9 maart 2020, door Imara Milatz

De hotspots van Groningen wilde je weten? Die hebben we hoor, en hoe

9 maart 2020, door Imara Milatz

De hotspots van Groningen wilde je weten? Die hebben we hoor, en hoe

Het blijft, in onze optiek, de allerbeste provincie-slogan die ooit verzonnen werd: er gaat niks boven Groningen. Geen speld tussen te krijgen. En het moet gezegd: iedere keer als we er zijn, ontdekken we weer wat leuk in de studentenstad. Moet gezegd: die studentenkroegen geloven we nu echt wel, die laten we links liggen, maar er is echt nog zoveel meer de moeite waard. Dit is een handvol aan hotspots in Groningen. Klaar met lezen? Op naar Groningen, want daar gaat dus niks boven.

Coffee Break

Coffee Break

Dit is nog een beetje een nieuwert in town. De relaxte sfeer, veel licht, bamboe en neutrale tinten doen een beetje denken aan het Amsterdamse Coffee and Coconuts. Inclusief meerdere verdiepingen (herkenpunten, nietwaar?).

Bij Coffee Break vraag je niet om havermelk in je koffie maar krijg je het, als een soort voorbode. Een beetje omgekeerde wereld want extra betalen doe je dus voor koemelk. Vinden we mooi. Daarnaast zijn ze bij dit stekkie die hard flexi-tariers. Een chique woord voor bijna geen vlees eten, you know the grill (flauw, zo zijn we).

Coffee Break 

De Groene Stoel

De Groene Stoel

Dit is een plek waar je zorgeloos neer kunt ploffen op, je raad het al, een groene stoel. Een van de bijzondere plekken die ons land rijk is. Niet omdat het interieur zo boven de rest uitspringt of dat ze de allerlekkerste gerechten serveren. Vooral het verhaal wat ze bij de Groene Stoel vertellen is er een waarvoor je erheen wilt. Naast dat alles lokaal en zoveel mogelijk ecologisch wordt bereidt, gebeurt er daar nog iets in de keuken. En dat heeft alles te maken met de naam van het restaurant. Groen (de kleur) van Groningen én dus ook voor nieuwe Groningers. De Groene stoel is een soort warme thuishaven voor mensen die hun eigen vertrouwde plekje achter hebben moeten laten. Iedereen bij De Groene Stoel doet er alles aan om hulp te geven. En als bezoeker doe je daar dus ook aan mee.

De Groene Stoel

Cappuvino

Cappuvino

Zin in cappuccino, je krijgt Cappuvino. Waarom het zo heet? God mag het weten, is het gebrek aan inspiratie? Dat niet, want het  gehele cafe ziet er spik en span uit. Van de goude/messing opdruk in de vloer tot aan de gelikte bar. En ook het werkend personeel kan er zeker mee door.

Cappuvino

Café Pronk

Café Pronk

Zo een goude oude die enig Groninger wel kent: Pronk. Het restaurant bevindt zich in een prachtig oud pand midden op de Vismarkt. Je voelt de historie samen met een prima modern interieur. Ter illustratie; een onwijs mooie monumentale trap tegenover een gloednieuwe strak in het pak meubilair. Hier zit je fijn. Net zoals op de overdekte binnenplaats, waar je het hele jaar rond all day long neer kunt strijken.

Pronk

Bakkerij Blanche

Bakkerij Blanche

Anders dan anders en een beetje eigenwijs. Bakkerij Blanche is zowel een bakkerij als ontbijt, lunch en borrel plek. Over veelzijdigheid gesproken is alles ook nog  eens in een fijn tegeltje, knap likje verf en ander moois gestoken. Wel een tip, als je niet voor de bakker komt (woordgrap), loop dan helemaal naar achter want daar zit écht de lunchroom. Wij liepen de eerste keer ook voorbij.

(PS, je kunt ook blijven slapen. Niet in de bakkerij, maar aan de overkant bij Hotel Miss Blanche).

Bakkerij Blanche

Pernikkel

Pernikkel

Groningen is in het bezit van een Vlaams restaurant. Pernikkel is de naam en betekent “een onweerstaanbare drang naar…” Het kan niet als een verrassing komen dat wij het invullen met “eten”. Deze drang wordt bij pernikkel vervuld met hun duurzame en lokale specialiteiten. Denk seizoensgroenten en vooral heel gezond voedsel want dat vinden ze hier belangrijk. Je kunt er all day long kiezen uit een kleine (maar fijne) menukaart. Dus lekker pernikkelen maar.

Pernikkel

Mr. Mofongo

Mr. Mofongo

Nu even goed opletten want up next is Mr. Mofongo. En dat is ons er een om te onthouden of zelfs op te schrijven. Vele kennen hem al maar hij is het noemen dubbel en dwars waard. Wát een bijzondere plek waar je heen MOET als je in Groningen bent. Vooral voor de cocktails want jeminee die zijn bijzonder. We willen er niet te veel over vertellen want dan is de beleving er

Ook Groningen heeft er één en ook in Groningen is ie de moeite waard. Veel led verlichting, roze en gele tinten en hippige types. Je kent het wel alles, met een creatief randje. Iets met robots, eigen distillerij, huisgemaakte likeuren en gin’s.

Mr. Mofongo

Common (The Student Hotel)

Common (The Student Hotel)

Ook Groningen heeft er één en ook in Groningen is ie de moeite waard. Veel led verlichting (op de goede manier), roze en gele tinten en hippige types. Je kent het wel alles, met een creatief randje.

Common huist in The Student Hotel, nog steeds een van de beste hotel-concepten van het land: gebouwd voor studenten die we op een luxe manier op kamers kunnen. De andere helft van het ‘hotel’ is gereserveerd voor reguliere gasten. Alles is lekker studentikoos, maar niet op de naar-schraal-bier-riekende-manier, maar op de coole manier. En de voordelige manier, door slim om te gaan met ruimtes, personeel en een eenvoudig maar lekker menu. Zeker niet alleen voor studenten een Groningse aanrader!

Common

Florentine

Florentine

FLO of Florentin in Groningen is weliswaar een jonkie maar wel een must om even binnen te poppen. Binnen bevind je je in de Israëlische wijk Florentin in Tel Aviv waaruit het restaurant haar inspiratie haalt. Boven je hoofd hangen, typisch Florentijnse, waslijnen mét schone was eraan. Ook de menukaart kent Israelische invloeden. Je eet er namelijk op de “Balagan” stijl. Even vertalen en dan komen we op een verwarrende situatie. Bij FLO ziet dat eruit als een tafel gevuld met Israelisch eten wat je gezellig samen op eet.

Florentine

Dot

Dot

Van verre zie je een grote witte bol tussen de oude Groningse gasfabrieken opduiken. Deze bol heet Dot en binnen bij Dot kun je lekker zitten en lekker eten. Buiten kun je er in de warmere maanden chillen op het geroemde stadsstrand. En als dat nog niet alles is, kun je er ook een filmpje of theatervoorstelling achteraan plakken in de prachtige Dome. Moet je zien om te begrijpen hoe mooi dit is.

Dot 

 

Bij Britta

Bij Britta

Van een spectaculaire Dot naar een spectaculaire gezellige Bij Britta. Dit taartenadres is vooral heel kneuterig en vrolijk ingericht met allerlei prullaria. En zo is de staf ook. Gezellig. Lief. Beetje kneuterig. Lekker. En een keer wat anders dan alles strak en modern. Een heerlijk huiskamersfeertje en een achtergrondmuziekje (ja, Bij Britta is zo’n adres dat om verkleinwoorden vraagt), is soms meer dan genoeg. De taarten spreken bovendien voor zich: belachelijk lekker. En ja, de Britta’s hebben ook vegan taart. Duh.

Bij Britta 

Feel Food Groningen

Feel Food Groningen

Dat willen we het liefst alles altijd, ons good voelen. Daarvoor hoef je niet per se hier te zijn hoor maar deze vrolijkert helpt er wel bij.

puur en écht eten, geen chemische toevoegingen, op alle wensen en allergieën wordt direct (en lief) ingespeeld en alles is gewoon lekker. Afijn, eten waar je blij van wordt, dat is het streven.

Feel Good 

FOOD Matterz

FOOD Matterz

Bij FOOD Matterz zeggen echt aandacht te schenken aan hun menu. Ze weten wat hun producten zo bijzonder maakt en vertellen dit maar al te graag in het lunchcafe. Lekker eerlijk en transparant. Geloven we allemaal wel.

FOOD Matterz