21 mei 2017, door Maartje

WAAROM JE ELKE DAG TOMAAT MOET ETEN

21 mei 2017, door Maartje

WAAROM JE ELKE DAG TOMAAT MOET ETEN

Hallo, mijn naam is Marijn en ik ben een tomatohead. Hartstikke tomatenverslaafd en hartstikke weigerachtig hier iets aan te doen, want lucky me zijn tomaten supergezond. Persoonlijk eet ik bijna een kilo tomaten per week, op allerlei verschillende manieren. Omdat dit lekkere bolletje heel gevarieerd is, kán het bijna niet anders dan dat er een bereiding bij zit die jou, ook als non-addict, kan bekoren. Deze Italiaanse tomatensoep met mascarpone bijvoorbeeld: om je vingers en die van je tafelgenoten bij af te likken. Anyway: hierbij pleit ik dan ook voor tomaten en geef ik je dé redenen waarom je ze regelmatig (zo niet elke dag) zou moeten eten (zeggen niet alleen wij, dat is onderbouwd)

Tomaat is superfood
Het ordinaire tomaatje is gewoon een superfood! Eigenlijk een beetje zoals assepoester, het ondergewaardeerde stiefvruchtje onder de superfoods, die stiekem al die tijd al bommetjevol zat met krachtige antioxidanten zoals lycopeen, fytoeen en fytoflueen. En je weet wat ze zeggen over antioxidanten, toch? Ze zijn essentieel bij het bestrijden van ziekten.

Tomaat houdt de huid jong
Ik weet niet hoe het met jou zit maar als je mij érgens mee kan motiveren dan is het wel met de belofte op een mooie huid. Tomaten laten je huid niet alleen stralen maar voorkomen nota bene ook nog eens de rijping van je huid. Goed voor het binnenkantje en, ook niet geheel onbelangrijk, het buitenkantje. Hoe dit precies zit? Zonder al te veel uit te weiden over saaie dingen is dit gelegen in het feit dat de tomaat, zoals ik al zei, rijk is aan de antioxidant lycopeen. Lycopeen werkt bijvoorbeeld als een natuurlijk zonnefilter, die van binnenuit helpt verbranding door de zon te voorkomen. Hoe roder de tomaat, hoe meer lycopeen. Om extra extra extra veel lycopeen uit je tomaten te halen moet je ze verwarmen: zoals ik laatst toevallig deed voor de tomatensaus van mijn lasagne met ricotta.

Tomaat gaat depressie tegen
Bye bye shrink, I’ll just have Marijn’s tomato soup! Misschien wat kort door de bocht, maar Chinese en Japanse wetenschappers hebben ontdekt dat het regelmatig consumeren van tomaten of producten waarin veel tomaten zijn verwerkt, de kans op een depressie halveren. Volgens de wetenschappers heeft de tomaat deze kracht te danken aan de aanwezigheid van, je raad het al, lycopeen.

Duidelijk verhaal, vind ik zelf. Maar ik ben dan ook een tomatohead. Hierbij echter nog wel de kanttekening dat onbewerkte tomaten natuurlijk ook super gezond zijn. Prik dat caloriearme cherrytomaatje (eventueel gedrenkt in deze knoflooksaus) dus ook vooral aan dat stokkie en steek hem in je mond. It will do you good.

x Marijn