + The Lobby (2 locaties)

Om de hoek van een van de gezelligste horecapleinen van Amsterdam, het Van Der Helstplein, nét buiten de gebade paden (waar ook o.a. Sir Humus en Renato’s Osteria zitten), daar om het hoekje huist het nieuwe Eetcafé Wijmpje Beukers. En dat eetcafé in de immer gezellige Amsterdamse Pijp is inmiddels een niet te missen nieuwe klassieker. Zo een voor elke dag van de week, mits ze open zijn. Fancy mag, spijkerbroekkie en gympen mag ook.

Hetzelfde geldt voor de twee locaties van The Lobby, onderdeel van de Hotel V Amsterdam groep. Die groep heeft 3 hotellocaties waarvan er twee een The Lobby restaurant hebben. Eentje hartje stad aan de Nes en de andere in Oost, aan de Fitzaustraat (vlakbij het Amstelstation). Beide grote zaken waar we vooral graag overdag aanschuiven: perfect voor een (zakelijke en toch ook leuke) meeting en de flammkuchen zijn om te smullen. Reserveren valt aan te raden want hoewel beide zaken groot zijn, is het er ook altijd druk.

 

Eetcafé Wijmpje Beukers + The Lobby

101 Gowrie Amsterdam

101 Gowrie Amsterdam

De jonge Australische chef Alex Haupt van 101 Gowrie doet het allemaal nét even anders met zijn gerechten gebaseerd op onze eigen Nederlandse cuisine. Heen ga je naar het restaurant voor een drie uur durende ervaring. Laat die tijd je vooral niet afschrikken: de sfeer is relaxed, ongedwongen en informeel.

 

101 Gowrie Amsterdam

Arles

Arles

Arles? Arles? Waar ken je dat ook alweer van? Van die plaats in Frankrijk. Ahja. Van het bekende Place du Forum met al zijn bars en restaurants, ooit zo karakteristiek geschilderd door ene V. van Gogh. Die plaats in het zuiden van Frankrijk bekend om de zon, de kunst, het eten en de wekelijkste grote markt. En de Camargue, een gebied tussen de zee en het platteland rond Arles – vol vogels, stieren, rivierkreeften en wilde rijst. Juist. Precies dat allemaal deed de drie mannen van de néo-bistro in De Pijp besluiten om Arles naar Amsterdam te halen. En dat lukte wonderwel. Net zo onopvallend als Arles is, zo fijn en heerlijk is het er.

 

Arles

Wils

Wils

Stel hè, je wil echt goed uit eten maar niet in een stijf restaurant, en het liefst nog betaalbaar ook. Waar ga je dan heen in Amsterdam? We raden je restaurant Wils, de liefde van topchef Joris Bijdendijk, aan. Joris en zijn team koken in een open keuken op houtvuur. Dat open vuur brengt kleine gerechtjes met verrassende samenstellingen en bijzondere smaken. En een sfeervolle vibe met uitzicht over Amsterdam-Zuid.

 

Wils

Café Remouillage

Café Remouillage

Café Remouillage zit in de Rivierenbuurt, all the way in Amsterdam-Zuid, op de hoek van de Vechtstraat en de Trompenburgstraat. De jonge chef Jonathan Sparber opende er stilletjes zijn deuren. Heel stilletjes; aan roeptoeteren doet Café Remouillage Amsterdam niet. Dus doen wij dat voor hem aangezien het restaurant een hele, hele goeie is. Een van de beste zelfs. Begin je avond relaxed met good food & wine. Aan koffie of sterke drank doet de zaak niet, en ook niet aan reserveringen. Dat houdt de drempel lekker laag en de pit erin. En wie er wat van vindt, die mag het zeggen, want daar wordt Café Remouillage alleen maar beter van. Tot snel!

 

Café Remouillage

 

Yamazato (Hotel Okura)

Yamazato (Hotel Okura)

Zeg je Hotel Okura, dan zeg je heerlijk Japans eten bij Yamazato. Yamazato mag al jaren een Michelin ster (al sinds 2002!) dragen. Verbaast ons natuurlijk niet. Zo’n adres waar je meteen weet waarom ze een ster hebben: het vriendelijke personeel lijkt te weten wie je bent en je jas wordt zo zacht uitgetrokken en weggehangen dat je pas 5 minuten later in de gaten hebt dat-ie weg is.

Aan tafel van begin tot eind perfectie. Hier worden meer dan vijftig specialiteiten uit de traditionele kaiseki ryori keuken bereid. Dat is een groot verschil met de moderne Japanse keuken hoor, want de stijl hier is minimalistisch met de focus op seizoensgebonden.

 

Yamazato

Vanderveen

Vanderveen

We blijven nog even in Zuid hangen, want Vanderveen mogen we niet overslaan. Zoals ze het zelf zo mooi zeggen zoeken ze hier de grens op tussen funk en verfijning. Zoals wij zeggen: qua eten lukt dat aardig. Vooral de sfeer vinden we fijn, net zoals de bediening en de verfijnde smaken. Een heuse aanrader is het tasting menu met wine pairing. Wel op je gemak hoor, voor een snelle hap moet je hier niet wezen.

 

Vanderveen

"

Kids mee? Bij deze restaurants in de stad is het leuk voor de kinders en ouders.

"

AMSTERDAM-NOORD

AMSTERDAM-NOORD

Lekker met het pontje en net even een andere scenery: Noord doet het nét wat anders dan het centrum en andere wijken. En hetzelfde geldt voor de horeca dat daar huist, alles (bijna alles) lekker relaxed. Noord verdiende een eigen Barts Boekje lijst met restaurants, maar een kleine selectie niet te missen restaurants zetten we hier voor je op een rijtje:

Bacalar

Bacalar

Waren we al helemaal smitten op Coba Taqueria (ook in Noord uiteraard), opende ‘aan de andere kant’ van Noord, en aan de andere kant van de Van der Pekbuurt, Taqueria Bacalar. De magie van Coba ging mee.

De vibe is lekker ruig en donker, de taco’s zijn wat je noemt to die for. Klassiekers zoals tacos al pastor gone superduperwell, net als de tacos cochinita. Ach, eigenlijk kunnen we er heel erg kort over zijn: onze Mexicaanse tafelgenoot zei er dit over: “dit was de eerste keer dat ik écht goed Mexicaans gegeten heb buiten Mexico dat ook daadwerkelijk Mexicaans smaakte.’

lees meer

Lazuur

Lazuur

Het Purmerplein in Amsterdam-Noord, dat is wat je zegt nou niet echt een bekende plek. Niet voor Amsterdammers, al helemaal niet voor (dag)gasten. Je moet dus én lef hebben én van goede huize komen om hier een zaak te openen. Een omfietsrestaurant zoals we dat graag zouden noemen. En omfietsen doen we door, nu we weten dat daar, aan het Purmerplein in Amsterdam-Noord, de eigenaren van Lastage* en de souschef van Kaagman & Kortekaas (beide jevanhet) restaurant Lazuur openden. Dat zit zo: de eigenaren van Lastage en de souschef van restaurant Kaagman & Kortekaas wilden samen best wel een nieuw stap wagen, restaurant-wise. Sommelier van Lastage erbij en een succesverhaal heb je. Op een mooie zomerdag zit je trouwens sowieso fantastisch op het mooie Purmerplein.

CAFÉ MODERN

CAFÉ MODERN

Laten we vooral ook meteen even deze ‘gouwe ouwe’ aanstippen: Café Modern. Pont over, straat door en je bent er. Gouwe ouwe, ja, want Café Modern Amsterdam-Noord zit er al even – en dat is helemaal goed. Meer dan goed. Tegenwoordig bakt de Franse Florence er overdag haar verrukkelijke zuurdesembrood (de geur alleen al!) en de rest van de openingsuren (in de avond vooral) schuif je in het restaurant steevast aan voor een van de beste maaltijden van Amsterdam (Noord). Plekje naar ons hart.

Café Modern

Pompet Amsterdam

Pompet Amsterdam

Niet complex, dat is ook eens fijn. Pompet is de eerste plek waar we heen gingen toen de lockdown los was en de horeca open mocht. In het Noorderpark zit dit cadeautje van een parkpaviljoen waar het eten gewoon heel goed is en waar het immer gezellig is!

Een stukje Frankrijk in Amsterdam en je komt er niet alleen voor de leuke Franse kaart maar ook voor de jeu-de-boules-baan en, voor wie een kleintje heeft, ravotten in de zandbak naast de kiosk. De kaart is klein en op en top Frans. 

Pompet

Cornerstore

Cornerstore

De mannen van Binnenvisser – een favoriet – openden samen met Michael Coehorst en Max en Ward van o.a. de Klaproos een vernieuwende plek met muziek in Amsterdam-Noord. En dat is meteen een van de beste openingen van 2021 geweest. Bij Cornerstore eet je Aziatisch geïnspireerde gerechten, drink je de beste natuurwijnen en luister je naar vinyl. Vooral veel groenten en soms wat vis en vlees. In pittig, fris, veel umami, olie, soya en fermentatie. De gerechten zijn om te delen maar ze lekker voor jezelf bestellen kan natuurlijk ook. lees meer

Europizza

Europizza

Vooropgesteld: laat je door die naam – Europizza – écht, maar dan ook ECHT niet foppen. Europizza, aan het Gedempt Hamerkanaal, is namelijk alles behalve your ordinary pizza place. Zeker zijn er ook pizza’s, van het meer dan uitstekende soort zelfs, maar schuif je aan in het industriële restaurant, dan staan er prompt bijzonder smakelijke en originele voorgerechten voor je neus. Antipasti, primi en dolci maar dan wel met alleen maar dingen uit de buurt. En: steengoed dus. Tuurlijk zijn de zuurdesem pizza’s waar de zaak bekend mee werd nog altijd niet missen: ooit een noodgreep tijdens de corona lockdown, gebakken in een steenoven in Zaandam, razendsnel ingevroren en vervolgens verkocht in hippe winkels in Amsterdam – een succes. Al zijn we nóg blijer met Europizza in Noord want die is here to stay.

Europizza

Amsterdam Oost

Amsterdam Oost

Een apart lijstje voor deze windrichting, check! Dit is het beste van Amsterdam-Oost. Maar we sommen ook een aantal parels van restaurants voor je op in deze lijst. Alsjeblieft.

Enoteca PepeNero

Enoteca PepeNero

We schoven onlangs weer eens aan bij Restaurant Enoteca PepeNero in het mooie Amsterdam-Oost. Man wat lekker daar. Boek heel ver vooruit, want altijd druk en volgeboekt. Maar heel, heel soms heb je geluk en is er nog een tafeltje last minute vrij.

Het is een onopvallend zaakje, maar vergis je niet. De Antipasto is een must (laat je verrassen) en hoewel de kans bestaat dat je daarna al bijna voldaan bent, mag je klassiekers eigenlijk ook niet missen.

 

Enoteca PepeNero

Watergang Amsterdam (oost)

Watergang Amsterdam (oost)

De eigenaren van favoriet Centra – want zo gaat dat: wat goed is, wordt godzijdank vaak vermenigvuldigd en als het goed is gebeurt dat net even anders dan de eerste keer – opende in een smal, onopvallend pandje restaurant Watergang. Watergang werkt met menu’s (van 3 tot 5), een topplan voor een uitgebreide avond uiteten. Wijnarrangement erbij en achterover gaan hangen. Tenminste, dat zouden wij maar wat graag weer doen. Voorbij komen ietwat ingewikkeld klinkende zaken als wortel met vadouvan, kokos-limoen en gefrituurde garnalenkopjes of gepekelde zalm met groene gazpacho en rozenvinaigrette. Wat allerminst ingewikkeld maar perfect gebalanceerd smaakt. Hulde. Dat laatste, die hulde, geldt ook voor de akoestiek, het personeel en de gezelligheid.

 

Watergang Amsterdam 

 

Foto door: @lucasmarcusschilder

THÚSKOMME, AMSTERDAM-OOST

THÚSKOMME, AMSTERDAM-OOST

Als we in Amsterdam-Oost zijn brengen we graag een bezoek aan de Friese jongens van Thúskomme. In de Batjanstraat: de lekkerste happen met ingrediënten van eigen bodem. Jules, Joost en Jurjen van Thúskomme maken al dat lekkers met Nederlandse producten en steringrediënten uit Friesland, zoals de biertjes van Grutte Pier, suikerbrood en verschillende kazen. En daar zijn ze – terecht – fier op. Lekker eten, relaxed zitten. Gaan.

Thúskomme

Stadsbakkerij As + restaurant VRR Amsterdam

Stadsbakkerij As + restaurant VRR Amsterdam

Saai man, die Zeeburgereiland-hoek daar… Mis! Want hier schuif je dus wél aan bij een van onze nieuwe stadse favorieten: restaurant VRR Amsterdam. Deze grote zaak kwam in de oude scheepsloods waar voorheen Rosa & Rita zat. Ah! Daar! Juist.

En bij Restaurant VRR willen we zijn. Vanwege die ruige locatie (waar je bovendien lekker parkeren kunt maar waar je ook met de fiets vanuit de binnenstad zó staat – win-win), vanwege het buurten met Stadsbakkerij As (in hetzelfde pand) en vanwege de steengoede gerechten op basis van niets dan Nederlandse ingrediënten.

Mocht je nog niet overtuigd zijn, weet dan dat het ‘buurten met’ stadsbakkerij As geen toeval is: Restaurant VRR komt uit de koker van de oprichter van restaurant As (aha, topper-alert) en is familie van Hotel de Goudfazant (high score). En hadden we al gezegd dat er een heel, heel erg fijn terras is?

 

Restaurant VRR Amsterdam

Cafe Cliche

Cafe Cliche

Café Cliché is allerminst cliché. Al snappen we de naamkeuze wel: even geen poespas voor de chef die bekend werd door zijn kookkunsten bij Librije’s Zusje (**), het sterrenrestaurant dat in het Amsterdamse Waldorf Astoria zat (zat ja, zie hier onder). Even geen opgepoetst gedoe, geen gesteven tafelkleden en even geen regeltjes. Bij Café Cliché is het tijd voor je en jij, een pikketanesie en klassiekers op je bord, Schutte-stijl (net even anders en mega lekker). Liefde. Niet alleen vanwege het eten maar om alles: bij Café Cliché krijg je namelijk een menu voor je neus dat op de lachspieren werkt. De kaart zelf komt in een map met plastic instekers. Daarin afbeeldingen van de gerechten, een eeuwenoude efficiënte manier om te laten zien wat voor lekkers je in huis hebt, dus waarom ook niet.

 

Café Cliche

 

Coulisse

Coulisse

Het NewWerktheater in Amsterdam-Oost was een tijdlang een fijne plek voor wie zijn laptop open wilde slaan naast zijn kop koffie. Grootste pluspunt? De looks. Dat zagen ook chef Tim van der Molen, die zijn ervaring opdeed bij Vuurtoreneiland en onlangs teruggekeerde uit Kopenhagen waar hij bij restaurant Noma werkte, en maître Simon Witmaar die op zijn beurt het vak leerde bij Sergio Herman in Oud Sluis. Samen vormen ze Amsterdams jongste troef als het aankomt op fine dining. Op de kaart van Coulisse staan veel lokale producten zoals seizoensgroenten en Noordzeevis, schaal- en schelpdieren. De vinaigrettes, sauzen en bouillons maken dat de gerechten om over naar huis te schrijven worden. Wijnen, huisgemaakte kombucha’s en sappen vormen de uitgebalanceerde hekkensluiters.

 

Coulisse

 

De Kas

De Kas

Restaurant de Kas (hallo groene ster) in Amsterdam mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Dit restaurant serveert vooral groenten op basis van het plant to plate principe: ‘s ochtends geoogst en ‘s smiddags op je bord. Die snelheid, daar houden we van. Dat oogsten gebeurt voornamelijk in de eigen kas naast het restaurant en in de polder in de Beemster. Geen verrassing dat je hier dus seizoensgebonden gerechten eet.

Restaurant de Kas

Merkelbach

Merkelbach

Liever goed eten in een minder knappe tent dan andersom, toch? Niet helemaal waar: soms proeven we met de ogen. Zo ook bij Huize Frankendael, diep in Amsterdam-Oost. Een fantastische pand – waarschijnlijk een van de mooiste van de stad – waar niet zo lang geleden nog een familie huisde en waar nu een kok in de pannen van restaurant Merkelbach roert. Die kok stelde een frisse seizoensgebonden kaart samen met originele gerechten (jubel o jubel) en dito wijnen.

Merkelbach