Italie16 oktober 2023, door Teun Tielen

De leukste en lekkerste plekken in Triëste, Italië

Italie, 16 oktober 2023, door Teun Tielen

De leukste en lekkerste plekken in Triëste, Italië

Triëste is een kuststad in het noordoosten van Italië, grenzend aan Slovenië. Vroeger was het een van de belangrijkste havensteden ter wereld waar de Habsburgers het voor het zeggen hadden. Dat het booming business was is nu nog steeds te zien, want zij lieten er prachtige verblijven bouwen. Triëste is dan ook niet typisch Italiaans, en het is geen hele spannende stad, maar juist daarom zo leuk. Er hangt een gemoedelijke sfeer, op straat kom je nauwelijks toeristen tegen en het is er lekker overzichtelijk. Dit zijn de leukste en lekkerste plekken in Triëste.

 

Bar Europa Space Oddity

Bar Europa Space Oddity

De invloed van de Habsburgers beperkte zich niet tot architectuur. Dankzij de Oostenrijkers kwamen er steeds meer koffiehuizen in de stad. Dat is ook meteen de reden dat Triëste nog steeds bekend staat als een van dé koffiesteden van Italië. Bij Bar Europa Space Oddity (vernoemd naar David Bowie, die er ook aan de muur hangt) kun je al vanaf zeven uur ‘s ochtends een bakkie halen, later op de dag kun je aanschuiven voor broodjes, borrelhappen, cocktails en wijnen.

Bar Europa Space Oddity

Mug Bakery

Mug Bakery

Bij Mug Bakery serveren ze naast koffie ook thee in enorme mugs. Dat is natuurlijk fijn, maar de eigenlijke reden dat je bij dit gezellige tentje wilt neerstrijken is vanwege het heerlijke gebak. Lunchen kan er ook. Dit is een van de weinige plekken in Triëste waar standaard vega(n) opties op de kaart staan. Proeven deden we niet, al zag alles wat we voorbij zagen komen er wel goed uit. Het terras ligt aan het Piazza Attilio Hortis waar in het weekend ook een paar leuke marktkramen staan.

Mug Bakery

La Cocotte

La Cocotte

La Cocotte is een Airbnb zoals we ze graag zien: knap, comfortabel en met een lekker bed. Het appartement ligt op de zolderverdieping van een authentiek pand. Om de vijfde verdieping te bereiken moet je een paar trappen beklimmen, maar dan heb je ook wat. Veel ruimte, sfeer én een airco (komt goed van pas tijdens de Italiaanse zomers). Het schuin aflopende dak met houten balken, de stenen muren en mengelmoes van accessoires zorgen voor een gezellige sfeer. In de keuken werd een van de muren met krijtverf beschilderd en het duurde niet lang voor die werd gevuld met lovende woorden van gasten. Als je besluit hier te verblijven, doe ze dan de groetjes van ons.

Meer over La Cocotte

Pasta e pizza

Pasta e pizza

Voor lekkere pizza en pasta schuif je aan bij Pizzeria Di Napoli. Het restaurant ligt in een gezellige en drukke straat vol restaurants en het is er meestal druk. Het kan dus zijn dat je even op een tafel moet wachten, maar om de tijd te doden kun je nadat de obers je naam hebben genoteerd nog even rondstruinen. Een stukje buiten het centrum ligt Spaghetti House Triëste. Pasta, pasta en nog meer pasta. Buon appetito!

Barcola Beach

Barcola Beach

Net buiten Triëste, maar heel erg de moeite waard. Wanneer je de bus neemt sta je binnen een kwartiertje op Barcola Beach, de plek waar de locals ‘s zomers samenkomen. Er is geen zandstrand, wel een strook groen vol bomen die schaduw bieden. Je hoeft niet te slepen met parasols en je huis verandert niet in een zandbak, win-win. Tussen die groenstrook ligt een soort boulevard en van daaruit loop je (via een trapje, al kun je ook van de rotsen springen) zo de kraakheldere zee in.

Gelato

Gelato

Wanneer je in Italië bent kun je eigenlijk niet anders dan iedere dag op zijn minst één ijsje eten. De bolletjes zijn over het algemeen enorm, maar als je keuzestress hebt heb je meestal de mogelijkheid om twee smaken te combineren. Over de Barcola ‘boulevard’ rijdt een ijscowagen op en neer, maar als je echt lekker ijs wilt, steek dan de straat over en ga naar Gelateria Con Amore. In Triëste zelf stonden de locals (en wij) in de rij voor OGGI Gelato.

Bao House

Bao House

Alles behalve Italiaans, zeker niet fotogeniek, maar wél goed eten voor een fijne prijs. Dat de mensen van Bao House om elf uur ‘s avonds, toen wij moe en hongerig na een uitgelopen strandmiddag over straat wandelden, hun eigen biertje aan de kant zetten om voor ons te koken zorgt natuurlijk ook voor pluspunten. Op het menu staan bao’s, bowls, en ander lekkers uit de Chinese keuken. Als toetje krijg je, ongevraagd (en voor niks), vers fruit en een gelukskoekje.