31 mei 2023, door Janneke Koelemaij

Onze favoriete restaurants in Valencia

31 mei 2023, door Janneke Koelemaij

Onze favoriete restaurants in Valencia

O o Valencia, wat ben je leuk! We noemen de stad graag, en vaak, ‘Barcelona voor dummies’: deze ‘andere’ Spaanse stad aan het strand is namelijk net wat meer toegankelijk dan zijn kosmopolitische landgenoot. Het strand minder druk, de restaurants beter te vinden. De wijk Ruzafa is met stip favoriet wanneer het aankomt op het betere tafelen, maar de oude binnenstad mag je zeker niet missen, net zo min als het strand. Vandaar drie tips voor de innerlijke mens in elk van die drie wijken. En een bonusadres, opdat je ook nog een leuk souvenir mee naar huis neemt. Duik tijdens de Spaanse siesta vooral het uitgestrekte park in; in de buurt van de oude stad is het park op zijn mooist. Dit zijn onze favoriete restaurants in Valencia:

Voltereta Bali

Voltereta Bali

Zijn we verdwaald? Ineens lijken we op Bali te zitten. Wat een hit, Voltereta Bali. Reserveer maar vast voordat je naar Valencia vertrekt, anders heb je kans dat het vol zit. Voltereta heeft 4 restaurants; Manhattan, Kyoto, Casa en Bali. Deze laatste heeft een Balinese stijl binnentuin met veel groen, veel bamboe en zelfs Balinese scooters. Op het menu staan gezonde, verse gerechten als buddha bowl en tempura van groente. Daarnaast hebben ze kleine gerechtjes om te delen als gyoza’s en bao buns. Vis, vlees en vegetarisch hebben ze hier allemaal.

Dulce de Leche Boutique Café Pastelería

Dulce de Leche Boutique Café Pastelería

Dulce de Leche is een begrip in Valencia, ook onder toeristen. Eerlijk is eerlijk: we hebben hier nog nooit geen Nederlands om ons heen gehoord. Aan de andere kant zaten we ook nog nooit niet naast een local met een boek, een gezellige baby en/of een goede vriend. Een allemans favoriet dus, en terecht ook. Bij Dulce de Leche boutique café (de originele Dulce de Leche zit wat verderop in de stad, maar het café vinden we eigenlijk nog leuker) eet je oprecht de lekkerste en meest goddelijk ogende taarten en broodjes en scones en muffins van allemaal. Knappe jongen die het bij één stuk weet te houden.

La Más Bonita Patacona

La Más Bonita Patacona

In Ruzafa zit ook een vestiging maar die kan niet tippen aan de leukste strandtent van Valencia: La Más Bonita Patacona. Oké, een tip die je op iedere website leest, I know I know, maar wat goed is, mag vaker getipt worden. Bovendien is er eigenlijk niet zo gek veel te vinden in deze niks-aan-de-hand-categorie voor de hele dag OP het strand (gek genoeg). Vandaar: bij dezen.

Begin je dag voor het zoete blauwwitte zaakje met het terras dat uitkijkt op zee, zand en palmbomen. Is het uitzicht op zee vol, dan is er ook nog een binnentuin. De keuze aan gezonde verse sappen en smoothies is uitgebreid, de American pancakes zijn om te smullen en op de ei-gerechten kun je een halve dag teren. Oh en de burrata is een aanrader.

Bluebell Coffee Co.

Bluebell Coffee Co.

De perfecte plek voor een uitgebreid ontbijt, een snelle koffie of een potje uit huis werken, voor wie wat langer in Valencia is. Het eigentijdse koffiecafé straalt niet alleen gezellig- en vriendelijkheid uit; de volledig vrouwelijke staf gedraagt zich daar ook nog eens naar. Achterin zit je heerlijk in de beschutte patio terwijl de stoeltjes voorin, aan het raam, perfect zijn voor mensen kijken. Op zondag is er een uitgebreid brunchmenu met een ei zoals je wil, avocado op toast (daaronder van die geprakte tomaat zoals ze alleen in Spanje kunnen), koffie en een vers sapje – aanrader.

Huur een fiets

Huur een fiets

Wat je ook doet, when in Valencia, huur een fiets! Sowieso by far het beste vervoermiddel waar ook ter wereld (goedkoop en goed voor jezelf en het milieu) en de stad is hartstikke fietsvriendelijk (en het openbaar vervoer is zo-zo). Door het lange, uitgestrekte Turia park (ooit een rivier) fiets je richting het strand en passeer je de leukste wijken van de stad. Houd ondertussen vooral af en toe een kleine siesta in het park.

Wij huurden onze fietsen midden in het centrum bij Passion Bikes. Dat is een vreselijke naam voor een opvallend cool fietszaakje: alle muren zijn volgekrabbeld met leuzen van blije huurders en je wordt geholpen door een gezellige besnorde Spanjaard. Maar ach, eigenlijk maakt het natuurlijk geen bal uit waar je je bike-ie huurt.

"

Wat je ook doet, when in Valencia, huur een fiets! Sowieso by far het beste vervoermiddel waar ook ter wereld (goedkoop en goed voor jezelf en het milieu) en de stad is hartstikke fietsvriendelijk (en het openbaar vervoer is zo-zo).

"

La Fabrica de Hielo

La Fabrica de Hielo

Verrassing! De ruime lichte zaak die in de vervallen loods aan het strand zit, zag je vast niet aankomen toen je de lage deur door stapte. Wij niet in elk geval. En vervolgens vonden we het de allerleukste (toch? Ja ik denk het wel) plek van Valencia. Niet vanwege het uitstekende eten hoor, of de bijzondere drankjes, want dat viel allemaal wel mee (tegen dus) en ja, je zit er binnen… Ook dat nog. Maar na een dag met je gezicht in de zon is dat een heerlijke verademing. De mensen van La Fabrica de Hielo begrijpen dat, net zoals ze begrijpen hoe je nonchalante horeca perfectioneert. De hele dag is de ‘tapcontainer’ open voor drankjes. Aan het eind van de middag gaat de ‘kookcontanier’ open waar je lichte (borrel)happen kunt bestellen en uit de boxen klinkt een lekkere mix van herkenbare classics en de ruige rock waar Spanje zo bekend om staat.

Slaughterhouse Food & Books

Slaughterhouse Food & Books

Of was dit mijn favoriet… Dat zou eerlijk gezegd ook goed kunnen. Mocht je, net als wij, het liefst rondhangen waar de (leuke, smaakvolle) mensen uit de buurt aanhaken, en niet perse bij de top drie op TripAdvisor, sla dan het zijstraatje in waar Slaughterhouse Food & Books zit. Eigenlijk laat die titel helemaal niks aan de verbeelding over: in een voormalige slagerszaak zit tegenwoordig een klein en gezellig café waar je terecht kunt voor goed eten (uiteraard geen vegan dingen) en boeken. Oke, en platen. Zelfs meer platen dan boeken maar dat bekte in de titel misschien niet zo lekker. De kleine zaak is het gezelligst voor een borrel (waar je een mandje chips bij krijgt) en een burger. En dan nog een borrel. En nog één. Maak een praatje met de eigenaar en je krijgt nog een handvol geweldige tips toe ook. Hoewel je daar de meeste van alweer terug leest op deze site (want wij deden uiteraard precies dat).

La Conservera

La Conservera

Voorop gesteld: de wijk Ruzafa is by far de leukste, meest veelzijdige, foodie-eske wijk van de hele stad. Loop hier door de smalle straatjes en je struikelt over de leuke restaurantjes. Mocht je van ‘blikvoer’ houden, ingeblikte sardientjes enzo, dan is La Conservera helemaal je ding! Voor ons Hollanders is het meer een typische borrelhap maar Zuid-Europeanen doen er met liefde een hele maaltijd over. Aanrader!

Dos Estaciones

Dos Estaciones

Dit, restaurant Dos Estaciones (of 2 E voor intimi) vond ik ook echt zó een topplek. Verrassend ook want hoewel Dos Estaciones in het leuke Rufaza ligt (op een steenworp ook van Canalla Bistro by Ricard Camarena) kom je toch net niet automatisch voorbij het kleine pleintje waar het restaurant aan staat. Eenmaal binnen is dit precies zo’n adres waar je vóélt dat de mensen er liefde voor eten en gastronomie hebben. Het hangt sort of speak in de lucht. En dat blijkt ook: heerlijk! Van A tot Z.

Dos Lunas Beach en La Pecica

Dos Lunas Beach en La Pecica

Wie online op zoek gaat naar een toffe strandtent in Valencia stuit hoe dan ook vroeg of laat op de Marina Beach Club. Mocht je van beats houden, dan is het ook zeker een aanrader maar wij vonden het (met baby maar ook zonder baby zouden we er hetzelfde over gedacht hebben) wat al te veel van het goede. Lees: vreselijk ordinair. Ondanks de heerlijke strandbedden en het woest aantrekkelijke zwembad. Tsja. Nee, geef ons dan toch maar Dos Lunas Beach, een relaxed Spaans-Italiaans-Mexicaans havenrestaurant met uitzicht over de schepen en een lucht die roze kleurt van de ondergaande zon. De menukaart is niet heel erg uitgebreid, de spicy pizza wel om over naar huis te schrijven.

La Pepica

La Pepica

Over pizza gesproken én over een hele goede paella, jawel, in één restaurant: aan de achterkant van Dos Lunas zit La Pecica, een klassieker aan het strand voor beide eerder genoemde altijd-goed gerechten. Wist je dat Paella oorspronkelijk uit Valencia komt? Bij dezen. Locaties genoeg waar je meer dan goed terecht kunt voor het rijstgerecht, maar tijdens de lunch is La Pepica eigenlijk een must. Het gigantische restaurant bij Malvarosa beach is niet voor niets een begrip en dat is het al meer dan een eeuw: het was o.a. het favoriete restaurant van Ernest Hemingway hebben we ons laten vertellen. Het paella-recept is sinds die tijd onveranderd en reserveren, ook tijdens de lunch en vooral in het weekend, valt aan te raden, zeker wanneer je aan de deels overdekte buitentafels wil plaatsnemen.

San Tommaso 

San Tommaso 

Wat dineren betreft lijken de Spanjaarden en Italianen wel op elkaar. Een combinatie van goed en veel eten in een levendige ambiance. San Tomasso is zo’n traditionele Italiaan die het goed bij de Spanjaarden. Het restaurant zit steevast vol, vaak genoeg met bekende Spanjaarden en wereldberoemde voetbalspelers. En dat is niet voor niets. Op het menu vind je pasta’s en pizza’s. Wil je liever fine Italian dining, ga dan naar het zusje Santa Rita. Bij beide restaurants zul je op tijd moeten reserveren.

Bar Aladroc

Bar Aladroc

Het is vast geen verrassing voor je maar toch… In Spanje (of waar ook in Zuid-Europa) ga je eigenlijk niet voor een uurtje of 21 aan tafel. Niks nieuws, wel? Deden wij dus wel… Want kápot na een dag de stad door sjouwen met een baby. Vonden we het maar al te raar dat de toch wel errug leuke Bar Aladroc helemaal leeg was… Hoe dan? Want de salade met verse burrata en tomaten (oh de Spaanse tomaten!), en de verse vis waren om je vingers (en bord) bij af te likken. Geen paniek: de volgende dag kwamen we iets later langs gehobbeld en zat de zaak – terecht – rammetje vol. Pfiew.

Central Bar

Central Bar

Hoe zou je niet naar de grote centrale markthal van Valencia kunnen gaan? Het blijft een genot om langs de kramen met vers waar te struinen én het blijft een genot om aan te schuiven bij de Central Bar van de rockster-chef van Valencia: Ricard Camarena (de beste man heeft ook een drietal Canalla Bistro zaken: de eerste verderop in Valencia, in de wijk Ruzafa (aanrader!), één in Madrid en de jongste in Mexico). Je moet misschien heel even wachten op een barkruk maar dat is het waard: verrukkelijk zijn de kleine Spaanse happen die je toegeschoven worden. Bovendien is er geen beter excuus om voor de middag al aan de cava te gaan (’s middags is de markt namelijk dicht!). Overigens vind je in het nieuwe gedeelte van Valencia Mercat de Colón. Dat is geen dagmarkt zoals de centrale markt maar een overdekte hal met een te leuk terras.

Mercat de Colón

Mercat de Colón

Wat ik dus altijd doe als ik in een nieuwe stad kom (NB: Valencia is een stad die we vaak bezoeken met dank aan de (schoon)ouders die er vlakbij een stulp bewonen), is mapjes (google maps) maken met de adressen die ik graag (rood!!), een beetje graag (geel!) en eventueel (zwart) wil bezoeken. Eenmaal aangevinkt worden ze groen en eenmaal hier op deze site worden ze paars. Op die manier blijkt vaak wat de ‘must go‘ hoeken in de stad zijn. Maar soms ‘mis’ ik dan de échte shophoek. De straten waar Gucci en Chanel en Zara en H&M zich ophouden want zolang we die niet gezien hebben, kunnen we niet alles gehad hebben. Zo geschiede de eerste keer ook in Valencia. En zo kwamen we uit in de ‘nieuwe’ shopwijk waar ook deze Mercat (met enorme parking in de kelder – handig) staat: de overdekte hal is van buiten oud maar heeft onder zijn oude dak een gezellige mix van eigentijdse zaakjes, alles even gezellig! Goed voor een bijtank vino of cerveza tijdens het shoppen.

Restaurante Al Tun Tun (en La Petite Brioche)

Restaurante Al Tun Tun (en La Petite Brioche)

Loop door de mooiste en leukste winkelstraat van Valencia met winkels als Sandro, Ba&sh en meer van dat – Carrer de Sorní – en je komt langs La Petite Brioche: vers gebakken brood, taart en Franse patisserieën met een Spaanse slag, en je eindigt bij restaurant Al Tun Tun (vlakbij het park weer!). Het interieur van deze zaak werd getekend door dezelfde ontwerper als verantwoordelijk voor Bar Lobo in Barcelona. En dat is positief: Al Tuntun heeft namelijk diezelfde warme, nonchalante sfeer. Door de open keuken zie je wat de chefs bereiden, op de kaart een keur aan tapas: van tortilla uit de Josper-oven tot een kaasplankje. Maar die naam dan? Precies: de tonijngerechten zijn hier niet niet missen. Er staan vijf soorten op de kaart.

Lalola

Lalola

In de schaduw van de kathedraal kun je aanschuiven bij een van de terrassen, maar leuker is het om een rondje om de kerk te lopen en een van de hoge zitjes voor de deur van Lalola te scoren: hier eet je een fantastische paella (wist je dat paella oorspronkelijk uit Valencia komt? Dat is namelijk zo) en heerlijke tapasgerechten. Het straatentertainment voor je neus krijg je cadeau, net als de ontzettend vriendelijke service – opvallend voor een dergelijke toeristische locatie. Niets is minder waar: Lalola is een authentieke favoriet.

Cafe de las Horas

Cafe de las Horas

Hoewel het op deze site vooral barst van de eigentijdse, smaakvol-van-nu ingerichte zaken probeer ik juist ook altijd te zoeken naar authentieke zaken, vaak vele malen unieker dan het gros van de met metrotegels beplakte koffietentjes. Een aloude in die categorie, en nog altijd de moeite van het bezoeken waard, is dit ramvolle café verstopt achter de kathedraal van de stad. Een feest van een etablissement met geschilderde engelen op het plafond, Maria beelden all over the place, roodfluwelen kussens en brokaat gordijnen. Ooit – in het oude middeleeuwse centrum van Valencia – werd dit weelderige café opgericht als theehuis voor boekenwurmen. Tegenwoordig is het een avantgardistische cocktailplek, ook kun je er voor een kop koffie eerder op de dag terecht. Al komt de barokke omgeving nog beter tot zijn recht met een glas alcohol.

Restaurante la Salita

Restaurante la Salita

Heerlijk wanneer het weer even echt alleen maar om het eten gaat. Niks geen ge-hipperdepip en ook de locatie van Restaurante la Salita is enigszins uit de richting en dus niet perse voor toerisme weggelegd. Dat merk je. Hier is het gewoon mega goed eten in een lokaal bekleed met blank hout, op tafels voorzien van kraakhelder wit linnen. Frisse vino ernaast – draag mij maar weg.

"

Ooit – in het oude middeleeuwse centrum van Valencia – werd dit weelderige café opgericht als theehuis voor boekenwurmen. Tegenwoordig is het een avantgardistische cocktailplek.

"

Casa Montaña

Casa Montaña

Casa Montaña is het oudste tapasrestaurant van Valencia. Verwacht hier geen designinterieur, fancy borden en zachte verlichting: welnee, bij Casa Montana gaat alles zoals het er gaat sinds 1836. Wat geldt voor de tapas, de service en de looks. Heen ga je er – het mag geen verrassing zijn – voor goede, traditionele Spaanse tapas.

Federal Café

Federal Café

Dit café zou je zomaar kunnen kennen uit Madrid of Barcelona. En terecht want het is een fijne in het Spaanse. Maar het Federal Café is tegenwoordig ook in Valencia vertegenwoordigd (olé!) en het is en blijft ook hier een van de beste adressen voor (vooral) het ontbijt of een lichte lunch: de verschillende shakshuka gerechten zijn verrukkelijk. Verder van die ontbijtjes die je inmiddels kunt dromen, en toch nog steeds wil. Toast avocado? Acai bowl? Iemand?

Probeer als het even kan een plekje in het open raam te scoren, daar zit je het leukst. Al maakt het allemaal niet zoveel uit: overal in de lichte zaak is het fijn. Uiteraard zit het Federal Café super centraal in de stad, te midden van eigenlijk alles (niet in de wijk Rufaza overigens, just so you know).

Copenhagen, Oslo & Malmö

Copenhagen, Oslo & Malmö

Bij restaurants Copenhagen, Oslo & Malmö van Grupo Copenhagen is het vegetarisch slash veganistisch wat de klok slaat. De tenten zijn van dezelfde eigenaren en boosten eenzelfde strakke Scandinavische sfeer. Lunchen kan met drie gangen en ’s Avonds staan er gezonde tapas zoals croquetas gevuld met geitenkaas en noten of een vega hamburger op het menu, eveneens voor bijna lachwekkende bedragen. Favoriet? Toch wel Oslo. Niet in de minste plaats vanwege de lekkere quotes op de muur. En het is de gezelligste van het stel. Maar of ik het allemaal de allerleukste restaurants vind? Mwah. Het bruist er nou niet echt zeg maar…

Café Berlin en Ubik Café Cafetería Librería

Café Berlin en Ubik Café Cafetería Librería

Op een of andere manier komen we altijd weer in dit café met boeken en de de schommels terecht, vraag me niet waarom. Waarschijnlijk omdat het een beetje een Brabantse kroeg in het Spaanse is. Beetje studentikoos, niet te gelikt, gewoon helemaal prima. En cava voor een eurootje of twee. Prima dus.

Precies hetzelfde hebben we met het Ubik Café Cafetería Librería. Ook vaste prik. Ook gezellig. Ook cheap. Ook meer dan prima en óók in het gezellige Rufaza.

Antica Osteria vino e cucina

Antica Osteria vino e cucina

Hoewel deze osteria (Italiaans voor gemeenschapshuis) allerminst nieuw is, voelde het voor ons de eerste keer dat we aanschoven als een heerlijke ontdekking. Lekker ongecompliceerd, on-hip in wederom diezelfde hippe wijk Rufaza en gewoon heel erg lekker. Verwacht uiteraard de gebruikelijke Italiaanse borrelplanken en een prima (maar niet verbluffend) wijntje. Bovendien, en dat is belangrijk want relatief schaars, heeft Antica Osteria vino e cucina een heerlijk terras waar de zon lang op staat te shinen. Ook wat waard.

 

El Trompo

El Trompo

Je hebt stijlvolle restaurants, chique en hippe. Ben je op zoek naar een restaurant met een lekker sfeertje, goede paella, gamba’s, manchego en meer typisch Spaans, dan zit je bij El Trompo Restaurante goed. Bovenop het strand that is. Voor lunch tot paella eten met de ondergaande zon tussen de gezellige mensen kun je naar Playa de Malvarrosa in Valencia.

Lambrusqeria Caballeros 

Lambrusqeria Caballeros 

Een insider tip pur sang. Geen hippe bedoening maar een traditioneel Italiaans restaurant. Buiten zit je in een idyllisch steegje helemaal verlicht door lampjes. Binnen is het minstens zo knus met alle kaarsverlichting en de lekkere Italiaanse hectiek in het restaurant. Op de kaart staat onder andere een menuutje voor €9,50 waar je kaas, vlees en salade vooraf krijgt, een mix aan pasta’s als hoofdgerecht en afsluit met een overheerlijk toetje.

Lambrusqeria heeft 3 zaken (Conde Altea, Pizzeria en Caballeros) en hoewel we het vermoeden hebben dat ze alledrie goed zijn, hebben we het hier over Caballeros.