Spanje, Valencia29 november 2023, door Jip Groot

Barts Best of: 8 keer vega en vegan in Valencia

Spanje, Valencia, 29 november 2023, door Jip Groot

Barts Best of: 8 keer vega en vegan in Valencia

Oké, we kunnen (en willen) er echt niet meer omheen: tegenwoordig gaat de meerderheid van de uit-eten-gaande mens voor een vega(n) optie. Zeker ook tijdens een vakantie en/of stedentrip. Laat Valencia - sowieso de Europese Groene Hoofdstad van 2024 - nu bij uitstek een bestemming zijn voor iedereen die graag vega/vegan eet! Voilà, de beste, lekkerste én gezelligste vega en vegan hotspots in deze heerlijke stad, voor jullie uitgezocht. En aan alle niet-vegetariërs en veganisten onder ons: we got your back. Het is niet alleen maar knauwen op groente, deze lijst aan restaurants, maar echt heel erg goed eten. Barts Best of: 8 keer vega en vegan in Valencia.

 

Bouet

Bouet

De wijk Ruzafa is by far de leukste, meest veelzijdige wijk van de hele stad. Foodies halen hier hun hart op. Het bruist van de trendy restaurants, populaire clubs, retro bars, vintagewinkels en gezellige boekenwinkels. Heel toevallig zit hier ook favoriet Bouet. Bij deze trendy spot worden al je zintuigen geprikkeld. Maar niet alleen door al het lekkers, de locatie en manieren scoren ook punten. Bij aankomst in de lobby – waar je een glas cava, een cocktail en een koud gerecht kunt krijgen – word je daarna verwelkomd in de hoofdzaal, waar de grote ramen de show stelen. Ga voor het welbekende Spaanse menu del dia of het à la carte menu. Last but not least, deze favoriet is geschikt voor vegetariërs, veganisten én ze hebben er glutenvrije opties.

 

Bouet

EUROPESE GROENE HOOFDSTAD VAN 2024

EUROPESE GROENE HOOFDSTAD VAN 2024

Valencia is verkozen tot Europese Groene Hoofdstad van 2024. Hoe ze dat werden en waarom wil je weten? Goede vraag, daar waren wij ook benieuwd naar. En dus zochten we het uit. Het zit zo: met deze onderscheiding ‘erkent (en eert) de Europese Commissie steden met meer dan 100.000 inwoners die projecten uitvoeren om milieueffecten te verminderen en de levenskwaliteit te verbeteren’. Aha. Valencia heeft in de loop van de tijd belangrijke duurzaamheidsreferenties op haar naam weten te zetten, zoals de titel Europese hoofdstad van ‘Smart Tourism’ in 2022, en de hoofdstad van het duurzame voedsel in 2017. Daarnaast loopt de stad voor op zijn Europese collega-steden als het gaat om het meten en compenseren van de CO2-voetafdruk op het gebied van toerisme. Bovendien is het een van de 100 steden die door de Europese Unie zijn geselecteerd voor het Cities Mission-project, wat als doel heeft tegen 2030 klimaatneutraal te zijn. Lees meer over Valencia

El Poblet

El Poblet

Midden in het centrum van Valencia word je in de watten gelegd bij twee-Michelinsterren restaurant El Poblet. Chefkok Luis Valls kookt zoals hij zelf aangeeft ‘Valencia’, met producten uit de omgeving. Het draait hier om verfijnde gerechten, gewaagde smaken en eersteklas producten. Alles voor die op-en-top ervaring. Kies voor een van de twee proefmenu’s of bestel à la carte. Leuke side note: alles staat hier in het teken van groenten. Aan geweldige wijnen hier ook geen gebrek, in de wijnkelder vind je de meest luxe en mooie wijnen. Ook is er een ongelofelijke collectie aan whisky’s. We zullen maar zo zeggen: je komt hier niks te kort.

 

El Poblet

Riff

Riff

In het rijtje zeker geen straf, hoort restaurant Riff thuis. De met Michelinster bekroonde topper zit in de wijk La Gran Via. Deze mediterraanse keuken is gebaseerd op vis en groenten. De vis en zeevruchten komen van de lokale vismarkt en de groenten zijn er 100% biologisch. Duitse chef-kok Bernd Knöller heeft verschillende menu’s samengesteld, waaronder een volledig vegetarisch menu. Ook kun je er terecht voor lunch. De muzikale sfeer hier, meestal jazz, komt van een oude platenspeler met deuntjes gekozen door de chef zelf. Verder geniet Bernd van een wandeling door de eetkamer, om gasten alles tot in de nopjes te vertellen. Een sociale chef-kok, we love it.

 

Riff

Vuelve Carolina

Vuelve Carolina

Restaurant Vuelve Carolina draait om meer dan alleen eten. De unieke eetruimte, fusion keuken en vaste menu’s zorgen voor de ultieme beleving. De met hout ingerichte moderne ruimte in combinatie met planten maken het uniek. Een plek waar je een avond met vrienden, een intiem diner of een groepsmaaltijd kunt organiseren. Ga voor het shared menu of kies voor à la carte. Allemaal vegan, vega of glutenvrij mogelijk. Verder is de bar de eye-catcher van het restaurant, pontificaal in het midden van het restaurant. De perfecte plek om de sfeer van het restaurant te proeven, een cocktail te drinken en jezelf lekker te laten gaan.

 

Vuelve Carolina

 

Saiti

Saiti

Aan chef-kok Vicente Patiño hebben we restaurant Saiti te danken. Gelegen tussen het centrum en het park Jardín del Turia vind je deze beuker van een tent. Een moderne keuken met een mediterraan-traditionele basis en menu’s voor elk seizoen van het jaar. Chef-kok Vicente is gek op lokale producten en gaat op zoek naar de meest speciale smaken. Er zijn vier verschillende menu’s samengesteld, voor elk seizoen één. Daarnaast heeft deze tent een wijnkelder waar je u tegen zegt. Een collectie van meer dan 140 wijnen, alles voor de perfecte match bij je gerecht.

 

Saiti

Restaurante La Salita

Restaurante La Salita

Heerlijk wanneer het weer even echt alleen maar om het eten gaat. Niks geen gehipperdepip en ook de locatie van Restaurante la Salita is enigszins uit de richting, dus niet perse voor toerisme weggelegd. Dat merk je. Hier is het gewoon mega goed eten in een lokaal bekleed met blank hout, op tafels voorzien van kraakhelder wit linnen. Je kunt er kiezen uit verschillende menu’s, voor ieder wat wils. Zelfs voor de kleine koters is er een menu samengesteld. Op deze plek staat alles in het teken van groenten, ideaal voor de vega’s en veganisten onder ons.

 

Restaurante La Salita

Richard Camera Restaurant

Richard Camera Restaurant

Bij het Richard Camera Restaurant, eet je de sterren van de hemel voor een bijbehorende prijs. Richard Camera is de rockster-chef van Valencia (de beste man heeft ook de Canalla Bistro zaak verderop in Valencia, in de wijk Ruzafa (aanrader!). Zijn keuken is verfijnd en gericht op groenten, smaakcombinaties die geproefd moeten worden. Hij heeft niet voor niets de award gekregen voor het beste groenterestaurant van Spanje in 2021. Je hebt hier keuze uit drie verschillende soorten menu’s, waaronder één volledig vegetarisch en veganistisch menu. Voor een bijzondere ervaring ben je bij dit restaurant aan het goede adres.

 

Richard Camera Restaurant

Copenhagen

Copenhagen

Copenhagen is een van de bekendste vegetarische restaurants in Valencia. Dit restaurant heeft één doel: laten zien dat de vegetarische keuken net zo lekker is als alle andere keukens. Dat is goed gelukt al zeggen we het zelf. Deze spot zit in het hart van de wijk Ruzafa, waar meerdere vegan hotspots te vinden zijn. Dit moderne en strak ingerichte restaurant heeft een Scandinavisch interieur waar je verwend wordt met vegetarische gerechten. De gerechten zijn vooral geïnspireerd op de Japanse en Thaise keukens. Tip: doordeweeks bieden ze speciale middagmenu’s aan voor maar €11,90 euro.

 

Copenhagen