Nederland, Limburg24 februari 2022, door Bo Peters

Chateau Neercanne: hét klassieke Limburgse sprookje

Nederland, Limburg, 24 februari 2022, door Bo Peters

Chateau Neercanne: hét klassieke Limburgse sprookje

Ooit sliepen hier prinsen, prinsessen en andere adellijke personen. Nu kun je hier waanzinnig lekker eten, slapen, feesten (er is altijd wel een reden voor een feestje, toch?) én (opnieuw) trouwen. Chateau Neercanne – het enige terrassenkasteel in Nederland - has it all. Op een steenworp afstand van onze all-time favorite Maastricht ligt dit plaatje van een kasteel.

 

Hoog op een heuvel te prijken en aandacht op te eisen: om Chateau Neercanne kun je niet heen. Dat canne (see what we did there?) nie. Het is geen cliché; je waant je in dit gebied in het buitenland. In een Frans dorpje met een weelderig landschap en uitzicht op heuvels en wijngaarden. Al een voorstelling van kunnen maken? Ja? Het is een droom. Een sprookjesachtige droom... Boeken maar!*

Chateau Neercanne

Chateau Neercanne

Chateau Neercanne – voorheen bekend als kasteel Agimont – is een zeventiende-eeuws barrokkasteel  dat, zoals veel oude kastelen, een hele geschiedenis kent. Verhalen genoeg, vaak niet allemaal even sprookjesachtig. Enfin, tegenwoordig wordt in dit kasteel in beide restaurants een Franse keuken geserveerd. En met deze sprookjesachtige omgeving waan je je directement in Frankrijk (oui oui). ‘Wij’ zijn nogal gesteld op de betere klassiekers. Soms kan iets tijdelijk hip en trendy zijn, maar het liefste schuiven we aan bij zaken met bewezen diensten. Met van die doorgewinterde (enorm vriendelijke) gastvrouwen, klassieke gerechten maar dan net-een-beetje-anders. Steevast een topcombinatie, wat heel wat joie de vivre met zich mee brengt. Hier dus ook.

Bij Chateau Neercanne

Bij Chateau Neercanne

In de voormalige stallen van het kasteel is l’Auberge de Neercanne gevestigd en hier kun je fine-lunchen (daydrinking dus: joehoe). Wat een fántástische setting, maar echt: intiem, knus onder de gewelven eten. Er wordt gebruik gemaakt van producten uit eigen groentetuin en regio (duurzaam!). Op de drankenkaart staan voornamelijk Limburgse wijnen. Dat bewijst maar weer eens dat het niet van ver hoeft te komen om lekker te zijn. Je kunt na de lunch zo doorrollen naar een aperitief in de wijnkelders (we zeiden het al eerder: in die kastelen moet je zijn) gelegen in de eeuwenoude, historische mergelgrotten. 

Leuk weetje: menig bekendheid liet zijn handtekening al achter op deze wanden. Vervolgens kun je aan tafel gaan bij het á la carte restaurant Chateau Neercanne, uitkijkend over de tuinen. Daar kunnen we kort over zijn: het eten is hier gewoon waanzinnig goed. Genoeg gedronken? Of wil je hier gewoon wat langer blijven? Snappen we. Sinds kort is het mogelijk om hier te overnachten. Het poortgebouw van het kasteel, uit 1611 (!), diende eeuwenlang als pachterswoning, maar is nu verbouwd tot een knap en sprookjachtig overnachtingsplek waar je met vier personen kunt overnachten. Met een uitzicht waar je U tegen zegt. 

De omgeving van chateau Neercanne is net als het kasteel zelf sprookjesachtig: het ligt midden in het Jekerdal, op de grens met België. Vanuit het kasteel wandel je direct de natuur in – perfect voor natuurliefhebbers. Wandel naar de St. Pietersberg, de mergelgroeve of hoeve Lichtenberg. Daarbij ligt Maastricht zó dichtbij en wie vaker in Maastricht komt weet dit natuurlijk allang, maar wát een fijne stad is dit. Je hóeft natuurlijk niet weg bij het kasteel: je kunt ook met een goed glas wijn in de beeldige tuin in Franse barokstijl vertoeven. Niks mis mee. Je weet wat ze zeggen hé; een beeld spreekt meer dan 1000 woorden. Dus verlekker je maar aan de beelden van dit knappe chateau. Het zal ons niets verbazen als je zomaar tot het besluit komt hierheen te gaan. Even weg van de dagelijkse sleur, alles los laten en de hort op. En dan zomaar belanden op het bordes van dit kasteel. Ook dat snappen we. 

 

*Dat moet dus altijd, ook voor een lunch want het is steevast vol.