Zie daar, dit zijn de lekkerste terrassen van Overijssel
Een dot Zwolle, een beetje Deventer, wat Terwolde (waar? daar!) en natuurlijk een duit in de Twente hoek: hallo Overijssel! Dit vinden we de leukste en lekkerste terrassen.
Dit is - uiteraard - een niche lijstje van onze grote terrassenlijst door heel Nederland: de fijnste terrassen van Nederland.
Kas van Kaat – Zwolle
In het buurtschap Herfte van de gemeente Zwolle vind je het uitgestrekte terras van de Kas van Kaat. Kinderen hollen in het grasveld, kruipen door de zandbak of raken (heel per ongeluk) verdwaald in het maïsdoolhof terwijl jij hier geniet van een biologisch lunch met groenten uit eigen kas/tuin. Of je eigen bos bloemen plukt in de tuin.
Het Beugeltje – Zwolle
Het is al even geleden, maar in 2003 is dit terras van Café ’t Beugeltje (in de stadsmuur, naast Jaffa Jaffa) uitgeroepen tot beste terras. De tijd is vergaan, maar de glorie zeker niet. Het terras van het café in de Wijndragerstoren aan de Thorbeckegracht is sinds kort zelfs uitgebreid met een steiger waar je met je bootje kunt aanleggen. Boot of geen boot, hier kijk heerlijk weg over de mooie Zwolse stadsgracht.
Ensemble – Zwolle
Laat je niet foppen door het grote drukke terras aan de voorzijde van dit restaurant, want verscholen achter de pui van Ensemble, naast een van de Zwolse Theaters, vind je een fraai romantisch binnentuintje. Omringd door de met klimop begroeide oude muren van de Zwolse binnenstad, kun je hier in alle rust toeven.
‘T Nieuwe Diekhuus – Terwolde
Geen hippe bedoeling, maar stel je bent lekker op de fiets aan touren door het Overijsselse landschap en hard toe aan een drankje, stap dan hier echt even af. Fantastisch uitzicht op de IJssel bij Deventer, meer heb je niet nodig.
Stoet – Enschede
In de openbare bieb van Enschede zit Stoet. Stoet (brood in het oooooosten) heeft naast brood, koffie en taart gewoon ook een heel fijn kleurrijk terras.
Meadow – Deventer
Vanaf april is Stadsstrand Meadow in Deventer weer geopend. En dat is feest! Te midden van een eclectische mix van botanische en vintage sferen (zo zeggen ze zelf), zak je onderuit in één van de strandstoelen of neem je plaats in het paviljoen gemaakt van een oude zeecontainers.
De Zwarte Silo – Deventer
De Zwarte Silo is een graansilo uit 1924 in het Havenkwartier in Deventer. Nadat hier in 2019 de eerste foodhal van Oost-Nederland vertrok, is het pand omgebouwd tot een bar/restaurant waarbij de typische industriële sfeer behouden is gebleven. Geniet hier van het bourgondische leven. Of beter nog…verplaats je naar de achterkant van het pand. Daar ligt een bootterras aan het water, waar je fijn in de buitenlucht kan borrelen en kijken naar de ondergaande zon. Wil je.
Huis Vermeer, Deventer: hartstikke hartje Deventer, dat verdient een heerlijk terras. Vooral (lees voorál) de binnentuin is kneiter gezellig. Rotan kuipstoelen, parasolletjes en alles tiptop tot in de puntjes verzorgd.
Bij Ons in de Wellerwaard, Deventer: uitkijken over de Welle en met je voetjes in het zand. Kids kunnen een piratenspeurtocht doen, dus extra tijd voor een goede brunch of een vroege borrel. Vakantiegevoelletje hoor.
Aan de Vecht in het dorpje Dalfsen vind je Grand Café de Fabriek. Een voormalige fabriek van een geheim koffiestroop procedé (ja ja…), maar tegenwoordig gewoon een puike plek om wat zonnestraaltjes mee te pakken.
Mooirivier – Dalfsen
Bij binnenkomst valt het meteen op: hier is het Rust met een hoofdletter. Een heel tijdloos en huiselijk stijltje en dan die hoge ramen waardoor het prachtige licht naar binnen komt. Blijf je slapen, dan wacht je de volgende dag een enorm ontbijtbuffet met een keur aan beleg, verschillende soorten brood (uiteraard ook de glutenvrije varianten), verschillende soorten yoghurt (zelfs kokos), eieren, zoete broodjes en verschillende drankjes. Like. Ook kun je knipogen naar de koks die in een grote open keuken werken. En niet alleen het verblijf en het ontbijt krijgen een dikke duim, die gaat ook naar het Mooirivier personeel. Een hele dikke duim.
Lees ook: 12 x Drenthe (en Overijssel)
Een van de best bewaarde geheimen van het land moet het pop-up restaurant in de feeërieke tuinkamer van Priona zijn. De tuinen, de Priona Tuinen zoals ze voluit heten, waarin de tuinkamer staat, werden ontworpen door kunstenaars Anton Schlepers en Henk Gerritsen.
In de vorm van de Priona Tuinen creëerden de mannen een groen stuk Nederland waarbij alles draait om het ecologisch evenwicht van de beplanting. Dat is niet alleen indrukwekkend en mooi, maar ook inspirerend – wie weet haal je er zelfs voor je postzegel van een balkon wat so called learnings uit.