3 april 2018, door Toine Legters

Travel Guide Tulum Mexico – Deel 2: 18 x Eten & Drinken

3 april 2018, door Toine Legters

Travel Guide Tulum Mexico – Deel 2: 18 x Eten & Drinken

Tulum Mexico, je kunt er niet niet van gehoord hebben. En je kunt er niet niet heen willen. Bart HQ is zo lucky om er de afgelopen winters (want daar héérlijk) bijna kind aan huis te zijn geweest, en dus mag een ultieme travel guide niet uitblijven, wel?

Hoewel Tulum Mexico eigenlijk niet veel meer dan een straat-met-strand is, zijn er toch twee centrumpjes te ontdekken: de ene een klein dorpje en het andere een lange straat vol met strandtenten - alles wat je wenst. En dat dan in de superdeluxe variant. Zandvoort kan er een puntje aan zuigen. In het hippe hippie-achtige Tulum is aan alles en iedereen gedacht. Tenminste als tannen, eten, drinken, yoga, zwemmen, etc, etc op de planning staat. Maar vooral bij dat 'eten en drinken', daar helpen we graag bij: De Travel Guide Tulum Mexico - Deel 2: 18 x Eten & Drinken. Pak er ook vooral Deel 1 nog een keer bij (waar te slapen in Tulum) want ook daar vind je nog wel het een en ander aan must go eet adressen.

Hartwood

Hartwood

Het alom bejubelde Hartwood in Tulum. Vraag ook maar iemand in Tulum waar te eten en Hartwood staat met stip op één. Lekker gehypet dus. Na al dat gejuich wordt er bijna getwijfeld aan de status van Hartwood maar de hype is dus echt wel terecht. So you know. Wel even reserveren om zeker te zijn van een plekje.

ARCA

ARCA

Of gaan we naar ARCA? Want nadat we ARCA hadden bezocht, konden we eigenlijk niet geloven dat Hartwood beter kon zijn. ARCA zit net een paar stappen verder van Hartwood en heeft een net wat modernere uitstraling plus verdomd lekker eten. Het zuurdesembrood, of nou ja, het deeg daarvan, wordt op het moment van de bestelling in de gigantische oven gegooid en komt zo kakelend vers op tafel dat je het voor de rest van de avond misschien bij het brood wil (en kan) laten. Maar doe dat niet. Bestel alles en meer. Het is er heerlijk.

Gitano

Gitano

Het prachtige outdoor restaurant staat in het centrale stranddeel van het stadje en je herkent het restaurant vooral aan de prachtige boom midden in de ‘zaak’. De boom hangt vol met lampjes en andere versieringen. Op de tafels bloemen alsof ze zo vers uit het veld zijn geplukt. En banken vol fluffy kussens met hippe printjes. Scoor een plekje bij (het liefst onder) de boom en je avond kan niet meer stuk. Gitano.

Tulum Art Club

Tulum Art Club

De naam zegt het al, er hangt Art, het ziet er Artsy uit en er is Art te koop. Helemaal leuk. Nog leuker: er wordt een donders lekker ontbijt (of lunch) op tafel gezet waarna je geen pap meer kan zeggen. Kies een plekje in de tuin of bij de bar en genieten geblazen. Plus: er is precies één kamer te huur bij de Tulum Art Club. Achter in de tuin, trapje op en dan heb je de plek helemaal voor jou alleen. Vintage inrichting does the trick: hartstikke knap.

Raw Love

Raw Love

Tulum zou Tulum niet zijn als er niet aan de laatste hype is gedacht en uitvoerig antwoord aan is gegeven. Tatataa: Raw Love. Voor alles Raw. Obviously. Met de beste smoothiebowls. Je-weet-wel, zoals op de (insta)plaatjes.

El Gourmet

El Gourmet

In het centrum, het dorpscentrum, iets verder dan Ki’Bok (kan niet missen, zie onderaan deze post) is El Gourmet te vinden. En bij El Gourmet wordt er een prima maal op tafel gezet. Vooral leuk: je zit onder een dak van parapluutjes. Gezellig.

Safari

Safari

Een klein tentje met taco’s vanuit een truck. Wat stoelen, tafels, lichtsnoer en de hele bende eromheen – klaar. Je zit er lekker en de taco’s zijn goed. Perfect voor een avondje cheapo maar whatever you do: bestel geen wijn. Wij herhalen: bestel geen wijn.

Casa Jaguar

Casa Jaguar

Bij Casa Jaguar zit je midden in de volgroeide hippietuin (anti muggenspray meenemen dus) en het restaurant vat precies samen waarom Tulum zo populair is: de sfeer is relaxed, de setting romantisch, het authentieke Mexicaanse eten puur, gezond en overheerlijk en de bediening mag zo aanschuiven, daar wordt de avond alleen maar gezelliger van. Ga ook even je handen wassen: ze hebben er het leukste kraantje van heel de wereld. Een Tulum-klassieker en een must go als je het ons vraagt.

Todos Santos

Todos Santos

De jungle-chique en zeer hipstervriendelijke bar van de eigenaren van Casa Jaguar. Dezelfde o zo heerlijke sfeer, nog betere cocktails en voor de afwisseling nu eens in Downtown Tulum, ongeveer een kwartier fietsen vanaf het strand, waar het meeste te beleven is. Todos Santos

Zamas

Zamas

Zamas is vooral aantrekkelijk voor een eindeloze middag spelletjes spelen op gekleurde stoeltjes, mocht het witte strand je even vervelen. Misschien niet het allerbeste restaurant en niet het vetste hotel maar wel een gezellige afwisseling.

Mur Mur

Mur Mur

Bij Mur Mur verzamelen winkeltjes en een restaurant zich. Dat restaurant ziet er ten eerste al mighty fine uit. Ten tweede sterke (en lekkere) cocktails en ten derde eet je er dus ook goed. Als je niet wordt afgeleid door die winkeltjes dan. De mooiste hoeden, jurken, sieraden lonken naar je vanuit de etalages. Wellicht dat je snel afgeschrikt wordt door de prijzen dus zo weer achter die cocktail zit maar anders heeft je creditcard een drukke avond.

Mateos

Mateos

Het is een kleurrijke bedoeling bij Mateos. Rechts een dame die met liefde een excursie voor je in elkaar draait, recht vooruit een lange bar, links de tafel en op je bord de beste (vette) taco van Tulum! Perfect voor een katerlunch. Overigens haal je door heel Tulum heerlijke verse fruitshakes, ook bij Mateos.

Posada Margherita

Posada Margherita

Hoe lekker burrito’s ook zijn, een pasta op zijn tijd is moeilijk te weerstaan. Je komt er na een wandeling door een tuin vol met een georganiseerde ratjetoe aan potten, flessen, planten en houten tuinhuisjes (geen foto’s maken is onmogelijk, geloof ons). Slapen bij Posada Margherita kan ook: boven het restaurant is een heel betaalbaar hotel. Ook een niet-te-missen klassieker.

Je zit er leuk aan de straatkant (mensen kijken) of aan het strand (dutje na het eten). Het menu is tapas-style Mexicaans-Italiaans. Klinkt heel ingewikkeld maar eenmaal daar is het toch heel logisch. Mivida

Taqueria La Eufemia

Taqueria La Eufemia

Een restaurant waar het WiFi-wachtwoord fucking tacos is, die doet het al goed. Taqueria La Eufemia zit aan het strand en gaat voor biertjes, de beste taco’s, muziekje – klassiek, ook best verrassend maar net zo verrassend gezellig – een relaxte sfeer, geen poespas. Niets meer aan doen.

Pasito Tun Tun

Pasito Tun Tun

De naam alleen al klinkt gezellig. En dat is het ook bij Pasito Tun Tun. In het dorpje, in een klein tuintje, zit je onder de palmbomen low key te genieten van een biertje en wat happen. De guacamole is een absolute aanrader. De plekken voor aan de straatkant zijn overigens ook chill. Lange tafels om bij aan te schuiven en wellicht nog wat vrienden te maken. Zeker als je aan de Mezcal gaat (Mexicaanse sterke drank), daar hebben ze hier zat van…

WILD

WILD

Het restaurant iets futuristisch door de hoge stenen muren en de kunst. Die muren toornen als een soort palmbomen boven je uit en geven een groen licht af. Gek. Maar tof. En een heel andere sfeer dan je gewend bent. Modern. Los van het in- en exterieur ga je naar WILD om waanzinnig lekker te tafelen, vanwege de hele goede cocktails en er is een kleine keynote achter in de tuin van het restaurant. Bovendien worden er regelmatig feestjes gegeven.

Ki'Bok

Ki'Bok

Het drukste koffietentje van het Mexicaanse stadje Tulum is Ki’Bok, kun je wel stellen. Van buiten zie je alleen een barretje maar kijk verder dan je neus lang is, dan zie je al snel een klein restaurantje dat hoort bij Ki’Bok, plus binnentuin. Tussen de bananenbomen en ander van dat soort planten (die we dus niet kunnen benoemen), drink je de lekkerste koffie en eet je een oprecht goed ontbijt. Extra fijn: de koffie kost echt noppes. Nou, bijna noppes. En, zoals bij veel Tulum-stekken, zijn er ook bij Ki’Bok twee kamers te huur. Een microhotel zoals ze zelf stellen.