Nederland, Limburg2 augustus 2022, door Bo Peters

Dit zijn de allerfijnste zomerse terrassen van Limburg

Nederland, Limburg, 2 augustus 2022, door Bo Peters

Dit zijn de allerfijnste zomerse terrassen van Limburg

Yes: als iets ‘twee-handen-op-een-buik’ is dan zijn het wel de zomer en terrassen. Laten we daar nu net zijn aangeland, die zomerperiode. Voor dat benodigde vakantiegevoel, óók als je deze zomer in eigen land vertoeft (helemaal niks mis mee!), parkeer je jezelf toch vaak op een terras. En laten we eerlijk wezen: de opties zijn eindeloos voor goeie terrassen, zoals we al eerder schreven in onze terrassenlijst. Maar toch: bij deze een poging een paar van onze zomerse favorites in Limburg te highlighten. In willekeurige volgorde, uiteraard. Trek maar vast een sprintje! Of voor de Noorderlingen onder ons: een laaaange sprint. Naar het zuiden. Dit zijn de allerfijnste zomerse terrassen van Limburg

Strandbar Bruis (Roermond)

Strandbar Bruis (Roermond)

Een strandbar? In Limburg? Jawel jawel. Onze favoriete zomerse plekken liggen toch wel vaak aan het water en laat dat nou precies zijn wat je hier bij strandbar Bruis gaat vinden. Een strandtent zonder echt strand, er is immers geen zee in Limburg (goh), maar mét de gewenste strandtent vibes. Wat dacht je van de gevulde portobello met buffelmozzarella en zongedroogde tomaten of de wisselende ‘catch of the day’? Klinkt goed, toch? Voor een hap, cocktail, knap interieur en zon zit je hier goed bij Bruis. Dat verzekeren we je.

Boscafé ’t Hijgend Hert (Vijlen)

Boscafé ’t Hijgend Hert (Vijlen)

Bij het enige boscafé van Nederland, vertoef je ook in de zomer meer dan goed. Verscholen in de bossen én op 260 meter hoogte is het hier altijd enkele graden koeler (5 graden om precies te zijn, hebben we ons laten vertellen) dan in de bloody hot city. En met al deze hittegolven, kunnen we dat wel gebruiken. Soms ben je alle hippe en nieuwe plekken een beetje beu, wij in ieder geval wel. Dan snak je naar authenticiteit en oprechtheid. Dat is wat je hier vindt. Geen sjieke opsmuk bij ’t Hijgend Hert: ambachtelijk bier en comfort food zoals opa’s kippetje staan centraal. Mocht het net die dag dat je gaat oké zijn qua temperatuur (zeg maar: niet al badend van het zweet als je alleen al zit), kies er dan voor om de Vijlenerberg kroegjesroute te doen. Daar waar dit boscafé ook aan ligt. Al wandelend door de Limburgse bossen, verken je diverse kroegen. En dat klinkt net zo leuk als het is.

BLVD (Venlo)

BLVD (Venlo)

Staat voor Boulevard. En dat is precies waar je je waant, als je hier neerstrijkt op het terras. Een boulevard aan onze oh-zo-geliefde Côte d’Azur, bijvoorbeeld. De immer lekkere cocktails, lounge-vibe met dito muziek, en de goede bites zijn om over naar huis te schrijven. Je kijkt daarbij uit op de haven, waar nu in de zomervakantie periode altijd genoeg boten liggen om lekker naar te loeren. Daarnaast geldt hier bij BLVD locatielocatielocatie: Maas-zicht it is. Hier zie je de zon in de zee (ofja, Maas…) zakken en vertoef je heerlijk aan het water. Noteer noteer: op donderdagen bestel je hier een cocktail-menu. Zeg maar drie geselecteerde cocktails voor een luttel bedrag, avec een borrelhap. Dus ben je toe aan een Mediterraans sfeertje in eigen land? Dan is BLVD een goei keuze.

Nu Nautilus (Roermond)

Nu Nautilus (Roermond)

Waar we zijn beland na een dag varen op de Maasplassen? Nu Nautilus, natuurlijk. Gelegen aan de jachthaven, met een dijk van een terras uitkijkend op het water én de beste plek van deze stad om de zon onder te zien gaan: dat is hoe je Nu Nautilus zou omschrijven. Een grote, gezellige woonkamer. En in de zomer buiten, uiteraard. Geen probleem als er toch een onverwachte plensbui over het land trekt, want binnen is het net zo knap. Tel daarbij op dat ze een prima menukaart hebben met gerechten als zeetong, verse tonijnsteak of een truffelpasta en costum-made gin-tonics serveren en je bent klaar.

Clevers (Arcen)

Clevers (Arcen)

Een gouwe ouwe op deze lijst mag niet ontbreken. Volgens kenners in Limburg, hét lekkerste ijs van de provincie & ze hebben al menig prijs in de wacht gesleept. Clevers beschikt over meerdere locaties, maar onze persoonlijke favoriet ligt in Arcen. In een karakteristiek pand verscholen in het idyllische dorp Arcen met een terras aan de Maas is het vakantiegevoel hier groter dan ooit. Bij Clevers moet je wezen. Ook voor een ijsje op het vuistje is het overigens prima, slenter dan vooral even door de historische straatjes of ga naar de Kasteeltuinen (daar waar we eerder over schreven).

Noon (Maastricht)

Noon (Maastricht)

Aan de oevers van de Maas zie je de zon achter de historische gebouwen zakken, terwijl je opvallend goed aan het eten bent en nipt aan een bubbel op het terras. Zie je het voor je? Ga dan gerust naar Noon. Gelegen in een van de leukste wijken van Maastricht, Wyck, ligt dit restaurant verscholen. Hip, trendy en on-point. Dat is hoe we Noon zouden omschrijven. In de late uurtjes, en daar gaan we voor tijdens de lange en warme zomeravonden, is het een loungeplek waar je gaat zitten op het terras – onder de parasols met franjes – voor een cocktail met een bijpassende bite zoals oesters. Zin in gekregen? Snappen we. Op naar Noon en de skyline van Maastricht ligt aan je voeten.