Dit moet het fijnste hotel van Zeeland (Nederland!) zijn: Strandhotel Cadzand Bad

Dit moet het fijnste hotel van Zeeland (Nederland!) zijn: Strandhotel Cadzand Bad

"Laten we een weekendje aan zee boeken!". Goed plan. Grote kans dat je dan in Nederland aan Scheveningen, Zandvoort, één van de Waddeneilanden of eventueel aan Domburg denkt, nietwaar? Zonde! Want één van de fijnste strandhotels van heel Nederland staat pál (maar echt letterlijk) aan het Zeeuwse strand. Strandhotel Cadzand-Bad is de naam, kan niet missen. Cadzand-Bad? Mais oui! Een onovertroffen kustplaats in eigen land met de heerlijke mondaine sfeer die hoort bij het iets verderop gelegen Knokke gecombineerd met het nuchtere van Nederland. The best of both worlds en het woest aantrekkelijk Strandhotel vormt het niet te missen epi-centrum.

Strandhotel Cadzand Bad

Strandhotel Cadzand Bad

We weten nauwelijks waar we moeten beginnen met jubelen. Bij het begin dan maar: wie het Zeeuwse Cadzand-Bad binnenrijdt, kan niet anders dan beamen dat het een badplaats is die met geen enkele andere te vergelijken valt, te danken aan een aantal statige gebouwen met een exterieur voorzien van houtwerk dat normaal voorbehouden is aan Scandinavische landen. En dat dan omringt met natuur: groen op links, de zee op rechts. Aha. Vakantie.

Een vakantie uit de boekjes welteverstaan: aan de ene kant even helemaal niks. Voetjes in het zand, uitwaaien, zonnen, ronddolen door de duinen en een ijsje toe. Aan de andere kant jezelf (en/of je lief) weer eens ouderwets opdoffen voor het avondmaal: jurk of zondagse pak aan, hakken onder, schoenen gepoetst, colbertje aan… Go. Julliezelf eens lekker soigneren en daarna rollend naar boven, je verrukkelijke Aupingbed in. Twee in één dus, ook dat is namelijk Strandhotel Cadzand-Bad.

Of nouja… Twee-in-één… Eigenlijk is het zes-in-één! Want Strandhotel Cadzand kent niet één, niet twee maar wel vijf fantastische restaurant-concepten! En daar tel je dan dus het hotel zelf nog eens bij op. Stuk voor stuk aanraders, maar daar komen we zo nog even op terug. Eerst dat bedje dat er opperbest gespreid is:

Suites, appartementen, slapen op een boot (!), keffers en koters

Suites, appartementen, slapen op een boot (!), keffers en koters

Je kunt even verder lezen, maar je kunt ook meteen gaan boeken, want dat verdient het Strandhotel Cadzand. Doe je dat, kijk dan vooral naar de Torensuite: een droom aan zee. De kamer is ruim 50 m² groot, er zijn twee balkons (waarvan één met uitzicht op de jachthaven en de ander met frontaal zeezicht) en het één en ander is ingericht met beeldig Piet Boon meubilair. Eén of twee kleintjes mee? Hop, dan op naar één van de familiekamers of -suites. Deze zijn ruim, er zijn twee slaapkamers en de suites hebben twee balkons die uitkijken op de gezellige boulevard. In de suites zijn hondjes niet welkom, maar je kunt op de website – hoe handig – precies zien waar wel, want ze mogen dus wél mee.

Om je keuzestress nog wat te vergroten: je kunt tegenwoordig ook voor ‘Stranded‘ kiezen: dat is slapen op een boot, in de jachthaven van Cadzand-Bad! Tukken terwijl het water onder de door kabbelt… Ah, je bent al vertrokken. Begrijpen we best.

Het oog (en de rug) wil ook wat

Het oog (en de rug) wil ook wat

Eén van de meest fijne dingen is het neutrale en toch uitgesproken warme kleurenpallet door het hele hotel. Alle tinten wit, beige, bruin en zwart voor een kalme, ontspannen sfeer. De kamers zijn van hetzelfde kaliber: mooi, zonder overbodige poespas maar warm en sfeervol. En met een dijk van een Auping bed. Ook niet onbelangrijk.

Alles in één

Alles in één

Strandhotel Cadzand-Bad in een notendop? Onthaasten en disconnecten van de dagelijkse race en jezelf trakteren op een sterrenmaaltijd. Yoga op je balkon met de kolkende zee achter je of een champagneborrel voor twee met zicht op de jachthaven. Of eindeloze wandelingen inclusief een 0-shit-telefoon-op-je-kamer-vergeten-holletje (alles lekker dichtbij). Een ongekend tafelen in één van de vijf (!) restaurantconcepten van het hotel versus je nog maar een keertje omdraaien.

Dat dineren is namelijk nogal een ‘ding’ bij het Strandhotel Cadzand-bad: er zijn niet één, niet twee maar maar liefst vijf plekken waar je voor honger en dorst terecht kunt, en truth be told: je moet ze eigenlijk allemaal uitproberen. Dat begint bij ontbijtrestaurant Pine House. Die ga je sowieso niet missen en, niet verder vertellen: Pine House is ook een aanrader als je toevallig in de buurt bent. Hier lees je alles over het Pine House.

Beach Boy Restaurant + Beach Boy Terrace

Beach Boy Restaurant + Beach Boy Terrace

We willen je niet omverblazen met allerlei superlatieven, maar het ís gewoon zo dat we knettertje enthousiast zijn over alle eetgelegenheden die bij Strandhotel Cadzand-Bad horen. Beach Boy Restaurant en Beach Boy Terrace bijvoorbeeld: de boys horen natuurlijk bij elkaar, maar presenteren absoluut een ander maal. In een strak, modern designpaviljoen zitten ze, vanwaar je uitkijkt over de masten van de boten en schepen in de jachthaven. Uitkijkend over de zee en het strand van Cadzand, met zijn kop op de Noordzeewind. Bij de tweede, Beach Boy Terrace, zit je, uiteraard op het terras – geen paniek: bij minder weer zit je onder de overkapping, en er zijn zelfs een paar hele knusse zitjes binnen. Al is het terras – what’s in a name – natuurlijk wel echt waarvoor je komt.

Je zit er niet alleen ontzettend leuk met zicht op het strand, de zee én de haven van Cadzand (het is een klein en heerlijk stukje lopen vanaf het hotel, over het strand, of wie weet kun je de beschikbare golfkarretjes lenen – feest!), maar we vonden de gerechten stuk voor stuk perfect. Van de spicy tosti (zoals we hem het liefst hebben), via de rivierkreeftkroketjes en de quiche met garnalen. Bordje schoon gelikt. O, en ga voor de chardonnay – deze hebben we bij terugkomst meteen zelf ook een doosje voor thuis besteld. En dat wil best wel wat zeggen. Kom je later op de dag, reserveer dan bij Beach Boy Restaurant. Dat restaurant bevind zich, uiteraard, achter het terras. Dat wil zeggen: hetzelfde uitzicht over de haven, maar dan beschut en het hele jaar door een meer dan puike tip. Casual dining hier, met gerechten uit de grote houtoven op de à la carte menukaart, en – daarnaast – een focus op vis, schaal- en schelpdieren. Beide boys gebruiken alleen lokale seizoensgebonden ingrediënten – recht uit de zee voor de deur, en van de lokale boer, alles zo op je (beeldig opgemaakte) bord, en dat proef je! O, nog één ding: gebruik Beach Boy Terrace vooral ook als je locale traiteur: binnen lonken de oesters, worsten en sausje voor thuis (of voor op je hotelbalkon, of het strand…)

Bar Forty Nine

Bar Forty Nine

Ja, 100% 10 punten voor de Beach Boys, maar dan moeten we je ook nog bijpraten over Bar Forty Nine welke je aan de achterzijde van de lobby vindt, een beetje verstopt achter glazen deuren met gordijnen. De donkere hotelbar is precies dat wat het moet zijn: een donkere cocktailbar waar de lekkerste drankjes én puike borrelhappen voorbij komen – het Strandhotel heeft op het gebied van de innerlijke mens duidelijk een bal hoog te houden, en dat doen ze met verve!

Demain

Demain

Ergo fine dining restaurant Demain, saving the best for last. Demain is klassiek uit-eten-gaan op zijn opperbest. En met klassiek doelen we op de heerlijk correcte manier van handelen: vriendelijk welkom geheten worden door een goedlachse bediening, prachtige tafels met gesteven wit linnen (die bovendien op een prettige afstand van elkaar staan) en een menukaart waar op alle fronten liefde inzit, van de opmaak tot de inhoud. Dat, beste mensen, is wat ons betreft van alle tijden en zou de basis moeten zijn voor elk restaurant. En dan zijn we nog niet eens begonnen! Laat je vooral verrassen door de (jonge, leuke – niet dat dat er wat toe doet, maar we vonden het toch gezellig) chef. Ga je leuk vinden. Hij kookt, net als zijn collega’s, met het beste van wat er in de streek en van het seizoen te krijgen is. En dat is zowel creatief als verrukkelijk.

Verwacht ook hier op het menu met veel vis en schaaldieren – we zijn immers in Zeeland, afgewisseld met bijvoorbeeld een perfecte steak tartare (met gebrande kappertjes – yum).

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

De omgeving

De omgeving

Vooropgesteld: Zeeland is prachtig. Een uniek stuk Nederland. De frisse zeelucht laadt op en het dorpse gevoel van ‘nu even niks’ geeft energie voor de rest van de maand. Het Zwin, een oude vaargeul die tegenwoordig dieren de ruimte geeft, is een uniek natuurgebied op de grens tussen Nederland en België. De aloude traditie om haaientanden te zoeken bestaat hier nog steeds! Vinden we leuk. Ook leuk: zowel het mondaine Belgische Knokke en het gezellige Sluis liggen om de hoek. En wilje naar de stad, dan ben je in 20 minuten in Brugge. Mooie winkels, inspirerende galerieën en heerlijke horeca versus uitdagende natuur. En wist je dat Zeeuws-Vlaanderen bekend staat om zijn wijnbouw? Is zo. Wijngaard ’t Biezenhof ligt op 17 km van Cadzand en is gemakkelijk per fiets bereikbaar.

En dan zijn er natuurlijk altijd nog de surfers die een golf pakken als het water op zijn ruigst is en de golven de jachthaven van Cadzand-bad binnen klappen – again: Cadzand heeft het allemaal, en logeren moet simpelweg bij het Strandhotel. Ow: een ritje in één van de elektro mobiles (golfkarretjes in de volksmond) is een belevenis op zich. Je kunt ze per dag (of halve dagen) huren.