Engeland, Edinburgh28 september 2022, door Bo Peters

Tips voor een trip naar het mysterieuze Edinburgh

Engeland, Edinburgh, 28 september 2022, door Bo Peters

Tips voor een trip naar het mysterieuze Edinburgh

Over Schotland – en zeker ook over Edinburgh – hangt altijd een magische ‘vibe’. Edinburgh, ofwel Auld Reekie (‘oude rokert’) zoals het door de inwoners liefkozend wordt genoemd, is met geen andere stad te vergelijken. Alsof je terug bent gegaan naar de Middeleeuwen. Of plots bent beland op de filmset van Game of Thrones. Het heeft vollop bezienswaardigheden, ieniemienie closes (steegjes), de meest gezellige pubs en is omringt door een indrukwekkend landschap. Tel daarbij op dat de Schotten heel vriendelijk zijn en er in de stad een fijne, relaxte sfeer hangt. Niets gezelliger dan tijdens een regenachtige, druilerige dag in de herfst met een ale in de pub te zitten terwijl je een doedelzakspeler buiten hoort spelen. Aaah, zie je het voor je? Edinburgh als een citytrip is een must-do en wat ons betreft júist in de herfst (maar eigenlijk altijd wel hoor). Dus gogogo en gebruik deze lijst. Kannie missen. Dit zijn tips voor een trip naar het mysterieuze Edinburgh.

 

Had je al een trip naar Engeland op de planning staan? Dan moet je even bij deze artikelen over Engeland kijken.

Edinburgh

Edinburgh

Belangrijk: hoe beland je in Edinburgh? Naast het vliegtuig zijn er nog tal van mogelijkheden. Wat dacht je bijvoorbeeld van de meer duurzame optie: de ferry. ’s Middags opstappen in Nederland (IJmuiden), ’s ochtends uitgerust aankomen in Schotland. Vanuit Newcastle ben je in ongeveer 1,5 uur in Edinburgh en de bus om je daarheen te brengen, staat al klaar in de haven. Gemak dient de mens.

Edinburgh is vrij klein, en knus. Het is de hoofdstad van Schotland, maar ze hebben er ‘slechts’ 519.000 inwoners. In de Old Town liggen de meeste bezienswaardigheden, restaurants en pubs en dit gebied is prima lopend te doen. Houd er wel rekening mee dat Edinburg – net als Rome – op zeven heuvels is gebouwd: alles gaat berg op of af. Spierpijn kweken zul je. Omdat de stad niet al te groot is, kun je ook heerlijk je tijd besteden aan verdwalen in een van de vele steegjes en uitkomen bij een knusse pub. Overal is de sfeer zo fijn, zeker geen straf dus. Het betere verdwalen.

En nu door naar de tips voor eten en drinken in Edinburgh:

Never really here

Never really here

Ken de verborgen plekken in een stad, want dit zijn natuurlijk vaak de parels. Zo ook deze hidden bar. In een (zeer) achteraf steegje ligt deze cocktailbar verscholen. En als we verscholen zeggen, bedoelen we ook echt verscholen. Om binnen te komen klop je op de deur – die deur waarvan je denkt ‘kan geen cocktailbar achter zitten’ – en blijf je staan. Je wordt door één van de gastheren begeleid naar de duistere kroeg. Gentlemen style. Een bar met klasse waar passende muziek wordt gedraaid, het eigenlijk nét te donker is om elkaar te kunnen zien maar oh-boy waar het zo leuk is. Er is geen menukaart: de barmannen maken een persoonlijke cocktail op basis van jou aangegeven gewenste smaken. Kijk, dat is hoe we het graag zien!

Baba

Baba

Soms zijn populaire tentjes onterecht populair. Dat geldt niet voor Baba: hoewel het een Instagram hit is, het steevast vol zit en je moet reserveren is het zeer de moeite waard. Het toffe interieur, de Libanese keuken met zijn heerlijke gerechten, een vleug gezelligheid en het super vriendelijke personeel maken dit restaurant favoriet. Tel daarbij de cocktailbar op en het plaatje is compleet. Wijntjes wegsippen aan de knappe bar: we’re in.

The Milkman Coffee

The Milkman Coffee

Iets wat je mogelijk nog niet wist maar in Schotland heerst een ware koffiecultuur. It’s a thing, in Schotland. Die koffie. Ha! Kan niet anders dan dat de hippe koffie-scene dus ook in Edinburgh te vinden is. En zie daar het levende bewijs: The Milkman. Naast vakkundig gezeten koffie is het ook nog eens een beeldig plekje (met de nadruk op ‘je’; bemachtig een plek!) om te vertoeven. Vooral in de vensterbanken. Ze werken daarnaast samen met onafhankelijke ontwerpers die de meest pretty things maken. Scoor dus vooral een koffiemok om mee naar huis te nemen.

Cairngorm Coffee

Cairngorm Coffee

Op twee plekken in de stad kun je terecht voor koffie bij deze koffiefanaten; bekend bij elke koffieliefhebber in de stad. De bonen worden door hen zelf geroosterd & deze kun je mee naar huis nemen. Leuheuk. Wat je kan verwachten, hier bij Cairngorm Coffee? Mega lekkere koffie, goede on-the-sides zoals chocolade brownies en een licht, Scandinavisch interieur.

The Lookout

The Lookout

Gelegen op één van de hoogste heuvels van de stad, Carlon-Hill, overzie je vanuit het 360 graden restaurant de stad. En of dat leuk is. Naast dat knappe uitzicht, serveren ze goed eten (‘fine dining’ is op z’n plek) met dito wijnen. Van ’s ochtends tot ’s avonds, waar je bij dat laatste gaat voor een zevengangen menu waar gerechten met krab en oesters worden geserveerd. Om je vingers bij af te likken. Het leuke? Er is een open keuken dus je ziet precies hoe jouw gerecht gemaakt wordt. Tip van flip: boek een ronde tafel bij het raam, het beste uitzicht gegarandeerd.

The World’s End

The World’s End

Zeg je Schotland, dan zeg je pub. Schotten wónen er zowat. Daar waar livemuziek is, de Schotse tongval klinkt en er druk geproost wordt met whisky. In hartje stad is deze knusse pub The World’s End te vinden en gezelligheid is gegarandeerd. Traditionele gerechten zoals haggis (gevulde schapenmaag, juist…) en potato pie worden hier geserveerd. Neem je eigen lievelingsmensen mee & je bent verzekerd van een succesvolle Schotse avond.