10 x cultuur en meer in Maastricht
In ons eigen land en toch altijd het gevoel dat je op vakantie bent in bourgondisch buitenland; dat vinden we van Maastricht. Of het nu tapas delen is is café Madrid, proosten met cocktails bij NOON (of de Baron Cocktail Club, ook een hele fijne) of op z'n Frans oester slurpen bij 't Wycker Cabinet: voor ontzettend goed eten en drinken ben je in Maastricht vrijwel altijd aan het goede adres. Maar om nou al 's ochtends aan de bar te gaan zitten, is misschien een beetje overdreven (en houden we echt niet meer vol). Maar he: er is genoeg te doen qua cultuur, kunst en andere bezienswaardigheden. Musea, toneel, cabaret, dans, film: het is er allemaal. Helemaal in de winter is Maastricht prachtig magisch met al haar lichtjes, kraampjes en gezelligheid.
Hou dit lijstje bij de hand als de ultieme minigids voor een weekend/midweek Maastricht. Culturele uitjes met de juiste lunchtenten, koffiestops, restaurants en fijne barretjes om het een weekend van van-alles-wat te maken.
Ook dit jaar bruist Maastricht weer van kunst en cultuur. TEFAF heeft dat allemaal even goed voor je op een rijtje gezet. Van 11 tot 19 maart vindt de 36e editie van TEFAF plaats, de internationale bekende en gewaardeerde kunstbeurs in het MECC. Wat je hier kunt vinden? Een selectie van de beste beeldende kunst, antiek en design. Tijdens deze beurs is het één groot feest in Maastricht als het gaat om creatieve en culturele activiteiten, deze heeft TEFAF allemaal voor je op een rijtje gezet en zijn te vinden op de website.
Naast alle leuke activiteiten hebben ze ook verschillende wandelingen voor je uitgestippeld door de stad. De Art & Icons Walk with TEFAF wandeling van 10 kilometer langs alle bekende en onontdekte parels van de stad en een wandeling langs verschillende galeries (ook als TEFAF niet is). De internationale sfeer en allure van de beurs is met deze walk voelbaar in de hele stad en je komt langs genoeg plekken om even op adem te komen. Pak vooral ook dit lijstje van restaurants in Maastricht erbij om zeker te zijn van een goed eindpunt.
Check het hele programma op de website van TEFAF.
De magie op het Vrijthof ontbreekt nooit, maar in december gaat de Maastrichtenaren altijd een stapje verder. Dan is het Vrijthof volledig gehuld in een magische wintersfeer. Er is een reuzenrad, een nostalgische carrousel en een authentieke Oostenrijkse Almhütte. Ook vind je heel veel streekproducten (meer dan 250!) uit de regio.
En dan slapen we ernaast bij Maison Haas Hustinx & Spa. Een boutique hotel met zeventien accommodaties in twee monumentale panden uit 1920 aan het Vrijthof. Er is een luxe spa gevestigd in de moderne aanbouw van het hotel en een privé parking in het centrum op steenworp afstand van het Vrijthof. Maison Haas Hustinx & Spa is een hotel waar je u tegen zegt. En de nieuwste toevoeging; het Levantijnse restaurant SAFAR, waar de gerechten perfect zijn om met de tafel te delen (ook een héél goede tip: de zondagsbrunch bij SAFAR!) maakt het plaatje compleet.
Het historische huis van Marres is de plek om neer te strijken voor én na een portie cultuur, helemaal als de zon schijnt, want dan zit je in de schitterende binnentuin. In de voormalige maquettekamer van de Bouwacademie zit nu Marres Kitchen, pal aan de tuin. Met je kop in de zon, iets kiezen uit de mediterrane keuken: dat klinkt wel als vakantie.
Een bezoek aan Marres Kitchen is perfect te combineren met een bezoek aan de Limburg Biënnale: een groepstentoonstelling die alle soorten kunstenaars, professionals, amateurs en hobbyisten bij elkaar brengt in een viering van de kunsten (net zoals de jaarlijkse Summer Exhibition van de Royal Academy in Londen).
Toneel, cabaret, dans: Maastricht heeft voor ieder wat wils én de locaties van de theaters zijn al een uitje an sich. Er is het Theater aan het Vrijthof (ja, pal aan het Vrijthof) waar je terecht kunt voor een James Bond muziekstuk, musicals of andere concerten. Op datzelfde Vrijthof vind je ook cocktailbar Baron Cocktail Club: perfect om de avond te eindigen voor kneitergoede cocktails. Sla het AINSI-theater niet over, gevestigd in de voormalige verpakkingsafdeling en vlakbij de Enci-Groeve (een heel tof voorbeeld van hoe de stad is teruggeven aan de natuur). Of het Conservatorium en de Toneelacademie in het gezellige Jekerkwartier. Heel goed te combineren ook met een nachtje bij het prachtige Boutique Hotel St. Jacob. Dat ligt net om de hoek én heeft een parel van een verstopte stadstuin.
Voor een overzicht van alle voorstellingen in Maastricht kun je het beste hier kijken.
Het filmtheater Lumière Cinema vind je iets buiten het historische centrum van Maastricht in het Sphinxkwartier, pal aan jachthaven ‘t Bassin. Geen megagrote kaskrakers, maar juist de mooiste en art-house films. Welke film je ook pakt: zorg zeker dat je genoeg tijd hebt om even aan te schuiven bij het inhouse restaurant/café. Met een megaterras aan het water en alleen maar zon is dit een goed begin (of einde) van je film. En houd ook zeker de verschillende activiteiten in de gaten.
Een dagje Maastricht is al leuk, maar je kunt nog meer doen en zien als je er meerdere dagen voor pakt. Op nog geen 100 meter afstand van het station vind je Hotel Alex Maastricht. En bij Alex wil je zeker logeren. Een groot Portugees terras (met zon!), kamers voor de lui die alleen maar op pad zijn én kamers voor degenen die juist ook even bij willen komen en de dag willen beginnen in een ligbad. Of met een koffie op het balkon, uitkijkend over de Maastrichtse promenade. De mensen bij Hotel Alex weten precies hoe ze je in de watten moeten leggen en is dat nou niet precies waar een (mid)week weg om draait? De hotspots en must-sees? Die kent Alex ook. Kwestie van even vragen en dan op avontuur in de Sjoenste Stad.
Een paar straten verderop vind je restaurant NOON, een parel aan de Maas. Te beginnen met de locatie, want: hallo gezelligste stadsdeel Wyck en prachtig uitzicht! Wat je kunt verwachten? Niet-alledaagse gerechten, die vers, smaakvol en niet te duur zijn. Oja, voor een cocktail zit je hier ook gebakken.
We kunnen lang niet alle tips over Maastricht in één artikel kwijt, dus kijk vooral ook even hier voor allerlei leuks en mooi in en rondom Maastricht.
Net om de hoek van Lumière Cinema en in de oude Timmerfabriek vind je de Muziekgieterij, hét poppodium van Maastricht. Concerten van alle muziekwindstreken vind je hier, van indie en rock tot electronic en het meer heavy genre. Er zijn jazzsessies, muziekfestivals, op sommige avonden kun je met de voeten van de vloer én je zit dus in het industriële en creative Sphinxkwartier.
Eh, vlaai? Cultuur? Ja, zo moeten we deze zoete lekkernij uit het Zuiden zeker wel beschouwen. Een dag geen vlaai is een dag niet geleefd is vast het meest verkochte tegeltje in Maastricht (dit is compleet zelf verzonnen, maar het zou zomaar kunnen). Maar goed: vlaaien bakken dus! Bak je eigen Limburgse vlaai bij Bakkerij de Bisschopsmolen! Vroeger werden er op vrijdag altijd vlaaien gebakken door moeders, zodat je je gasten in het weekend altijd wat lekkers voor te schotelen had. Nu gebeurt dat een stuk minder, terwijl het echt niet zo moeilijk is. In de workshop vlaaien bakken in de Bisschopsmolen leer je alle tips & trick hoe je zo’n vlaai zelf op tafel zet.
Café Madrid zit om de hoek en is een hele goede om al dat zoets af te sluiten met hartige tapas. Reserveren is een must, zeker als je verzekerd wil zijn van een (fijn) tafeltje. Spaanse achtergrondmuziek, happen, wijn: niks meer aan doen.
Welke natuurlijk echt niet mag ontbreken in dit lijstje is het Bonnefanten Museum. Dé plek bij uitstek om verrassende vaste collecties en wisselende tentoonstellingen van niet-mainstream kunst en kunstenaren te ontdekken. Zo zijn er in de vaste collectie veel Middeleeuwse schilderen en sculpturen te bewonderen (o.a.), terwijl de tentoonstellingen vaak veel moderner zijn en een plek bieden aan nog-te-ontdekken artists, zoals de expositie van de Duitse topfotograaf Werner Mantz (t/m 26 februari).
Op een half uurtje lopen van het Bonnefanten Museum vind je de Sphinxpassage: aan de hand van tegeltableaus wordt in 26 hoofdstukken de geschiedenis van de Sphinx en de Maastrichtse keramiekindustrie uitgelegd. Hoe? Op z’n allercreatiefst natuurlijk: met familieprotretten, fabrieksgebouwen, oude reclame-uitingen en toilettenpotten (hoe kon het ook anders). Kost je helemaal niets, deze Sphinxpassage.
Als je via Wyck (waar je ook Hotel Alex vindt) langs de Maas wandelt, loop je zo het nieuwe stadsdeel Céramique in. Een heel andere kant van Maastricht is deze wijk: geen smalle, historische steegjes, maar dynamische en bijzondere architectuur slaat hier de klok. Heden en verleden komen samen. Genoeg te wandelen en te zien, maar ook genoeg koffieplekken en toffe spots om te lunchen of dineren. Schuif aan bij het Scandinavisch-geïnspireerde Bikke Maastricht voor een smørrebrød, kannelbullar of een andere Scando-snack. Een rondleiding in het prachtige gebouw van Brouwerij Bosch is ook zeker een aanrader. Het is de laatste complete stadsbrouwerij van Maastricht en nog volledig intact met mouterij, brouwerij en brouwerswoning én je krijgt natuurlijk genoeg te proeven.