Amsterdam26 januari 2021, door Maartje

Een rondje (groot) Amsterdam ver fietsen? Ben je mal. Zo doe je het (en dit zijn de leukste adressen)

Amsterdam, 26 januari 2021, door Maartje

Een rondje (groot) Amsterdam ver fietsen? Ben je mal. Zo doe je het (en dit zijn de leukste adressen)

Toegegeven: ondergetekende is een donders lui wezen. Het is niet anders. Fietsen naar een vriendin in Amsterdam Watergraafsmeer? VER! Op de pedalen naar de RAI? Oef... Amsterdam Noord verkennen? Ja graag maar jeetje, zullen we wachten tot we wind mee hebben?

Al jaren twijfelen we hier over een elektrische fiets. Het is immers niet voor niets dat je deze zoveel ziet. Maar een elektrische bakfiets is eigenlijk niet per se nodig (en we hebben er ook geen plek voor). Enne... Het is nogal een aanschaf natuurlijk. Aan de andere kant... Soepel de grachten over, fluitend naar Noord en met een glimlach even op en neer voor een boodschap, inclusief kind en volle boodschappentassen... Dat is het natuurlijk wél waard.

In comes de E-bike van Swapfiets! Ja, die bestaat. En is fantastisch.

Swapfiets E-Bike

Swapfiets E-Bike

Allereerst zijn we, stadse types als we zijn, nogal gebrand op het duurzaam verplaatsen van onszelf en ons kroost. Fietsen valt natuurlijk al járen in die categorie en het (inmiddels welbekende) concept achter Swapfiets (wel een ‘eigen’ fiets en bij panne of diefstal meteen een nieuwe) is er eentje naar ons hart. Combineer dat met het gemak van een elektrische fiets en tel uit je winst!

Bijkomend (groot!) voordeel op de nieuwe elektrische jongens van Swapfiets is dat het een 2.0 versie is. De fiets is dusdanig getest en doorontwikkeld waardoor er allerhande zogenoemde kinderziektes uit eerdere versies gehaald zijn. Zo is de batterij zo compact mogelijk waardoor de fiets zelf ook geen onmogelijk bakbeest meer is maar een fijne esthetisch totaal verantwoorde fiets. Die batterij gaat bovendien extra lang mee en de fiets zelf kan eenvoudig worden voorzien van kinderzitjes en kratjes – we wonen immers wel in Amsterdam en doen álles op de fiets. Dat gezegd: mochten we naar een dorp in de provincie verhuizen, dan nemen we de fiets mee hoor! Juist dan. Een fietsritje naar de bakker van een kilometer of drie? Hallo elektrische Swap-vriend!

Wie dan leeft, wie dan zorgt. Voorlopig trappen we ons met gemak naar een van de deze favoriete Groot Amsterdam bestemmingen.

Bakkerij Mama Zwanenburg

Bakkerij Mama Zwanenburg

Over een ritje naar de bakker gesproken… Een beetje stad (hallo Amsterdam) verdient een beetje bakker. Niet dat er daar niet al volop van waren, heus wel, maar sinds twintigtwintig mag de bakker een uitje op zich zijn. Neem nou Bakkerij MAMA in Zwanenburg. Daar opende in een loods (klinkt ongezellig en van buitenaf gezien is het dat ook best wel) een stukje hemel op aarde. Hier wordt alles in huis vers bereid (Snuif mensen, snuif! Lekkerder ruikt het nergens) en er is keuze uit ruim honderd soorten brood en andere deegwaar. Focaccia’s, zuurdesembroden, granola, ontbijtkoek en de aller(alleraller)lekkerste haverkoeken die we ooit hebben gegeten. Daarnaast is er een vitrine vol met gebakjes – knappe jongen die kan kiezen. 

Mot in Mokum

Mot in Mokum

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, betreft het hier geen ruzie in Amsterdam maar een vlindertuin waar je ook kunt slapen. Je vindt ‘m in Amsterdam-Noord en je kunt er altijd terecht om vlinders van dichtbij te bekijken. Nog leuker is het om er een nachtje slapen aan vast te plakken. Dat kan in een knusse caravan die is uitgerust met allerlei apparatuur waarmee je de rupsjes en vlinders van dichtbij kunt bestuderen. De trailer staat midden in de openbare vlindertuin, dus als je geen zin hebt om oog in oog te staan met de medemens mag je deze van je lijstje halen. Voor ieder ander is het hier een feest. Naast de trailer staat het Poppenhuis waarin vlinders worden gekweekt. Als hier tijdens je verblijf rupsjes in zitten, is het de bedoeling dat je hier voor zorgt. Geen zorgen, het hoe en wat hoor je allemaal ter plekke. 

Amsterdam Noord

Amsterdam Noord

Over Amsterdam Noord gesproken… Daar kun je zo een heel weekend rondjes blijven fietsen zonder je ook maar een moment te vervelen. Coronaproof boodschappen doen bijvoorbeeld. Geen centje pijn op die E-bike. Beloofd. Doe je dat, naar Noord cruisen, duik dan de schappen in bij Vedejo, de tijdelijke exclusieve (en tamelijk briljante) supermarkt in restaurant Hotel de Goudfazant. Maar er is echt nog veel meer te beleven in Amsterdam Noord: Lees meer

Ook een goed idee: op naar het Amstelkwartier (wist je dat daar een prachtige haven zit? Bij George Marina. Een heerlijk ommetje!) waar de mensen achter House of Watt (ook al zo’n Amsterdamse ver-weg-bestemming) in een voormalige kauwgomballenfabriek (!) het nieuwe BAZOOKA opende. Heen ga je er om een ontzettend lekkere bagel for the road te scoren. Aanrader!