Nederland, Maastricht17 november 2022, door Bo Peters

Echt goed Italiaans eten bij Vino&Friends in Maastricht

Nederland, Maastricht, 17 november 2022, door Bo Peters

Echt goed Italiaans eten bij Vino&Friends in Maastricht

Italiaans eten is liefde, daar kunnen we niet om heen. Van pasta tot risotto: alles is - bij een goede Italiaan, natuurlijk - verrukkelijk.  Zo ook bij Vino&Friends downtown Maastricht, bij het oh-zo-gezellige Onze Lieve Vrouweplein. Een Italiaanse parel van een familierestaurant staat hier op je te wachten. Om la dolce vita in het zuiden van ons land te ervaren.

Vino & Friends, Maastricht

Vino & Friends, Maastricht

Omringd door knappe boetieks, midden in het immer leuke Stokstraatkwartier, vind je Vino&Friends. In uiteraard een net zo authentiek pand. Het leuke? Als je er voorbij loopt, zie je in de etalage de kok al verse pasta maken (bonuspunten!). En dan ben je nog niet eens binnen. Stap je binnen, dan word je direct ondergedompeld in Italiaanse sferen: wijnflessen tot waar je kan kijken, verrukkelijke geuren en alleraardigst Italiaans sprekend personeel dat je tegemoet snelt. Als een warm bad. Laagdrempelig en knus, maar ook verfijnd.

Dan nu: het eten. Oh boy, wat is dat goed hier. Rechtstreeks geïmporteerd uit Italië of afkomstig uit hun eigen, biologische moestuin. Verser dan vers. Groenten, kruiden en fruit komen allemaal in hun moestuin – vijf minuten bij het restaurant vandaan – en vervolgens vers bereid in het restaurant. Resulterend in gerechten als tagliata di manzo, melanzana alla parmigiana of ravioli met verse truffel. Kortom: dat wat je kent uit de Italiaanse keuken, maar dan on another level. Loopt het water je al in de mond en ervaar je nu al keuzestress? Kies dan voor een 2- 3- of 4- gangen verrassingsmenu. Geen straf. Zoals de eigenaren zelf zeggen ‘verse pasta is een passie, niet zo maar een trucje. Het is de perfecte chemie tussen liefde en kunst. Een way of life’. We kunnen niet anders dan ons daarbij aansluiten. Vergeet vooral niet om bijpassende wijn te vragen, uit hun hun eigen Grotta del vino (juist, een eigen grot) onder het restaurant. Sommige daarvan afkomstig van hun eigen wijngaard Lenoire, op vijf kilometer afstand van Maastricht, en anderen uit – uiteraard – Italië.

Trek maar gerust een middag of avond uit om hier te komen eten, want het een favo-restaurant du moment in Maastricht wat ons betreft. Gezien het populair is – niet zo gek – zouden we je aanraden een week van te voren te reserveren als je wilt gaan voor een lunch of diner in het weekend. Buon Appetito.

 

Psst vanaf november 2022 serveert Vino & Friends iedere 4e dinsdag van de maand een speciale avond waarin één streek van Italië centraal staat: lokale streekgerechten gecombineerd met bijpassende, lokale wijnen. En dat klinkt leuk.

 

Vino&Friends