Portugal, Porto3 november 2021, door Maartje

the Presidential Train: accidental Wes Anderson op het spoor dwars door Portugal

Portugal, Porto, 3 november 2021, door Maartje

the Presidential Train: accidental Wes Anderson op het spoor dwars door Portugal

Once you go nuts over de mooiste treinreizen (*steekt een handje omhoog*), you never go back. Nu is een plaatje van een treinreis één ding, maar als de trein en de treinervaring zelf ook nog eens om door een ringetje te halen zijn... Tsja, dan valt er weinig anders meer te doen dan gewoon te gaan, nietwaar?

Als we het over Europese (nouja, you get the point) treinen hebben, móet The Belmond British Pullman sowieso op je lijstje. Een absolute 'accidental Wes Anderson' droom. En nu ontdekten we er nog een, nét (2021) in ere hersteld en heropent: the Presidential Train in Portugal. Ook hier een ongekend en beeldschoon decor op het spoor vol met historische referenties (die ondertussen niets anders dan luxe zijn) en, wederom, die filmische Wes Anderson herkenning oproepen.

the Presidential Train

the Presidential Train

De titel zegt het natuurlijk al: we are talking ’bout de presidentiële trein, het kroonjuweel van de Portugese spoorwegen, waarin koningen, presidenten, staatshoofden en pausen zaten. De trein werd gebouwd in 1890 en ging ergens aan het eind van de twintigste eeuw officieel met pensioen. Zonde, zo vonden ze een dertigtal jaar later en in 2021 rijden de vijf luxe rijtuigen – compleet gerenoveerd en aangepast aan alle (veiligheids)maatstaven van nu – weer.

Alsof je in een tijdcapsule stapt, inclusief de geur, de muziek en de correcte, keurige staf.

Ritje maken? Snappen we: opstappen doe je om 11.15 bij het São Bento treinstation in de Portugese stad Porto (sowieso een aanrader!). Na de nodige oe’s en aah’s vertrekt de trein om 11.45 en volgen lunch en wijnen elkaar lekker op. Om 15.00 uur stopt de trein bij het befaamde Quinta do Vesuvio landgoed dat bekent staat om zijn port voor – uiteraard – een proeverij om daarna rond 18.00 uur weer terug te rijden – mét live entertainment – naar Porto. Om 21.30 ben je daar weer terug. Kijk, als dat geen entertainment dagje door Portugal is, dan weten wij het ook niet meer.

Ps. een van de mooiste treinreizen ter wereld gaat door Sri Lanka. Van Ella naar Kandy. Lees meer: Sri Lanka Travel Guide