6 mei 2021, door Maartje

Tuinklussen voor mei (2021): aan de slag

6 mei 2021, door Maartje

Tuinklussen voor mei (2021): aan de slag

Nieuwe maand, nieuwe tuinklussen. Mei is een fijne (lees: belangrijke) tuinmaand en we schreven al twee eerdere artikelen over the things you can do in de tuin deze maand. Hier lees je ze: de tuinkalender van mei en mei in de tuin, this is happening. Die vliegers gaan nog steeds op maar er is meer. Nog meer? Ja hoor. Nog meer. Leest u mee, tuinklussen voor mei (2021). Zo ga je aan de slag.

Als je al hebt voorgezaaid en de vensterbanken staan vol met plantjes (die eigenlijk te groot worden), dan wil je het hele spul vást naar buiten gooien… Maar je moet toch echt nog even volhouden want het kan nog vriezen ’s nachts. Ben je koppig en zet je ze toch al in de tuin, want plaatsgebrek,  bescherm ze dan in elk geval met vliesdoek.

Ga je de hagen snoeien, controleer dan of er geen vogelnestjes in zitten.

Haal bloemstengels uit de rabarber. Dat kost de plant onnodig energie.

Leg stro onder de aardbeien.

Na half mei kunnen de bloembollen in de grond. Zoals Dahlia, Begonia en  Eucomis (kan nu al in pot binnen voorgetrokken worden). De tomaten-, courgette-, paprika-, komkommer-, aubergineplanten kunnen naar buiten, in pot of volle grond. 

Als je fruit in de tuin wilt maar niet zo veel plaats hebt, zijn er kleine soorten te koop. Deze kunnen ook in potten. Het voordeel daarvan is dat je de pot ergens kunt zetten waar de meest gunstige omstandigheden zijn. Je kunt de grondsoort in de pot aanpassen aan de plant. Nadeel is dat je vaker water moet geven.

De eenjarige planten kunnen buiten gezaaid worden. Van eenjarigen heb je de hele zomer plezier en hoe meer je van deze bloemen plukt, hoe meer ze hun best gaan doen om nieuwe bloemen te maken. Enkele voorbeelden: nicotiana, persicaria, alonsoa, ageratum. Kijk maar op de kaartjes in het tuincentrum, komt goed!

Zorg dat je de grond goed losmaakt en wat vochtig en onkruidvrij is. Als de plantjes 10-15 cm hoog zijn, kun je ze toppen om een vollere bloei te krijgen. Pas wel op de slakken. Strooi niet met chemische slakkenkorrels, dat is zonde; er zijn volop goede natuurlijke alternatieven, ook gewoon bij je eigen tuincentrum.

Het is nu ook de tijd om vaste planten, die net boven de grond uit komen, te delen. Haal ze uit de grond, gooi het middenstuk weg en de buitenkanten kunnen opnieuw de grond in.  De meeste vaste planten gaan het goed doen als ze om de 3 jaar zo’n opfrisbeurt krijgen.

Zaai nu ook sla, snijbiet (de kleine blaadjes steeds oogsten want die zijn het lekkerst), bietjes,  kruiden, radijsjes, kolen (boeren en palmkool kun je het beste zaaien of planten na de erwten of peulenoogst. Die hebben stikstof in grond gelaten waar de kolen weer profijt van hebben) en worteltjes.

Zaai ook Oostindische kers, goudsbloem en andere eetbare bloemen. Er bestaat een leuke app als je op biodynamische manier wilt tuinieren die ‘Moon & Garden’ heet. 

Als je bij planten zoals zinnia, luciferplant, cosmea en siertabak nu de toppen uithaalt krijg je sterkere, bossige planten met een rijkere bloei. Haal kroost uit de vijver en zorg dat er voldoende zuurstofplanten in staan.

Kuipplanten kunnen weer naar buiten, maar laat ze voorzichtig wennen.

Blijf onkruid wieden. Maak van brandnetels, zevenblad, paardenbloem en madeliefjes thee, pesto of gebruik het in een smoothie.

Een gezonde goede bodem is het succes voor een goede opbrengst in de groentetuin en mooie gezonde planten. Je tuiniert op klei- of zandgrond en daar zit heel veel tussenin. Maar compost heeft de grond altijd nodig. Stop zo weinig mogelijk in de groencontainer en maak een composthoop. Alleen groenafval met vervelende zaden of schimmel kun je beter in de container doen. Op de composthoop kun je veel kwijt, maar geen afval resten van gekookt eten. Daar trek je ongedierte mee aan. Maar koffieprut, eierschalen, af en toe wat ongebleekt papier kan heel goed. De ideale plek voor de composthoop is in de schaduw. Strooi er af en toe wat lavameel of bentoniet over. Dat versnelt het proces.

Behalve composteren kun je ook fermenteren.  Een andere naam is: ‘bokashi’. Het makkelijkst is om een Bokashi emmer te kopen. Hier kun je etenskliekjes, schillen, stronkjes, tuinresten, mest en stro in kwijt. Alles wat vers is. Het grote verschil met composteren is dat het veel sneller gaat en koolstof en energie bewaard blijven. De micro-organismen die in de bokashi aanwezig zijn zorgen voor een goed bodemleven. Je kunt ook kant en klare Bokashi kopen. Compost natuurlijk ook.