Nederland, Amsterdam14 januari 2021, door Maartje

Stamppot scoren in Amsterdam – winter 2021

Nederland, Amsterdam, 14 januari 2021, door Maartje

Stamppot scoren in Amsterdam – winter 2021

Je mag ons mallepietje(s) noemen maar wintertijd equals stamppottijd en hoewel we de restaurants enorm (ENORM) missen, eet je stamppot, in onze optiek, thuis. Bij de haard als het even kan. Rood wijntje erbij, sloffen aan -  u get the point. Maar we willen ook restaurants supporten waar we maar kunnen! Het een hoeft het ander gelukkig now-a-days niet uit te sluiten. Mits je in Amsterdam woont in dit specifieke geval. We zochten  een aantal puike zaken op waar de stamppot on  fleek is en kwamen uit bij deze top 4 (willekeurige volgorde en het kan zijn dat we 'm binnenkort weer aanvullen hoor!).

Moeders

Moeders

Het zit ‘m in de naam, ha. Want Moeder als in de vrouw (van vroeger) staat bekend om een AVG-tje. Je kent ze wel de bordjes gevuld op zijn (oer) Hollands met aardappels, vlees en groentes. Nou, hier bij Moeders op de Rozengracht is het precies hetzelfde. Je scoort hier goede stamppotten naar het recept van Annie. De recepten wisselen regelmatig en je krijgt er een rookworst van slagerij Louman bij of een bal gehakt en spek, nom! Vega’s niet getreurd, ook voor jullie is er een optie. Namelijk een stamppot met gegrilde groente en gegratineerd met feta. Liever geen stamppot maar wel winters comfort food? Ga dan voor de rode kool met draadjesvlees of de erwtensoep.

Moeders.

Broodje Mokum

Broodje Mokum

Oke, dit is een hele persoonlijke favoriet maar de mensen van Broodje Mokum aan de Rozengracht maken dus ook echt een hele lekkere stamppot! Een goed gevulde klassieker (met lekker veel boter – dat proef je) die je telefonisch kunt bestellen maar wel zelf even af moet halen.

(extra tip: bijna iedere lokale (kleine) groenteboer heeft een lekkere verse stamppot in de vitrine; doe er je voordeel mee)

Beeld via etenuitdevolkstuin.nl

Cafe Nieuw Amsterdam

Cafe Nieuw Amsterdam

Aan de Haarlemmerstraat (waar tegenwoordig geen auto’s meer doorheen mogen wat we – eerlijk is eerlijk – het liefst voor altijd zo willen houden) opende in het beeldschone West-Indisch Huis Café Nieuw Amsterdam. Een dijk van een locatie in een dijk van een pand. Met dijken van stamppot op het afhaal- en thuisbezorg menu!

Je kunt kiezen tussen zuurkool, andijvie of hutspot (worteltjesstamp mag onze voorkeur hebben) en daar neem je dan een gehaktbal, sukade of een gepofte aubergine bij. Kind kan de was doen. Enne: die cheesecake toe is écht heel erg lekker. Eenvoudig te bestellen via de site.

Choucroute Brandt & Levie

Choucroute Brandt & Levie

Oké eerlijk is eerlijk het is niet echt een stamppot maar lekker en winters is het wel de Choucroute van Brandt & Levie, you know well dat bedrijf van die te lekkere worstjes. Je bestelt de Choucroute online. Wat het precies is wil je weten? Het is een zuurkool gerecht met rapapapam worstjes en meer soorten vlees met aardappelen. In het geval van de Choucroute van Brandt & Levie is het zuurkool met een knakworst en spek, nom!