Weer eens wat anders: Afghaans eten bij Sarban in Utrecht

Nederland, Utrecht, 23 juni 2023, door Merche Ariza Gallego

Weer eens wat anders: Afghaans eten bij Sarban in Utrecht

Sushi, een portie bitterballen op het terras of een bord pasta bij de Spaghetteria; we kennen het onderhand wel. Niet dat het niet heel erg fijn of lekker kan zijn, maar soms wil je weer eens wat anders proberen. Uit je ‘food-comfort zone’ zullen we maar zeggen. We hebben nu een plek ontdekt in Utrecht waar je één keer heengaat, en daarna met zekerheid kan zeggen: I'll be back. Waar vraag je je af? Nou, bij het Afghaanse restaurant Sarban aan de Oude Gracht.

Familierestaurant Sarban

Familierestaurant Sarban

Wie, wat, waar en hoe? Sarban is een keten van familierestaurants opgericht door de familie Alizadah. Begonnen in Tilburg in 2010, gevolgd door de opening van het restaurant in Den Bosch, Utrecht was next en sinds april 2023 óók in Den Haag. In het centrum van Utrecht moet je een trapje af bij de Oude Gracht om een klein terrasje aan het water te vinden en een romantisch en gezellig restaurant in de werf.

Eten is de verbindende factoor bij de Afghanen. Zo is het diner de belangrijkste maaltijd van de dag en daar moet van genoten worden samen met familie en vrienden. Dat gevoel krijg je ook bij huiskamerrestaurant Sarban in Utrecht. Het voelt als een warm bad waarin de bediening en de chefs je een kijkje willen geven in de traditionele Afghaanse keuken. Die passie en liefde voor koken werkt aanstekelijk.

De Afghaanse keuken

De Afghaanse keuken

Grote kans dat je nog nooit Afghaans hebt gegeten. Voor ons was het bij Sarban in ieder geval de allereerste keer. Bij Sarban eet je sowieso een 3-gangenmenu (je hoort ons niet klagen), en het leuke is dat je kan gaan voor een verrassingsmenu, waar je zo’n 60-70% van de kaart voorgeschoteld krijgt. Je kan voor vegetarisch/veganistisch of ‘gewoon’ met vlees gaan, maar onze tip is om met je gezelschap van beide te proberen. Watertanden gegarandeerd.

Bij Sarban koken ze zoveel mogelijk met biologische producten en alles is vers gemaakt. Probeer de huisgemaakte vijgenlikeur, vijgenwhisky en Sarban koffie als je er dan toch bent. Eén ding is zeker: je komt hier geheid terug.

Sarban