Engeland, Edinburgh25 augustus 2022, door Maartje

8 x bijzonder slapen in een kasteel in Europa

Engeland, Edinburgh, 25 augustus 2022, door Maartje

8 x bijzonder slapen in een kasteel in Europa

Slapen in een kasteel (of nog mooier ‘chateau’) – wie wilt dat nu niet? Juist. Zo denken wij er ook over. Je moet misschien even wat dieper in de buidel tasten, maar voor een evenement, een huwelijk (denk Barts Bruiloft) of een luxe familieweekend is het nog best te doen. Toch?

Bijzonder slapen in een kasteel dus. Met als het even kan een oprijlaan zo lang als de route naar je dichtstbijzijnde supermarkt. Net over de grens, want in Nederland zijn er veel staatseigendom en mag je daarom niet huren. Maar in Engeland, Frankrijk, Schotland struikel je over de kastelen op de mooiste stukken land. En daarom hebben we in samenwerking met Holidu acht bijzondere kastelen geselecteerd. Kun jij fijn wegdromen.

18e-eeuws kasteel in Zuid-Frankrijk Carpentras, Vaucluse

18e-eeuws kasteel in Zuid-Frankrijk Carpentras, Vaucluse

We beginnen direct goed, met dit achttiende eeuwse kasteel vlakbij Avignon. Het telt maar liefst zestien slaapkamers, waarvan negen in het kasteel zelf en zeven in de bijbehorende boerderijhuis, allemaal met een eigen badkamer. O, en je hoeft maar in je vingers te knippen en de butlers of privé kok staan tot je beschikking (ja, we hebben over die échte, echte luxe). In totaal kunnen hier 29 gasten verblijven. Met 17 hectare aan parken, tuinen, boomgaarden en beekjes ben je niet snel uitgewandeld maar mocht je nog actiever bezig willen zijn, dan kun je tennissen, basketballen, zwemmen of even naar de fitnessruimte. En natuurlijk is er een wijnkelder, want hé – een echt kasteel heeft een wijnkelder.
Dit kasteel huur je vanaf ‘slechts’ €4.944,- per nacht

Historisch kasteel in Omey, Marne, Frankrijk

Historisch kasteel in Omey, Marne, Frankrijk

Dit historische kasteel komt uit de zestiende eeuw en ligt vlakbij Parijs. Het behoort tot de Châlons-en-Champagne streek, dus een wijn/champagnetour mag zeker niet ontbreken tijdens je verblijf. Met veertien slaapkamers en tien badkamers, biedt het plek aan 32 gasten. Leuke feitjes: de ‘oranje’ kamer, heeft nog steeds het originele behang welke ooit is geselecteerd door de graaf en de tuinen zijn ontworpen door Le Notre, bekend om de tuinen die hij in Versailles heeft aangelegd. Verder zijn er twee UNSECO geregistreerde kerken én een privékapel.
Dit kasteel huur je vanaf €1.136,- per nacht.

Middeleeuws kasteel in Bazincourt-sur-Epte, Les Andelys, Frankrijk

Middeleeuws kasteel in Bazincourt-sur-Epte, Les Andelys, Frankrijk

We moeten hier even beginnen bij het zwembad. Want daar wil je de hele dag inliggen; verwarmd, met een sauna en een bar en uitgehouwen uit de rotsfunderingen onder het kasteel. In de afgelopen jaren is het kasteel met de zorg en aandacht van de eigenaren gerenoveerd. Er is plek voor 24 mensen; er zijn tien slaapkamers allemaal met eigen badkamer. Het landgoed van acht hectare is omgeven door bossen met eeuwenoude bomen. Tennissen, varen, vissen; je kunt het hier allemaal doen.
Dit kasteel huur je vanaf € 2.449,- per nacht.

Popart paleis in Callander, Stirling, Schotland

Popart paleis in Callander, Stirling, Schotland

Dit kasteel in de buurt van zowel Glasgow als Edinburgh is even helemaal andere koek. Vanbuiten stamt het Schotse Château uit 1835, vanbinnen heeft een gigantische make-over gekregen door de eigenaren; de Schotse kunstenaar Stuart McAlpine Miller en zijn vrouw, Nikki. Elke kamer is uniek en eigentijds door de schilderijen en gekleurde inrichting. Met twaalf slaapkamers is er in totaal plek voor 24 gasten. Er is een bibliotheek, een ontspanningsruimte met pooltafel en een suite jacuzzi. Het landgoed grenst aan een rivier waar je kunt vissen naar zalm en forel en je hebt een uitzicht van heb-ik-jou-daar over de berg Ben Ledi.
Dit kasteel huur je vanaf €2.060,- per nacht.

Normandisch kasteel in Tamerville, Cotentin, Frankrijk

Normandisch kasteel in Tamerville, Cotentin, Frankrijk

Een kasteel met een verleden, want de slag om Cherbourg speelde zich hier in de omgeving af en bronnen vertellen dat het Cherbourg overleveringsakkoord in 1944 hier is getekend door de Duitse en Amerikaanse generaals. Het kasteel heeft 8 kamers, met allemaal een eigen badkamer en er is in totaal plek voor 15 gasten. Alles in Franse 18e-eeuwse stijl, maar dan wel met de comfort van de 21e eeuw. Tot slot is er is een gigantisch (verwarmd!) buitenzwembad, een tennisbaan en 6 hectare aan grond. Klinkt niet verkeerd lijkt ons zo.
Dit kasteel huur je vanaf €1.177,- per nacht.

Kasteel Birot in Béguey, Langon, Frankrijk 

Kasteel Birot in Béguey, Langon, Frankrijk 

Kasteel Birot ligt niet ver weg van Bordeaux en midden in de wijngaarden en bloementuinen. Het heeft 6 slaapkamers, 5 badkamers en biedt plek aan maximaal 12 gasten. Al nippend aan een goede rode wijn in de zon en af en toe een duik in het zwembad. Mocht het landgoed je toch nog te klein worden; in de omgeving kun je hier prachtige wandelingen maken. En met de grote keuken en eetzaal is het hier vorstelijk vertoeven.
Dit kasteel huur je vanaf €1.011,- per nacht.

Pentillie kasteel in Cornwall, Engeland 

Pentillie kasteel in Cornwall, Engeland 

Het Pentillie kasteel ligt rustig en afgelegen aan de oevers van de rivier Tamar in Cornwall. Met 55 hectare aan prachtige bostuinen ben je nog wel even zoet. Hier vind je onder andere een buitenzwembad (verwarmd met zonne-energie), verschillende terrassen en genoeg plek om weer eens een jeu de boules bal te gooien. Plek voor 20 mensen, verdeeld over 10 slaapkamers met jawel –het wordt bijna een beetje saai- allemaal een eigen badkamer. Tsja, verschil moet er wezen.
Dit kasteel huur je vanaf €2.391,- per nacht.

Kasteel Lena in Clairac, Marmande, Frankrijk

Kasteel Lena in Clairac, Marmande, Frankrijk

We sluiten dit rijtje af met de goedkoopste optie. Valt het nog best mee hè? Kasteel Lena in de Bordeaux heeft wat weg van het kasteel van Doornroosje uit Disneyland. De 700 m2 kun je met 15 personen huren; er zijn 6 slaapkamers. Met daaromheen 7 hectare aan boomplantages met een buitenzwembad. Iedere kamer heeft een eigen inrichting en er is zelfs een heuse prinsessenbadkamer. Nu hebben we je wel, niet?
Dit kasteel huur vanaf €843,- per nacht.