14 augustus 2020, door Maartje

Tuinklussen in augustus

14 augustus 2020, door Maartje

Tuinklussen in augustus

Nee nee, niet achterover gaan leunen nu. Wil je in het najaar én volgend jaar ook nog plezier hebben van alle energie die je in je tuin hebt gestoken, dan moet je een en ander wel ff bijhouden nu. Lees hier al onze Barts buiten (tuin)tips, opgeschreven door een semi-pro (mijn moeder), nogal een leuke categorie al zeggen we het zelf. Voor augustus heeft ze ook weer een aantal tips & tricks hoor, leest u mee?

 

Heb je een vijver en verdampt het water snel als het zo warm is? Zet er wat hoge waterplanten in. Dat helpt. En is het water troebel, dan staan er te weinig zuurstofplanten in je vijver. Die moeten er dus in. Je kunt ook watervlooien in het water gooien. Die koop je gewoon bij het tuincentrum. 

Voor je siertuin:

Hoge zonnebloemen kun je vastbinden aan een bamboestuk zodat ze niet omwaaien. Wil je ze in een vaas zetten, vul dan de vaas met niet te veel, warm water. Zorg dat er geen blad onder water staat. Laten ze toch hun kop hangen doe dan een scheut chloor of snijbloemvoeding in het water.

Je kunt de bloemen ook drogen en het zaad in de winter aan de vogels voeren. 

Verzamel deze maand zaad van bloemen die je volgend jaar weer wilt hebben. Bewaar het zaad droog en donker en zaai het in de lente weer uit.

Zet bij warm weer een schaal met water in de tuin zodat de vogels lekker kunnen badderen en egels hun dorst kunnen lessen.

Je kunt ook stekjes nemen van éénjarige planten en van eigenlijk alle soorten kruiden. Neem een top van ongeveer 10 cm zonder bloem. Snij de onderkant met een scherp mes schuin af. Haal de onderste bladeren weg. Steek het stekje in  de grond. Zet in de schaduw en zorg dat de grond vochtig blijft. Klaar.

Lavendel kun je op deze manier ook goed vermeerderen. Als de lavendel uitgebloeid is snoei je de plant terug. Zorg dat er ongeveer 2/3 overblijft.

Augustus is een goede maand om kruiden te oogsten. Pluk ze en bind ze in bosjes. Hang ze op zijn kop te drogen op een winderige plaats waar de zon niet schijnt.

Snoei de hagen zodat ze mooi strak de winter ingaan. Maar niet meer na half september want dan zijn ze gevoelig voor vorst.

Bemest na augustus niet meer. De planten zijn toe aan hun rustperiode en met mest denken ze dat ze weer hun best moeten gaan doen om te bloeien en groeien.

Moestuin:

Bessen en bramen kun je nu snoeien, fruitbomen snoei je na de oogst. Snoei de bladeren rondom druiven en tomatentrossen zodat de zon er goed bij kan. Snoei niet al het blad van de plant!

Aardbeien kun je in augustus nog goed planten en zaai ook snel nog even wat sla, spinazie (doet het in de herfst beter dan in de zomer), peterselie en snijbiet.

Ben je niet tevreden over je tuin, dan is het nu de tijd om nieuwe plannen te maken! Wil je een struik verzetten dan kun je nu de wortels aan de zijkanten al wat afsteken maar wacht met verplanten tot eind september of oktober.