Griekenland, Athene5 maart 2020, door Barts Boekje

Top 5 Airbnb, Athene

Griekenland, Athene, 5 maart 2020, door Barts Boekje

Top 5 Airbnb, Athene

Kijk, wij vinden gewoon dat als je dan toch gaat eilandhoppen in Griekenland, je Athene net zo goed eventjes mee kan pikken. Gewoon als startpunt, of juist als eindpunt, hoe u wil. Want weet u wat best gek is? Best gek is het dat Athene slechts 3 uur en 15 minuten vliegen is. En we toch eerder naar Praag, Istanbul of gewoon Parijs gaan als we op stedentrip willen. Terwijl Athene gewoon zo dichtbij is! Vinden we gek. Daarom hierbij een mini pleidooi voor Athene: als je dan toch die kant op gaat (of niet), pak de stad van de Akropolis en de Sýntagma gelijk even mee. Maar wij begrijpen ook: wie op doorreis is naar luxe resorts en hippe beachclubs – zoals de Griekse eilanden je graag aanbieden – dan begin je lekker low key met een Airbnb'tje, nietwaar? Banjeren door een stad als een local voelt toch net even wat minder spek en bonen met een leuk spíti waarvan je de sleutels hebt. En inderdaad, spíti betekent huis. We hebben vijf fijne Airbnb-spítia voor je op een rij gezet. Misschien niet allemaal even chique, even groot, even luxe of even kant-en-klaar, wel stuk voor stuk appartementen die op het like-a-local-verlanglijstje mogen.

Alto Penthouse, max. 4 personen

Alto Penthouse, max. 4 personen

Zeiden we hierboven low key? Dan bedoelen we natuurlijk in vergelijking met een luxe resort, snapt u. Want Penthouse Alto is niet wat je noemt heel bescheiden. Maar neen. Ten eerste heeft het prachtig mooi wit Grieks plonsbadje op het balkon. En ten tweede heeft het een minstens zo mooi zwart bad op de slaapkamer. Voor als je even alleen wil badderen. Bart baddert, zoiets. De prijs voor zoveel luxe valt reuze mee, zelfs voor twee personen.

Airbnb #1: Alto Penthouse, max. 4 personen

Geen AirBnB: Monsieur Didot

Geen AirBnB: Monsieur Didot

Oke, oke, geen hotel maar wél een droom van een hotel (open sinds augustus 2019) in Athene: Hotel Monsieur Didot. In het hart van de stad opende dit plaatje van een boutique hotel geinspireerd de (Franse!) familie aan wie het hotel zijn naam dankt: de familie Didot. Klinkt bekend? Juist! Je kunt die naam kennen van het Didot-lettertype. De familie maakte schrijfmachines en gaven boeken uit. Zodoende vind je door het hele hotel boeken en poëzie en elke kamer is vernoemd naar een gedicht.

monsieurdidot.com


							

tekst gaat verder onder de afbeelding

Anafiotika, max. 3 personen

Anafiotika, max. 3 personen

Minder luxueus maar des te snoeziger is dit cozy appartment in de wijk Anafiotika. Dat komt heus niet alleen door het roze dakterras. Echt niet hoor. Het komt ook door de marmeren vloeren en muren – wat doen die Grieken dat toch goed hè –, door de meubels in aardetinten en misschien ook een beetje door de lichtblauwe Smeg-koelkast.

En het heeft ook absoluut te maken met de wijk waarin het appartement ligt: Anofiotika. Wie Athene niet goed kent, zal waarschijnlijk dit stukje niet bezoeken. Maar god, wat is het de moeite waard. Het is er heerlijk stil, autovrij en vol van steegjes en trappetjes. Je wil hier niet naar toe met buggy, en neen, er liggen ook geen hotels hier. En juist dat maakt Anofiotika zo schilderachtig leuk. En dan bij thuiskomst een flesje ploppen onder aardbeiboom en uitkijken op de Lycabettus heuvel. Nomnomnom.

Airbnb #2: Anafiotika, max. 3 personen

Plaka, max. 5 personen

Plaka, max. 5 personen

Aan de voet van de Akropolis en midden in het hart van het historische centrum van Athene vind je dit stijlvolle appartement. Perfect voor twee koppels, of een koppel met kinderen. Of voor het jaarlijkse vriendinnen uitje. Of voor de zussen en de broers. Buiten is namelijk alles binnen handbereik: winkels, bars en taverna’s. Hoe noemen ze dat ook alweer? Voor ieder wat wils. En het interieur is ook leuk. Lekker puh.

Airbnb #3: Plaka, max. 5 personen

 

 

Bright and Chic, max. 4 personen

Bright and Chic, max. 4 personen

Stel u even voor: de ochtendzon schijnt naar binnen, je rekt je uit, loopt naar het balkon waar je met je viertjes kunt ontbijten in de zon. Mét uitzicht op de Akropolis. Kan gewoon, bij deze knusse airbnb die centraal van zowat alles ligt. Wordt het fris? Joh, dan ga je toch binnen aan de bar hangen. Simpel als dat. Dankzij de praktische ligging en de fijne woonkeuken is dit appartement hartstikke geschikt voor de kids. Kunnen papa en mama mooi tot rust komen op de balkonbank.

Airbnb 4: Bright and Chic, max. 4 personen

Aris' appartment, max. 8 personen

Aris' appartment, max. 8 personen

Ga je met een bruisende groep op reis en wil je verblijven in een bruisende wijk en een minstens zo bruisend appartement? Zoek niet verder. Dit is waar je zijn wil. Dit vrolijke appartement ligt in een bruisende, multiculturele en veilige wijk en heeft restaurants, koffiebars, supermarkten, lokale bakkers en noem het op binnen handbereik.

Airbnb #5: Aris’ appartment, max. 8 personen