Griekenland18 april 2021, door Anne Abendroth

Onze favoriete schilderachtige plekken in Griekenland

Griekenland, 18 april 2021, door Anne Abendroth

Onze favoriete schilderachtige plekken in Griekenland

Menig vakantieganger bezoekt de beste stranden op ons geliefde Griekenland. We get it. Maar afgezien van de blauwe zee en witte stranden, zijn er eigenlijk overal op het eiland mooie plekjes te vinden. Witgekalkte dorpen die leiden naar kerken op heuvels met die klassiek blauwe koepels en een uitzicht waar je U tegen zegt. You just got to find them. Vandaar een lijstje met onze favoriete schilderachtige plekken in Griekenland. Graag gedaan.

Chora, Amorgos

Chora, Amorgos

Het eiland is een nog niet ontdekte parel en eerlijk, dat vinden wij niet zo erg. Een keer niet al die toeristen om je heen, maar gewoon omgeven worden door locals. Vinden we ook leuk. Enige minpuntje is dat dat er geen directe vlucht is naar het eiland en je dus gedwongen wordt om de veerboot te nemen. Maarja… Hartstikke leuk als je zin hebt in een avontuurlijk tochtje right? Chora is de hoofdstad van dit eiland. Je bent hier omgeven door witgekalkte huizen, leuke cafés met typisch Grieks eten en een doolhof van smalle straatjes. Enne…Ruïnes van een Venetiaans kasteel uit de 13e eeuw. Klinkt tof vinden we!

Meganisi, Lefkas

Meganisi, Lefkas

Meganisi: afgeleid van de Griekse woorden Mega (=groot) en Nisi (=eiland). Is Meganisi dan een groot eiland? Het antwoord is nee! Meganisi is een klein eilandje van maar 20 vierkante kilometer ten zuidoosten van Lefkas in de Ionische zee. Om je heen zie je vooral heel veel (groene) bergen en natuur. In de dorpen zijn leuke cafeetjes en de bekendste bezienswaardigheid is de op één na grootste grot in Griekenland (dat dan weer wel), de Papanikolis.

Sarakiniko, Milos

Sarakiniko, Milos

Op het eiland Milos vind je schitterende stranden, baaien, inhammen, grotten en kleurrijke dorpjes. Oke en… Ja en: Milos is er niet een van velen, dit is hét eiland waar het bekende beeld van Aphrodite (Venus) werd gevonden (als het je niks zegt; dat beeld staat nu in het Louvre in Parijs). Maar daarnaast is Milos ook bijzonder, het is namelijk een vulkanisch eiland. En zo heeft het ook speciale plekken, één daarvan is Sarakiniko. Sarakiniko lijkt op een soort ‘maanlandschap’ aan zee. De combinatie van witten rotsen, grote zeegrotten, blauwe zee en lucht maakt het plaatje compleet. Het zonlicht weerkaatst hier trouwens zo fel op de witte rotsen, dat een zonnebril aan te raden is.

Thimena, Fourni

Thimena, Fourni

Fourni ligt in de Egeïsche Zee en bestaat uit drie eilanden. In het oosten Agios Minas, in het midden Fourni en in het westen Thimena, samen hebben ze de naam van het grootste eiland gekregen. Als bijnaam heeft Fourni ‘Het eiland van de piraten’, want in de Middeleeuwen werden de eilandjes, omdat ze rijk zijn aan verborgen baaitjes en stranden, gebruikt door piraten. Tegenwoordig kan je er schitterende wandelingen maken. En dan met name in het stadje Thimena, een paar kilometer varen en je bent er. Super mooi en rustig, eentje die nog niet helemaal ontdekt is (en daarom juist nog leuker). Een must visit is het klooster op het heuvel tussen Thymena en Kiramidou. Het blauwe koepeldak van de verder witte kerk zie al van afstand liggen als je komt aanvaren. Maar be prepared/ good to know: als je wilt overnachten zul je onderdak moeten zoeken bij de 100 locals en her en der worden in de zomer kamers aangeboden.

 

Katapola, Amorgos

Katapola, Amorgos

Katapola is de belangrijkste haven van het eiland en is gebouwd rondom een zandstrand in het midden van de baai. Een heus pittoresk vissersdorpje in de Cycladen. Je vindt de Byzantijnse kerk tussen de prachtige witgekalkte dorpshuizen. Als je een wandelroute volgt vanuit het dorpje, vind je overblijfselen van de oude stad Minoa. Het uitzicht vanaf deze plek is niet normaal mooi!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Agni Bay, Corfu

Agni Bay, Corfu

Je vindt een van de mooiste baaien van Griekenland op het eiland Corfu. De kleine baai bestaat uit kiezelstenen en stukken zand. Er zijn drie kroegen die het hele zomerseizoen open zijn en een super mooi uitzicht hebben op de kust. Bij de Nikolas Taverna kun je terecht voor een lekkere kop Griekse koffie en mosselen – yum. De baai is verder vooral omgeven door veel groen.

Nimporio, Halki

Nimporio, Halki

Het eiland Halki is zo klein dat Nimporio het enige (haven)dorp is van het eiland. Nimporio is een van de weinige dorpen in Griekenland die regenboogkleurige huizen heeft langs de kust. Het ligt in de buurt van de oude hoofdstad Horio, waar nog steeds ruïnes uit de 15e eeuw te vinden zijn.

Agios Georgios, Iraklia

Agios Georgios, Iraklia

Het eiland Iraklia is nog zo’n klein eiland dat je snel over het hoofd ziet. De inwonerteller staat namelijk op 150 mensen, ha! En hierdoor mis je ook de haven en het grootste dorp van het eiland: Agios Georgios. Zonde vinden we. Want de meeste huizen van de inwoners kijken uit op de mooie Egeïsche zee en er is een handjevol leuke restaurants en bars aan de kust te vinden.

 

 

 

Panagia, Iraklia

Panagia, Iraklia

We blijven nog even hangen bij het kleine eiland Iraklia. En guess what? Het dorpje Panagia is nog kleiner dan Agios Georgios. Maar het dorp was vroeger wel de grootste nederzetting van Iraklia en was omringd door veel landbouwgrond. En sommige huizen hebben nog steeds hun traditionele bakovens op de binnenplaatsen, hoe leuk!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Kastellorizo

Kastellorizo

Het Kastellirozo eiland is een ietwat bekender eiland onder reizigers. Het ligt namelijk een paar kilometer voor de kust van Turkije. Boven de haven liggen treden die nogal kronkelen, maar wel een mooi uitzicht geven over de omgeving. Kastellirozo is het enige dorp van het eiland en is een heuze pastelgolf van huizen die uit de zee naar boven komen.

Klima, Milos

Klima, Milos

Klima is een klein vissersdorpje met de fotogenieke syrmata die je alleen op dit eiland vindt. Het zijn traditionele vissershuisjes langs de rand van het water. De kleurrijke deuren van de huisjes zijn als het ware in de rots gebouwde opslagplaatsen voor de boten. Je kunt zelf ervaren hoe het leven in dit dorpje eraan toe gaat door een huisje via airbnb te huren. Vinden we leuk.

Plaka, Milos

Plaka, Milos

Plaka is de hoofdstad van het picture perfect eiland Milos. De huizen zijn gebouwd in de typische stijl die we oh zo mooi vinden in Griekenland. Witgekalkte huizen met blauwe koepels en ramen. Het dorp ligt dichtbij de ruïnes van een Venetiaans kasteel dat vroeger de inwoners tegen de piraten beschermde. Verder vind je hier leuke cafés en kroegen.

Chora, Naxos

Chora, Naxos

Chora is de bruisende hoofdstand van het eiland Naxos. Hier is altijd wel wat te doen. De traditionele witte Cycladische huizen vind je ook hier weer terug. Oké, als je hiernaartoe gaat, moet je eigenlijk ook naar Portara gaan. We horen je al denken, wat is dat nou weer? Portara is een enorme deuropening naar de oude tempel van Apollo, die rond 522 Voor Christus werd gebouwd maar nooit is afgemaakt. En hier hoort natuurlijk ook een legende bij, maar daar kom je maar op een manier achter, ha!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Oia, Santorini

Oia, Santorini

Oké dit is en blijft toch wel de klassieker onder de bekende Griekse eilanden. Het dorp Oia dat langs de kliffen ligt, is zo ontzettend schattig. De witgekalkte huizen leiden naar kerken met blauwe daken en er zijn talloze geheime steegjes te ontdekken die je van de drukke straten brengen naar een spectaculair uitzicht op de zee. En die oh zo mooie zonsondergangen, ah mai!

Ano, Syros

Ano, Syros

Syros is ook een van die nog niet ontdekte parels in Griekenland. En het dorp Ano doet die reputatie eer aan, want het is hier zo heerlijk rustig vergeleken met het nabijgelegen Mykonos en Santorini. Het ligt op een rotsachtige heuvel gebouwd in de 18e eeuw en door de smalle paadjes kun je het dorp alleen maar lopend verkennen. We like.

Apollonia, Sifnos

Apollonia, Sifnos

Apollonia is de hoofdstad van het foodie-eiland Sifnos en bestaat eigenlijk uit meerdere kleine dorpen. Misschien kun je het verhaal achter de naam van de stad al raden. Het dorp heeft haar naam te danken aan de Griekse god Apollo die hier vroeger werd geëerd. Je vindt hier veel trappenhuisjes, smalle stegen en kerken met blauwe koepels. Veel huizen hebben een binnentuin die werkelijk waar pinterest proof is door de supermooie bloemen. Op daken en terrassen van de dorpjes vind je veel leuke restaurants en bars, maar de echte eye-catchers blijven de bijzondere kerken.

 

 

 

Kastro, Sifnos

Kastro, Sifnos

Nog zo’n dorp waar je alleen maar kunt wandelen, want auto’s zijn niet welkom. Toegegeven vinden we dat eigenlijk alleen maar fijn. Kastro ligt op een klif met uitzicht op het eiland Sifnos. Het dorp is omgeven door oude ruïnes van een oud kasteel en er is een leuke wandelroute langs de kust richting het dorp Chrysopigi. Als je hiernaartoe gaat, moet je ook naar de Kerk van de Zeven Martelaren gaan (het klinkt nogal heavy, we know), maar het pad ernaartoe is gewoon zo indrukwekkend. En als bonus voelt het ook nog eens alsof je je in de Mamma Mia film begeeft. Oh, here we go again!

De tekst gaat verder onder de afbeelding

Ermoupolis, Syros

Ermoupolis, Syros

Ermoupolis is de hoofdstad van de Cycladen en is net zoals Ano Syros door de Venetianen gebouwd, waardoor de stad een Italiaanse look heeft: pleinen, grote villa’s en oudroze gebouwen. Een stad met history. See for yourself!

Yialos, Symi

Yialos, Symi

De havenstad Yialos op het kleine eiland Symi bestaat vooral uit kleurrijke villa’s aan de kust op een heuvel. De hele plek is een nationaal monument met 500 treden die via de mooie kliffen naar het nabijgelegen dorp Chorio leiden. Very impressive!

Little Venice, Mykonos

Little Venice, Mykonos

Little Venice is een van de meest romantische plekken op het eiland Mykonos. Je vindt hier elegante oude huizen die aan de rand van de zee liggen, maar natuurlijk ook de klassieke witgekalkte huizen. De zonsondergangen hier zijn werkelijk waar spectaculair. Er zijn hier veel leuke winkels en restaurants aan het water en ze hebben hier ook Cycladische windmolens, hoe leuk!

Lees hier meer over Kreta.

Kids mee op vakantie? Lees meer.

Check de link voor onze favo adressen op Mykonos.