Griekenland4 maart 2023, door Barts Boekje

Hoppen in Griekenland: toevluchtsoorden zo mooi dat je er speciaal een (schier)eiland voor wil bezoeken

Griekenland, 4 maart 2023, door Barts Boekje

Hoppen in Griekenland: toevluchtsoorden zo mooi dat je er speciaal een (schier)eiland voor wil bezoeken

Zeggen wij '(eiland)hoppen in Griekenland', dan zeg jij al snel Samos, Kos, Kreta of Mykonos. Snappen we heus, want het zijn stuk voor stuk fijne eilandjes. Maar goed, wij van Bart gaan graag weg van de gebaande paden en kwamen warempel uit bij een aantal prachtigmooie toevluchtsoorden – zo mooi – dat je er speciaal voor naar een ander (schier)eiland dan Samos, Kos, Kreta of Mykonos wil. Reislust klaar? Boeken maar.

Breeze Boutique Hotel Milos

Breeze Boutique Hotel Milos

Milos is werkelijk waar een stukje paradijs. We love it. Al die mooie stranden, fotogenieke kliffen, verse seefood en meer. Maarja… Daar kom je maar op een manier achter, ha! Milos is eigenlijk de perfecte tussenstop als je wilt eiland hoppen door het mooie Griekenland. Er is een directe veerboot die vanuit Athene naar Milos gaat. En voor de zeezieken onder ons: de boot maakt een paar tussenstoppen, zodat je toch nog even voet aan wal kunt zetten. Milos heeft veel kliffen, catacomben (ondergrondse begraafplaatsen) en meer stukken history om te ontdekken! Slapen doe je hier bij het moderne en chique Breeze boutique hotel. Het prachtig witgekalkte hotel met blauwe accenten ligt op een heuvel dat uitkijkt op het pittoreske vissersdorpje Pollonia. Binnen tien minuten loop je naar het centrum van het dorp met veel leuke restaurants. Milos heeft veel kliffen, catacomben (ondergrondse begraafplaatsen) en meer stukken history om te ontdekken! Let’s go on an adventure!

Sani Resort, Halkidiki

Sani Resort, Halkidiki

Ja hoor, de Griekse vakantiedroom bestaat, en de naam is Sani. Sani Resort. En bínnen dat Griekse Sani Paradijs, zijn er vijf verschillende logeerkeuzes. Juist ja, daar wordt het ingewikkeld, althans, dat vonden wij. Wees gerust: zodra je er bent geweest, is het zo klaar als een klontje (en wil je nooit meer weg), dus voor iedereen die, net als wij, voor vertrek (en voor het boeken van de vakantie) een beetje confuus is over wat het goddelijke Sani allemaal te bieden heeft, wat tekst en uitleg. First of all: het Sani Resort vind je in Halkidiki, Griekenland. Dat is geen eiland maar Grieks vasteland. Een schier van het vasteland om precies te zijn. Of nouja: Halkidiki bestaat uit een stuk vasteland en twee van een clubje van drie schieren. Belangrijk om in elk geval te onthouden dat je op Thessaloniki vliegt.

Het Sani Resort telt vijf hotels (wat eigenlijk zelf ook resorts in het resort zijn): Sani Club, Sani Beach, Sani Dunes, Porto Sani en Sani Asterias. En dan heb je nog Sani Marina. Daar kun je niet verblijven, maar het is zeker wel een van de leukste onderdelen van het resort: het is de haven van Sani en die is net zo indrukwekkend als die van, zeg, St. Tropez.

Lees meer over het Sani Resort

Orloff Boutique Hotel op Hydra

Orloff Boutique Hotel op Hydra

Hydra, Hydra, Hydra. Ó Hydra. Noem Hydra gerust het Cinque Terre van de Griekse archipel, wat jeetje, wat is dit kleine eilandje (oppervlakte 64km2) fotogeniek. Wat zeg ik, fotogeniek? Pinterest perfect is een betere beschrijving. Hydra heeft een kleine haven met een hoog pittoresk gehalte. Het stadje – zeg maar gerust dorpje – ligt tegen een heuvel aan, wat het geheel nog snoeziger maakt. En heel leuk: op Hydra geen auto’s, maar ezels. Oh, de rust!

Slapen wil je hier doen in het even zo pittoreske blauwwitte Orloff Boutique Hotel. Idyllisch, elegant, authentiek en om de hoek van Kountouriotis Mansion – de lokale bezienswaardigheid. Hadden we al gezegd dat er ook een verscholen tuin is? Er is ook een verscholen tuin!

Blue Sand Boutique Hotel op Folegrandos

Blue Sand Boutique Hotel op Folegrandos

Folegrandos slaat twee prachtige, exotische vliegen in een klap. Dat zit zo: mooi vliegje één is het dorpje Chora op Folegrandos (32km2). Dat werd in 2013 door CNN benoemd tot één van de zeven mooiste dorpjes van Europa. Mooi vliegje twéé is het Blue Sand Boutique Hotel. Een Griekse design droom die uitkomt.

Maar waarom zou je naar Folegrandos willen? Welnu, dankzij het prachtige Blue Sand hotel (aan een helderblauw baaitje, met overal verstopte zithoekjes), maar ook dankzij de mooie zandstranden en het heldere water. Die maken het een fijne plek om te snorkelen. Ander pluspunt: Folegrandos bestaat uit steile bergen. Daardoor zijn niet alle zandstrandjes goed te bereiken (alleen per bootje), waardoor het er heerlijk rustig is.

Annio Boutique Studios op Naxos

Annio Boutique Studios op Naxos

Op naar Naxos, het grootste en meest vruchtbare eiland van de Cycladen. In Bart-taal betekent dat veel restaurantjes (hiep!), veel lokale producten (hiep hiep!) en veel stranden (hoera!).

En op Naxos liggen de studio’s van Annio. En die zijn echt téleia (Grieks voor perfect) voor een romantische getaway. Niet alleen zijn de kamers lekker Grieks – met van die boogjes. Ook zijn ze leuk ingericht – met van dat mooie rotan spul en van die leuke kussens. Maar óók hebben ze allemaal hun eigen jacuzzi, plonsbad, pierenbadje, geef het badje een naam en plons maar.

 

 

Parīlio Hotel op Paros

Parīlio Hotel op Paros

Oké, nog eentje en dan stoppen we hoor. Dit is misschien wel onze lievelings. Parīlio Hotel op Paros. Eerst even over Paros zelf. Bij Paros mag je denken aan fijne strandtenten, gezellige cocktailbarretjes, maar niet zo druk als Santorini of Mykonos. Na Naxos en Andros is Paros het grootste eiland van de Cycladen. Dat zegt ons verder niet zo veel, behalve dat het toerisme hier lekker in opkomst is. Waardoor er goede koffie en lekkere cocktails zijn. En wat ons ook brengt bij het Parilio Hotel, dat helemaal aansluit bij het Griekse gevoel van luxe. Het hotel is strak, wit, simpel en stijlvol. En wij willen er wonen.