19 december 2019, door Maartje

Vrij? Kerstmarkt-hoppen door heel Nederland maar!

19 december 2019, door Maartje

Vrij? Kerstmarkt-hoppen door heel Nederland maar!

It's the most wonderful time of the year. Want het is lang geleden dat we naar Duitsland moesten voor een beetje kerstmarkt hoppen aangezien onze oosterburen patent hebben op alles wat te maken heeft met het woord kerst en markt (en worst en bier, onze andere favorieten). Dat is gelukkig verleden tijd en dus blijven je lekker vermoeien met kerst en kerstmarkten, want als je ook maar een klein beetje op ons lijkt, dat krijg je er vast geen genoeg van. De leukste kerstmarkten van Nederland alle vrije dagen van december 2019.

Amsterdam

Amsterdam

De Amsterdamsche Kerstmarkt. We beginnen natuurlijk in ons eigen Amsterdam en wel met onze vrienden van het Westergas want ook zij hebben een puike kerstmarkt, op zijn Westers’: cool, creatief, leuk, gezellig, om naar uit te kijken. Geen entree. Datum? 20 tot 23 december.

We blijven in Amsterdam voor die andere leuke: het Amsterdamse Winterparadijs @ de RAI. Wij snellen de 21e van december dit jaar weer die kant op. Dit jaar pakt de organisatie flink uit met een nóg groter winterparadijs dat nóg langer gevierd wordt. Olé. Zo hebben we 6 (!) extra dagen gekregen om al het nieuws uit te proberen. Wat? Nou, bijvoorbeeld drie tube slides, een silent après-ski bar (grote kans dat je ons hier vindt), een ijs-racebaan met elektrische bikes en ook de schaatsbaan is twee keer zo groot.

"

ook leuk om er meteen even bij te pakken: 15 x leuk om te doen voor, tijdens of na kerst (met restaurants die open zijn en net even wat extra organiseren)

"

Oke, nog twee fijne Amsterdammers: De Pure Markt is er zondag de 22ste van december gewoon weer in Park Frankendael. Altijd leuk (zet maar standaard in je agenda: honden, kinderen, opa en oma –  iedereen mee). Omdat het natuurlijk bijna kerst is, is de Pure Markt omgetoverd tot Wintermarkt met net wat meer gluhwein, lampjes in de bomen en vuurkorven.

Het is het meest toeristische dat je in onze hoofdstad kunt doen… En het leukste! Naar Ice Village Amsterdam, ofwel de bekende idyllische schaatsbaan op het Museumplein, het iconische Rijksmuseum op de achtergrond. Geen foto op de loopbrug is geen complete winter. Schaatsen onder, broodje worst, nog even over de kerstmarkt struinen en je vrije dag is compleet. Steek als je er toch bent even over naar de Spiegelgracht met al zijn antiekwinkels: een  sprookje in de winter als de schemer valt! Ice Village is er nog tot en met 26 december.
icevillage.nl

Het Zuiden

Het Zuiden

Maastricht natuurlijk! Duh. Een van de leukste markten van het land moet die van Magisch Maastricht zijn. De binnenstad van Maastricht is in de winter nog net wat magischer (joh) en een wens doen in de grote boom is traditie. Net als het reuzenrad overigens. En de schaatsbaan. En… Nouja, op naar Maastricht (lees hier dan meteen wat je ter plekke eigenlijk ook  niet mag missen: Barts Best of Maastricht) De markt duurt nog tot de laatste dag van het jaar. magischmaastrichtophetvrijthof.nl

Je hebt het vast iemand ooit een keer horen roepen: Met kerst moet je naar Valkenburg! En het is echt zo: de merkt in de grotten van de Limburgse stad zijn gewoon echt bijzonder. Toeristisch en druk? Dat ook. En toch alsnog de moeite waard. Vakantie verpakt in een dag. Nog tot en met 29 december 2019. kerstmarktgemeentegrot.nl

"

Niet Nederland, maar ook niet ver weg: vorig jaar was het Belgische Luik nog kerststad van Europa en ook dit jaar doen ze weer hun best! De toon is immers gezet. Lees meer over kerststad Luik.

"

Noord- en Zuid-Holland

Noord- en Zuid-Holland

De grootste kerstmarkt van het land vind je in… Dordrecht! Doe zag je vast niet aankomen. Een goede gelegenheid om meteen onze andere tips in Dordt te testen: Barts Boekje x Dordrecht

Nog zo’n opmerking die we hier te pas en te onpas maken: winter? Ga uitwaaien! Op naar het strand. Den Haag en Scheveningen komen dan meestal direct oppoppen want het beste stad-strand twee in één pakket van het land. Mooi meegenomen dus dat in Den Haag, aan de Lange Voorhout, nog tot 23 december de Royal Christmas Fair te bezoeken valt. Is het meteen een drie-in-eentje. Meer Den Haag tips? Hebben we: Barts Best of Den Haag.

Of naar Leiden waar de Drijvende Kerstmarkt is! What’s in a name: een grote drijvende kerstmarkt  in het centrum van Leiden op de Nieuwe Rijn. Van vrijdag 13 december tot en met dinsdag 24 december staan er twaalf dagen lang 86 winterse chalets met kerstspullen, kersthapjes en drankjes. Er zijn optredens en natuurlijk is de kerstman aanwezig. Drijvende Kerstmarkt Leiden

Ook bijzonder is de Castle Christmas Fair in Velsen. In en rond een eeuwenoud slot, Buitenplaats Beeckestijn, wordt ieder jaar een hele kerstbeleving uit de grond gestampt. Tot en met 1 december dus zet ‘m in je agenda voor volgend jaar. Dat geldt ook voor de kerstmarkt in Haarlem, de leukste van het land volgens velen, en het traditionele Dickens Festijn in Deventer – onvergetelijk!