Frankrijk29 augustus 2023, door Yfke Voorbij

Tips voor de avontuurlijke skigebieden in Savoie Mont Blanc: Les Sasies en Arêches-Beaufort

Frankrijk, 29 augustus 2023, door Yfke Voorbij

Tips voor de avontuurlijke skigebieden in Savoie Mont Blanc: Les Sasies en Arêches-Beaufort

Savoie, Savoie? De Savoie Mont Blanc! Dat Frankrijk tal aan mooie ski-gebieden heeft, wisten we allemaal al en deze plek in het westelijke gedeelte van de Franse Alpen is geen uitzondering. Brede pistes, lekker eten, mooi weer en het wintersportgevoel is aan. Eerder schreven we al over wintersportgebieden als Meribel, Oz-en-Oisans en La Plagne. Maar Les Saisies en Arêches-Beaufort ontbraken nog en voegen we daarom met liefde toe.

 

 

Les Saisies

Les Saisies

Les Saisies, een van de parels die de Savoie Mont Blanc te bieden heeft. Een knus gezellig dorpje, met 192 km aan pistes, kindvriendelijkheid hoog in het vaandel en met tal aan andere (non-ski) activiteiten zit je hier wel goed. Zo ski je vanaf Les Saisies – zonder dat je de skibus hoeft te nemen (houden we van) – zo naar de omringende gebieden. Meters maken dus.

En dat skiën best wel een beetje moe maakt en ook zeker hongerig, weten we als geen ander en ook daarvoor heeft Les Saisies genoeg te bieden met restaurants in zowel het dorp als op de piste. Een van de favorieten voor lunch is Les Chalet de Marmottes en voor diner Les Arcades, lekker Frans, simpel, maar oh zo lekker. Natuurlijk moet er ook geslapen worden en dat doen we bij Hotel Le Calgary. Verwacht geen mega luxe, maar wel een goed bed, heerlijk ontbijt en lekker dicht bij de skilift.

(non-ski) activiteiten

(non-ski) activiteiten

Dat je hier met skiën wel goed zit, dat is gebleken. Maar wist je dat Les Saisies ook tal aan (non-ski) activiteiten te bieden heeft? Zo is Les Saisies geliefd onder de langlaufers en kun je zelfs een echte biathlon afleggen. En dan hoor ik je denken: een biathlon? Dit is toch alleen voor de echte die-hards die meedoen aan de Olympische spelen? Zeker niet! De biathlon is toegankelijk voor iedereen. Met een combinatie van langlaufen en geweerschieten nemen professionele instructeurs je mee in deze unieke ervaring. Mega!

Maar is de biathlon nou net iets te veel van het goede, dan kun je ook gaan sneeuwschoenwandelen a.k.a. snowshoeing. Je klikt de sneeuwschoen zo aan je eigen schoen vast en voor je het weet sta je boven. En wil je nou helemaal tot rust komen? Boek er dan meteen een yoga sessie bij. Want dat snowshoeing helemaal hot en happening is in de wintersportgebieden, wisten we al wel een beetje, maar gecombineerd met yoga maakt deze ervaring nog unieker. Een tip van ons: boek een sessie bij Hélèn Durand Yoga en kom helemaal tot rust.

 

Arêches-Beaufort

Arêches-Beaufort

Van het bekende en drukkere Les Saisies naar het net iets kleinere en rustigere Arêches-Beaufort. Zoek je het liever wat rustiger op, maar moet het wel een beetje avontuurlijk blijven, dan is voor de echte avonturiers deze plek een walhalla om in de winter te bezoeken. Je kunt er namelijk van alles, en met van alles bedoelen we ook echt van alles. Van tourskiën, tot een bezoekje aan de lokale kaasboeren, het eten van de Franse Beaufort kaas (want ja, die komt hier vandaan), lekker eten tot slapen in een iglo. Ja, een ding is zeker: ook hier kom je de dagen wel door.

 

Van tourskiën moet je houden. Maar één ding weten we zeker: in deze prachtige omgeving wil iedereen het. Een combinatie van klimmen, skiën en genieten van een bijzondere omgeving. Zo een krijg je niet snel. Na een dagje tourskiën zit je wat ons betreft al lekker in de avonturier ‘modus’ en weten ze daar in Arêches-Beaufort wel raad mee. Even opletten! Je kunt namelijk in een echte iglo slapen. En nee, voordat je denkt een luxe iglo met douche, toilet en alles er op en eraan, dit is het niet. De iglo’s horen bij restaurant l’Alpage op de piste, waar je voor dat je de iglo in gaat lekker kunt dineren met een echte Franse tartiflette, waarna je vervolgens met zaklamp en kussen de kou trotseert om te slapen in een van de iglo’s. ‘s Ochtends wordt je met een beetje geluk wakker met een mooie zonsopkomst en staat het ontbijt klaar. Comfort en luxe? Nee. Experience? Ja! Je moet er dus van houden, maar een ervaring is het wel.

 

 

 

Is het slapen in een iglo niet helemaal je ding (begrijpen we), dan kun je ook gewoon een van de hotels of appartementen boeken in Arêches-Beaufort. En sla je het tourskiën liever ook even over? Dan zijn er natuurlijk nog genoeg andere dingen te doen. Om te beginnen natuurlijk eten, want daar houden we zo van. Zo kun je bij hotel en restaurant La Table de Joséphine een heerlijke kaasfondue eten.

Om dan nog even in deze cheesy mood te blijven, kun je natuurlijk voor de Beaufort kaas op geen betere plek zijn dan in Arêches-Beaufort zelf. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Beaufortain Cheesefactory, waar je precies ziet hoe de kazen gemaakt worden. Ook leuk is om langs te gaan bij een van de lokale farmers.