25 maart 2023, door Tessel Horsting

Telefoon gestolen in het buitenland? Dit kun je doen

25 maart 2023, door Tessel Horsting

Telefoon gestolen in het buitenland? Dit kun je doen

Die telefoon, een haat-liefde relatie hoor. Je wilt niet zonder, maar soms word je ook gek van het constant online moeten (en willen) zijn, juist op vakantie. Maar nog meer is het toch onze grootste vriend op reis. Foto's, foto's en nog meer foto's voor de herinnering en het delen op de gram mag natuurlijk niet ontbreken. Naast al dat gehobby is het ook nog eens je beste vriend als het gaat over routes plannen en vluchten boeken. Toch dat ene leuke restaurant vinden, reservering maken en leuke activiteiten opzoeken. Tijdens vakanties is je telefoon praktisch onmisbaar en maakt 'ie het een stuk makkelijker.

 

Extra vervelend dus als je 'm kwijtraakt of als 'ie gestolen wordt. Dat kan voor sommige het einde van een heerlijke reis betekenen. Daarom dit artikel. Hier vind je alle handige informatie over wat je kunt doen om je telefoon zo snel mogelijk weer terug te krijgen als je telefoon is gestolen in het buitenland.

Op afstand traceren en blokkeren voor iPhones

Op afstand traceren en blokkeren voor iPhones

Deze tip is voor de Apple owners onder ons. iPhone heeft namelijk een handige functie op de telefoons zitten waarmee je op afstand kunt kijken waar je telefoon zich bevindt en ervoor kunt zorgen dat de dief niet bij jouw gegevens kan. Je moet dan van te voren ‘Vind mijn apparaat’ en de locatie aanzetten. Handig dus om dit en je instellingen te checken voordat je op vakantie gaat, anders ben je nét iets te laat. Ohja, niet onbelangrijk is dat je je wachtwoord van je Apple ID bij de hand moet hebben: zo kun je op een ander apparaat inloggen en checken waar je telefoon is.

Er is ook een ‘Verloren modus’ die je voor Apple telefoons kunt inschakelen op afstand via iCloud.com. Hierdoor krijg je meldingen van de live locatie en kan de dief niets doen met de telefoon. Het enige wat er dan nog met het apparaat gedaan kan worden, is bellen of FaceTimen.

Op afstand traceren en blokkeren voor Android

Op afstand traceren en blokkeren voor Android

Android owners niet getreurd, ook voor deze telefoons is er hoop als ze gestolen zijn. Er zijn wel een aantal voorwaarden waar je aan moet voldoen als je een live locatie wilt ontvangen.

  1. Allereerst moet je locatie van je telefoon aanstaan
  2. De functie ‘Vind mijn apparaat’ moet geactiveerd zijn
  3. Eentje waar je wellicht niet aan denkt is dat er een Google account ingelogd moet zijn
  4. De telefoon moet aan het stroom zitten, als hij uitstaat wordt het dus een lastige
  5. Daarnaast moet de telefoon verbonden zijn met mobiele data van sim only of wifi
  6. En last one is dat de telefoon ingelogd moet zijn op Google Play

Heel wat voorwaarden dus, een aantal daarvan kun je van te voren al regelen en stroom is op goede hoop.. Maar beter heb je er in ieder geval alles aan gedaan wat je eraan kunt doen.

Als je Android is gestolen en je hebt alle voorgaande zaken geregeld, kun je via een laptop of pc inloggen op android.com/find en inloggen met je Google account. Het gestolen apparaat krijgt dan een melding en de live locatie wordt zichtbaar. In sommige gevallen krijg je alleen de meest recente locatie en niet de live locatie (maak hier dan alsnog een screenshot van). Je kunt er ook voor kiezen om een hard geluid af te spelen op het toestel. Handig, helemaal als je denkt dat de dief nog in de buurt is.

Is je toestel écht van de aardbodem verdwenen? Als hier veel gevoelige informatie op staat kun je ervoor kiezen om het apparaat helemaal te wissen door de optie “apparaat wissen” aan te klikken. Alle gegevens worden dan gewist van je telefoon. Wees je er wel bewust van dat ook ‘Vind mijn apparaat’ dan niet meer werkt.

Aangifte doen bij het lokale politiebureau

Aangifte doen bij het lokale politiebureau

Als je telefoon gestolen is, is het is altijd belangrijk om naar de lokale politie te gaan om aangifte te doen. Zo weten ze dat jij de rechtmatige eigenaar bent als het toestel gevonden wordt. Dit is ook belangrijk als je verzekerd bent tegen diefstal, bijvoorbeeld via je reisverzekering. Je hebt namelijk het aangiftenummer nodig als je een schadeclaim wilt doen.

Heb je extra informatie zoals de screenshots van de laatste locatie? Geef dit dan altijd door aan de politie. Zo wordt je telefoon hopelijk snel teruggevonden!

Back-ups maken en terugvinden

Back-ups maken en terugvinden

De back-up functie die veel telefoons hebben zijn je beste vriend als je telefoon wordt gestolen. De meeste hebben deze functie automatisch, zolang je deze niet uitzet, kun je al je belangrijke informatie zo terughalen, fijn vinden we dat (vooral als het gaat over al die leuke foto’s die je hebt gemaakt). Bij Android telefoons worden deze back-ups gemaakt zolang je dit niet hebt uitgeschakeld en kun je informatie zoals gespreksgeschiedenis, contacten, foto’s en nog veel meer terugvinden in je Google-account. Ook iPhones maken meestal automatisch back-ups van gegevens zoals contacten, bestanden en notities in de iCloud. Als je van te voren een reservekopie van je iPhone hebt gemaakt, heb je ook toegang tot onder andere foto’s en berichten. Soms staan foto’s en video’s al in de iCloud, dus het is altijd de moeite waard om dit te checken als je telefoon gestolen is.

Zo een hele waslijst aan tips. Aan een goede voorbereiding zal het niet liggen, maar laten we hopen dat je dit lijstje er nooit bij hoeft te pakken als je telefoon daadwerkelijk is gestolen, alleen voor de goede voorbereiding.