Nederland, Amsterdam13 juni 2021, door Imara Milatz

Een dag op het Amsterdamse water (plus de allerleukste spots om eten al varend af te halen)

Nederland, Amsterdam, 13 juni 2021, door Imara Milatz

Een dag op het Amsterdamse water (plus de allerleukste spots om eten al varend af te halen)

Ongetwijfeld een van de lekkerste bezigheden met de zon op je pan, is het water opzoeken. Naar het strand, altijd een goed idee (klopt, altijd ja, ook in de winter leuk). Check daarvoor de allerbeste beach hangouts, in de vorm van Nederlandse strandtentenof the moment.

 

Ennn: varen. Ook zo'n lekkere waterbezigheid. Ware het niet dat we het we het wel altijd een gehannes vinden. Heb je een privéwatervoertuig, dan moet de hele inboedel daar heen gesleept worden (en weer veilig gestald), en willen we huren, pakken we bijna altijd mis. Whoops. Heb je d'r eentje? Huur of eigen? In Amsterdam? Mooi! Bookmark dan vooral onderstaande lijst want hier is aanmeren tha bomb.

Voor de boaties

Voor de boaties

Goed, lieve mensen, als we eerlijk zijn: hoe vaak zit je uiteindelijk op die boot? Al dat gedoe en gehannes, de hele mikmak meesleuren en het kuipje in. Net op open water en dat ene  belangrijke ding vergeten mee te nemen (zonnebrand, oeps). Veel te snel door alle happen en dranken heen, ja dan is er niets meer aan.

En als klap op de vuurpijl het weer dat ineens om lijkt te slaan (we leven nog steeds in hetgeen wat Nederland heet). Toch, we’re only human, blijkt in the end varen nog steeds te leuk te zijn om te laten en huren we een knap bootje wanneer we kunnen. Zonder al dat gehannes en gesjouw graag, daarom hebben we hier de leukste tips om dat dagje op het water op the best wat yet te doen. Dan dobberen we er lustig op los. Aye Aye kapitein.

Picknick

Picknick

Vanaf het water ziet de hoofdstad er op zijn mooist uit, is zo. Maar het allerleukste van varen door de stad is een beetje hop-on-hop-off’en. Aanmeren, even die zeebenen uitschudden en terug de boot op.

 

Niet te ontbreken aan een dagje door het water flaneren? Een picknick aan de kade, in het lage riet, een park opzoeken. Aanmeren aan de Van Diemen jachthaven bij het Amsterdamse bos of liever kleinschaliger bij Park de Oeverlanden. En dan kun je natuurlijk van alles meenemen die boot op maar, daar komen we met het moraal van dit verhaal: dat hoeft helemaal niet! Er bestaan tal van plekken aan (en zelfs op) het water waar je lekkers voor je picknick af haalt.

Marie en Bateau

Marie en Bateau

We klappen meteen uit de boegen met de allerleukste van het nog te komen stel. Weten jullie nog dat we eens Marie Amsterdam (het geweldige restaurant van het prachtige historie uitademende hotel De L’Europe) de hemel in prezen? Wij wel hoor, want er werd geen enthousiast woord te veel over gerept. Fantastisch eten, goede bediening en locatielocatielocatie – wat wil een mens nog meer. Precies, vooruit met de schuit: eten op de boot is wat we nog willen. Dat begreep Marie wel, en zo geschiedde werd Marie, Marie en bateau. Mits mooi weer, kun je iedere dag tijdens het tochtje -Amsterdamse grachten- tussen 12:00 en 20:00 een stop maken bij het restaurant voor gekoelde wijnen en luxe borrelhappen to go on the boat. En daarvoor hoeft geeneens een ‘man over boord’.

Marie en Bateau

En toen ineens hadden we de smaak te pakken. Sinds varen niet zonder eten kan (kan wel maar willen we niet) bedachten we dat er meer van zulks af te halen zou moeten zijn. Zo overleef je uren-na-uren dobberplezier.

Hannekes Boom

Hannekes Boom

Tuf door naar Hannekes Boom! Een beetje bekend in Amsterdam en men weet: Hannekes Boom beschikt over een heerlijk terras. Een van onze personal favs zelfs. Veel zon, (normaliter) heerlijk geroezemoes van het vele bezoek én aan het water! Dat laatste maakt Hanneke uitermate geschikt om aan te meren en even op het terras neer ploffen.

Hannekes Boom

De poffertjes boot

De poffertjes boot

Tja de poffertjes boot. Te leuk om te laten liggen tijdens de rondvaart door de stad. Kom je toevallig (of volledig gepland) bij de zwaan nabij de Berlage brug? Well there it is! Een drijvende poffertjes kraam dobberend op de Amstel. Schot in de activiteiten roos om met het kleine spul te doen. Net zo lekker om zonder de druktemakers te ondernemen.

Waterkant

Waterkant

Waterkant. Het is er al-tijd druk en met de eerste zonnestralen hangen er al ontelbare beentjes over de kade. Niets leukers om het restaurant/ café/de lekkerste zomerspot eens vanaf het water te bewonderen. Alle zonnestralen van de dag pakken terwijl je het ene na het andere Parqo biertje achterover slaat. En nacho’s voor erbij, toe maar, ga er maar eens lekker voor zitten.

Waterkant

San Marco

San Marco

Ennn dan op volle snelheid door naar San Marco! San Marco, in het brugwachtershuisje aan de Amstelkade om precies te zijn, niet die in Venetië (we wish). Hier vind je de leukste pizzeria van de Amsterdamse wateren. Met je sloepje vaar je zo langs het afhaalraam waar je zonder uit te hoeven stappen je pizza’s bestelt. Enwemoetendoorr, maar wel met een pizza op ’t schip.

Beeld via Shaun

I-Dock

I-Dock

Ben je met je boot bij het IJ in de buurt beland? Well, wat let je dan om even de boei te laten zakken bij I-Dock (het restaurant van hotel IJdok). Aan de one and only passantenhaven van de stad meer je aan om uit te stappen en uitgebreid te lunchen. Voel je je als een vis in het water.

I-Dock

Café Lennep

Café Lennep

Plots, al deinend op het water, stevige trek in een lekker kippetje gekregen? Gas erop en op naar Café Lennep. Aan de (je raad het al) Jacob van Lennepkade op een vlonder aan de gracht in Oud-West, van vroeg in de ochtend tot laat in de avond. Het is zelfs het omvaren waard. Want oei, de kip (vers van de  BBQ) is te lekker om voorbij te varen. Follow the heerlijke smell… en je vindt Lennep wel.

Café Lennep

Stadsstranden

Stadsstranden

Strandzuid, Pllek allebei plekken om langs te varen en de benen buiten boord te gooien. Tenen in het zand en dompel je onder de gezelligheid van de stadsstranden.

Amstelhaven

Amstelhaven

Of aan het einde van de dag, al rozig van het varen, aanmeren aan de Amstelhaven. Hier nog de allerlaatste zonnestralen meepakken onder het genot van een borrel en een laatste glaasje rood, wit, rose, om het mee weg te spoelen…

Amstelhaven

Zin in bier maat weet je niet waar je wezen moet? Say no more en blijf waar je bent. Met een belletje naar de bierkoerier komt het alcoholische goud jouw kant op gesjeest.

BBQ

BBQ

In het kader van zelfvoorziening en toch een hele hoop mee willen sjouwen, mag een Barbecue op de boot niet ontbreken. Kies dan natuurlijk wel voor eentje in mini-formaat. Voor op de boot of mee naar het park, je verhuist de barbecue overal heen waar je maar wilt (mits het er ook echt mag, wel opletten!).

Je kunt het ding ook hartstikke gezellig midden op een picknicktafel zetten en er een soort zomerse gourmet van maken. Met zijn allen van de grill eten is feest. Voor meer beste wel lekker barbecue tips kun je ook altijd even hier koekeloeren.

Zwemmen

Zwemmen

Om de allerwarmste dagen door te komen, kan varen nog enigszins verkoelend toeven zijn. De verleiding is dan ook groot om even een frisse plons te nemen wanneer de hitte naar je hoofd stijgt. Maar pas op! Tussen de boten is het moeilijk zwemmen en ben je slecht te zien voor andere bootbestuurders. Bovendien is veel van de Amsterdamse wateren niet fris genoeg om een duik in te nemen. Let dus goed op waar je heen gaat. De beste zwemtips? Go check these out: De Hoge Dijk (recreatiegebied), Blijburg aan zee en Sloterstrand bijvoorbeeld. Heerlijk even uit die boot en ook goed tegen het geklaag van de kids (met hun gebrek aan zitvlees).