Caraïben13 juli 2023, door Isa de Laat

St Eustatius: de onontdekte parel van het Caribische gebied

Caraïben, 13 juli 2023, door Isa de Laat

St Eustatius: de onontdekte parel van het Caribische gebied

We moeten je even bijpraten over St. Eustatius. Een eiland in het Caribische gebied dat nog niet is ontdekt door de hordes toeristen. Wie, wat, waar? De officiële naam is St. Eustatius, maar wij mogen ‘Statia’ zeggen. We kennen inmiddels allemaal wel Curaçao, Aruba, Bonaire, Jamaica of de Dominicaanse Republiek, maar er zijn gelukkig ook nog eilanden in de Caraïben die minder bekend zijn. En laat Statia nou precies in deze categorie vallen. De tijd lijkt hier even stil te staan, want hoe het merendeel van de Caraïben er 25 jaar geleden uitzag, zo ziet Statia er vandaag de dag nog precies uit. Resultaat? Een vakantie even helemaal weg van alle prikkels en drukte en alles onder het motto ‘niets moet, maar zoveel kan’. Na twee dagen zwaait iedereen je gedag op straat. St. Eustatius is onderdeel van Nederland, het is een bijzondere gemeente en valt onder de BES eilanden (Bonaire, St. Eustatius en Saba).

Algemene informatie

Algemene informatie

Hier zie je geen grote cruiseboten met duizenden passagiers die aanmeren voor een dag, maar juist kleine vissersboten en de lokale Makana ferry. Statia is ongeveer even groot als Vlieland, maar dan zonder duinen. Jammer van die duinen, heus, maar wat als we je vertellen dat Nederland een vulkaan heeft? De Quill (de kuil) genaamd, en ze slaapt al zo’n 4000 jaar. Levert een mooi gezicht op, maar de Quill zorgt ook voor een rotsachtige kustlijn en groene heuvels. In de krater is zelfs een tropisch regenwoud verscholen. En een eiland zou een eiland niet zijn, als je er niet kunt zwemmen. Op Statia zijn twee stranden met zwart zand en prachtig helder blauw water (thanks to de Quill). Oranjestad is het kleine koloniale plaatsje van het eiland, goed voor een middag plezier en een interessant stukje Nederlandse geschiedenis opsnuiven.

Golden Rock Resort

Golden Rock Resort

Statia telt verschillende kleine hotels en B&B’s, maar er is slechts één resort op het eiland. En dat resort, dat is misschien wel reden genoeg om naar Statia te gaan. Het resort ligt aan de voet van die slapende vulkaan en de Atlantische Oceaan. Gegarandeerd een onbezonnen Caribisch sfeertje hier. Elke kamer heeft een groot buiten terras en uitzicht op zee en de mooie tuinen. Talrijke bloemen en planten zorgen voor een kleurrijke oase rondom het gehele resort. En, dikke kans dat je een kolibrie spot tijdens je ontbijtje.

Meer lezen? Golden Rock Resort vind je op Bart Boekt!

Hiken

Hiken

Hi ha hiken! Niets is fijner dan een ochtend starten met een mooie wandeling in de natuur. Op dit stukje Caribisch Nederland nog net wat fijner dan in het vaak regenachtige stukje waar wij het grotendeel van het jaar doorbrengen. Sterker nog, er zijn hele boeken geschreven over hiken op dit eiland. En de wandeling naar de top van de slapende vulkaan de Quill is er eentje voor in de boeken. In zo’n 45 minuten wandel je naar de top toe. Pinky promise dat het uitzicht je niet teleur zal stellen. Je kan zelfs de krater in lopen. Wandelschoenen mee in de koffer dus.

Naast de verschillende trails op de Quill zijn er ook andere mooie wandelingen om te maken. Naar de botanische tuin bijvoorbeeld, of wat dacht je van de Natural Pools? Kun je gelijk een verfrissende duik nemen.

Snorkelen en duiken

Snorkelen en duiken

Zo rustig het boven water is op Statia, onderwater is het een drukke bedoeling. Het marine park van St Eustatius is groter dan het eiland zelf, en je zult je niet verbazen dat je hier fantastisch kunt duiken en snorkelen. Dus alle waterfanaten, let op, want in totaal zijn er 36 duik sites, van vulkanische lavavingers (daar heb je ze weer) tot voedzame koraalriffen, wrakken en drop offs. In 2022 is het marine park zelfs bekroond tot beste duikplek van de Caraïben door National Geographic. Duikbril op, gasfles op de rug en duiken maar. Althans, laat je even helpen door de vriendelijke lui van Statia Divers, de duikschool van het Golden Rock Resort waar je mee kunt duiken en ook je PADI kunt halen.

En wat dan hier ook weer zo fijn is, er is geen massatoerisme. Dus niet met 20 anderen achter een schildpad aan zwemmen. Is duiken niet helemaal je ding? Geen zorgen, je kunt er ook hartstikke goed snorkelen!

Eilandhoppen

Eilandhoppen

Nu je je toch in Caribische sferen begeeft, wist je dat Statia het ideale eiland is om de omliggende buureilanden ook te verkennen? Eilandhoppen it is. Van Amsterdam vlieg je direct naar St Maarten toe. Heerlijk om daar eerst een paar daagjes te vertoeven, zowel aan de Franse als Nederlandse kant. Dan laat je de hussle en bussle achter je vertrek je met de ferry of de lokale airline van de Caraïben Winair naar Statia.

En vanaf daar zijn er tal van opties. Pick & Mix: op St Barth kun je bijvoorbeeld heerlijk flaneren. Je kunt St. Barth zelfs vanaf het Golden Rock Resort zien liggen. Ook het iets minder bekende maar prachtige St. Kitts ligt op slechts 45 minuten varen van Statia. Klop daar zeker even aan bij Old Road Rum voor de leukste rum tour (vraag naar Bonjovi). Nog eentje dan en dat is Saba: een Nederlandse parel en heel goed te bereiken met de ferry van Statia.

Op Sint Eustatius vind je geen stoplichten en slechts één rotonde

Cultuur

Cultuur

Alles ademt hier puur natuur, maar dat wil niet zeggen dat er verder geen cultuur te vinden is. Integendeel zelfs. Hier ligt een indrukkend stukje geschiedenis. St. Eustatius werd in 1493 ontdekt door Christoffel Columbus. Het eiland veranderde wel 20 keer van eigenaar totdat de Nederlanders het weer in handen hadden. In 1756 werd de havenstad Oranjestad geïntroduceerd als vrije handelshaven zonder douanerechten. Hierdoor werd de haven de belangrijkste handelspost voor de West-Indische compagnie en een van de grootste havens ter wereld. Et voilà, hierdoor kreeg Statia als bijnaam ‘Gouden Rots’ of wel ‘Golden Rock’. Door die belangrijke haven functie kwamen de Amerikanen ook voor het eerst met hun ‘Stars and Stripes’ vlag naar St Eustatius, terwijl ze in hun onafhankelijk oorlog waren met de Britten. De Nederlanders op St. Eustatius hebben toen als eerste ter wereld de soevereiniteit van de Verenigde Staten erkent en hen verwelkomd. Dit wordt nog altijd op het eiland gevierd op 16 november met Statia Day.

Rijke cultuur dus ook check, en een culturele tour door Oranjestad is een absolute aanrader!

Bobbie’s Beach Club

Bobbie’s Beach Club

Cultuur check, natuur check, maar waar gaan we chillen? Natuurlijk op de stranden, maar vooral ook bij dé beachclub van het eiland. Gelegen aan de voet van de klif, op vijftig meter hoogte, is Bobbie’s Beach Club. De meest kleurrijke plek op het eiland. Hier wacht je een panoramisch uitzicht over zee waar je kunt zonnen onder het zonnedek. Of neem een duik in de zoutwater lagoon waar hangmatten en schommels voor de nodige verkoeling zorgen.

Leuk weetje: dit is de grootste zoutwater lagoon in het hele Caribische gebied. En tafelen kun je er ook een portie goed. Er is een sushibar met vers bereide sushi en er zijn crispy pizza’s uit de traditionele pizzaoven. En wat dacht je van Caribische barbecue gerechten? DJ of live muziek op de achtergrond en de vakantie is aan. Bobbie’s Beach Club is open op vrijdag, zaterdag en zondag.

Breeze

Breeze

Voor een echt goed restaurant ploffen we neer bij Breeze, het pareltje van het Golden Rock Resort. De naam zegt het al, hier staat een fijn briesje met prachtig panoramisch uitzicht. Qua looks geven wij het tien punten, met de fantastische mooie marmeren bar waar je uren lang van je rum punch (sowieso een aanrader) kunt genieten. Dit pareltje ligt op het terrein van het Golden Rock Resort.

Barrel House

Barrel House

We zeiden het al, Oranjestad is goed voor een dag vermaak. Op de tranquillo manier dan wel. Neem dus vooral rustig de tijd om alles eens te bekijken. En neem vooral ook rustig de tijd voor een pitstop bij Barrel House. Een gezellig, kleinschalig restaurant in Oranjestad. Letterlijk aan de zee geniet je hier van internationale gerechten met een lokale twist. Dit restaurant zit in het oude hoofdkwartier van de West-Indische compagnie. Een aanrader voor een lunch of diner.