27 oktober 2020, door Maartje

Stampot scoren in Amsterdam – winter 2020

27 oktober 2020, door Maartje

Stampot scoren in Amsterdam – winter 2020

Je mag ons mallepietje(s) noemen maar wintertijd equals stamppottijd en hoewel we de restaurant enorm (ENORM) missen, eet je stamppot, in onze optiek, thuis. Bij de haard als het even kan. Rood wijntje erbij, sloffen aan -  u get the point. Maar we willen ook restaurants supporten waar we maar kunnen! Het een hoeft het ander gelukkig now-a-days niet uit te sluiten. Mits je in Amsterdam woont in dit specifieke geval. We zochten  een aantal puike zaken op waar de stamppot on  fleek is en kwamen uit bij deze top 3 (willekeurige volgorde en het kan zijn dat we 'm binnenkort weer aanvullen hoor!).

Firma Potschaft van House of Watt

Firma Potschaft van House of Watt

We zijn een beetje ‘op’ het Amsterdamse House of Watt omdat de mensen van deze heerlijke plek snappen dat hun lokaal een bietje uit de richting ligt voor veel stadse Amsterdammers. Dat is ok want voor een bietje Watt idee fietsen we tóch graag een blokje om. Zo heeft de club momenteel een wekelijks wisselend menu met echt de meest lekkere stamppotten: altijd een klassieker en altijd een spannend verhaal. Ze zijn vega maar er zijn ook altijd zijn er gehakdballen (Slagerij de Wit), rookworst, jus, zuur en spekkies. En vega gehaktballetjes van Future Farm. En altijd is er appelkruimeltaart. En soep. Of het moet op zijn natuurlijk want alles is óók altijd vers. De naam van dit uitstekende plan? Firma Potschaft. Nog beter: neem meteen een abonnement. Dan hoef je iig één keer per week niet meer na te denken.

Cafe Nieuw Amsterdam

Cafe Nieuw Amsterdam

Aan de Haarlemmerstraat (waar tegenwoordig geen auto’s meer doorheen mogen wat we – eerlijk is eerlijk – het liefst voor altijd zo willen houden) opende in het beeldschone West-Indisch Huis Café Nieuw Amsterdam. Een dijk van een locatie in een dijk van een pand. Met dijken van stamppot op het afhaal- en thuisbezorg menu!

Je kunt kiezen tussen zuurkool, andijvie of hutspot (worteltjesstamp mag onze voorkeur hebben) en daar neem je dan een gehaktbal, sukade of een gepofte aubergine bij. Kind kan de was doen. Enne: die cheesecake toe is écht heel erg lekker. Eenvoudig te bestellen via de site.

Broodje Mokum

Broodje Mokum

Oke, dit is een hele persoonlijke favoriet maar de mensen van Broodje Mokum aan de Rozengracht maken dus ook echt een hele lekkere stamppot! Een goed gevulde klassieker (met lekker veel boter – dat proef je) die je telefonisch kunt bestellen maar wel zelf even af moet halen.

(extra tip: bijna iedere lokale (kleine) groenteboer heeft een lekkere verse stamppot in de vitrine; doe er je voordeel mee)

Beeld via etenuitdevolkstuin.nl