Met de kids aan tafel: 5 x hoe het leuker en makkelijker te maken
Was het in het pre-kids tijdperk het hoogtepunt van de dag (wie herinnert het zich nog...?), het avondeten, is het met kids negen van de tien keer een gevecht. Maar waarom toch, mini's? Waarom? Eerst krijg je ze niet aan tafel (moe van de dag, niet willen luisteren, niet willen zitten - whatever), vervolgens krijg je er niks in (lusiknie), gaat alles over de vloer (why?!) en zijn ze weer weg voordat je zelf gegeten hebt (en mag je dan het avondprogramma weer in).
We spraken met knappe Noorse koppen achter het merk Stokke (je weet wel, van de Tripp Trapp) en hebben een paar hele simpele, maar hele effectieve tips om die koters toch aan tafel te krijgen (en houden). Zo tippen we hier de iconische Tripp Trapp kinderstoel (dit jaar viert Tripp Trapp zijn 50ste verjaardag, hoera!), bestek voor het kleine spul en andere parenting hacks om al het grut aan tafel te krijgen.
Gewoon handige tips, een paar tricks, wat dingen die kunnen helpen. Voor de kinders, maar ook zeker om het leuker en makkelijker te maken voor jezelf.
Stilzitten is niet per se een kinderhobby. En weet je, dat hoeft ook helemaal niet. Stijf rechtop zitten is gewoon niet zo comfortabel (zelf ben je ook de hele tijd van positie aan het wisselen, let maar op). Zelf de stoel inkomen en er weer uit gaan, even op de knieën, misschien poosje staan en dan weer zitten: allemaal kleine dingen die ervoor zorgen dat ze de ruimte hebben om te bewegen, maar nog wel gezellig bij je aan tafel zijn. Fijnste stoel hiervoor? De Tripp Trapp van Stokke. Wie is er niet groot in geworden? De Tripp Trapp is op allerlei manieren zo in te stellen dat je hem al vanaf de geboorte kunt gebruiken: de baby mag in een ligstoeltje, vanaf 6 maanden (als het kindje kan zitten), houdt een beugel je baby tot dat-ie een dreumes is, op zijn plaats. En ook als volwassene kun je de Tripp Trapp gebruiken – wat zeggen we? We zitten er zelf (sinds die beugel weg is dan, en het voetenplankje verlaagd is) zelf net zo vaak op. Gewoon altijd of als er extra visite is. Staat prachtig ook, in ieder huis hoor.
Zo, nogal een statement van Tripp Trapp, maar geen woord van gelogen. Vijftig jaar geleden, in 1972, was het zo normaal nog niet dat kinderen deelnamen aan de gezelligheid in het huishouden. De kids dus aan tafel plaats laten nemen, was toen niets minder dan een revolutionair idee. Ze zaten niet meer ergens in een hoekje met hun eten te knoeien, maar juist bij de rest aan tafel. Om te leren, om te kletsen en gewoon, om erbij te zijn. Kinderen en volwassen, gezellig samen. Samen ontdekken wat kan en niet kan, welke tradities geboren worden en welke tradities van tafel kunnen (letterlijk).
Precies dit is de kern van de vijftigste verjaardag van de Tripp Trapp: kinderen een plek aan tafel geven. Zo kunnen ouders en kinderen het uitvogelen. Samen. Dus he: dat vieren we. De prachtige en handige stoel, maar ook het gedachtegoed erachter: een symbool van connectie.
O! En wist je dat ze in prachtige kleuren komen én dat je ze makkelijk een tweede leven geeft? Beste huisinvestering ever. Want hé: 50 jaar na de lancering van de iconische stoel is er nauwelijks wat aan het design veranderd, zo tijdloos en duurzaam. Zegt genoeg, dunkt ons. Gek verdienmodel hebben de lui daar, want je kunt hem van baby tot volwassen aan gebruiken én hij gaat niet kapot. Één keer kopen is dus genoeg voor de rest van je leven en dan geef je hem natuurlijk door. Er zijn wel wat handige dingen die je bij moet kopen als je je baby in de stoel wilt laten zitten, maar die haal je er dus ook net zo makkelijk weer af als het niet meer past.
Aan tafel leren kinderen na te doen. Ze zien dat er vragen worden gesteld, dat er geluisterd wordt, maar bijvoorbeeld ook dat iedereen met mes en vork eet. Onbewust wordt er van alles nageaapt en zijn die kleintjes bezig met van alles en nog wat te mimieken. Terugkomend dan op dat met bestek eten: je kunt ze dan zo’n lelijk neongeel lepeltje geven (no judgement here, iedereen heeft ze), maar het wordt nog leuker en echter als ze ook mooi bestek hebben, net als de rest aan tafel. Denk aan zachte kleuren, een leuk gedraaid handvat (dus ook makkelijker vast te houden), bestek van silicoon zodat de tandjes niet beschadigen. Staat ook allemaal meteen een stuk gezelliger op tafel.
Waar de één eigenlijk meteen alles lust en de ander meer eten op de muur slingert dan doorslikt, kan het toch nog een dingetje zijn, dat eten aan tafel. Goed bij tafel kunnen is een must (komt die verstelbare Tripp Trapp weer om de hoek kijken. Ook het voetenplankje is verstelbaar, dus nog meer grip en beweegmogelijkheden) en je kunt de kids laten helpen met koken. Koken is cool! Dat vinden de meeste kids, alleen mogen ze maar zelden helpen. Gedoe, ingewikkeld, gevaarlijk… Zonde, wat het kan wel! Vandaar vier lekkere (tried and tested!), eenvoudige én leuke recepten om samen met je kids te maken. Zelfs kleintjes vanaf een jaar of twee mogen meehelpen! Enne, we stoppen er stiekem ook nog wat extra groenten in, merken ze niks van.
Je kent het wel… Van die gezellige huizen met een kek vloerkleed onder de tafel. Staat zo gezellig en is lekker warm aan je voeten. Maar ‘die van ons’ gooit altijd al zijn eten op de grond! Zeg maar dag tegen je mooie vloerkleed. Mis! Een knoeimat is echt je lifesaver die eerste jaren dat ze aan tafel gaan. Klinkt vreselijk, is het niet. Je hebt kwalitatieve doorzichtige matten waar je die wortelprut zo vanaf poetst en er zijn gewoon hele matten on its own. In hele mooie natuurtinten die je vast in je huis hebben wil. Of met een marmer patroon of juist doorzichtige.
Als je kids een haat/liefde verhoudingen met aan tafel zitten hebben, probeer er dan eens iets anders te doen dan alleen maar eten. Laat ze aan tafel van alles doen in plaats van in hun eigen speelhoek. Zo wordt de tafel ook hun plek en niet alleen die van de grote mensen. Ga knutselen, maak een raceparcours, speel een spelletje, leg een levensgrote puzzel (die ook gewoon even mag blijven liggen) of bouw een fort van dekens.
Dé stoel onder kinderstoelen is toch wel de Tripp Trapp. En extra leuk: dit jaar bestaat ‘ie 50 jaar! Nagenoeg niets aan het design veranderd, staat knap op elke kamer en ieder interieur én nu met special edition van duurzaam essenhout. Omdat de hele stam van de es wordt gebruikt, heeft iedere stoel net weer andere kleuren en houttekening: allemaal uniek dus. Net als je kindje!
We wisten het niet, maar na de tip van de experts bij Stokke is ‘ie ook wel logisch: kinderen blijven beter en langer aan tafel zitten als ze ervoor gesport hebben. Een marathon is een beetje veel van het goede, maar lekker een uur buiten rennen, tikkertje spelen of uitwaaien op het strand of in het bos is al uitputtend genoeg voor die kleine monsters. Ze hebben hun energie verbruikt, moeten alle opgedane ervaringen even een plekje geven en voila: aan tafel zitten wordt een stuk simpeler. Nu kom je zelf waarschijnlijk al heel ver of heeft je kind favoeriete sport- en spelmomenten, maar we zouden Barts Boekje niet zijn als we ook niet nog een paar tips hadden.