15 januari 2021, door Anna Sophie Wellink

Theeleuten opgelet: 5 x gezonde theerecepten voor thuis

15 januari 2021, door Anna Sophie Wellink

Theeleuten opgelet: 5 x gezonde theerecepten voor thuis

Of je nog een kopje thee lust? Euh...? Ja dus. Zelf thee maken is namelijk niet alleen leuk, het is ook nog eens echt lekker. Geen thee uit een zakje, hoewel daar ook echt niet altijd wat mis mee is hoor, maar voor deze keer gaan we even helemaal anders dan normaal. Verse, eigengemaakte thee zonder toegevoegde stoffen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Ha! Enne, ook piekfijn in orde voor mensen die eens wat anders willen proberen of gewoon op zoek zijn naar wat (Barts Binnen Blijf) inspiratie. Met gedroogde theeblaadjes, kruiden, specerijen en fruit maak je zonder enige moeite een mini-theefeest. Oke, dat klinkt misschien wat tuttig want: thee. Klopt. Maar tuttig is het nieuwe cool  moet je maar denken.

 

Drink je liever koffie? Kijk dan even hier, dit is namelijk het favo koffiezetapparaat van team Bart. 

Thee voor dummies - een lesje thee

Thee voor dummies - een lesje thee

Thee komt van oorsprong uit China en wordt al duizenden jaren gedronken. In de westerse wereld wordt thee verdeeld in twee groepen. Groep één: thee gemaakt van blaadjes van de theeplant en groep twee is kruidenthee.

Thee gemaakt van blaadjes van de theeplant: Camellia Sinensis, dit wordt gebruikt voor gewone thee. Veel mensen zien deze thee niet als een kruid, maar dat is het wel.

Kruidenthee: wordt gemaakt door verse of gedroogde blaadjes, kruiden, bloemen, bessen, zaden, wortels, wortelstokken of boomschors te laten trekken in heet water. Deze thee bevat geen cafeïne.

Groene Thee met Munt & Citroenverbena

Groene Thee met Munt & Citroenverbena

Voor één kop: drie minuten trekken.

Ingrediënten:

 • 1 theelepel groene thee of 1 theezakje
 • Handje droge munt
 • Handje droge citroenverbena
 • 1 theelepel citroensap
 • 1 theelepel honing, om de thee zoeter te maken (als je wilt)

Zo maak je het:

Schenk 250 ml kokend water over de eerste vier ingrediënten en laat 3 minuten trekken. Giet het geheel door een zeefje in een glas, voeg de honing toe, if you like. Even roeren en klaar.

Dit is het effect:

Groene thee ondersteunt het herstel van celbeschadigingen en helpt bij chronische hoest, verkoudheid en een zere keel. Een boost voor je immuunsysteem, vochtafdrijvend en genezend.

Lavendel & Gember Thee

Lavendel & Gember Thee

Voor één kop: vijf minuten trekken

Ingrediënten:

 • 2,5 cm gember, geschild en in dunne plakjes
 • Twee verse takjes lavendel
 • Drie kardemompeulen, licht kneuzen
 • Één theelepel honing

Zo maak je het:

Doe de gember, lavendel, kardemom in een theepot en schenk er 250 ml kokend water overheen. Laat dit vijf minuten trekken. Giet door een zeefje in je glas, roer de honing erdoor en ready.

Dit is het effect:
Lavendel kan helpen bij slaapproblemen en angstgevoelens. Deze thee werkt ontspannend, verjongend en is goed voor je humeur, oke dan.

Vers Olijfblad & Kaneel thee

Vers Olijfblad & Kaneel thee

Voor één kop: vijf minuten trekken

Ingrediënten: 

 • 75 gram verse olijftakjes
 • Twee theelepels ciderazijn
 • Één pijpje kaneel

Zo maak je het:

Doe de olijftakjes in een theepot en schenk er 250 ml kokend water over. Laat vijf minuten trekken. Gier door een zeefje in een glas en voeg de azijn toe. Roer met het kaneelpijpje om de smaak toe te voegen en klaar.

Dit is het effect:

Olijfblaadjes kunnen het immuunsysteen een flinke boos geven.

Munt, Karwij & Venkel

Munt, Karwij & Venkel

Voor twee koppen: vijf minuten trekken

Ingrediënten:

 • Twee eetlepels verse muntblaadjes
 • Twee eetlepels verse citroenmelisse blaadjes
 • Één theelepel karwijzaad, licht gekneusd
 • Één theelepel venkelzaad, licht gekneusd

Zo maak je het:

Doe alle ingrediënten in een theepot en schenk er 500 ml kokend water over. Laat dit vijf minuten trekken. Gier door een zeef. Drink 3-4 keer per dag een kwart glas van deze thee.

Dit is het effect:

Deze thee is ideaal als je spijsvertering (viezig woord but ok) van slag is. Deze thee werkt zuiverend, hij ontgiftend en werkt kalmerend.

Meca & Pecan

Meca & Pecan

Voor één kop: 15 minuten

Ingrediënten:

 • Twee eetlepels macapoeder
 • Één eetlepel pecannoten
 • Één theelepel honing

Zo maak je het:

Doe het macapoeder en de pecannoten in de blender met 250 ml koud water en pureer tot het een glas geheel is. Schenk alles in een pan en voeg de honing toe en breng langzaam aan de kook en laat dit zachtjes 15 minuten door koken. Haal daarna de pan van het vuur en giet het door een zeef. Drink elke vier uur een half glas van deze warme, heilzame thee.

Dit is het effect:

Macapoeder is gezond voor de hormoonhuishouding en voor het uithoudingsvermogen. De thee werkt verjongend, zuiverend en is goed voor je bloed.

Voor de goede voornemens hebben we dit thee artikel echt niet geschreven, dus… Zoetigheid voor bij de thee, yes please. Het maakt de boel toch gewoon net wat gezelliger. Dus here we go: dit zijn de de lekkerste patisseriezaken van Amsterdam voor het lekkerste gebak!