Nederland, Rotterdam28 december 2023, door Michel + Renske

Restaurant Rotonde is dé lieveling van Rotterdam

Nederland, Rotterdam, 28 december 2023, door Michel + Renske

Restaurant Rotonde is dé lieveling van Rotterdam

Rotterdam bruist, daarvoor hebben we de leukste tips voor je op een rijtje. Deze parel, Restaurant Rotonde in Rotterdam, is zonder twijfel een van onze favoriete plekjes in 010. De charme van Restaurant Rotonde maakt het gemakkelijk om het met recht zo te noemen. Het zelfbenoemde 'progressieve restaurant' tikt alle boxjes voor het ultiem avondje uit à la Barts Boekje. Restaurant Rotonde is dé lievelings van Rotterdam.

Restaurant Rotonde

Restaurant Rotonde

Oké, eerst even snel over dat zelfbenoemd ‘progressief restaurant’, want dat schrikt je wellicht wat af, maar dat klinkt ingewikkelder dan het is. De mannen van Rotonde (Roy, Birk en Jord) houden zich flink bezig met de voedselvraagstukken van deze tijd en zijn nieuwsgierig naar antwoorden. Daar zijn zij dagelijks mee bezig en ontzettend transparant over (check vooral hun website en nieuwsbrief). Met de zoektocht naar vooruitgang (progressie dus) vallen ze jou als gast totaal niet lastig, maar die zorgvuldigheid aan keuzes voor o.a. ingrediënten en leveranciers levert jou wel één van je lekkerste maaltijden sinds tijden op.

Tikt alle boxjes

Tikt alle boxjes

Eén van de favorieten word je niet zomaar bij Barts Boekje. Daarvoor moet je echt alle boxjes kunnen aftikken en dat doet Restaurant Rotonde met gemak. Waar te beginnen? Misschien al wel bij de aan- en binnenkomst: het logo vinden we helemaal te gek (kom maar door met die merch!), de neon letters aan het raam zijn precies zo gemaakt dat het tof is en niet te cliché en we werden perfect welkom geheten door de vriendelijke dame in de bediening, die ons overigens de hele avond perfect heeft verzorgd.

Gelijk voelden we ons hier ook thuis: warm en mooi interieur, lekkere achtergrondmuziek die telkens door de bediening via de platenspeler in de gaten werd gehouden, leuke boeken en tijdschriften in de buurt om doorheen te bladeren en de geur van het open vuur laat je gelijk de menukaart willen openslaan om te kijken wat ze daarop gaan bereiden.

Bestellen en smullen maar

Bestellen en smullen maar

Dan is het dus tijd om de menukaart open te slaan en het beste wat we je kunnen aanraden is: kies gewoon alles. Met zijn tweeën wellicht iets teveel van het goede, maar, geloof ons, je krijgt het helemaal op.

De kaart bestaat uit kleinere gerechten die je goed kunt delen en de keuken zorgt ervoor dat het stapsgewijs en goed bij elkaar passend aan tafel komt. Nog voordat je eerste gerecht op tafel staat krijg je brood, uiteraard kakel vers, op tafel met een ‘uienolie’ (dit klinkt makkelijk, maar is echt mega lekker en doet je alle gezouten of gekarameliseerde opgeklopte botertjes van je laatste avonden uit vergeten).

Dan tijdens de gangen door kan je kiezen voor een glas of flesje (natuur)wijn, waarbij je je het beste kan laten leiden door (alweer, de kundige) bediening.

Mocht je na het delen van alle gerechtjes nog een gaatje hebben voor het dessert; als de soes op de kaart staat, dan is dat wat je MOET kiezen. Misschien zelfs wel je eigen soes per persoon.

We kunnen je er nog heel veel over vertellen, maar dit is het restaurant dat je op dit moment moet hebben in Rotterdam.

Ohja, bijna vergeten

Ohja, bijna vergeten

Restaurant Rotonde serveert alleen groenten. Dat waren we bijna vergeten, omdat ze het (echt waar!) voor elkaar krijgen dat je je stukje vis of vlees (mocht je dat toch echt nog wel willen) niet zal missen. Wij zouden zeggen: laat hen je zelf overtuigen!