Nederland, Amsterdam12 juli 2023, door Maartje

Slapen in Artis? Dat kan bij Huize Welgelegen

Nederland, Amsterdam, 12 juli 2023, door Maartje

Slapen in Artis? Dat kan bij Huize Welgelegen

Not sure how about you maar ARTIS, u weet wel, de Amsterdamse dierentuin, is voor ons meer dan eens een life saver gebleken als het weer eens voor te vroeg was en we met de kleine maar wat graag op pad wilden. Je weet wel: de ochtend breken. En het is een feit: zodra ze AAARRGH (leeuw) OEOEOEOEOE (aap) en HIHIHI (paard/ zebra/ iets op vier benen) kunnen doen, is beesten kijken feest.

Overigens mochten we ook vóór het ouderschap graag ARTIS verkennen.Vooral tijdens de Zoomeravonden, die vinden we zo leuk. Maar wist je dat je ook in Artis kunt slapen?! Letterlijk IN ARTIS? Is zo. In de vroegere directeurswoning, Huize Welgelegen, werd een grote en heerlijke B&B ingericht met als allergrootste en bijzondere bonus dat je voor en na sluitingstijden (zo lang en zodra het licht is) het park in mag. Echt onvergetelijk.

Huize Welgelegen in ARTIS

Huize Welgelegen in ARTIS

Je hebt vast wel eens jaloers gekeken naar dat huis in ARTIS, tussen de papegaaien en de jaguar toch? En je afgevraagd wie daar nou zou wonen… Wij wel. Het zit zo: het grootste huis wordt bewoond (we weten niet door wie maar zijn o zo jaloers) en het lagere huis op rechts (vanaf de dierentuin bezien) was de voormalige directeurswoning. Daar woont niemand meer permanent maar het wordt wél verhuurd voor een paar nachten! En dan kun je dus, inderdaad, door dat grijze poortje, te pas en te onpas het park  in en uit. Mits het licht is want in het donker is het niet veilig om ARTIS door te struinen zonder begeleiding. Nu wil je toch niet naar buiten als het donker is: het huis is knetter gezellig. Het is gedeeltelijk van  hout en er zijn allerlei hoogteverschillen waardoor iedereen zijn eigen plekje er als vanzelf weet te vinden. Al zijn we vooral groot fan van de grote en knusse leefkeuken. Die is echt van alle gemakken voorzien: je kunt er een eenvoudige pasta maken  maar dan doe je de keuken eigenlijk te kort. Nee, plan een avond kokkerellen óf huur dan een cateraar of een chef aan huis in!

Dat kan overigens prima want Huize Welgelegen heeft 3 grote slaapkamers voor volwassenen en we vonden nog een kinderbedje (die kun  je natuurlijk ook nog zelf meenemen). Een van die kamers vind je in de ‘kelder’, lekker afgezonderd, naast een enorme en fancy ‘garderobe’ zodat je al je spullen kwijt kunt (handig wanneer je het huis huurt voor een bedrijfsmeeting ook). Voor de andere slaapkamers en een luxe badkamer ga je op zoek naar de verstopte oude houten wenteltrap (tip: achter de deur in de woonkamer). Vanuit daar kijk je door de grote ramen zo de monumentale dierentuin in! Echt (maar echt) heel cool. Een monumentale dierentuin die je dus voor jullie helemaal alleen hebt zodra de poorten voor de rest van de bezoekers gesloten zijn… Nogmaals: cool.

Huize Welgelegen - de ins en outs

Even terug: Huize Welgelegen stamt uit 1750 en is met recht ‘wel’ gelegen. De voordeur van het rijksmonument staat aan de Plantage Middenlaan, 3 x struikelen van het Oosterpark (wil je ook!). De achterdeur staat dus middenin ARTIS! Of eigenlijk grenst die achterdeur aan een waanzinnige achtertuin en dán aan de dierentuin. Had ik al gezegd dat Huize Welgelegen dus eigenlijk gewoon ons droomhuis is? Perfecte indeling, perfect formaat (groot maar door de ouderwetse hoogteverschillen toch enorm knus), perfecte tuin, perfecte locatie – one may dream...). De voormalige dienstwoning stond er al een eeuw voordat de dierentuin er in 1838 kwam. Recentelijk is het huis van A tot Z gerenoveerd maar met behoud – gelukkig – van de karakteristieke uitstraling.

Slapen doe je er vanaf 600 euro per nacht. Dat klinkt duur, maar vergeet niet dat je het huis voor 6 volwassenen hebt (dat is 100 euro per persoon dus) en tijdens je verblijf onbeperkt toegang tot de dierentuin. Daarbij is de plek dusdanig bijzonder en de ervaring onvergetelijk.

Huize Welgelegen