Easy recepten met de lekkerste (budget)wijnen voor een culinaire avond @home – deel 4
Wat missen we uit eten en wat hebben we al veel boxen besteld bij onze lokale vrienden... In het weekend halen we zo'n vier koffie to go's bij ons vaste koffietent om de hoek en op de markt kopen we ons suf aan de lekkerste producten. Want struinen over markten vinden we leuk, kijk maar eens hier.
Als het dan gaat schemeren, of stiekem al een iets eerder, ontpoppen we de eerste fles. Meestal blijft het er bij een, soms zijn het er wat meer. But ok. Wijn scoren onder een tientje is een nieuwe hobby geworden. En dan niet zomaar een fles wijn, nee het moet wel lekker zijn natuurlijk. En dat noemen we gewoon sport!
Die fles wijn is geopend en daar hoort een lekkere, culinaire, niet al te moeilijke, maaltijd bij die het liefst binnen een half uurtje op tafel staat. Daar is die weer hoor, de lekkerste recepten gecombineerd met onze favo budgetwijnen. Deze week een drie gangen menu voor thuis.
Licht beginnen en doorpakken naar meer.
Wat heb je nodig:
- Hollandse garnalen
- Zaanse mayonaise of een ander soort room
- Avocado
- Snoep tomaatjes
- Rucola
- Ui
- Chilipepers
- Bieslook
We gaan het niet moeilijker maken dan het is. Je mengt de Hollandse garnalen met de room, ongeveer een lepel. Niet te veel niet te weinig. Gewoon zorgen dat het lekker romig wordt, maar niet te vet. We love pittig dus we mengen hier graag nog een handje chili doorheen, verse peper, de bieslook en de snoeptomaatjes snijden we in twee. Als je hebt pak zo’n martini glas, vul hem met een beetje rucola en dan de Hollandse garnaaltjes mix. Limoentje on the side voor wat frisse smaken, wil je meer? Granaatappel it is.
En wat drinken we daar dan bij? Nou laten we er een feestje van maken met deze Pink Pink Fizz Cava Brut Sparkling Rosé. Feestelijk, verfrissend en rosé bubbels zijn natuurlijk veel smaakvoller door de blauwe druiven. We binnen letterlijk licht met een alcohol percentage van 11,5 procent, deze cava komt uit de Penedès in Spanje.
Vorige week, in deel drie gingen we voor vegetarische gerechten en nu vinden we dat het (best weer) tijd mag zijn voor een wat stoerder hoofdgerecht. Dit is hem dan: de hippe variant van een AVGtje.
Wat heb je nodig?
- Biefstuk (loop naar de slager om de hoek of sla in op de lokale markt)
- Pastinaak
- Gedroogde kruiden (gewoon wat je lekker vindt)
- Gemengde salade
- Feta of blauwe kaas
- Roomboter
- Knoflook
- Griekse yoghurt
- Citroen
- The Mayo Sisters, alle soorten zijn te lekker.
Haal het vlees een half uur voor bereiding uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pastinaak in lange dunne frieten. Olie ze in met allerlei kruiden die je lekker vindt en hups de oven in.
Meng de Griekse yoghurt met fijngesneden knoflook, chili pepers en citroensap. Laat dit daarna in de koelkast staan. Een salade on the side vinden we altijd lekker. Niet te moeilijk hoor. Sla mengen met olie, gegrilde groentes of wat tomaatjes, just the way you like.
Zet de pan op het vuur, laat hem flink heet worden en hups scheut olie erin. Dan de biefstuk erbij, pas op dit gaat flink spetteren, maar dat is de bedoeling. Na een minuut of twee draai je de biefstuk om, flinke plak roomboter erin en de knoflook erbij. Houd de pan schuin en giet met een lepel meerdere keren de gesmolten boter met knoflook over de biefstuk heen. Tip: laat je vlees na het bakken even ‘rusten’ in aluminiumfolie. Upgrade: blauwe kaas laten smelten over je steak.
En nog even over die mayo van The Mayo Sisters want mensen dat is te lekker bij de pastinaak frieten. De vegan suikervrije mayo is romig en echt lekker bij alles. De zusjes hebben verschillende soorten mayo’s namelijk ook met truffel, piri piri en aioli.
Lievland Pinotage Bosstok 2018. Big & Bold hoeft niet altijd, vooral het wat zoete van de pastinaak vraagt voor om meer sappig en rijp maar hoeft zeker geen tannine vreter te zijn. Vandaar dat we kiezen voor een nieuwe wereld wijn. Deze Pinotage komt uit ons favo land Zuid-Afrika, om wat preciezer te zijn uit Paarl. Een droge, rijpe, sappig en met houtrijping gemaakte wijn. Tonen van rode bessen, frambozen en specerijen en die gaan dus hartstikke lekker bij dit gerecht.
We houden ervan, kaas. Om te dag mee te binnen, bij de lunch op brood of gewoon zo. En gewoon zo, als tussendoortje of als borrelsnack vinden we het lekkerst. En dan hebben we het niet over een random jonge kaas. We willen alle soorten en maten.
Een kaasplank vinden we een leuke toevoeging aan een menu. Een dikke extra die we maar al te graag bestellen in een restaurant. En dan niet in plaats van zoet, normaal doen we beide. In restaurants gaat dat allemaal heel professioneel. Zo’n plankje maken ze op basis van rijpheid, balans en opbouw. Dit is onze iets minder professionele versie. Kaas met een beetje zoet erbij.
Wat heb je nodig?
- Geitenkaas (Chevre Blue)
- Schapenkaas (bio schaap met fenegriek)
- Oude kaas (Compte Alpage 18 maanden)
- Camembert
- Port Salut
- Roquefort
- Vijgenbrood of suikerbrood
De boel snijden, mooi opmaken op een plank om te delen in het midden van de tafel. Of juist ieder een eigen bord. Het is maar net wat je leuker vindt. Voor de zoet liefhebbers onder ons, suikerbrood in de toaster is ook een dikke aanrader.
Wijn, wijn, welke erbij?
Oro Albalá- Don PX 2018. U snapt, soms neemt onze smaakvoorkeur het over van onze budget voornemens. Nu ook, deze Oro is vijf tien euries, maar my oh my dat is die meer dan waard hoor. Dit is ook zo’n fles die je niet in een avond leegdrinkt. Mag wel, hoeft niet. Deze Sherry komt uit Montilla-Moriles, Spanje. Een volle Sherry en dat gaat maar al te goed met die kazen en dat vijgenbrood.